Teraz jest poniedziałek, 19 maja 2025, 05:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 11 listopada 2014, 21:04 
Ekspert
Ekspert

serafin napisał(a):
jak dla mnie jesteś nie wiarygodny.
Ktoś wiargodny nie sadzi Rhea w gruncie po to aby ją wycinać po roku.
Ktoś wirygodny sadzi Rhea pod osłonami aby po kilku latach napisać na forum o efektach.
I tyle w temacie
(p)

Przy okazji dopisz i mnie do niewiarygodnych - też posadziłem Rhea w gruncie i tak szczerze, nie mam ochoty się tłumaczyć ze swojej decyzji :)

PostNapisane: wtorek, 11 listopada 2014, 21:11 
Kiper
Kiper

Danielu, jak oceniasz Jutrzenkę ? Zauważyłem że, dojrzała na 100% i przetrzymana trochę dłużej dostaje bardzo ciekawego łagodnego smaku i aromatu. Zastanawiam się, czy w przyszłym roku na próbę zrobić około 5 litrów wina odmianowego. W tym roku dałem do wspólnej fermentacji z Seyval Blanc.

PostNapisane: wtorek, 11 listopada 2014, 21:14 
czeladnik
czeladnik

dziadek2 napisał(a):
serafin napisał(a):
Ktoś wiargodny nie sadzi Rhea w gruncie po to aby ją wycinać po roku.
Ktoś wirygodny sadzi Rhea pod osłonami aby po kilku latach napisać na forum o efektach.
I tyle w temacie
(p)

Przy okazji dopisz i mnie do niewiarygodnych - też posadziłem Rhea w gruncie i tak szczerze, nie mam ochoty się tłumaczyć ze swojej decyzji :)

Nie musisz się tłumaczyć Nie sądzę abyś wyciął ją zanim zakwitła :mrgreen:
(p)

PostNapisane: wtorek, 11 listopada 2014, 21:38 
Ekspert
Ekspert

gronkowiec napisał(a):
Danielu, jak oceniasz Jutrzenkę ? Zauważyłem że, dojrzała na 100% i przetrzymana trochę dłużej dostaje bardzo ciekawego łagodnego smaku i aromatu. Zastanawiam się, czy w przyszłym roku na próbę zrobić około 5 litrów wina odmianowego. W tym roku dałem do wspólnej fermentacji z Seyval Blanc.

Jutrzenkę oceniam b. pozytywnie. Mam dokładnie takie same obserwacje: przetrzymana łagodnieje i wpada w przyjemny muszkat. Mam 4 owocujące krzewy, w przyszły roku zaowocuje jeszcze 4. Tyle chyba wystarczy. W tej chwili nie zastanawiam się nad odmianowym i raczej nie pójdę w tym kierunku. Myślę, że Jutrzenka świetnie sprawdzi się w połączeniu z innymi odmianami o podobnym profilu aromatycznym (czyli nie tylko do aromatyzowania odmian neutralnych typu Seyval). Poza tym ładnie owocuje i maksymalnie 2 opryski (u mnie) to wszystko czego jej trzeba.

PostNapisane: wtorek, 11 listopada 2014, 21:50 
Kiper
Kiper

Chłopaki, będzie mi tu spokój? Coście tacy nabuzowani?
Miało być miło, miała być zabawa, a jest słowna ,,przepychanka''. A mówią, że to ,,baby się czepiają'' :D.

PostNapisane: wtorek, 11 listopada 2014, 22:17 
Kiper
Kiper

Canin napisał(a):
Xellos napisał(a):
Cytuj:
Łącznie odmian około 70, owocujących około 2/3

W mej ocenie, liczba nie ma znaczenia. Liczą się nazwy odmian. Wystarczy je przecież raz napisać w pliku, i potem co roku "kopiuj-wklej". A nowe odmiany do nich dopisywać :)
[...]

A patrzyłeś na mój profil w Wiki? Czy mam Ci podesłać na PRIV? Co jeszcze mam zrobić abyś był zadowolony? Może harmonogram nasadzeń i wykopków? Bo, przecież, jeśli Rhea wycinam po pierwszym roku to nie jestem wiarygodny?
To może dla uproszczenia proszę uznać że jestem niewiarygodny - tak będzie prościej i szybciej.

Nie oceniam niczyjej wiarygodności i nie postrzegam rankingu jako miejsca dla tego celu. To zwykłe miejsce informacji, można z nich skorzystać albo i nie. Jednak jeśli już korzystać to można ułatwić dla nowych pewne sprawy. Niepotrzebnie tak personalnie to traktujesz, zrobiłem quote i wyraziłem swoje zdanie odnośnie całego rankingu. A nie odnośnie tylko Ciebie.

Nadal swoje zdanie podtrzymuje z prostego powodu. W rankingu powinny być odmiany OWOCUJĄCE w danym sezonie, bo to jest sens uprawy by coś zjeść. To co jest w tym spisie nic mi o tym nie mówi. To o co mi chodziło ma sens następujący. Jem 10 odmian, i stwierdzam że tylko 4 zasługują na wyróżnienie, ale piszę że je wybrałem spośród tych 10 co zjadłem. A nie spośród 20, gdzie część przemarzła, inne są młode, a inne zjadły choroby.

Nie traktuj powyższego osobiście, to mój pogląd jak powinien wyglądać ranking i tyle.

Cytuj:
Wydaje mi się że ma znaczenie, bo jeśli ktoś pisze że ma ponad czterdzieści odmian deserowych a w rankingu znajduje się Bianca to też można wyciągnąć jakieś wnioski. Oczywiście uzasadnienie wtedy się przydaje tak jak to zrobił Grzegorz.

To jeszcze uzupełnię :) Sama liczba nic nie mówi, bo może być 40 odmian, z czego 30 jakiś właśnie mało wybitnych i wtedy jak to zjadł i porównał - nic dziwnego że 10 została wybrana a reszta nie. A co innego jak ktoś ma 40 dobrych odmian i wybrał z nich 10. Wtedy wiemy, że dokonał prawdziwej selekcji.

Taką ostrą selekcję rok temu widziałem u lecho. On tam powywalał takie standardy jak Nero. Ale jak w kolejnym typowaniu o tym nie wspomni to cenne informacje się rozlewają na kilka tematów. A po latach na wiele tematów. Ranking to przede wszystkim cenna wskazówka dla nowych winogrodników, i to po prostu by było ułatwienie w zdobyciu informacji. Dla jednych aby zabawa ale dla kogoś kto zaczyna może coś więcej.

PostNapisane: wtorek, 11 listopada 2014, 22:36 
Ekspert
Ekspert

serafin napisał(a):

Strasznie mi przykro, że Ciebie zawiodłem.

Dla Ciebie to już bez znaczenia, ale innych może to interesować: Rhea rosła u mnie chyba trzeci rok - nigdy nie owocowała bo pomimo oprysków (2x ridomil, 2x siarkol + interwencyjnie węglan wapnia) była zmasakrowana. Jeśli uważacie Sibera/Gołubok za odmiany wskaźnikowe na MP to Rhea jest 3x gorsza

PostNapisane: czwartek, 13 listopada 2014, 08:50 
Kiper
Kiper

Chciałem się przymierzyć do rankingu ale mam mały dylemat. Czy pomieszać w nim odmiany rosnące w tunelu i gruncie? Niektóre odmiany pomimo majowej katastrofy z przymrozkiem dość ciekawie owocowały a inne wcale. Jednak na tle tunelu wszystkie gruntowe wypadają blado. Tak się zastanawiam bo jak zrobię mix to gruntowe spadną na dalsze miejsca albo nie będzie ich wcale ,choć często są bardzo dobre. Może zrobić oddzielny ranking dla tunelu i gruntu a może tylko dla tunelu bo gruntowe bardzo w tym roku oberwały?

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: czwartek, 13 listopada 2014, 08:58 
Ekspert
Ekspert

Krzysiek posiadasz wielkie sukcesy w uprawie winorośli pod tunelem. Jednak podając swój ranking oddziel osobno te z tunelu i te z gruntu. W innym wypadku niektórzy z nas mogą popaść w kompleksy.

PostNapisane: czwartek, 13 listopada 2014, 10:51 
mistrz
mistrz

Krzysiek jak dla mnie cenniejsze będą dwa zestawienie tunel i grunt. Wtedy wiadomo będzie przynajmniej jak w miarę rozwoju Twojej winnicy oceniasz przydatność danej odmiany do uprawy pod folią.
Ogólnie jeśli ranking ma taką formę jaką ma, to dobrze by było dorzucić oddzielną kategorie "folia". Skoro mają swoją kategorie odmiany beznasienne, których jest zdecydowanie mniej, czy też płotowe, to w moim odczuciu folia była by dużo cenniejszą kategorią.

PostNapisane: czwartek, 13 listopada 2014, 12:06 
Kiper
Kiper

krys napisał(a):
Może zrobić oddzielny ranking dla tunelu i gruntu a może tylko dla tunelu bo gruntowe bardzo w tym roku oberwały?

Znając życie ranking zachowa taką formę jak obecnie, czyli każdy ocenia wedle własnych kryteriów ale podaje w kolejności i to jest zliczane. Jak zliczy Twoje głosy prowadząca, jeśli podasz dwa osobne rankingi ?

Dlatego najlepiej będzie jak korzystając z obecnej jego formy w nawiasie byś dopisał jedną literkę (s) a do drugich (g).

Np.

1. odmiana1 (s)(g) , odmiana2 (s)
2. odmiana3 (s)
3. odmiana4 (s) odmiana5 (g)
4.
5.

W przypadku jak odmiana rośnie i w gruncie i w tunelu. To widzę to tak, że skoro nie dała rady w gruncie to po co o niej wspominać w klasyfikacji ? W tunelu raczej wszystko daje radę. Więc odmianę co dała radę i w gruncie i tunelu można wymienić aby raz dopisując obok obie literki.

PostNapisane: czwartek, 13 listopada 2014, 12:19 
Ekspert
Ekspert

Ja też bym nie komplikował rankingu. Myślę, że w przyszłości powinniśmy obok odmiany napisać dla jasności gdzie jest uprawiana np. grunt, tunel, południowa ściana itp. Wtedy osoba, która chce zasugerować się wynikami rankingu w nasadzeniach będzie miała więcej jasności co do przydatności danej odmiany co do planowanego miejsca sadzenia.

PostNapisane: czwartek, 13 listopada 2014, 13:45 
Ekspert
Ekspert

sajko71 napisał(a):
Myślę, że w przyszłości powinniśmy obok odmiany napisać dla jasności gdzie jest uprawiana np. grunt, tunel, południowa ściana itp.

Dokładnie tak powinno być, z tym że w przypadku uprawy w gruncie (szpalerze) nie róbmy żadnej adnotacji.

PostNapisane: czwartek, 13 listopada 2014, 14:42 
czeladnik
czeladnik

olmek napisał(a):
sajko71 napisał(a):
Myślę, że w przyszłości powinniśmy obok odmiany napisać dla jasności gdzie jest uprawiana np. grunt, tunel, południowa ściana itp.

Dokładnie tak powinno być, z tym że w przypadku uprawy w gruncie (szpalerze) nie róbmy żadnej adnotacji.

Jestem za...
Kto jeszcze :?:
Tak właśnie proponował już w 2005 roku Janusz Czapski!!!
Wracamy do korzeni.
Zagłosuję ,gdy to nastąpi
Inaczej taka nawet zabawa, wg mnie nie ma sensu i nie będę się bawił kosztem nowych adeptów sztuki winogrodniczej.
(p)

PostNapisane: czwartek, 13 listopada 2014, 16:04 
mistrz
mistrz

Gdybym miał dwie winniczki jedną w Polsce drugą we Włoszech to powinienem zrobić jeden ranking czy dwa?
Tu jest podobnie, warunki uprawy pod folią są zdecydowanie korzystniejsze od tych w gruncie i porównywanie jednego z drugim moim zdanie niewielki ma sens.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1