Teraz jest środa, 25 czerwca 2025, 05:23

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2005, 12:51 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 419
Lokalizacja: Ząbki/Winnica
[quote="crimson"]Ja w kwestii technicznej.
Najlepiej jest podawać wyniki nie z datą ale z nr tygodnia pomiaru !! Znacznie uprości to ew przetwarzanie.
pzdr


A najlepiej pomiar z konkretnego dnia tego samego wszędzie (np. niedzieli).
Każdy ma inne wyobrażenie na temat dojrzewania i podanie zawartości cukru danego dnia uniezależni od subiektywnej definicji. W ten sposób będzie można prześledzić dynamikę zmian zawartości i praktycznie zweryfikować terminy dojrzewania podawane w literaturze.

Pozdrawiam
Tomek

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2005, 20:34 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
I co Janusz!!!

Kolega Leszek ma już 16,6%.
Twoja teoria padła.
A ja twierdzę że dobijemy do 20% Brix-ów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 września 2005, 12:07 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="heavy"]I co Janusz!!!

Kolega Leszek ma już 16,6%.
Twoja teoria padła.
A ja twierdzę że dobijemy do 20% Brix-ów.

Dzięki za optymizm(szczegulnie, że to na sadzonce z wiosennego sadzenia :D ), ale niema się czym podniecać :? bo to dopiero 12,6% Cukru i do wartości przerobowej - jakieś 20% Cukru to jeszcze :( daleko..

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 września 2005, 14:59 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2005, 01:00
Posty: 886
Lokalizacja: B-stok / Dębe Wlk.
Przerzucam z wino.ogr.pl, myślę że tu bardziej pasuje:

Iza Zaliwska (jedyne winogrona do których mam w tej chwili dostęp) rosnąca półdziko w Warszawie-Wilanowie na bardzo ciężkiej, zimnej glebie miała dziś (25-08-05) 14,2 Brix (refraktometr, bez poprawek) i 1,07% kwasu winowego (wg procedur z PN). Jak będę miał więcej czasu to wyliczę SAT. Planuje powtórzyć pomiar za ok. tydzień (jeżeli zostaną jeszcze owoce)

Pozdrawiam,

Jacek

01-09-05 (zostały niedobitki) - ekstrakt prawie bez zmian (15 Bx), kwasowość trochę spadła (0,87 % kw. winowego)


Ostatnio edytowano poniedziałek, 12 września 2005, 14:51 przez leff, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 11 września 2005, 20:06 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
pomiary z 10.09.05r.
Concord 14% Brix;
Cascade 19 - 22% Brix;
Rondo 16,8%;
Marechal Foch 12%;
Regent 9,2%;
:? trochę słabo...

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 12 września 2005, 14:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Pomiary z 10.09. - Dolny Śląsk - krzaki dwuletnie (pomiar refraktometrem, bez żadnych poprawek):
Rondo (resztki, prawie wszystko zeżarły KURY :evil: ) 20-23% (!!!)
Regent - 19%
Seyval Blanc 14-15% (jadalne)
Hibernal - tak twardy, że uderzeniem grona w łeb możnaby zabić
Muskat Odeski - 16% - miękki, dość wodnisty (?) więcej chyba nie będzie

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 12 września 2005, 18:15 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 422
Lokalizacja: okolice Częstochowy
Poza Rondem, wyniki mam podobne do Maćka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 14 września 2005, 18:36 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Muszę posypać głowę popiołem i okazać skruchę.
Osy wygrały....... musiałem ratować to co zostało.
Zebrałem Rondo przy wskazaniu refraktometru 18,7%.
Dosłodziłem miodem i już pracuje.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 14 września 2005, 18:49 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 8 marca 2004, 01:00
Posty: 988
Lokalizacja: Wołomin, piwniczka PP
[quote="heavy"]Zebrałem Rondo przy wskazaniu refraktometru 18,7%.
Dosłodziłem miodem i już pracuje.

No no, pychota takie winko miodowe z ronda :)

_________________
Pozdrawiam
PP.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 14 września 2005, 19:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
[quote="Maciej"]
Rondo (resztki, prawie wszystko zeżarły KURY :evil: ) 20-23% (!!!)


A może KURY zrobiły regulację owocownia :lol: a gospodarz ich nie docenia 8)

Heniek

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 września 2005, 20:08 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
Właśnie wróciłem z krainy deszczowców gdzie mam winniczkę i aktualne wyniki pomiarów to: Rondo 18% Brix, Marechal Foch 16%, Regent 13% KIEDY BĘDZIE 24% :?: :?: :?: :?: :?: :? .

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 18 września 2005, 06:08 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 8 marca 2004, 01:00
Posty: 988
Lokalizacja: Wołomin, piwniczka PP
[quote="Leszek_B"]... Regent 13% KIEDY BĘDZIE 24% :?: :?: :?: :?: :?: :? .

No w tym tempie gdzieś .... w listopadzie :?: :)

_________________
Pozdrawiam
PP.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 18 września 2005, 16:06 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 928
Lokalizacja: Białystok
Witam
Dziś Regent 18,8Brix ale labruska na wino Płoty Wygody - 21 Brix a Rondo/nie Rondo ze znanej szkółki (przeprosili) 19,8 Brix.
Wacek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 18 września 2005, 16:13 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 maja 2004, 01:00
Posty: 592
Lokalizacja: Winnica Jura Dabrowa Górnicza
[quote="Wacek"]Witam
Rondo/nie Rondo ze znanej szkółki (przeprosili) 19,8 Brix.


Co to za szkólka ?
Jezeli masz powody żeby nie mówić na ogóle to powiedz proszę na prv.

_________________
zbyszek

Kontakt w sprawie sztobrów : zkalarus@interia.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 18 września 2005, 18:25 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 września 2004, 01:00
Posty: 410
Lokalizacja: Osielsko
Aurora:
05.09.12 - ekstr. og. 20Blg kwasy 9,6g/l czyli jest dobrze, może jeszcze kwas opadnie i ...
05.09.17 - spadł dawno oczekiwany przez resztę ogrodu deszcz... połowa jagód Aurory popękała :( , od nagłego przypływu wody pewnie. Co było robić :? Do domu przyniósł, moszcz wycisnął - owszem kwas mniejszy 8,8 g/l a ektrakt :? 16 Blg :cry:


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Mojeek [Bot] i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO