Canin napisał(a):
Xellos napisał(a):
Cytuj:
Łącznie odmian około 70, owocujących około 2/3
W mej ocenie, liczba nie ma znaczenia. Liczą się nazwy odmian. Wystarczy je przecież raz napisać w pliku, i potem co roku "kopiuj-wklej". A nowe odmiany do nich dopisywać

[...]
A patrzyłeś na mój profil w Wiki? Czy mam Ci podesłać na PRIV? Co jeszcze mam zrobić abyś był zadowolony? Może harmonogram nasadzeń i wykopków? Bo, przecież, jeśli Rhea wycinam po pierwszym roku to nie jestem wiarygodny?
To może dla uproszczenia proszę uznać że jestem niewiarygodny - tak będzie prościej i szybciej.
Nie oceniam niczyjej wiarygodności i nie postrzegam rankingu jako miejsca dla tego celu. To zwykłe miejsce informacji, można z nich skorzystać albo i nie. Jednak jeśli już korzystać to można ułatwić dla nowych pewne sprawy. Niepotrzebnie tak personalnie to traktujesz, zrobiłem quote i wyraziłem swoje zdanie odnośnie całego rankingu. A nie odnośnie tylko Ciebie.
Nadal swoje zdanie podtrzymuje z prostego powodu. W rankingu powinny być odmiany OWOCUJĄCE w danym sezonie, bo to jest sens uprawy by coś zjeść. To co jest w tym spisie nic mi o tym nie mówi. To o co mi chodziło ma sens następujący. Jem 10 odmian, i stwierdzam że tylko 4 zasługują na wyróżnienie, ale piszę że je wybrałem spośród tych 10 co zjadłem. A nie spośród 20, gdzie część przemarzła, inne są młode, a inne zjadły choroby.
Nie traktuj powyższego osobiście, to mój pogląd jak powinien wyglądać ranking i tyle.
Cytuj:
Wydaje mi się że ma znaczenie, bo jeśli ktoś pisze że ma ponad czterdzieści odmian deserowych a w rankingu znajduje się Bianca to też można wyciągnąć jakieś wnioski. Oczywiście uzasadnienie wtedy się przydaje tak jak to zrobił Grzegorz.
To jeszcze uzupełnię

Sama liczba nic nie mówi, bo może być 40 odmian, z czego 30 jakiś właśnie mało wybitnych i wtedy jak to zjadł i porównał - nic dziwnego że 10 została wybrana a reszta nie. A co innego jak ktoś ma 40 dobrych odmian i wybrał z nich 10. Wtedy wiemy, że dokonał prawdziwej selekcji.
Taką ostrą selekcję rok temu widziałem u
lecho. On tam powywalał takie standardy jak Nero. Ale jak w kolejnym typowaniu o tym nie wspomni to cenne informacje się rozlewają na kilka tematów. A po latach na wiele tematów. Ranking to przede wszystkim cenna wskazówka dla nowych winogrodników, i to po prostu by było ułatwienie w zdobyciu informacji. Dla jednych aby zabawa ale dla kogoś kto zaczyna może coś więcej.