Teraz jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 11:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 22 września 2005, 19:27 
Kiper
Kiper

Witam. Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu odmiany. Jest to odmiana bezpestkowa o lekko jajowatych (jak są niewyrośnięte) lub okrągłych zielono/żółtych jagodach. Wielkość jagód 14/16mm. Jagody odrywają się od kiści z małym ogonkiem. Przy zrywaniu kiści jagody lubią odpadać od niej. Zrywać trzeba więc bardzo delikatnie. Grona luźne, długie, stożkowe raczej rozkrzewione z bocznymi kiściami. Dojrzewają i ruszają z wegetacją wcześniej (ok 5-7 dni) od Aurory. U mnie na południowej ścianie tarasu
ok. 20-30 sierpnia można już je jeść, ale osy biorą się za nie i za Aurorę ok. 10 września. Są chyba wtedy naprawdę dojrzałe. Skórka przylega do miąższu i jest w smaku lekko kwaśna i cierpka, miąższ luźny lekko soczysty, smak przypomina owoce tropikalne tak bym to określił. Całkowity brak pestek. Pozostawione dojrzałe jagody zasychają i przypominają smakiem rodzynki. Plenność jest mniejsza od Aurory, ale krzak rośnie bardzo bujnie. Liście pierwsze jak młode to 5 klapowe, a następne bardzo duże 3 klapowe. Do tej pory nie było problemu z uszkodzeniami mrozowymi. Winorośl tą i Aurorę kupiłem z domem i dlatego nie wiem co to za odmiana, a poprzedni właściciel też nie wie. Mam podejrzenie, że jest to Interlaken. Czy mam rację??? I jeszcze jedno pytanie - czy z tego może być dobre wino? Poniżej zdjęcia. Pozdrawiam Zbyszek

NA KRZAKU:

Obrazek
Obrazek

Obrazek

KIŚĆ I LIŚĆ:

Obrazek

W PORÓWNANIU Z AURORĄ ( ta po lewej to Aurora):

Obrazek

PostNapisane: czwartek, 22 września 2005, 19:48 
Ekspert
Ekspert

Wygląda mi to na Himroda

PostNapisane: sobota, 24 września 2005, 22:58 
Kiper
Kiper

Może jest ktoś kto będzie wiedział i odpowie mi wyjaśniając jaka jest różnica miedzy odmianami INTERLAKEN a HIMROD. Na stronie naszego serwisu http://www.winogrona.org/modules.php?na ... egol&id=70 napisano , że Himrod
Rodzice: Ontario x Sultanina i na stronie winnica Goleszhttp://www.winnica.golesz.pl/ napisano, że Interlaken - to też (Ontario x Sultanina). Czy jest to jedna i ta sama odmiana pod róznymi nazwami ? Zbyszek

PostNapisane: niedziela, 25 września 2005, 08:19 
czeladnik
czeladnik

dr Lisek pisze:

"Himrod, Interlaken, Lakemont. Pochodzą z USA. Jako odmiany powstałe wskutek skrzyżowania tych samych rodziców mają zbliżony wygląd i cechy użytkowe. Krzew Himroda rośnie bujnie, pozostałych odmian dość silnie. Jagody wszystkich trzech odmian są beznasienne, zielonożółte, z regóły drobne, jedynie Himrod ma często jagody średniej wielkości. Najwcześniej dojrzewają owoce Interlakena (połowa września). Najbardziej godny polecenia z tej trójki jest Himrod o wydłużonych, niekiedy dużych gronach z luźno osadzonymi jagodami, dojrzewającymi w drugiej połowie września. Lakemont ma najsmaczniejsze, o winno-słodkim miąższu jagody, dojrzewające na przełomie września i października (...)"

PostNapisane: niedziela, 25 września 2005, 21:24 
Kiper
Kiper

Skąd są takie niekonsekwentne opisy i który opis jest prawdziwy, bo w naszym serwisie http://www.winogrona.org/modules.php?na ... egol&id=82 napisano, że Interlaken Seedless Rodzice: Ontario x Thompson Seedless. Natomiast na stronie http://www.winnica.golesz.pl/ jest: Interlaken - (Ontario x Sultanina) . Gdzie jest racja i co to za odmiana o którą pytam. Może ktoś ma coś takiego w uprawie i wyjaśni mi moje wątpliwości. Moja odmiana zaczyna dojrzewać pod koniec sierpnia. Pozdrawiam Zbyszek

PostNapisane: niedziela, 25 września 2005, 22:45 
Ekspert
Ekspert

[quote="SBYSZEG"]Skąd są takie niekonsekwentne opisy i który opis jest prawdziwy, bo w naszym serwisie http://www.winogrona.org/modules.php?na ... egol&id=82 napisano, że Interlaken Seedless Rodzice: Ontario x Thompson Seedless. Natomiast na stronie http://www.winnica.golesz.pl/ jest: Interlaken - (Ontario x Sultanina) . Gdzie jest racja

I bardzo dobrze. :lol: :lol: :lol:
Sultanina = Thompson Seedless = Bieły biez Siemien = Cekirdekisz = Kiszmisz Biełyj Owalnyj = Sultanina Bijela = Szultan Szoeloe = Wuhebai (Chiny!!!) = Sonaka Seedless = pewnie jeszcze z 10 synonimów.
To jest bardzo rozpowszechniona odmiana. :lol:

Cytuj:
i co to za odmiana o którą pytam. Może ktoś ma coś takiego w uprawie i wyjaśni mi moje wątpliwości. Moja odmiana zaczyna dojrzewać pod koniec sierpnia.

Albo Himrod :lol: , albo Interlaken :lol: , albo Lakemont :lol:
Ze wskazaniem na Interlaken ze względu na dosć wczesną porę dojrzewania. I Himrod i Lakemont są odmianami późniejszymi.
Ale to nic pewnego.
Janusz

PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2005, 09:58 
Ekspert
Ekspert

Widziałem u znajomego interlaken i owoce były koloru białawego , ale z wyraźnym rumieńcem.

Pozdrawiam.

PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2005, 10:18 
Ekspert
Ekspert

[quote="tomekb1"]Widziałem u znajomego interlaken i owoce były koloru białawego , ale z wyraźnym rumieńcem.

Pozdrawiam.

Popatrz tutaj:
http://images.google.pl/imgres?imgurl=h ... 1%26sa%3DN
Janusz
PS
Rumieniec to szczegól. Być może w jakichś specjalnych warunkach, przy dobrym nasłonecznieniu pokazuje się. Nie jest to jednak cecha charakterystyczna odmiany.
A może to była Aurora ( białawe jagody z rumieńcem)??? :wink:
Janusz

PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2005, 22:07 
Kiper
Kiper

Janusz, wielkie dzięki za wskazanie adresu tej amerykańskiej strony internetowej. Spośród zawartych tam zdjęć odmian bezpestkowych (Seedless) najbardziej moje owoce podobne są do odmiany Seedless Marquis na stronie http://www.millernurseries.com/cart.php ... tail&p=436. Co do rumieńców na jagodach to moja odmiana tego nie ma mimo, że rośnie na południowej wystawie tarasu. Natomiast rosnące obok Aurorki co niektóre grona mają taki rumieniec. A w tych gronach co szczególnie rosną na słońcu, jagody wybarwiają się całe na rózowo. Są jednak wtedy mdłe w smaku. Pozdrawiam Zbyszek

PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2005, 22:20 
Ekspert
Ekspert

[quote="SBYSZEG"]Janusz, wielkie dzięki za wskazanie adresu tej amerykańskiej strony internetowej. Spośród zawartych tam zdjęć odmian bezpestkowych (Seedless) najbardziej moje owoce podobne są do odmiany Seedless Marquis

Nie wierz w to. Z różnych względow. 8)
Przyjmij, że to jest Interlaken. :lol:
Janusz

PostNapisane: środa, 28 września 2005, 12:37 
Ekspert
Ekspert

[quote="Janusz"][Rumieniec to szczegól. Być może w jakichś specjalnych warunkach, przy dobrym nasłonecznieniu pokazuje się. Nie jest to jednak cecha charakterystyczna odmiany.
A może to była Aurora ( białawe jagody z rumieńcem)??? :wink:
Janusz

Niemożliwe . Aurorę mam u siebie. Zresztą te pestki u aurory. Nie do pomylenia.

Pozdrawiam

PostNapisane: środa, 28 września 2005, 18:57 
Kiper
Kiper

Ależ tomekb1, Aurora jest ujęta na ostatnim zdjęciu po lewej stronie. Fotografowałem obie odmiany razem dla porównania. Do zdjęć wybrałem największe grona mojej Aurory (waga grona : ok 270 g.) A pestki to ona ma ... i owszem. Pozdrawiam Zbyszek

Strefa czasowa: UTC + 1