Teraz jest niedziela, 18 maja 2025, 13:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 9 listopada 2014, 22:20 
Ekspert
Ekspert

Może lepiej,że pusto niż ma brać udział ktoś kto posiada po dwie odmiany.
Osobiście czekam na kolegów z większą kolekcją.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: poniedziałek, 10 listopada 2014, 11:24 
Ekspert
Ekspert

Grzegorz ale Bianca i Medina to nie są odmiany deserowe tylko przerobowe.
Krasotka i Alladin owocowały Ci jako jednoroczniaki?(zeszłoroczny zakup). I na tej postawie wydajesz osąd?

PostNapisane: poniedziałek, 10 listopada 2014, 11:58 
Ekspert
Ekspert

vanKlomp napisał(a):
Grzegorz ale Bianca i Medina to nie są odmiany deserowe tylko przerobowe.
Krasotka i Alladin owocowały Ci jako jednoroczniaki?(zeszłoroczny zakup). I na tej postawie wydajesz osąd?

Wydaje mi się że mniejsza o to, skoro używa jako deserówki, ale po co punktować odmianę która idzie pod szpadel /Medina/?
Odnośnie jeszcze "deserówek" to chyba corocznie pojawia się też Rondo.

PostNapisane: poniedziałek, 10 listopada 2014, 12:03 
Ekspert
Ekspert

Nie dziw się moja żona tez traktuje Rondo jako deserówkę. :lol:

PostNapisane: poniedziałek, 10 listopada 2014, 13:18 
Kiper
Kiper

Już tłumaczę i objaśniam ;)
Co do Mediny. Uwzględniłem ją jak i Biankę bo nie robię z nich win lecz je zjadam jako deserówki. Co do Bianki zdania nie zmienię bo np. od Chrupki Złotej, czy wspomnianego Wostorga nie różni się wiele, a Medinę dla dobra ogółu z zestawienia mogę wyrzucić. Ranking jest dla odmian które warto polecić i dlatego Medina się w moim zestawieniu znalazła. Wyrzucam ją (a w zasadzie przesadzam do drugiej winnicy) nie dlatego że jest złą odmianą ale tylko dlatego że w przydomowym ogródku nie mam już miejsca a chcę mieć kilka nowych bardziej obiecujących odmian deserowych.
Krasotka i Alladin kupione zostały na wiosnę 2013 już jako roczne sadzonki. W zeszłym roku nie owocowały ale bardzo ładnie rosły. W tym roku to ich pierwsze owocowanie. Skrzywdziłbym je gdybym na nie nie oddał głosu ;). Czy skoro smakowo są np. lepsze od innych moich odmian nie mogę ich docenić. Za rok smak im się pewnie niewiele zmieni a po tym jak wyglądają na jesień spokojny jestem o plonowanie w przyszłym roku.
Tak czy siak uważam że ten ranking to jest zabawa i nie należy do niego podchodzić śmiertelnie poważnie bo skończy się tak że zagłosuje jedynie kilka osób. Tych co mają po 100 wieloletnich odmian.
Ja mam obecnie 42 odmiany deserowe i głosowałem tylko na te które mogłem ocenić, które chciałem docenić, na te które wydają mi się perspektywiczne. Na przerobowe nie głosowałem bo nie owocowały jeszcze więc nie mam się co wypowiadać, opałowych nie hoduję, bo kupuję jedynie po głębokiej analizie tematu (generalnie z powodu braku miejsca).
Sam jak zaczynałem swoją przygodę z winoroślą kierowałem się opiniami z forum a w szczególności rankingiem lat ubiegłych. Wiadomo że nie jest to w pełni miarodajne bo wiele zależy od gleby, siedliska, czy warunków klimatycznych, ale jeśli głosów będzie dużo to jakaś uśredniona wartość z tego wyjdzie i myślę że dla początkujących będzie jakąś tam wskazówką co warto wsadzić.

PostNapisane: wtorek, 11 listopada 2014, 01:29 
Ekspert
Ekspert

Przydała by się w tym wszystkim ilość uprawianych odmian.

PostNapisane: wtorek, 11 listopada 2014, 02:06 
Ekspert
Ekspert

Na to zwracam uwagę od początku między innymi.
U siebie mogę tylko stwierdzić które jako pierwsze łapią m p (nie udało się doprowadzić drugiego sezonu bez oprysku :( )
Myślę że poczekamy aż koledzy się się ogarną,uporządkują,przemyślą i dodadzą swoje typy na ten rok.
Jestem za dodatkowy wpis z ilu odmian jest dany ranking . Wzorem może być lecho

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: wtorek, 11 listopada 2014, 07:04 
Ekspert
Ekspert

ZbyszekTW napisał(a):
DESEROWE JASNE:
1. ?
2. Regina (V25/20) ? nie popękała, smaczne owoce, bardzo zdrowo rośnie. Wadą jej w tym roku była niska plenność, ale to chyba moja wina, muszę ją dłużej ciąć.
3. Arkadia ? nie popękała, bardzo smaczne owoce. Niestety na wiosnę sarny objadły mi na niej wszystkie pędy (tylko na Arkadii ?! ) i w sumie z 2 krzewów wydała tylko 3 grona.
4. ?
5. Łora ? smaczna, zdrowa. Niestety popękała mi strasznie w tym roku po deszczach.

DESEROWE CIEMNE:
1. Nero ? najsmaczniejsza odmiana, super pikantny smak, zdrowa, ale mogłaby mieć większe jagody.
2. Agat Doński ? mi smakuje, bezproblemowy, do tego dojrzewa jako pierwszy i ma duże jagody.
3. ?
4. ?
5. Muskat Blue ? niby bardzo smaczny jest, zdrowy i w ogóle, ale mi bardzo przeszkadzają jego gorzkie i kruche pestki.

PRZEROBOWE CIEMNE:
1. Rondo ? plenne, zdrowe, duże jagody, duże grona, łatwo się go przerabia. Do tego wino z Ronda mi bardzo smakuje.
2. Dornfelder ? zdrowy, duże grona. Jeszcze odmianowego wina nie robiłem, ale mam 6 krzewów może za rok się uda z 10 l nastawić.
3. Regent ? dostaje minusa za małe grona w tym roku. Poza tym super.
4. ?
5. ?

PRZEROBOWE JASNE:
1. Solaris ? zdrowy, plenny. W tym roku miał 24 Brix i 9 g kwasów. Wino zlałem przy 1 Blg. Wstępnie się już sklarowało. Na ten moment tak mi już smakuje, że mógłbym już je zacząć spijać :)
2. ?
3. ?
4.
5. Jutrzenka ? zdrowa, plenna. Fermentuje z niej wino miodowe.

OPAŁOWE:
Leon Millot, Marechal Foch ? rosną jak wściekłe, grona maluteńkie, pełno zielonego groszku, późno dojrzewają, uwielbiają je szpaki. Jak się namysle, czym je zastąpić to wykopuje.
Bianca ? późna, mało wydajna. Na wiosnę ukorzeniam Solarisa i wsadzam za rok za Biancę.

Dla jasności:
Nie załapały się do czołowej piątki (z owocujących odmian):
Leon Millot, Marechal Foch, Bianca
Seyval Blanc, Hibernal, Kristaly
Pinot Noir Precoce, Cabernet Cortis

PostNapisane: wtorek, 11 listopada 2014, 08:16 
Kiper
Kiper

Cytuj:
Łącznie odmian około 70, owocujących około 2/3

W mej ocenie, liczba nie ma znaczenia. Liczą się nazwy odmian. Wystarczy je przecież raz napisać w pliku, i potem co roku "kopiuj-wklej". A nowe odmiany do nich dopisywać :)

Co mi po tym, że ktoś napiszę, mam 50 odmian jasnych a potem napisze 5 w rankingu jasne. Nadal nie wiem, spośród których odmian wyłowił te 5 najlepszych.

Druga sprawa, opałowe powinny być na tej samej zasadzie, powtarzane co roku. Wystarczyło by dopisać:

"Na przestrzeni lat usunięte zostały: X, Y, Z"

Dzięki temu nie trzeba wertować wszystkich rankingów lat poprzednich w poszukiwaniu co z kolekcji usunął jakiś stary wyjadacz. Wystarczyło by dodać bardzo krótkie wyrazy oznaczające powód usunięcia:

"Na przestrzeni lat usunięte zostały: X - choroby, Y - słabe zapylanie, Z - brak smaku"

Proste informacje a od razu dają obraz, co dana osoba ma, co z tego co ma zasługuje na uwagę, a co zostało już usunięte.

PostNapisane: wtorek, 11 listopada 2014, 10:41 
Ekspert
Ekspert

Xellos napisał(a):
Cytuj:

W mej ocenie, liczba nie ma znaczenia. Liczą się nazwy odmian. Wystarczy je przecież raz napisać w pliku, i potem co roku "kopiuj-wklej". A nowe odmiany do nich dopisywać :)

Co mi po tym, że ktoś napiszę, mam 50 odmian jasnych a potem napisze 5 w rankingu jasne. Nadal nie wiem, spośród których odmian wyłowił te 5 najlepszych.

Wydaje mi się że ma znaczenie, bo jeśli ktoś pisze że ma ponad czterdzieści odmian deserowych a w rankingu znajduje się Bianca to też można wyciągnąć jakieś wnioski. Oczywiście uzasadnienie wtedy się przydaje tak jak to zrobił Grzegorz.
A jeśli chodzi o uprawiane odmiany to może wystarczy uzupełnić profile w Wiki, zainteresowany będzie mógł sprawdzić.

PostNapisane: wtorek, 11 listopada 2014, 17:42 
czeladnik
czeladnik

Dlaczego chcesz spalić Rondo i Regenta?
Ile krzewów i jak długo uprawiasz te odmiany?

PostNapisane: wtorek, 11 listopada 2014, 18:15 
Ekspert
Ekspert

Xellos napisał(a):
Cytuj:

[...]

A patrzyłeś na mój profil w Wiki? Czy mam Ci podesłać na PRIV? Co jeszcze mam zrobić abyś był zadowolony? Może harmonogram nasadzeń i wykopków? Bo, przecież, jeśli Rhea wycinam po pierwszym roku to nie jestem wiarygodny?
To może dla uproszczenia proszę uznać że jestem niewiarygodny - tak będzie prościej i szybciej.

PostNapisane: wtorek, 11 listopada 2014, 18:30 
Ekspert
Ekspert

gronkowiec napisał(a):
Przerobowe ciemne
1 Odmiana NN

Każda liszka swój ogonek chwali. :lol:
A tak na poważnie to typy Zdzisława w tym roku są zaskakujące.
gronkowiec napisał(a):
Deserowe ciemne
1 Century
2 Nero
3 Jukka
4 Festivee

PostNapisane: wtorek, 11 listopada 2014, 18:31 
Ekspert
Ekspert

A co jest dziwnego w ocenie wg własnego kryterium ,spełniajacego wymogi rankingu?

PostNapisane: wtorek, 11 listopada 2014, 20:44 
czeladnik
czeladnik

Canin napisał(a):
Xellos napisał(a):
Cytuj:

[...]

A patrzyłeś na mój profil w Wiki? Czy mam Ci podesłać na PRIV? Co jeszcze mam zrobić abyś był zadowolony? Może harmonogram nasadzeń i wykopków? Bo, przecież, jeśli Rhea wycinam po pierwszym roku to nie jestem wiarygodny?
To może dla uproszczenia proszę uznać że jestem niewiarygodny - tak będzie prościej i szybciej.

jak dla mnie jesteś nie wiarygodny.
Ktoś wiargodny nie sadzi Rhea w gruncie po to aby ją wycinać po roku.
Ktoś wirygodny sadzi Rhea pod osłonami aby po kilku latach napisać na forum o efektach.
I tyle w temacie
(p)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1