Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 15:23

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 23 października 2005, 13:23 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 484
Lokalizacja: Wrocław
Wczorajszy pomiar Canadice ok. 27 st. Blg. i dzisiejszy Krystaly ok. 26 st. Blg. bez poprawek. Pomiar przybliżony ponieważ mierzony przyrządem Biowinu wyskalowany do 22 stopni.

_________________
Pozdrowienia z Wrocławia


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 23 października 2005, 19:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
Seyval Blanc dzisiaj 17,9 Bx 8O 8O 8O . Po przymrozkach i stracie liści niestety zmalał mu cukier :cry: :cry: :cry:

Heniek

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2005, 05:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Trzeba było na Ice wine zostawić ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2005, 06:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
[quote="Artur"]Wczorajszy pomiar Canadice ok. 27 st. Blg. i dzisiejszy Krystaly ok. 26 st. Blg. bez poprawek. Pomiar przybliżony ponieważ mierzony przyrządem Biowinu wyskalowany do 22 stopni.

To jest niemiarodajne. Na 27 to już chyba na poziomie tej dolnej bańki jesteś? Może rozwodnij 2 razy i zobacz co wtedy wyjdzie.
Pozdrawiam,
Paweł

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2005, 17:52 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 484
Lokalizacja: Wrocław
[quote="Pawel"]
To jest niemiarodajne. Na 27 to już chyba na poziomie tej dolnej bańki jesteś? Może rozwodnij 2 razy i zobacz co wtedy wyjdzie.
Pozdrawiam,
Paweł

Nie rozwadniałem ponieważ Heniek mierzył swoim przyrządem i jemu wyszło 28,7 Brix więc wynik podobny. Mój pomiar spławikiem był tylko potwierdzeniem pomiaru Heńka bo trochę pomiar kwestionował.

_________________
Pozdrowienia z Wrocławia


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2005, 18:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
Potwierdzam w całej rozciągłości :lol:. Candice od Artura miało faktycznie taki odczyt i to 2 tygodnie temu. Powiem tak, na mój malutki rozum przemyślałem i stwierdziłem, że to faktycznie odczyt cukru. To zreszta było czuć w smaku. Początkowo nie wierzyłem własnym oczom, a i ten lekki posmak labruski też mógł fałszowć smak. Ale niestety po doświadczenich z Concordem w zeszłym roku (miałem sok 24 Blg) i organoleptycznym badaniu tego co mi pozostało owocujce to stwierdziłem, że tylko Concord musi mieć poprawkę na niecukry na poziomie 6-7 Blg - tak ma dużo kwasów (posty LeszkaB), a w Canadice od Artura WOGÓLE kwasów nie było czuć. Niestety ja nie zmiareczkuję tego, nie mam sprzętu jeszcze, a i owoców u mnie też niema. Jedyna nadzieja w Arturze :wink: Ale i tak to nic nie zmieni, Candice jest obrzydliwie słodki i jak ktoś zrobi sobie z tego rodzynki to nie wiem czy będzie musiał ciasto dosładzać :lol:
Swoją drogą ja wysuszyłem Einseta, "rodzynki" z niego są super. Rwałem grona średnio dojrzałe tak że rodzynki lekko kwaskowe były - i takie świeże prosto z suszarki o smaku podpieczonego karmelu ...

Heniek

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2005, 18:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
[quote="DarekRz"]Trzeba było na Ice wine zostawić ;)


Zobczymy co z Hibernala będzie :?:

Heniek

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2005, 20:40 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="Heniek"]że tylko Concord musi mieć poprawkę na niecukry na poziomie 6-7 Blg - tak ma dużo kwasów (posty LeszkaB),
Heniek

Coś w tym jest bo treningowy nastaw wina z Concorda odfermentował do poziomu 6 Brix i bombelkowanie prawie ustało...., a to dopiero przy około 8% alkocholu :) :?

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 października 2005, 05:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
[quote="Leszek_B"]Coś w tym jest bo treningowy nastaw wina z Concorda odfermentował do poziomu 6 Brix i bombelkowanie prawie ustało...., a to dopiero przy około 8% alkocholu :) :?


Mierzyłeś nastaw refraktometrem??? Taki pomiar ma niewiele wspólnego z rzeczywistą zawartością cukru, bo w roztworze masz już alkohol.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 października 2005, 09:57 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="Misza"][quote="Leszek_B"]Coś w tym jest bo treningowy nastaw wina z Concorda odfermentował do poziomu 6 Brix i bombelkowanie prawie ustało...., a to dopiero przy około 8% alkocholu :) :?


Mierzyłeś nastaw refraktometrem??? Taki pomiar ma niewiele wspólnego z rzeczywistą zawartością cukru, bo w roztworze masz już alkohol.
Pewnie tak, jednak na tym etapie interesowało mnie tylko co się zmienia, a dokładny pomiar zrobię dopiero przy prasowaniu miazgi... czyli jak tylko kupię balon...., a ceny wszystkich akcesoriów mnie dobijają :? .
Lepiej kupić wino niż je zrobić.... tylko gdzie przyjemność z produkcji :lol:

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 4 listopada 2005, 20:35 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 września 2004, 01:00
Posty: 410
Lokalizacja: Osielsko
Jak by co to moje SAT i terminy są w załącznikach tutaj


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2005, 20:27 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
Dziś mnię podkusiło by zobaczyć co słychać w kilku gronach wiszących na Concordzie i Cascade, których nawet ptaki nie chciały no i proszę Concord 23% Brix, a Cascade 24% Brix.

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 13 lutego 2006, 21:30 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 529
Lokalizacja: mogę wiedzieć czy znowu ktoś mnie TU nie obrazi ?
delete


Ostatnio edytowano sobota, 26 stycznia 2008, 23:14 przez Zbyszek1B, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 14 lutego 2006, 13:06 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 8 marca 2004, 01:00
Posty: 988
Lokalizacja: Wołomin, piwniczka PP
[quote="Zbyszek1B"]...Ale czy będą jakieś wnioski i oceny za ubiegły???

Hm, pewnie tak.
Ale za to na pewno będziemy mieli do czego porównywac. :)

_________________
Pozdrawiam
PP.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 14 lutego 2006, 13:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
[quote="Zbyszek1B"]Witam
Sądzę ,że do tematu wrócimy w tym sezonie ?

Oczywiście :)
Cytuj:
Ale czy będą jakieś wnioski i oceny za ubiegły???

Wszystko zostało skrupulatnie odnotowane jednak wyciąganie jakichkolwiek wniosków na podstawie jednego tylko roku i to dość nie typowego (zimny maj i czerwiec) nie ma sensu.
Zobaczymy co przyniosą następne lata. :lol:
Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO