DESEROWE JASNE:
1. ?
2. Regina (V25/20) ? nie popękała, smaczne owoce, bardzo zdrowo rośnie. Wadą jej w tym roku była niska plenność, ale to chyba moja wina, muszę ją dłużej ciąć.
3. Arkadia ? nie popękała, bardzo smaczne owoce. Niestety na wiosnę sarny objadły mi na niej wszystkie pędy (tylko na Arkadii ?! ) i w sumie z 2 krzewów wydała tylko 3 grona.
4. ?
5. Łora ? smaczna, zdrowa. Niestety popękała mi strasznie w tym roku po deszczach.
DESEROWE CIEMNE:
1. Nero ? najsmaczniejsza odmiana, super pikantny smak, zdrowa, ale mogłaby mieć większe jagody.
2. Agat Doński ? mi smakuje, bezproblemowy, do tego dojrzewa jako pierwszy i ma duże jagody.
3. ?
4. ?
5. Muskat Blue ? niby bardzo smaczny jest, zdrowy i w ogóle, ale mi bardzo przeszkadzają jego gorzkie i kruche pestki.
PRZEROBOWE CIEMNE:
1. Rondo ? plenne, zdrowe, duże jagody, duże grona, łatwo się go przerabia. Do tego wino z Ronda mi bardzo smakuje.
2. Dornfelder ? zdrowy, duże grona. Jeszcze odmianowego wina nie robiłem, ale mam 6 krzewów może za rok się uda z 10 l nastawić.
3. Regent ? dostaje minusa za małe grona w tym roku. Poza tym super.
4. ?
5. ?
PRZEROBOWE JASNE:
1. Solaris ? zdrowy, plenny. W tym roku miał 24 Brix i 9 g kwasów. Wino zlałem przy 1 Blg. Wstępnie się już sklarowało. Na ten moment tak mi już smakuje, że mógłbym już je zacząć spijać

2. ?
3. ?
4.
5. Jutrzenka ? zdrowa, plenna. Fermentuje z niej wino miodowe.
OPAŁOWE:
Leon Millot, Marechal Foch ? rosną jak wściekłe, grona maluteńkie, pełno zielonego groszku, późno dojrzewają, uwielbiają je szpaki. Jak się namysle, czym je zastąpić to wykopuje.
Bianca ? późna, mało wydajna. Na wiosnę ukorzeniam Solarisa i wsadzam za rok za Biancę.