Teraz jest niedziela, 18 maja 2025, 11:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 13 listopada 2014, 17:48 
mistrz
mistrz

A może po prostu dodać jeszcze jedną kategorię np -"tunel". Wszyscy ci co uprawiają pod osłonami podadzą swoje typy najlepiej sprawujących się tam odmian niezależnie od koloru i ilości pestek. Takie rozwiązanie nie zagmatwałoby rankingu a dodało dużo wiedzy o tym co udaje się najlepiej w uprawie tunelowej.

PostNapisane: piątek, 14 listopada 2014, 08:41 
Kiper
Kiper

Widać ile ludzi tyle zdań. Nic już nie będę pytał ani kombinował. Skoro "tunelowcy" nie zabrali głosy zatem chyba tylko ja mam jakieś dylematy. Robię zatem jeden ranking z zaznaczeniem gdzie co rośnie co w moim przypadku będzie najprawdopodobniej tożsame z rankingiem tunelowym.

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: piątek, 14 listopada 2014, 23:11 
Ekspert
Ekspert

krys napisał(a):
Widać ile ludzi tyle zdań. Nic już nie będę pytał ani kombinował. Skoro "tunelowcy" nie zabrali głosy zatem chyba tylko ja mam jakieś dylematy.
Nie tylko Ty je masz Krzysztofie. Na tą chwilę niewiele można jednak zrobić.Fajnie by było stworzyć osobny ranking ale zagłosowałoby pewnie tylko kilka osób z większą ilością uprawianych odmian .Tak więc nie pozostaje nic innego jak doczepić się na razie do gruntowego rankingu. Myślę że z biegiem czasu będzie liczba osób uprawiających pod osłonami będzie się powiększać i uda się utworzyć ranking odmian tunelowych.Tak naprawdę to większość wartościowych odmian tunelowych spisuje się dobrze także w gruncie z wyjątkiem odmian późnych które nie zawsze w gruncie dojrzewają.
sajko71 napisał(a):
J Myślę, że w przyszłości powinniśmy obok odmiany napisać dla jasności gdzie jest uprawiana np. grunt, tunel, południowa ściana itp.
To dobre rozwiązanie dla osób śledzących co się dzieje w głosowaniu. Dla osób które opierają się tylko na końcowych wynikach nic to nie daje.Wniosek,warto czytać nasze forum.Wynik rankingu nigdy tak do końca nie będzie idealny ale warto się nim sugerować przy wyborze odmian.

PostNapisane: niedziela, 16 listopada 2014, 02:36 
Ekspert
Ekspert

Czytając Wasze rankingi, widzę że "kontrowersyjny" Nero w tym roku również ceniony. I pewnie znów będzie dyskusja zwolenników i przeciwników :wink:

PostNapisane: niedziela, 16 listopada 2014, 08:58 
mistrz
mistrz

andrew54 napisał(a):
Fajnie by było stworzyć osobny ranking ale zagłosowałoby pewnie tylko kilka osób z większą ilością uprawianych odmian

To akurat było by zaletą. W zeszłym roku ocenili swoje kolekcje tunelowe Kapitan i Krys. Dwie osoby uprawiające kilkadziesiąt odmian pod osłoną na pewno dokonają rzetelniejszej i cenniejszej oceny niż kilkadziesiąt osób uprawiających po 2 odmiany.

PostNapisane: niedziela, 16 listopada 2014, 13:04 
Ekspert
Ekspert

march napisał(a):
andrew54 napisał(a):
Fajnie by było stworzyć osobny ranking ale zagłosowałoby pewnie tylko kilka osób z większą ilością uprawianych odmian
To akurat było by zaletą.
To że głosowałoby tylko dwie osoby miało by być zaletą :?
march napisał(a):
Dwie osoby uprawiające kilkadziesiąt odmian pod osłoną na pewno dokonają rzetelniejszej i cenniejszej oceny niż kilkadziesiąt osób uprawiających po 2 odmiany.
To oczywiste, dlatego nie wspominałem nawet o osobach które uprawiają po kilka odmian.

PostNapisane: niedziela, 16 listopada 2014, 13:14 
mistrz
mistrz

andrew54 napisał(a):
To że głosuje tylko dwie osoby miałoby być zaletą :?

Pisałeś o kilku osobach i do tego się odniosłem a nie do dwu, które głosowały w zeszłym roku. A twierdzę, że kilka (4-9 ocen) osób z kilkudziesięcioma odmianami pod folią stworzą lepszą ocenę odmian niż kilkadziesiąt osób z kilkoma odmianami. Ale mi już się nie chce pisać oczywistych oczywistości więc się wyłączyłem i wyłączam, bo nic tylko jakieś ciągłe docinki i uszczypliwe uwagi.

PostNapisane: niedziela, 16 listopada 2014, 13:58 
Ekspert
Ekspert

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom utworzyłem ranking odmian uprawianych pod osłonami.

PostNapisane: niedziela, 16 listopada 2014, 16:16 
mistrz
mistrz

I bardzo słusznie. Myślę, że to naprawdę będzie duży krok dla rozwoju w naszym kraju towarowych winnic deserowych. Są tu koledzy, którzy mają sporą wiedzę do przekazania. W tym roku, będąc w kraju na wakacjach, odwiedziłem winnicę kolegi Andrew i muszę przyznać, że było to dla mnie nieocenione doświadczenie. Nie mówiąc już o tym, że wzbogaciłem się o odmiany, o których nawet nie słyszałem wcześniej.

PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2014, 00:23 
Kiper
Kiper

andrew54 napisał(a):
To dobre rozwiązanie dla osób śledzących co się dzieje w głosowaniu. Dla osób które opierają się tylko na końcowych wynikach nic to nie daje

Dlatego ciężko jest zrobić wspólny ranking bo końcowe wyniki byłby zakłamane. Miałem wątpliwości co do niektórych odmian bo dałbym im skrajne oceny. Przykładowo podoba mi się Ruta w tunelu a w gruncie najprawdopodobniej wylatuje.
olmek napisał(a):
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom utworzyłem ranking odmian uprawianych pod osłonami.

Też mi się wydaje, że słusznie. Jest już trochę osób uprawiających winorośl pod osłonami i taki ranking to ciekawa wymiana doświadczeń.

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2014, 08:24 
Ekspert
Ekspert

Skoro uważacie że nasze forum dojrzało już do tunelowego rankingu to ja jak najbardziej jestem"za".We wcześniejszych wypowiedziach wyraziłem tylko swoje wątpliwości.Cieszę się że taki ranking powstał :thumbup:

PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2014, 13:06 
Kiper
Kiper

ZbyszekTW napisał(a):
...Dla jasności:
Nie załapały się do czołowej piątki (z owocujących odmian):
.....Pinot Noir Precoce, Cabernet Cortis

Zbyszku, możesz napisać doświadczenia z PNP i Cab Cortis w związku z tą opinią. U mnie PNP iest odmiana delikatną tzn. łatwo atakuje ją szp, ale dojrzewa wcześnie i mam wrażenie że wino( cuvee z Nero) w tym roku będzie całkiem ok.
Cortis nie dojrzewa u mnie na L2, tej jesieni został przesadzony na L3 ( pełne nasłonecznienie na dobrym stoku).

PS. od wczoraj w sieci- zjechałem z L2

PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2014, 17:46 
Ekspert
Ekspert

PNP
Zalety:
Zdrowo rośnie (przy profilaktyce jaką stosuję)
Szybko dojrzał, dużo cukru (mam wrażenie, że za szybko, dużo wcześniej niż Regent czy Rondo, i żeby zrobić z niego wino, musiałoby być chyba odmianowe)

Wady:
Okrywam na zimę
Rośnie bardzo mizernie, latorośle krótkie, cienkie
Grona maluteńkie, może po 50 g albo mniej
Gron niewiele, także ogólnie niska wydajność (z 3 krzewów max 1 kg zebrałem)

C Cortis
Próbne owocowanie, zjadłem owoce razem ze szpakami, nie ma co oceniać.

PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2014, 18:37 
Ekspert
Ekspert

ZbyszekTW napisał(a):
...zjadłem owoce razem ze szpakami...

I jakie te szpaki? smaczne?

PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2014, 20:18 
Kiper
Kiper

ZbyszekTW napisał(a):
PNP
Zalety:
Zdrowo rośnie (przy profilaktyce jaką stosuję)
Szybko dojrzał, dużo cukru (mam wrażenie, że za szybko, dużo wcześniej niż Regent czy Rondo,

Czy mierzyłeś może kwasy ?
Jaki poziom kwasów ma ta odmiana w niekorzystnym roku ?
Rozumiem , że PNP dla szpaków była za wczesna .
U mnie to tak w październiku się zazwyczaj przymierzają.

Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1