Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 06:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 206 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 listopada 2009, 22:03 
mistrz
mistrz

trestan
Cytuj:
jako jedyny na tym forum kupuję czasem odmianowego Regenta.

No popatrz.... A ja do dzisiaj myślałem,że jestem jedyny...

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 listopada 2009, 00:21 
mistrz
mistrz

[quote="Alden"]trestan
Cytuj:
jako jedyny na tym forum kupuję czasem odmianowego Regenta.

No popatrz.... A ja do dzisiaj myślałem,że jestem jedyny...

i mnie się zdarzyło... niestety raz tylko... I niestety wrażenia nie były zbyt pozytywne. Nie zamierzam na razie jednak wyciągać z tego przypadku jakiś szczególnych wniosków - wypadałoby innych popróbować.
Tak na marginesie, to czy może ktoś polecić sklep w Warszawie (lub okolicy) gdzie można spotkać polskie wyroby z Regenta? Normalnie strasznie ciężko o ten towar - dlatego raz mi się tylko udało go upolować.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 listopada 2009, 10:01 
Kiper
Kiper

Zakupiłem wczoraj w Berlinie i miałem po raz pierwszy okazję pić Regenta i różowego Dornfeldera (tego akurat dostałem :)). Pierwszy z nich smakował mi, natomiast Dornfelder był strasznie nagazowany. W rezultacie nie dało się go wypić. Kiedy dałem spróbować go mojej kuzynce stwierdziła, że to wino mojej produkcji, które jeszcze fermentuje.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2009, 04:30 
nowicjusz
nowicjusz

[quote="zypsek"]Drogi trestanie , zauważ że nie przedstawiłeś się . Chłop by się przedstawił i powiedział by gdzie jego winnica . Jeśli chcesz naprawić świat zacznij od siebie . To zdanie o Regencie zapomnijmy . Pozdrawiam Zbyszek

Zdecydowałem się jednak odezwać w tej kwestii-wino z odmiany Regent. Jestem raczej biernym użytkownikiem tego forum, więcej czytam szukając odpowiedzi na tematy związane z uprawą winorośli. Mieszkam w okolicy Żagania, niedaleko dawnej granicy z Niemcami. Przeglądając ostatnio strony tej witryny trafiłem na dyskusję o Regencie.Wiadomo że pochodzi z Niemiec, jak piszecie mają duże nasadzenia, więc wino powinno być w handlu u nich. A nie było. Rzecz się ma tak że od kilku lat jeżdżę do nich za Nysę na zakupy,czasem turystycznie. Kupuję u nich sporo wina.Od jakiegoś czasu mam swoje które lubię-odmianowe, najczęściej kabernety z różnych stron świata.
Nie wiem czy wiecie że w Europie Niemcy najwięcej ściągają do siebie wina z całego świata, dostępne we wszystkich marketach i w takim asortymencie że broda opada.
Dwie kwestie zdecydowały o moich zakupach. U nich wino jest przeciętnie o 50% tańsze niż w Polsce a wybór 10krotnie większy- nie przesadzam. Tam gdzie ostatnio kupuję jest w ofercie ok. 200 rodzajów wina na jednym stoisku. Przedział cenowy to 1,5 do 5 Euro w większości ale są i droższe. Wielu powie że to taniocha nic nie warte. W mojej ocenie są to wina dobrze zrobione, o dobrych walorach smakowych za dobrą cenę. Od czegoś trzeba zacząć przygodę z winem nie szalejąc z funduszami.
Zbaczam z tematu Regent.
Moja przygoda z winoroślą zaczęła się kilka lat temu. Miałem 4 odmiany, nawet nie wiedziałem że się jakoś nazywają. Wszystko zaczęło się gdy przypadkowo kupiłem książkę o winach. No i zaczęło się. Odmiany, rejony, kraje, aromaty, smaki, robienie wina i przede wszystkim jego degustacja. Zaczęło się sadzenie. W ciągu 4 lat zdobyłem ok.40 odmian różnych, potem książki Myśliwca i fora winogrona org. Regenta też mam posadzonego. W sumie 80 krzaków, docelowo ok. 120. Część odpadnie,te co zostaną rozszerzę.
Ale z zakupów nie zrezygnowałem. Jakieś dwa lata temu spotkałem Regenta w butelce. Wziąłem bez namysłu bo przecież mam posadzony więc jest okazja by go spróbować profesjonalnie zrobionego. I co to takiego. Wino w typie owocowym jako tafelweine czyli stołowe porównywalne z Dornfelderem. Rzecz w tym że Dornfeldera jest u nich jak naliczyłem blisko 10 rodzajów-nawet jeden starzony w dębie. A Regent jedno. Brałem je chyba trzy razy.
Teraz informacja która niejednego zdziwi. Kupowałem je w Aldim - stoi tam chyba do dziś na dolnej półce, kosztuje poniżej 2 Euro czyli ok.7zł. z groszami.W innych sklepach go nie spotkałem.
Kilka dni temu czytam waszą dyskusję o tej odmianie a wyglądało na to że nikt go nie zna smakowo, dlatego zapytałem o opinię. Ja kupowałem je jako tanie wino stołowe. Smak przeciętny, aromat też.
Ocena win aromatycznie i smakowo nie jest rzeczą tak prostą jak się może wydawać. To co jednemu smakuje, drugiemu niekoniecznie. Smak i zapach są odczuciami wyjątkowo indywidualnymi, tak oceniają to znawcy. I jest to prawda. Kupuję dość dużo win bo lubię ten dobry smak, lecz nie na chybił trafił. Mam takie które lubię ale ciągle kupuję coś nowego. Poznałem dość dobrze zasady kupowania czytając z etykiet i wiem czego szukam. Wczoraj zrobiłem małe podsumowanie gatunków i rodzajów. Będzie ponad setkę win różnych, nie liczę własnego bo nie wychodzi mi tak jak bym chciał. Niestety jeszcze za mało wiedzy.
Moje zdanie jest takie. Wszyscy którzy sadzą jakąś odmianę powinni ja wcześniej zdegustować żeby wiedzieli czego mają się spodziewać mając przy okazji wzorzec smakowy.To teoria, ale nigdzie nie spotkałem win z odmian które są polecane do nasadzeń w Polsce- Marechal, Leon Milot Cabernety Carol ,Cortis, Solaris, nawet Rondo u nas tak promowane. Sam posadziłem niektóre z nich i jakie wino dadzą czas pokarze.
To mój osąd, wielu czytających może nie podzielać mojego zdania a jak wspomniałem zdania i oceny smakowe są różne. Moje opinie są dla mnie, każdy musi to sam ocenić.
Na koniec moich wywodów muszę sprostować pewną kwestię.
Forumowicza heavy określiłem dość nieładnym słowem - ma prawo mieć własne zdanie i swoje upodobania smakowe jak by je nie wyrażał, wobec powyższego publicznie przepraszam go za to bo nie przystoi tak wyrażać się o pasjonatach winorośli na tym portalu.
Pozdrowienia dla wszystkich
Stanisław

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2009, 07:27 
Ekspert
Ekspert

No i takich tekstów oczekujemy najbardziej . Pozdrawiam Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2009, 09:50 
Ekspert
Ekspert

[quote="trestan"] ....Wszyscy którzy sadzą jakąś odmianę powinni ja wcześniej zdegustować żeby wiedzieli czego mają się spodziewać mając przy okazji wzorzec smakowy.To teoria, ale nigdzie nie spotkałem win z odmian które są polecane do nasadzeń w Polsce- Marechal, Leon Milot Cabernety Carol ,Cortis, Solaris, nawet Rondo u nas tak promowane. .....

Stanisławie,

To co napisałeś to nie teoria a tylko niewielka część teorii. A i z tej niewielkiej części wynika, że ponieważ najbardziej smakuje mi Sauvignon blanc z Nowej Zelandii to właśnie taką odmianę powinienem u siebie zasadzić.

W swojej analizie zapomniałeś, że w Niemczech jest kilkanaście rejonów winiarskich (coś ok. trzynastu jeśli dobrze pamiętam) i w każdym z nich uprawia się nieco inny zestaw odmian. To czy jakaś odmiana rośnie w danym rejonie zależy nie tylko od jakości wina ale także od tradycji uprawy i cech glebowo-klimatycznych danego rejonu. D

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2009, 09:56 
mistrz
mistrz

Trestan- nazwałeś heavy`ego rolnikiem, to chyba nie obraza (sam chce być rolnikiem, nie farmerem czy innym takim) :)

Co do degustowania odmian które zamierzamy sadzić- wszystko chętnie, tylko gdzie to degustować/kupować, zwłaszcza ze np na spotkaniu forumowiczów wiele było win z kilku odmian

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2009, 10:52 
Kiper
Kiper

[quote="trestan"]To teoria, ale nigdzie nie spotkałem win z odmian które są polecane do nasadzeń w Polsce- Marechal, Leon Milot Cabernety Carol ,Cortis, Solaris, nawet Rondo u nas tak promowane.

[quote="MAF"]
Co do degustowania odmian które zamierzamy sadzić- wszystko chętnie, tylko gdzie to degustować/kupować, zwłaszcza ze np na spotkaniu forumowiczów wiele było win z kilku odmian

Degustować (nie koniecznie kupować) można na wszelkich targach winiarskich (vide np. ENOEXPO), konwentach, dniach wina itd.
Można też zorganizować spotkanie forumowiczów z najbliższej okolicy (np. u Sitting_Bulla), kilkudniowy wyjazd połączony ze zwiedzaniem winnic (np. jantar) czy w końcu pretekstem może być pokaz cięcia (np. heavy).

[quote="blk"]Zakupiłem wczoraj w Berlinie i miałem po raz pierwszy okazję pić Regenta i różowego Dornfeldera (tego akurat dostałem :)). Pierwszy z nich smakował mi, natomiast Dornfelder był strasznie nagazowany. W rezultacie nie dało się go wypić. Kiedy dałem spróbować go mojej kuzynce stwierdziła, że to wino mojej produkcji, które jeszcze fermentuje.

Coś musi być na rzeczy .Ja piłem już 3 różne różowe Dornfeldery i każdy był musujący, jakby gazowany.

Co innego czerwony. Czysta rewelacja

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2009, 16:38 
Ekspert
Ekspert

[quote="trestan"]Moje zdanie jest takie. Wszyscy którzy sadzą jakąś odmianę powinni ja wcześniej zdegustować żeby wiedzieli czego mają się spodziewać mając przy okazji wzorzec smakowy.

Masz 100% racji. Ponieważ tych polskich win nie ma w polskich sklepach trzeba pojeździć po różnych spotkaniach i popróbować. Nie można opierać swojej opinii na Regencie za 2 euro z Niemiec. Cała masa win przemysłowych z Regenta, Pinota, Cabereneta jest pozbawiona smaku. Miazgę tłoczy się na gorąco by nie przeszły czasem jakieś taniny. Nie prowadzi się fermentacji w miazdze! Jak takie wino może smakować - jak kompot. Spróbuj czegoś dobrze zrobionego w Polsce. Zmienisz zdanie o Regencie.

Paweł

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2009, 20:31 
nowicjusz
nowicjusz

[quote="DW"][quote="trestan"] ....Wszyscy którzy sadzą jakąś odmianę powinni ja wcześniej zdegustować żeby wiedzieli czego mają się spodziewać mając przy okazji wzorzec smakowy.To teoria, ale nigdzie nie spotkałem win z odmian które są polecane do nasadzeń w Polsce- Marechal, Leon Milot Cabernety Carol ,Cortis, Solaris, nawet Rondo u nas tak promowane. .....

Stanisławie,

To co napisałeś to nie teoria a tylko niewielka część teorii. A i z tej niewielkiej części wynika, że ponieważ najbardziej smakuje mi Sauvignon blanc z Nowej Zelandii to właśnie taką odmianę powinienem u siebie zasadzić.

W swojej analizie zapomniałeś, że w Niemczech jest kilkanaście rejonów winiarskich (coś ok. trzynastu jeśli dobrze pamiętam) i w każdym z nich uprawia się nieco inny zestaw odmian. To czy jakaś odmiana rośnie w danym rejonie zależy nie tylko od jakości wina ale także od tradycji uprawy i cech glebowo-klimatycznych danego rejonu. D
Witaj. Odmiana którą wymieniłeś jest w moich planach w najbliższym wyjeździe. Czytałem o niej sporo, co jakiś czas jest prezentowana na kanale Travel, ostatnio szukałem tego wina ale nie spotkałem, wiem że jest b.dobre. Widziałem w marketach z innych rejonów, dwa lub trzy wpadną do kosza na degustację.
Z podobnym planem przymierzam się do Rieslinga, jest go b.dużo ale cenią się nieźle. W dobrej klasie do 10euro i więcej. U nich zawsze kupuję Chardonnay i białego birgunda. To mój stały zakup.
Sugerujesz uprawę Sauvignon u siebie. Powiem tak. We wrześniu wracałem z Chorwacji przez Czechy, nocowałem w Znojmo dzień po święcie winobrania u nich. Szkoda ale tak wypadło. Oni uprawiają u siebie tą odmianę i podobno duże ilości. było w przydrożnych straganach przy winnicach ale w plastikowych butlach. Nie kupiłem. Ale byłem nastawiony na Griner Veltliner-w Czechach Veltinske Zelene- dostałem to co chciałem, bedzie chyba u mnie w grafiku. Jest wspaniałe choć sami Czesi mówili mi że Austriackie półwytrawne jest o niebo lepsze. Znajdę je.
Jeśli Czesi uprawiają Sauvignon u siebie czemu ty nie miałbyś spróbować u siebie. Zastanawiam się czy ściągnąć je do siebie na próbę.
Widziałem kiedyś reportaż w naszej TV o jakimś australijczyku czy z N.Zelandii. Ożenił się z polką kupił kawał ziemi gdzieś na pomorzu po PGRze .postawił piękny dom i obsadził kawał ziemi tą odmianą. Upierał się przed kamerą że będzie robił bardzo dobre wino. Co ty na to
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2009, 21:31 
Ekspert
Ekspert

[quote="trestan"] ..... Sugerujesz uprawę Sauvignon u siebie. ....

Jeśli Czesi uprawiają Sauvignon u siebie czemu ty nie miałbyś spróbować u siebie. Zastanawiam się czy ściągnąć je do siebie na próbę.
Widziałem kiedyś reportaż w naszej TV o jakimś australijczyku czy z N.Zelandii. Ożenił się z polką kupił kawał ziemi gdzieś na pomorzu po PGRze .postawił piękny dom i obsadził kawał ziemi tą odmianą. Upierał się przed kamerą że będzie robił bardzo dobre wino. Co ty na to
Pozdrawiam

Uprawy SB nie sugeruję bo wiem, że nawet gdybym zasadził to nowozelandzkiego SB zrobić u mnie się nie da. Wiara w cuda nic w tym wypadku nie pomoże.

Zastanawiasz się nad SB u siebie i chcesz wzorować się na Czechach. To jest jak najbardziej zdrowe podejście. Sprawdź tylko przedtem ile więcej ciepła dostają Czesi w porównaniu do zachodniej Polski i jakie ma to znaczenie dla dojrzewania winorośli. D

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2009, 22:05 
nowicjusz
nowicjusz

[quote="Wojan"][quote="trestan"]To teoria, ale nigdzie nie spotkałem win z odmian które są polecane do nasadzeń w Polsce- Marechal, Leon Milot Cabernety Carol ,Cortis, Solaris, nawet Rondo u nas tak promowane.

[quote="MAF"]

Degustować (nie koniecznie kupować) można na wszelkich targach winiarskich (vide np. ENOEXPO), konwentach, dniach wina itd.
Można też zorganizować spotkanie forumowiczów z najbliższej okolicy (np. u Sitting_Bulla), kilkudniowy wyjazd połączony ze zwiedzaniem winnic (np. jantar) czy w końcu pretekstem może być pokaz cięcia (np. heavy).

[quote="blk"]Zakupiłem wczoraj w Berlinie i miałem po raz pierwszy okazję pić Regenta i różowego Dornfeldera (tego akurat dostałem :)). Pierwszy z nich smakował mi, natomiast Dornfelder był strasznie nagazowany. W rezultacie nie dało się go wypić. Kiedy dałem spróbować go mojej kuzynce stwierdziła, że to wino mojej produkcji, które jeszcze fermentuje.

Coś musi być na rzeczy .Ja piłem już 3 różne różowe Dornfeldery i każdy był musujący, jakby gazowany.

Co innego czerwony. Czysta rewelacja
Ja ten temat tak określam. Wina z całego świata maja jedną wadę użytkową. Nikt nie dostanie w żadnym sklepie wina do spróbowania. Trzeba je kupić, to oczywiste- a kupuje się jak mówią kota w worku, chyba że się je zna. Próbowałem jóż wiele win, wiem czego chcę i czego szukam. Odmiany szlachetnych winorośli z których win jest najwięcej rozeszły się po wielu krajach. Cabernet Sauvignon które kupuję zawsze jest w tylu rodzajach, stylach i mieszane z innymi że niemożliwe jest wszystkiego poznać. Byłem kiedyś na winobraniu w Zielonej Górze, na takich imprezach nie sposób cokolwiek ocenić. to nie dla mnie. Ja lubię mieć spokój przy smakowaniu wina. Małe kameralne zjazdy to ciekawa propozycja, wymiana ocen. To może być ciekawe.
Jeśli chodzi o Dornfeldery kupuję je ale mam wybrane, opisu nie pamiętam - z niebieską etykietą i z czarną.
Trudno jest radzić komuś kto mieszka w głębi kraju czy dalej na wschód co jest w ofercie tam gdzie ja robię zakupy. Jest mi nawet niezręcznie o tym pisać. A powinienem o naszych. A nasze dopiero się rodzą. Oby jak najlepsze.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2009, 22:12 
Ekspert
Ekspert

[quote="MAF"]Trestan- nazwałeś heavy`ego rolnikiem, to chyba nie obraza .......

Ciemnota w miastach nadal uważa, że jest to obraźliwe określenie!!
Ale żeby w okolicach Żagania tak myślano?????

Lepiej Michale nazwij się plantatorem bo jeszcze w szkole twoje dzieci będą dyskryminowane i wytykane palcami..ooooooo dzieci rolnika!!!!!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2009, 22:17 
Ekspert
Ekspert

Mogę dodać, że 3 lata temu rozmawiałem ze znajomymi na temat nowych mieszańcowych odmian rodem z Niemiec. Wrócili z Austrii i opinia była następująca: "słuchaj Zdzichu, pytaliśmy tam właściciela sklepu z winami o te nowe odmiany Cabernet Cortis, C.Carbon, C.Carol, Saphirę, Solarisa, Johannitera, Monarcha. On o nich nic nie wie - nikt tego u nich nie ma i nie sprzedaje" Jaki z tego wyciągnęli wniosek? Że nie ma najmniejszego sensu sadzić tych odmian bo za granicę praktycznie nikt nie sprzedaje wina z tych odmian. W ogóle nie brali pod uwagę faktu, że te odmiany (sadzonki) zostały wprowadzone na rynek dopiero kilka lat wcześniej.

Już kiedyś Heniek pisał na forum o tanim Regencie za parę złotych - myślę, że warto spróbować win z Regenta u niektórych forumowiczów - taki dobrze zrobiony Regent może być znacznie ciekawszy od sklepowego. Nawet Wojciech Bosak przyznał, że dopiero po paru latach wreszcie udało mu się wypić Regenta wysokiej klasy. A dla mnie to oznacza, że ta odmiana ma spory potencjał i mnie to w zupełności wystarczy.

Pozdrawiam
Zdzich

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2009, 22:23 
nowicjusz
nowicjusz

[quote="DW"][quote="trestan"] ..... Sugerujesz uprawę Sauvignon u siebie. ....

Pozdrawiam

Uprawy SB nie sugeruję bo wiem, że nawet gdybym zasadził to nowozelandzkiego SB zrobić u mnie się nie da. Wiara w cuda nic w tym wypadku nie pomoże.

Zastanawiasz się nad SB u siebie i chcesz wzorować się na Czechach. To jest jak najbardziej zdrowe podejście. Sprawdź tylko przedtem ile więcej ciepła dostają Czesi w porównaniu do zachodniej Polski i jakie ma to znaczenie dla dojrzewania winorośli. D
Brałem to pod uwagę, ale myślałem o użyciu osłon czyli folia. Wiem że mnie czeka ta zabawa bo mam posadzoną małą kolekcję tych najszlachetniejszych. Są po pierwszym roku, dobrze ruszyły, oby zima była lekka. Spodziewam się niezłej zabawy. Muszę pojechać do Nowej Soli do Winnicy Kinga. Wiem że prowadzą winorośl pod osłonami. Trzeba pogadać. Myślę że będzie ciekawie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 206 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1