Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 02:07

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Reberger
PostNapisane: niedziela, 30 listopada 2014, 07:58 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 8 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 349
Lokalizacja: AOC-Mazowsze
W tegorocznym rankingu umieściłem Reberger wysoko, obok Acolon i PNP - i z tymi odmianami go porównuję.
U mnie łapie rzekomego i szarą pleśń - wymaga ochrony zbliżonej do w/w vinifer.
Ale rekomenduję, moim zdaniem wziął od rodziców najlepsze geny. Wygrywa z Regentem brakiem aptecznych absmaków, dobrze dojrzewa na przełomie września i października, ma duże dorodne grona i jagody.

ps. Rzeczywiście mało informacji o nim w necie, chyba cyrograf (zobowiązanie do niepublikowania) działa.
Na winnicach i półkach sklepowych w Reichu też go nie spotkałem - a Regent dość łatwo znaleźć.

_________________
pozdrawiam Tadeusz
... Mazowiecki klimat jest "cool" ...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Reberger
PostNapisane: środa, 21 stycznia 2015, 09:38 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
A

-- środa, 21 stycznia 2015, 10:38 --

DW napisał(a):
andrew54 napisał(a):
U mnie Regent rośnie dość zdrowo i w związku z tym nie muszę poświęcać mu dużo uwagi.Reberger natomiast złapał rzekomego w stopniu dość dużym,jednocześnie z viniferami i stąd moje zaniepokojenie.Gwałtownych ruchów nie zamierzam wykonywać,to jego pierwszy rok.Mam nadzieję że w przyszłości okaże się wartościową odmianą.


Rozumiem takie podejście do sprawy, i jest ono zbieżne z moim.
Sporo uwagi przywiązuje się do odporności odmian na róże patogeny, uważam, że zupełnie słusznie.
Różne odmiany mają różny stopień odporności na ten czy inny patogen, i to jest dla wszystkich oczywiste.

Miarą odporności Regenta jest redukcja standardowych oprysków o 80%, dla Rebergera ta oszczędność wynosi 50%. zatem różnica jest wyraźna. Takie dane, podawane przez różne ośrodki badawcze napawają otuchą i pozwalają spokojnie patrzeć w przyszłość. Byłoby zatem pięknie, gdyby nie jedno "ale". Otóż okazuje się, że odmiany uważane za b.odporne z czasem odporność tracą. Ta stopniowa utrata odporności określana jest nieraz jako "korozja odporności" i związana jest z zasiedlaniem odpornej odmiany przez coraz to bardziej zjadliwe szczepy patogenów. Te zjadliwe szczepy są niejako indukowane przez odporną odmianę: jeśli mączniak rzekomy nie jest w stanie zasiedlić plantacji Regenta, przekształca/adaptuje się tak, że w krótkim okresie czasu odporny Regent staje się nieodporny. Całość (abstrakt) tu: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24184095


Witam
Bardzo ciekawa uwaga z tymi procentami. Czy posiadasz analogiczne dane dla Roeslera?

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Reberger
PostNapisane: niedziela, 6 sierpnia 2017, 11:35 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 8 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 349
Lokalizacja: AOC-Mazowsze
Wśród VolksWinogron najszybszy w tym roku jest Reberger. Prześciga Acolony, Dornfeldery a nawet Rondo:
Załącznik:
DSC04042.jpg
DSC04042.jpg [ 75.05 KiB | Przeglądane 1479 razy ]

_________________
pozdrawiam Tadeusz
... Mazowiecki klimat jest "cool" ...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Reberger
PostNapisane: wtorek, 5 września 2017, 09:50 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 13 września 2009, 01:00
Posty: 340
Lokalizacja: Kraków
Zapytaliśmy Niemca jednego z szefostwa PIVI, nie pamiętam skąd, jakiś pan profesor, o Rebergera.
Odpowiedź była prosta, wino jest super, jedna z najlepszych odmian jakie udało im się stworzyć tylko mają jeden problem, jest za wczesny.
Moim zdaniem jedna z najlepszych odmian czerwonych na wino, na pewno bijąca na głowę ronda i regenty, wcześniejsza i odporniejsza od reslera, wcześniejsza od gamaret i pinotina, nie wiem czy jest coś lepszego.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Reberger
PostNapisane: wtorek, 5 września 2017, 12:24 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 8 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 349
Lokalizacja: AOC-Mazowsze
MarcinJ napisał(a):
Zapytaliśmy Niemca jednego z szefostwa PIVI, nie pamiętam skąd, jakiś pan profesor, o Rebergera.
Odpowiedź była prosta, wino jest super, jedna z najlepszych odmian jakie udało im się stworzyć tylko mają jeden problem, jest za wczesny.
Moim zdaniem jedna z najlepszych odmian czerwonych na wino, na pewno bijąca na głowę ronda i regenty, wcześniejsza i odporniejsza od reslera, wcześniejsza od gamaret i pinotina, nie wiem czy jest coś lepszego.
Taki ulepszony Regent: wcześniejszy, więcej cukru, niższe kwasy, żadnej apteki.
Małe mankamenty to:
- podmarza juz przy -20C
- zdarzylo mu sie łapać szara pleśń
Miał być mniej plenny od ojca ale jest O.K.

Właśnie ze względu mrozoodporność nie dosadzałem.

Sent from my phone

_________________
pozdrawiam Tadeusz
... Mazowiecki klimat jest "cool" ...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Reberger
PostNapisane: wtorek, 5 września 2017, 13:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
terroirPL napisał(a):
...Taki ulepszony Regent: wcześniejszy, więcej cukru, niższe kwasy...
Kwasy niższe niż Regent to już nie bardzo jest zaleta na odmianowe.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Reberger
PostNapisane: wtorek, 5 września 2017, 13:25 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 8 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 349
Lokalizacja: AOC-Mazowsze
Erikos napisał(a):
terroirPL napisał(a):
...Taki ulepszony Regent: wcześniejszy, więcej cukru, niższe kwasy...
Kwasy niższe niż Regent to już nie bardzo jest zaleta na odmianowe.

Na południu na pewno nie jest zaletą, mi na Mazowszu pasuje.
Zbierałem w dwóch skrajnych przypadkach (aż trudno uwierzyć notatkom):
- 23.09.2016 przy 24Brix i 8,0g/l
- 04.10.2015 przy 20Brix i 9,5g/l (o ile pamiętam, w 2015 był chyba przymrozek)

_________________
pozdrawiam Tadeusz
... Mazowiecki klimat jest "cool" ...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Reberger
PostNapisane: wtorek, 5 września 2017, 16:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
MarcinJ napisał(a):
Zapytaliśmy Niemca jednego z szefostwa PIVI, nie pamiętam skąd, jakiś pan profesor, o Rebergera.
Odpowiedź była prosta, wino jest super, jedna z najlepszych odmian jakie udało im się stworzyć tylko mają jeden problem, jest za wczesny.
Moim zdaniem jedna z najlepszych odmian czerwonych na wino, na pewno bijąca na głowę ronda i regenty, wcześniejsza i odporniejsza od reslera, wcześniejsza od gamaret i pinotina, nie wiem czy jest coś lepszego.

Wg JKI (Julius Kühn-Institut) i kilku innych niemieckich opisów Rebergera :
- dojrzewa 4 dni wcześniej od Regenta i 8 dni wcześniej od Dornfeldera
- mała odporność na zimowe mrozy, mniejsza od Regenta a nieco większa od Blaufränkisch
- cukry i kwasy większe od Regenta !
- odporność na szarą pleśń podobna do Regenta
- odporność na obydwa mączniaki mniejsza od Regenta !!!!

Oni tam już dawno przetestowali Rebergera
Nie jest to więc aż taka rewelacja :wink:
Ma dwie zalety : wczesny i wino w typie blaufrankisch
Ma też dwie duże wady : mała odporność na mróz i mniejsza od Regenta odporność na mączniaki.
Ja dosadziłem PNP - podobny termin dojrzewania, mniejsze kwasy , podobna odporność na mączniaki, większa odporność na mróz, 100% vinifera!!!

