Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 15:27

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 11 października 2005, 06:27 
Dziś zaczynam winobranie. Nie mogę czekać dłużej, bo od piątku ma lać i być zimno. Zawartość cukru więc się pogorszy. Nie ma na co czekać.
Oto kilka moich wyników z ostatnich pomiarów. Jak zbiorę, podam efekty końcowe.
Generalnie mierzę poziom cukru w kg/hl (CNM), ale żeby być kompatrybilnym, podam wyniki w Bx mierzone refraktometrem, bez porawki.
8 października:
Bianca - wg wyglądu, smaku i nasion 100% dojrzałość, cukier 19,5 Bx, kwasowość 7,65 g/l
Merzling - nasiona wybarwione jeszcze nie całkowicie, mógłby dojrzewać, cukier 19,5 Bx, kwasowość 10,35 g/l!
Rondo - wg nasion dojrzałość koło 90%, cukier 20 Bx, kwasowość 9,94
10 października
Muskat Odesski - dojrzałość ok. 90%, cukier 18 Bx, kwasowość 6,83.


Góra
  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2005, 06:28 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 7 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 347
Lokalizacja: Winnica Villa Nova k/Suwałk
[quote="Anonymous"]Dziś zaczynam winobranie. Nie mogę czekać dłużej, bo od piątku ma lać i być zimno. Zawartość cukru więc się pogorszy. Nie ma na co czekać.
Oto kilka moich wyników z ostatnich pomiarów. Jak zbiorę, podam efekty końcowe.
Generalnie mierzę poziom cukru w kg/hl (CNM), ale żeby być kompatrybilnym, podam wyniki w Bx mierzone refraktometrem, bez porawki.
8 października:
Bianca - wg wyglądu, smaku i nasion 100% dojrzałość, cukier 19,5 Bx, kwasowość 7,65 g/l
Merzling - nasiona wybarwione jeszcze nie całkowicie, mógłby dojrzewać, cukier 19,5 Bx, kwasowość 10,35 g/l!
Rondo - wg nasion dojrzałość koło 90%, cukier 20 Bx, kwasowość 9,94
10 października
Muskat Odesski - dojrzałość ok. 90%, cukier 18 Bx, kwasowość 6,83.


To moje, Jurek, winnica Villa Nova k/Suwałk

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2005, 06:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
Oj nienajlepiej. Sporo kwasów. U mnie też pewnie kiepsko będzie. Dokładnie tak jak Ty postanowiłem zbierać w dniu dzisiejszym.
Pozdrawiam,
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2005, 07:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
A ja zebrałem w niedziele i wczoraj Marechal Foch i Rondo. Pomiary :
- refraktometrem Meopty:
MF: 20 Bx, Rondo 21,5 Bx
- cukromierz (Biowin):
MF: 21,7 Blg; Rondo: 22,5 Blg
- gęstość moszczu:
MF: 1089 g/dcm3; Rondo: 1090 g/dcm 3
- kwasowość (w przeliczeniu na kwas winowy):
MF: 7 g/l; Rondo: 5,7 g/l

Biankę będę zbierał w czwartek.
Pozdro,
Darek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2005, 07:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
No to kwasy masz OK. Chyba rok zaliczysz do całkiem udanych?
Pozdrawiam,
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2005, 08:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
U mnie Bianca i Sibera z wczoraj 20,5 Brix.

Heniek

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2005, 08:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
W Rondzie to nawet ciut za mało. Wolalbym między 6 a 7 g/l. :) Jakoś sobie poradzę. :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 12 października 2005, 08:38 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 7 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 347
Lokalizacja: Winnica Villa Nova k/Suwałk
Mała nauczka, jak trzeba uważać i do prób pobierać większą ilość owoców/gron. Zebrałem wczoraj Rondo i średnia z całości w cukrze owszem, zbliżona, 20,5 Bg bez poprawki, ale kwasowość diametralnie różna, a przy tym optymalna: 7,35 g/l. Widocznie we wcześniejszej próbce znalazło się jedno gronko mniej dojrzałe i cały pomiar został poważnie zafałszowany...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 12 października 2005, 12:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Jurku - a mierzyłeś tez refraktometrem moszcz Ronda? Bo cukromierze to mamy różne więc nie można porównywać wyników ze 100% pewnością, ale refraktometry to akurat takie same :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 12 października 2005, 22:31 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 maja 2004, 01:00
Posty: 592
Lokalizacja: Winnica Jura Dabrowa Górnicza
[quote="Heniek"]U mnie Bianca i Sibera z wczoraj 20,5 Brix.

Heniek

Bianca i Sibera na jednym poziomie w tym samym czasie ?
Masz pewność ? :?

_________________
zbyszek

Kontakt w sprawie sztobrów : zkalarus@interia.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 października 2005, 05:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
[quote="zzbycho"][quote="Heniek"]U mnie Bianca i Sibera z wczoraj 20,5 Brix.

Heniek

Bianca i Sibera na jednym poziomie w tym samym czasie ?
Masz pewność ? :?

Tak. Refraktometr kalibrowany przed pomiarem.

Heniek

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 października 2005, 07:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Z Biełegostoku - ciąg dalszy relacji ze zbiorów:
12.10.2005 - Bianca:

- refraktometr - niestety nie mierzyłem

- Cukromierz: między 22 Blg a 22,5 Blg przyjmijmy że 22,2 :)

- gęstość moszczu: 1088,7 g/dcm3 (spytacie skąd to ,7 wziąłem? bylo równo 1088 w 22 st.C - po korekcie do 20 st.C wychodzi 1088,7 :) )
z tabeli wynika, ze jest to 209,7 g/l cukru

- kwasowość:
1) z próbki pobranej z miazgi przed tełoczeniem: 5,8 g/l
2) z próbki moszczu po tłoczeniu: 6,2 g/l


Ostatnie dwie jagody Siegerrebe:
12.10.2005 --- 22,5 Bx


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 października 2005, 07:53 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 września 2004, 01:00
Posty: 410
Lokalizacja: Osielsko
No to moja Bianca przy Twojej to kwach. Jak mocno miałeś obciążone krzewy, ile zebrałeś z jednego ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 października 2005, 09:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Z jednego krzaka zebrałem ciut ponad 5 kg owoców ( w ogóle mam 3 krzaki bianki - jeden starszy, dwa młodsze - owocowanie symboliczne miały) w sumie miałem tylko 7 kg owoców, uzyskalem 4,5 l moszczu po sedymentacji (uzyłem pektopolu). Zasługa moich dobrych wyników to chyba jednak niskie prowadzenie i mocno nagrzewająca się gleba.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 października 2005, 10:28 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 września 2004, 01:00
Posty: 410
Lokalizacja: Osielsko
5 kg z krzaka to chyba sporo, na moich tyle nie wisi więc raczej nie o to chodzi. Natomiast u mnie te Bianki "robią za dach" pergoli więc prowadzenie maksymalnie wysokie. Tak jak podejrzewałem, takie prowadzenie (latorośla w poziomie) ładnie wygląda ale jest do bani jeśli chodzi o dojrzewanie ( "samozacienianie").


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO