Teraz jest środa, 8 maja 2024, 10:58

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 16 listopada 2015, 20:23 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 26 lutego 2012, 19:23
Posty: 916
Lokalizacja: Tarnów, 222mnpm
Sezon miniony był tak dobry dla winnej uprawy że chyba warto go podsumować. Już prawie wszystko na krzakach zjedzone a tylko co niektórzy szczęściarze jeszcze gdzieś przy ścianie lub foliaku przemycają ostatnie gronka. Tak czy siak jak dane odmiany się sprawdziły każdy już chyba wie, więc zanim zapomni proponuję rozpocząć głosowanie.

Typujemy jak co roku do 31 stycznia.

W następujących kategoriach:

1. DESEROWE JASNE
2. DESEROWE RÓŻOWE/CZERWONE
3. DESEROWE CIEMNE
4. BEZNASIENNE
5. PRZEROBOWE JASNE
6. PRZEROBOWE CIEMNE
7. PŁOTOWO-STODOŁOWE

Każda kategoria według szablonu, np.

BEZNASIENNE:
1. uuuu
2. www
3. xxxx
4. yyyy
5. zzzz

PRZEROBOWE JASNE:
1. -
2. ddd
3. -
4. -
5. sss, kkk

Proszę o zachowanie powyższej formy i kolejności. Ułatwi i przyśpieszy to późniejsze sumowanie głosów.

Jeżeli mamy mniej niż 5 odmian w danej grupie, umieszczamy je na dowolnych miejscach (nie koniecznie od pierwszego w dół), na pustych pozycjach stawiamy kreski. Dopuszczalne jest umieszczanie więcej niż jednej odmiany na danej pozycji (ex aequo). Dodatkowa kategoria to ODMIANY OPAŁOWE , czyli te przeznaczone do wycięcia z różnych względów. Na bieżąco możemy dyskutować, pytać, uzasadniać. Proszę również o zachowanie dla siebie wszelkich krytycznych uwag odnośnie typowań i ocen innych uczestników tej zabawy.

Punktacja nie zmieniła się.
1 - 7pkt
2 - 4pkt
3 - 3pkt
4 - 2pkt
5 - 1pkt

Miłej zabawy :D

P.S. Proszę o przyklejenie.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz
http://winnicamarysienka.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2015, 19:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2234
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
DESEROWE JASNE

1. Łora ? dużo gron, dobrze się zapyliła, nie pękała, ładnie dojrzała, duże jagody, smaczne
2. Aloszenkin ? pierwsze owocowanie i pozytywne zaskoczenie, bardzo wczesna odmiana, owoce słodziutkie, prawie bezpestkowe
3. Arkadia ? smaczna jak zwykle, ale w tym roku słabiutko obrodziła
4.
5.
Regina, Kristaly, Timur, Talizman - w tym roku owocowały, ale poza konkursem

DESEROWE CIEMNE

1.
2.
3. Nero ? najsmaczniejsza odmiana z którch mam, minus za małe owoce
4. Agat Doński ? dużo gron, duże jagody, wcześnie dojrzewa, minus za prosty smak
5.
Muskat Blue, Pamięci Wojtowicz - w tym roku owocowały, ale poza konkursem

PRZEROBOWE JASNE

1. Solaris ? bardzo dobre wino, dobre parametry, bezproblemowa uprawa. Dosadzam.
2. Seyval Blanc ? Późna odmiana, kwasy duże, u mnie coś słabo rośnie, 6 krzewów wypadło, coś im korzenie podgryza. ALE wino 2014 wypiłem ze smakiem, wszystkim smakowało, lepsze było niż z Hibernala. Więc duży plus za to.
3. Hibernal - 23 Brix - kwas 11,3 g/l - zbiór - obciążenie 1,2 kg/krzew, wino z zeszłego roku wypiłem, całkiem dobre było, zobaczymy w tym roku. Kwas duży.
4.
5.
Bianca, Johanniter, Riesling, Siegerrebe, Jutrzenka, Pinot Gris - w tym roku owocowały, ale poza konkursem

PRZEROBOWE CIEMNE

1. Dornfelder - 20 Brix - kwas 6,8 g/l - zbiór - obciążenie 2,2 kg/krzew ? piłem bardzo dobre wino z tej odmiany, może mi też się uda :-) Najwcześniej dojrzał. Uprawa bezproblemowa, ale okrywałem na zimę. W tym roku nie okrywam nic.
2. Regent - 22 Brix - kwas 7,5 g/l - zbiór - obciążenie 1,5 kg/krzew ? czekam na dobre wino, całkiem ładnie się zapowiada.
3. Rondo - 20,5 Brix - kwas 9 g/l - zbiór - obciążenie 4,5 kg/krzew ? nastawiłem różowe, ładnie pachnie i już nieźle smakuje :-)
4.
5.
Monarch, Cabernet Cortis, Pinot Noir Precoce - w tym roku owocowały, ale poza konkursem

_________________
https://www.facebook.com/Winnica-Spokojna-w-Boleścinie-koło-Trzebnicy-100237062318444/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2015, 21:05 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 26 lutego 2012, 19:23
Posty: 916
Lokalizacja: Tarnów, 222mnpm
Rok ten był wyjątkowy, upalny, suchy aż do przesady. Z jednej strony pięknie wyeliminowało choroby grzybowe, z drugiej odmiany wrażliwe nie zapyliły się idealnie. Dlatego jak zwykle trochę zweryfikował moje spojrzenie na niektóre odmiany. Jedne wypadły wyjątkowo dobrze, inne z kolei bardzo spuściły z tonu. Poniżej moje typy.

DESEROWE JASNE:
1. Timur, V25/20
2. Biełyj Kokł, Błagowiest
3. Wostorg, Talisman
4. Chrupka Złota, Muskat Letni
5. Arkadia, Bianka (uparcie u mnie robi za deserówkę)

DESEROWE RÓŻOWE/CZERWONE:
1. Krasotka, Wostorg Krasnyj
2. Aladdin, Dienał
3. Nizina, Swenson Red
4. Reliance
5. Isabella

DESEROWE CIEMNE:
1. Nadjeżda AZOS
2. Konsuł
3. Muskat Bleu, Agat Doński
4. Nero
5. Kodrianka

OPAŁOWE:
Aloszenkin

Odmiany które były tegoroczną porażką aczkolwiek liczę na ich przebudzenie : Kryżownikowyj, Podarok Wojtowicz, Wiktoria K5, Bieżewyj.

Łącznie mam już około 60 odmian z czego 2/3 owocowało. Głównie odmiany deserowe dlatego tylko w tych kategoriach oddałem głosy

Więcej z komentarzem i zdjęciami na moim blogu na stronie podsumowania sezonu:
http://winnicamarysienka.blogspot.com/2015/11/podsumowanie-sezonu-2015.html

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz
http://winnicamarysienka.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 listopada 2015, 08:50 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 3 lutego 2013, 16:21
Posty: 445
Lokalizacja: Kłobuck (koło Częstochowy)
Bardzo wysoko oceniacie Agat Doński, ja zamierzam zlikwidować, owszem nie chorował i ładnie rośnie ale tego nie da się zjeść. Nawet Beta lepiej mi smakowała - może dlatego że była jedyną ?
A może tylko u mnie taka bez smakowa jest, może jak będzie starsza np za 15 lat ?

_________________
per aspera ad astra


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 listopada 2015, 09:00 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 22 czerwca 2012, 15:22
Posty: 332
Lokalizacja: okolice Sobkowa (Ponidzie)
Jerzy1957 napisał(a):
Bardzo wysoko oceniacie Agat Doński, ja zamierzam zlikwidować, owszem nie chorował i ładnie rośnie ale tego nie da się zjeść. Nawet Beta lepiej mi smakowała - może dlatego że była jedyną ?
A może tylko u mnie taka bez smakowa jest, może jak będzie starsza np za 15 lat ?


U mnie podobnie. Było za dużo gron i w smaku nijaki. W przyszłym zostawię mniej zobaczymy co się zmieni jesli nic to na opał...

DESEROWE JASNE (żółte/zielone):
1. Arocznyj
2. Arkadia
3. Wiktoria
4. Polar
5. Bianka

DESEROWE CIEMNE (czarne/czerwone):
1. Ajwaz
2. Alden
3. Festivee
4. Anastazja
5. NN :lol:

_________________
Fitopatologia http://www.zor.zut.edu.pl/Skrypt-web/Wprowadzenie.html
Od dzisiaj dezynfekuję sekator po cięciu każdej rośliny (izopropanolem 70% lub denaturatem) oraz stosuję co najmniej 2 ŚOR aby zapobiec uodpornianiu się patogena.
Pozdrawiam / Łukasz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 listopada 2015, 18:00 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 26 lutego 2012, 19:23
Posty: 916
Lokalizacja: Tarnów, 222mnpm
Emerytka napisał(a):
Mógłbyś porównać Krasotkę z Aladdinem. Krasotka u mnie jest najwcześniejszą odmianą, ale smakowo to ulepek - woda z cukrem. Aladdin jeszcze u mnie nie owocował, a miałam zamiar go dosadzać. Za co bardziej doceniasz Krasotkę?

Krasotkę doceniam za smak i nigdy bym jej nie nazwał ulepkiem ;). U mnie ma fajny muskat który w odpowiednim momencie dojrzewania smakuje rewelacyjnie. Jest też niewątpliwie ładna i te jagody wybarwione do połowy naprawde robią wrażenie. Jedyne do czego mogę się doczepić to podatność na pękanie, lubi czasem lekko popękać ale nawet wtedy da się ją zjeść.
Aladdin rok temu też mi bardzo smakował. Jego miąższ jest bardziej chrupki niż u Krasotki jednak w takie upalne lato jak w tym roku zauważyłem że dużo bardziej smakowały mi odmiany bardziej soczyste. Poza tym o Aladdinie złego słowa powiedzieć nie mogę.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz
http://winnicamarysienka.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2015, 07:53 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 11 stycznia 2014, 19:01
Posty: 297
Lokalizacja: centrum-Okolice Rawy Mazowieckiej
Grzegorz popieram cię w pełni odnośnie krasotki . Jeżeli jest zjadana dojrzała a nie przejrzała jest doskonała w smaku bez przesadnej slodyczy , z lekkim muszkatem . Bo jak wiadomo niektóre odmiany jak dłużej powiszą zmieniają konsystencję miąższu i nabierają różnych absmaków . Ja akurat uprawiam dwie formy Krasotki ,jedną zwykłą , drugą z typowym wyraźnym muszkatem. I jak ktoś kiedyś napisał na forum ( nawet chyba ty Grzegorzu) ,że dużo smaczniejsze owoce są z ziem piaskowych aniżeli z ziem cięższych , co w pełni potwierdzam swoimi doświadczeniami z uprawy winorośli i nie tylko.
Pozd. Jacek.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2015, 10:28 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 1 grudnia 2013, 11:35
Posty: 421
Lokalizacja: Mazowsze
Emerytka napisał(a):
Dzięki za dodatkowe opinie. Dla mnie Krasotka jest zdecydowanie za słodka. Prawie w tym samym czasie dojrzał Timur i w tej konfrontacji Krasotka wypadła słabiutko. Nadzieja w Aladdinie.

Aniu ja tez podzielam zdanie Grzegorza i Jacka odnośnie Krasotki. Być może ten rok (suche i upalne lato) wpłynął znacząco na podwyższony cukier w jagodach. Ja w tym roku nie pojadłam Krasotki bo mnie osy wyprzedziły, ale mam zapiski z poprzedniego roku:

KRASOTKA - mięsista, skórka dość mocna, lekko chrupiąca, 1(czasem 2-3) małe pestki, nieprzesadnie słodka, smaczna, można dużo zjeść i się nie zasłodzić.W mocno przejrzałych czuję jakby śliwkę.

ALADDIN - mięsisty, trochę jakby suchy, mocno chrupiący. 1-2 pestki. Nie słodki i nie kwaśny (nawet brak kwasu), taki trochę bezpłciowy. Można się nim najeść a nie traktować jako deserówkę. Skórka mocno zrośnięta z miąższem

Aladdin dużo zyskał w tym roku na smaku, ale konsystencja nadal bez zmian.

_________________
Pozdrawiam. Aśka.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2015, 15:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2352
Lokalizacja: Dębica
dziadek2 napisał(a):
kapitan napisał(a):
Uważam, że taki ranking powinno się robić w pełni sezonu. Teraz to trzeba się opierać na pamięci smakowej. Jak się degustowało ponad setkę odmian, to może być z tym kłopot.

Dużo w tym racji Piotrze, na dzisiaj to najsmaczniejszy u mnie Podarek Zaporożu - prosto z krzewu jeszcze.

Nie - oceniać trzeba po całym sezonie, a jak ktoś ma kłopoty z zapamiętaniem to nic nie stoi na przeszkodzie aby sobie zanotował.
A Podarek Zaprożu miał u mnie nieco stęchły posmak - nie wiem dlaczego.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2015, 19:32 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 17 października 2008, 01:00
Posty: 167
Lokalizacja: Radymno/Podkarpacie,
A co z rankingiem 2014, szukam i nie mogę się doszukać. Czy był podsumowany ?

_________________
http://www.winnica-indra.pl
Krzysiek z Podkarpacia, RADYMNO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2015, 22:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2116
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Mimo że nie posiadam wielu odmian deserowych, za to ok. 40 przerobowych, dorzucę swoją ocenę za ten rok. Części odmian nie oceniam ze względu na młody wiek, bądź zbyt małą ilość krzewów danej odmiany.

Deserowe jasne:
1. Arkadia - za całokształt
2. Frumosae Albae - świetny smak
3. Wostorg
4. V 25/20
5. Lilla

Deserowe ciemne:
1. Czekoladowa - rewelacyjny smak w moim typie, wczesna
2. Muscat Bleu, Nero, Medina (robi za deserówkę)
3. BV 16-18 - w tym roku smakował zadziwiająco dobrze mięsisty miąższ i bardzo przyjemny muskat
4. Alden
5. Agat Doński - za to że skutecznie ratował przed osami inne odmiany, w 95 proc zjedzony przez osy.

Beznasienne:
1. Nadiożnyj
2. Anastasja
3. -
4. A 1704 - za odporność
5. -


Przerobowe jasne:
1. Goecseji Zamatos - kapitalny smak
2. GF 89-3/Nina
3. Sauvignon Blanc - dotąd bezproblematyczna w uprawie
4. -
5. Bigas

Przerobowe ciemne;
ocena łączna dla danej odmiany w moim siedlisku po uwzględnieniu : jakości wina, parametrów owoców przy zbiorze, stopnia trudności w uprawie (w tym odporność na choroby):
1. Roesler
2. Cabernet Cantor, Monarch
3. Pannon Frankos, Duna Gyongye, Dunaj, Zweigelt, Neronet, Dornfelder, Pinot Wrotham
4. CF, Alibernet, Syrah, Rosa, Feteasca Neagra - ta lokata tylko za to że są takie późne
5. Marquette, LM, Seibel od Bursche

Płotowo-stodołowe :

1. -
2. Swenson Red
3. St. Croix, Frontenac Gris
4. -
5. NN typie Bety (ale trochę lepsza)

Opałowe :
Cascade - nie służy mu ta gleba.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2015, 08:12 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 24 lutego 2008, 01:00
Posty: 204
Lokalizacja: Rybnik/Kamieñ
DESEROWE JASNE (żółte/zielone):
1. Serafimowskij
2. Pierwozwannyj
3. Timur
4. Arkadia ( nie poradziła się z suszą i mączniakiem)
5. Super-extra i Prim ( nie poradziły się z suszą ), Kesza 1, Skarb Panonii, Ałtaj - plenne, duże owoce ale bez smaku

DESEROWE CIEMNE (czarne/czerwone):
1. Kordianka ( jestem mile zaskoczony )
2. Sfinks
3. Typ Hadżibeja
4. Wiktoria
5. JHD ( tylko pojedyńcze jagody dojrzały)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2015, 09:46 
Online
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4364
Lokalizacja: Rybnik
RobertR napisał(a):
Przerobowe jasne:
(...)
5. Bigas

Ta odmiana zalatuje labruchą a to ja raczej dyskwalifikuje do wytwarzania wina.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2015, 10:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Canin napisał(a):
A Podarek Zaprożu miał u mnie nieco stęchły posmak - nie wiem dlaczego.

Na zdrowo czy po jakiejś infekcji grzybowej? Na pewno to nie cecha odmianowa.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2015, 14:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 stycznia 2009, 01:00
Posty: 1114
Lokalizacja: Podkarpacie,okolice Jarosławia
Dojrzały Podarok Zaporoża to dla mnie jedna z najsmaczniejszych odmian .Jeśli był porażony mączniakiem prawdziwym to będzie zalatywał stęchlizną tak jak każdy zainfekowany owoc.Z tego powodu wykarczowałem w tym roku m.in. Rana Hamburskiego.Smak świetny ale bardzo chimeryczny,podatny na prawdziwego.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO