Teraz jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 15:39

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 206 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 28 listopada 2009, 22:12 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="trestan"][quote="DW"][quote="trestan"] ........ Muszę pojechać do Nowej Soli do Winnicy Kinga. Wiem że prowadzą winorośl pod osłonami. Trzeba pogadać. Myślę że będzie ciekawie.


Na zlocie u Jantara byliśmy w winnicy Kinga. Bardzo mili młodzi ludzie, ale nie licz na to,że coś się dowiesz!!!
Nie... żeby nie chcieli rozmawiać.... ale to jest tak jak z grzybiarzem czy wędkarzem nigdy nie powie gdzie są grzyby czy gdzie złapał taaaaką rybę!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2009, 11:45 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 26 marca 2008, 01:00
Posty: 21
[quote="heavy"][quote="trestan"][quote="DW"][quote="trestan"] ........ Muszę pojechać do Nowej Soli do Winnicy Kinga. Wiem że prowadzą winorośl pod osłonami. Trzeba pogadać. Myślę że będzie ciekawie.


Na zlocie u Jantara byliśmy w winnicy Kinga. Bardzo mili młodzi ludzie, ale nie licz na to,że coś się dowiesz!!!
Nie... żeby nie chcieli rozmawiać.... ale to jest tak jak z grzybiarzem czy wędkarzem nigdy nie powie gdzie są grzyby czy gdzie złapał taaaaką rybę!!
Widziałem na ich stronie namioty- to chyba stelaże starych wojskowych namiotów. Mnie interesuje co mają posadzone, jak są krzewy prowadzone, jak gęsto itd. Mam na swoim ogrodzie nieduży namiot foliowy, w środku dwa stare krzewy Izy Zaliwskiej /tak myślę - po kształcie liści/ trzeci rośnie na zewnątrz przy namiocie od południa. Zanim poznałem zasady cięcia i formowania - na tym portalu - rosły jak kołtuny a owocowały jak chciały. Teraz są prawie dokładnie jak tutaj na zdjęciu na stronie głównej. W zeszłym roku wyszło nawet ok. 10 l wina. Pierwsze białe wytrawne - fermentacja w niskiej temperaturze. Ale nie o tym. W pierwszym roku po przemodelowaniu krzewów z krzaka z zewnątrz przez mały otwór wprowadziłem jedno ramię do środka namiotu, bardziej z ciekawości co z tego wyjdzie. Owocowanie wyszło takie że nigdy takiego nie miałem. Grona duże, dorodne że zdjęcia robić. Ale krzew zewnętrzny pokazał mi coś nowego. Grona z zewnątrz były mniejsze, lecz lepiej wybarwione,smak ten sam ale zdecydowanie bardziej intensywny niż te z gałęzi w środku. No i różnica w czasie owocowania. Te w środku były dojrzałe o ok trzy tygodnie wcześniej od owoców z krzaka zewnętrznego. Wina z niego nie robiłem bo za mało było owoców ale myślę że wino mogło by też się różnić. Nie nastawiam się na produkcję towarową bo nie mam tyle miejsca - to tylko ogród choć spory, większość posadzonych odmian to pojedyncze krzewy, ja szukam jednak najlepszego aromatu i smaku tak jak chyba wszyscy tu piszący, tak myślę. To wszystko próby, czas pokaże.
Dlatego myślę o przykryciu tych nowych z tego roku bo dojrzewają późno. W ostateczności jak nie wyjdzie to je przeszczepie. Widziałem tu gdzieś szczepienię, chyba misza się tym parał - bardzo ciekawy temat - myślę że będzie o czym pogadać. Raz próbowałem ale mi nie wyszło.
Pozdrowienia

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2009, 23:22 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 23 października 2009, 01:00
Posty: 451
Lokalizacja: okolice Tucholi
[quote="trestan"][quote="heavy"][quote="trestan"][quote="DW"][quote="trestan"] ........ Muszę pojechać do Nowej Soli do Winnicy Kinga. Wiem że prowadzą winorośl pod osłonami. Trzeba pogadać. Myślę że będzie ciekawie.


Na zlocie u Jantara byliśmy w winnicy Kinga. Bardzo mili młodzi ludzie, ale nie licz na to,że coś się dowiesz!!!
Nie... żeby nie chcieli rozmawiać.... ale to jest tak jak z grzybiarzem czy wędkarzem nigdy nie powie gdzie są grzyby czy gdzie złapał taaaaką rybę!!
Widziałem na ich stronie namioty- to chyba stelaże starych wojskowych namiotów. Mnie interesuje co mają posadzone, jak są krzewy prowadzone, jak gęsto itd. Mam na swoim ogrodzie nieduży namiot foliowy, w środku dwa stare krzewy Izy Zaliwskiej /tak myślę - po kształcie liści/ trzeci rośnie na zewnątrz przy namiocie od południa. Zanim poznałem zasady cięcia i formowania - na tym portalu - rosły jak kołtuny a owocowały jak chciały. Teraz są prawie dokładnie jak tutaj na zdjęciu na stronie głównej. W zeszłym roku wyszło nawet ok. 10 l wina. Pierwsze białe wytrawne - fermentacja w niskiej temperaturze. Ale nie o tym. W pierwszym roku po przemodelowaniu krzewów z krzaka z zewnątrz przez mały otwór wprowadziłem jedno ramię do środka namiotu, bardziej z ciekawości co z tego wyjdzie. Owocowanie wyszło takie że nigdy takiego nie miałem. Grona duże, dorodne że zdjęcia robić. Ale krzew zewnętrzny pokazał mi coś nowego. Grona z zewnątrz były mniejsze, lecz lepiej wybarwione,smak ten sam ale zdecydowanie bardziej intensywny niż te z gałęzi w środku. No i różnica w czasie owocowania. Te w środku były dojrzałe o ok trzy tygodnie wcześniej od owoców z krzaka zewnętrznego. Wina z niego nie robiłem bo za mało było owoców ale myślę że wino mogło by też się różnić. Nie nastawiam się na produkcję towarową bo nie mam tyle miejsca - to tylko ogród choć spory, większość posadzonych odmian to pojedyncze krzewy, ja szukam jednak najlepszego aromatu i smaku tak jak chyba wszyscy tu piszący, tak myślę. To wszystko próby, czas pokaże.
Dlatego myślę o przykryciu tych nowych z tego roku bo dojrzewają późno. W ostateczności jak nie wyjdzie to je przeszczepie. Widziałem tu gdzieś szczepienię, chyba misza się tym parał - bardzo ciekawy temat - myślę że będzie o czym pogadać. Raz próbowałem ale mi nie wyszło.
Pozdrowienia

wpisz w google winnica kinga i są tam galerie także z tuneli.
A Ci państwo maja sie czym pochwalić (wino jak kryształ0 i do tego przetwory oparte na winogronie :) :)

_________________
Pozdrawiam wszystkich zapaleńców


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2009, 20:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Akurat Sauvignon Blanc rośnie sobie u mnie ze 4 lata, nie wymarza, owocuje i dojrzewa co roku. Owoce mają niezwykle silny, ziołowy aromat i smak. Wina nie robiłem i nie zrobię - mam tylko jeden krzew. Sadziłem go dla jaj, równocześnie z Malbecem i Viognierem, myśląc, że żaden nie ma najmniejszych szans. Co do Malbeca i Viogniera miałem rację, a Sauvignon daje radę.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2009, 21:06 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 lutego 2006, 01:00
Posty: 452
Lokalizacja: Modlin Tw/Mazowsze
[quote="Maciej"]Akurat Sauvignon Blanc rośnie sobie u mnie ze 4 lata, nie wymarza, owocuje i dojrzewa co roku


Dla mniej wtajemniczonych-Maciej zapomniał dodać ,że ma jedną z najlepszych lokalizacji do uprawy winorośli na terenie RP.
To tak ku przestrodze ,coby zbyt duża euforia nie zapanowała :wink:

Pozdrawiam Leszek

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2009, 23:00 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="Maciej"]Akurat Sauvignon Blanc rośnie sobie u mnie ze 4 lata, nie wymarza, owocuje i dojrzewa co roku. Owoce mają niezwykle silny, ziołowy aromat i smak. Wina nie robiłem i nie zrobię - mam tylko jeden krzew. Sadziłem go dla jaj,............. a Sauvignon daje radę.


A u mnie od wiosny 2009r rośnie 10 krzaków i póki co nic złego nie mogę powiedzieć.
Przyrost średnio ok 1,2-1,5m. Ładnie zdrewniał.
Tradycyjnie przycięty na dwa oczka i zakopczykowany!
Posadziłem go nie dla jaj lecz za namową (poleceniem) "mojej" niemieckiej szkółki jako szczep, który spokojnie powinien u mnie dojrzeć i osiągnąć przyzwoite parametry.

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2009, 23:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3956
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
[quote="Maciej"]Akurat Sauvignon Blanc rośnie sobie u mnie ze 4 lata, nie wymarza, owocuje i dojrzewa co roku. Owoce mają niezwykle silny, ziołowy aromat i smak. Wina nie robiłem i nie zrobię - mam tylko jeden krzew. Sadziłem go dla jaj, równocześnie z Malbecem i Viognierem, myśląc, że żaden nie ma najmniejszych szans. Co do Malbeca i Viogniera miałem rację, a Sauvignon daje radę.


Oczywiście, SB nie jest wcale taki późny. Spokojnie wcześniejszy od Traminera i Rieslinga, a nawet osławionego Hibernala. Jednak różnica między czeskim a nowozelandzkim SB jest ogromna. Piłem ostatnio SB z Pragi, szczerze powiedziawszy nie widziałem większej różnicy między nim a moim Seyvalem. D

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2009, 23:12 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 22 listopada 2004, 01:00
Posty: 448
Lokalizacja: Wegrów
[quote="DW"]

Oczywiście, SB nie jest wcale taki późny. Spokojnie wcześniejszy od Traminera i Rieslinga, a nawet osławionego Hibernala.



U mnie Traminer dojrzał w tym samym czasie co Regent...

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2009, 23:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="DW"] Jednak różnica między czeskim a nowozelandzkim SB jest ogromna. Piłem ostatnio SB z Pragi, szczerze powiedziawszy nie widziałem większej różnicy między nim a moim Seyvalem. D


Bardziej skłaniałbym się ku opinii, że duże różnice występują między winami zrobionymi dobrze i źle. Piłem kilka komercyjnych Regentów niemieckich (generalnie - słabe) i kilkanaście znacznie lepszych - polskich. A przecież Niemcy mają lepsze warunki, niż my, tyle, że wina robią celowo "cieniutkie". Takie się sprzedają, a przy tym można solidnie obciążyć krzew.
Pewnie, że lokalizacja, klimat i w ogóle terroir odgrywa swoją rolę dla jakości wina. Możliwe, że wielkich Pinotów, Cabernetów czy Sauvignonów w Polsce w ogóle nie da się zrobić. Ale na pewno da się zrobić solidne, przyzwoite wino z tych odmian. Wiem, bo piłem ;)
W masie przeciętnych czeskich win (oni je normalnie piją, nie degustują), też da się znaleźć bardzo dobre - niewiele, ale się da.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2009, 12:43 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="Wesoly"][quote="DW"]

Oczywiście, SB nie jest wcale taki późny. Spokojnie wcześniejszy od Traminera i Rieslinga, a nawet osławionego Hibernala.



U mnie Traminer dojrzał w tym samym czasie co Regent...

Cieszę się że takie doświadczenie masz z Traminerem.
60 zamówionych sadzonek czeka.
Wiem,że u mnie może być inaczej, ale mam nadzieje że niewiele.

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2009, 13:19 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 2 lutego 2008, 01:00
Posty: 217
Lokalizacja: Jasło
[quote="heavy"][quote="Wesoly"][quote="DW"]

Oczywiście, SB nie jest wcale taki późny. Spokojnie wcześniejszy od Traminera i Rieslinga, a nawet osławionego Hibernala.



U mnie Traminer dojrzał w tym samym czasie co Regent...

Cieszę się że takie doświadczenie masz z Traminerem.
60 zamówionych sadzonek czeka.
Wiem,że u mnie może być inaczej, ale mam nadzieje że niewiele.

Mnie również to cieszy bo u mnie ładnie sobie dawał radę w pierwszym roku (po konkretnym przymrozku), ale pytanie do Wesołego: jaki klon, jaka podkładka, jaka gleba ;)

Pozdrawiam

_________________
Łukasz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2009, 13:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3956
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
[quote="heavy"][quote="Wesoly"][quote="DW"]

Oczywiście, SB nie jest wcale taki późny. Spokojnie wcześniejszy od Traminera i Rieslinga, a nawet osławionego Hibernala.



U mnie Traminer dojrzał w tym samym czasie co Regent...

Cieszę się że takie doświadczenie masz z Traminerem.
60 zamówionych sadzonek czeka.
Wiem,że u mnie może być inaczej, ale mam nadzieje że niewiele.

Obyście się nie rozczarowali. Traminer/Gewurztraminer musi mieć świetne warunki aby dać dobre wina. Jest kilka miejsc w kraju gdzie może się to udać ale chyba nie należą do nich okolice Szczecina. Mam przeczucie, że ci co sadzą Siegerrebe będą w stanie osiągnąć zdecydowanie wyższą jakość niż ci co sadzą Traminera. D

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2009, 13:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3956
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
[quote="Maciej"][quote="DW"] Jednak różnica między czeskim a nowozelandzkim SB jest ogromna. Piłem ostatnio SB z Pragi, szczerze powiedziawszy nie widziałem większej różnicy między nim a moim Seyvalem. D


Bardziej skłaniałbym się ku opinii, że duże różnice występują między winami zrobionymi dobrze i źle. ....

To prawda, jednak moim zadaniem to jakość materiału wymusza jakość wina, jeśli mówimy o winach profesjonalnych. Ostatnio np. Nowa Zelandia zaliczyła wpadkę z jakością Sauvignon blanc, zdaje się chodzi o zbiory w 2008 roku. Problem sprowadził się do tego, że był to rekordowy rok jeśli chodzi o plonowanie SB, zebrano 2 czy 3 razy więcej winogron niż zwykle. Sytuacja powstała ponieważ dotychczas Nowozelandczycy nie wiedzieli co to regulacja plonowania - nie było żadnej potrzeby aby stosować ten zabieg. Zatem w 2008 roku zrobiono 2-3 razy więcej wina niż zwykle. Rezultat to przeciętna jakość i niższe o ok. 80% ceny SB na rynkach światowych. D

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2009, 16:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Co do Gewurztraminera , rzeczywiscie jest duża różnica między klonami niemieckimi i alzackimi ? Znam niemeckie a które to alzackie? Ktoś słyszał o tej różnicy ? Zbyszek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2009, 16:38 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 2 lutego 2008, 01:00
Posty: 217
Lokalizacja: Jasło
[quote="DW"][quote="heavy"][quote="Wesoly"][quote="DW"]

Oczywiście, SB nie jest wcale taki późny. Spokojnie wcześniejszy od Traminera i Rieslinga, a nawet osławionego Hibernala.



U mnie Traminer dojrzał w tym samym czasie co Regent...

Cieszę się że takie doświadczenie masz z Traminerem.
60 zamówionych sadzonek czeka.
Wiem,że u mnie może być inaczej, ale mam nadzieje że niewiele.

Obyście się nie rozczarowali. Traminer/Gewurztraminer musi mieć świetne warunki aby dać dobre wina. Jest kilka miejsc w kraju gdzie może się to udać ale chyba nie należą do nich okolice Szczecina. Mam przeczucie, że ci co sadzą Siegerrebe będą w stanie osiągnąć zdecydowanie wyższą jakość niż ci co sadzą Traminera. D

Dlatego nie ryzykowałem i wsadziłem, oprócz 20 Gewurztraminerów (Fr 46-106), 5 Siegerów (tylko tyle udało się zdobyć) i 10 Ortega (zamiast tego Siegera). Będzie do kupażu i da większą pewność sensownych parametrów moszczu :D mam nadzieję ;)

_________________
Łukasz


Ostatnio edytowano wtorek, 1 grudnia 2009, 16:44 przez Hejowiec, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 206 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO