Nikogo nikt nie zmusza

, mamy wolny kraj.
Moja prośba dotyczy tych, którzy chcą rejestrować podstawowe wskaźniki wegetacji winorośli i przy okazji sugerowałbym ujednoliconą metodę. Piszę o tym na Forum bo być może są lepsze pomysły niż moje i zawsze można się doskonalić.
Analiza poszczególnych wskaźników dla różnych odmian może posłużyć do planowania prac.
Płacz łozy - % płaczących
- pozwoli ocenić rozpoczęcie wegetacji lub jej chwilowe wstrzymanie i określić przybliżone terminy następnych faz wegetacji
Wzrost pędów - długość w cm (ewentualnie liczba liści na pędzie)
- pozwoli zaplanować termin cięcia letniego
Kwitnienie - % kwitnących w gronie
- pozwoli zaplanować opryski
Wzrost jagód - średnica w mm
- j.w.
Dojrzewanie - % Brix
- pozwoli zaplanować prace w piwnicy
Zbiór - % zebranych
- j.w.
Drewnienie łozy - % zdrewniałych
- pozwoli zaplanować np. nawożenie
Jest jeszcze bardzo wiele innych powodów, dla których warto mierzyć. Można również mierzyć wiele innych wskaźników - jak np. stopień opanowania przez choroby, zastosowane nawożenie i opryski, wilgotność, opady, ciśnienie, wiatr, itd. wystarczy dodać kolejne arkusze.
Dlaczego rejestrować % a nie chwilę pełnego osiągnięcia stadium? - ano dla tego, że wiele z nas nie mieszka w winnicach i odwiedza je najczęściej w weekend - stąd zaproponowana przeze mnie niedziela.
Chciałem podkreślić, że naprawdę warto zbierać dane w sposób jak najbardziej zbliżony do wzorca - inaczej będą mało warte. Określmy wzorzec i kto będzie chciał to będzie notował.
Pozdrawiam
Tomek