DW napisał(a):
zdzicholo napisał(a):
...No tak Danielu, ale już kiedyś pisałeś, że Prior gdzieś tam dojrzewa 1 pazdziernika a Monarch 30 września. A tego Monarcha jakoś sadzą i nawet robią u nas z niego wina.
W tym samym miejscu podali, że Pinot noir był wtedy zbierany 19 września.
Nie wiem jak jest z Priorem ale moim zdaniem Monarch to odmiana która nie daje zbytnich absmaków jeśli jest zbierana nie w pełni dojrzała. Co najwyżej, nie rozwija wszystkich aromatów. Ciekawe tylko dlaczego jest tak późna, przecież to krzyżówka Solaris x Dornfelder

Zauważ Danielu, że termin dojrzewania jakoś nie przeszkadzał Ci w pisaniu na forum
DW napisał(a):
PS. Zapomniałem dodać, że najlepiej w tych testach wyszedł Prior. Niestety, nikt go w Polsce nie oferuje.
I jeszcze uwaga do terminu dojrzewania Pinot Noir. Właściwie kiedy ta odmiana u nas dojrzewa ? Rozumiem, że pełno jest jakichś wcześniejszych klonów ale "standard" (cokolwiek by to nie miało znaczyć), w jedynej polskiej ampelografii, szacowany jest jako odmiana średnio późna lub późna, o terminie dojrzewania w drugiej połowie października. Może tak posiadacze Pinot Noir by mnie oświecili kiedy ten szczep osiąga u nich dojrzałość technologiczną. Z góry dziękuję.
Daniel
DW napisał(a):
Napisałem do Mariusza a Mariusz jak ryba. Ciekaw jestem czy kontaktował się ktoś z Freytagiem ? Z tego co pamiętam on ma jeszcze Prior'a. To też warto by ściągnąć. Wino z Prior'a ma dużo lepsze recenzje niż te cortisy i carole.
Daniel
I ja się zgodzę, że warto przetestować Priora, zwłaszcza w cieplejszych rejonach Polski. Termin dojrzewania w porównaniu do innych odmian w innym klimacie może być trochę inny. Ale to wino (próbka z instytutu) jakie miałem okazję degustować, w towarzystwie między innymi Wojtka Bosaka było bezpłciowe w zgodnej opinii wszystkich degustujacych.
Pozdrawiam
Zdzich