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Reberger
PostNapisane: wtorek, 5 września 2017, 17:00 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 8 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 349
Lokalizacja: AOC-Mazowsze
zbyszekB napisał(a):
[...]
- cukry i kwasy większe od Regenta !
[...]
Ja dosadziłem PNP - podobny termin dojrzewania, mniejsze kwasy , podobna odporność na mączniaki, większa odporność na mróz.

Dziękuję Zbyszku za korektę z kwasami. Dałbym sobie uciąć, że kiedyś czytałem informacje o kwasach niższych niż w Regencie.

Uzupełniająco parametry z moich wcześniejszych zbiorów:
- 05.10.2014: 22,0Brix, 9,0g/l
- 05.10.2013: 23,0Brix, 7,0g/l
- 29.09.2012: 21,5Brix, 7.5g/l
- 01.10.2011: 22,0Brix, 8,0g/l
Czyli kwas potrafi zejść dość nisko na przełomie września.października.

ps. Pinot Noir mi nie pasuje. Podobno Pinoty potrafią docenić tylko doświadczeni winiarze :(

_________________
pozdrawiam Tadeusz
... Mazowiecki klimat jest "cool" ...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Reberger
PostNapisane: wtorek, 5 września 2017, 17:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Tadeuszu,
Reberger na Mazowszu dojrzewa w podobnym czasie co PNP

Kwasy i inne parametry w Niemczech:
- https://www.julius-kuehn.de/media/Veroe ... erger_.pdf
- http://www.rebschule-mueller.de/Rebsort ... berger.htm
- http://traubenshow.de/informationen-zu- ... r/reberger

w porównaniu do Regenta

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Reberger
PostNapisane: wtorek, 5 września 2017, 18:55 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Zbyszku jaka masz wydajność PNP

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Reberger
PostNapisane: wtorek, 5 września 2017, 19:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Ja mam 1 szt. Rebergera, testowo. Jeszcze młody krzew, nie ma co oceniać.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Reberger
PostNapisane: wtorek, 5 września 2017, 19:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Zodiak napisał(a):
Zbyszku jaka masz wydajność PNP

10 cio letnie krzewy w rozstawie 1,2 m, okrywane na zimę glebą, prowadzone w formie skośnego sznura ciętego sposobem na royat,gdy nie skosi majowy przymrozek pędów mogą wydać i ok.3kg owoców.
Takiej wydajności spróbowałem tylko raz, a potem to max 1,5kg/krzew.
Tadeuszu, w naszym zimnym klimacie aby wino z PNP miało aromaty i smak pinota to trzeba : odpowiednio ciepłego i słonecznego rocznika i długa fermentacja alkoholowa na skórkach i pestkach.
Ktoś na forum podawał linka gdzie wynikało z opisu i wykresu około 3 ch tygodni takiej fermentacji.
Owoce więc muszą być bardzo dojrzałe :idea: :!:
Hybrydy nie mają aż takich wymagań :wink:
Regentowi wystarcza tydzień, nie wiem ile potrzebuje Reberger ?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Reberger
PostNapisane: wtorek, 5 września 2017, 20:18 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 8 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 349
Lokalizacja: AOC-Mazowsze
zbyszekB napisał(a):
[...]
Tadeuszu, w naszym zimnym klimacie aby wino z PNP miało aromaty i smak pinota to trzeba : odpowiednio ciepłego i słonecznego rocznika i długa fermentacja alkoholowa na skórkach i pestkach.
Ktoś na forum podawał linka gdzie wynikało z opisu i wykresu około 3 ch tygodni takiej fermentacji.
Owoce więc muszą być bardzo dojrzałe :idea: :!:
Hybrydy nie mają aż takich wymagań :wink:
Regentowi wystarcza tydzień, nie wiem ile potrzebuje Reberger ?

Sprawdziłem: wszystkie moje roczniki Rebergera fermentowałem w miazdze 5-7 dni.
Moim zdaniem kluczowa jest (jak zawsze) dojrzalość owoców i ten tydzień wystarcza.

_________________
pozdrawiam Tadeusz
... Mazowiecki klimat jest "cool" ...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Reberger
PostNapisane: wtorek, 5 września 2017, 22:18 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Pinoty to trzeba macerowec nawet 4 tygodnie. Oczywiście dojrzałość owoców jest kluczowa

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO