Teraz jest czwartek, 30 października 2025, 05:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 285 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 6 kwietnia 2011, 15:01 
Ekspert
Ekspert

kt70 napisał(a):
Poniżej zamieszczam dwie fotografie starego krzewu winorośli, który rośnie od wielu lat przy jednym z domów w centrum Brzeska. Być może jest to najstarszy krzew winny w tym miasteczku - taka lokalna "stara trta". Roślina ta rodzi ciemne owoce i jak widać jest prowadzona w formie sznura przy barierkach schodów i tarasu.
kt70

W centrum Brzeska, to na samym rynku rośnie fajna winorośl, chyba na wschodniej ścianie. A przynajmniej rosła ze 4 lata temu. Była dość stara, dorastała do I piętra, miała pień o średnicy kilkunastu cm i była przycięta na głowę wtedy. Niestety, nie mam zdjęcia.

PostNapisane: czwartek, 7 kwietnia 2011, 10:49 
Kiper
Kiper

Dolnoslonzok napisał(a):
Postaram się wrzucić zdjęcie , ale dopiero gdy uporam się z "Fotosikiem" :D , starego, opuszczonego domu w Pępicach ( wieś 3 km od Brzegu ) , po którego ścianie wije się stara winorośl sprzed 60 lat. Jest kilka takich rarytasów, zatem może kiedyś , ktoś z Was pomoże je zidentyfikować.

Tak, zdjęcie będzie cenną dokumentacją krzewu z Pępic - warto je tu umieścić. Może też uda się Koledze pobrać trochę łozy z tej winorośli i ją ukorzenić. Chętnie przyjąłbym jakiś patyczek z tego krzewu do ukorzenienia.
kt70

Tytuł: Re:
PostNapisane: czwartek, 7 kwietnia 2011, 22:54 
Kiper
Kiper

piotrm napisał(a):
Pisałem już kiedyś o tom na forum, mam dwie stare odmiany, które zwędziłem z klasztoru na Bielanach, białe i granatowe. Pewnie są to stare vinifery. Na jesień mogę podesłać sztoberki, a za parę miesięcy zdjęcia liści.

Temat dot. odmian z klasztoru Kamedułów na Bielanach w Krakowie już gościł w tym wątku oraz w innym miejscu: poszukiwana-poszukiwany/odmiany-z-klasztoru-na-bielanach-t6081-15.html
Niedawno otrzymałem kilka fotografii podziemnych fragmentów starych krzewów od Ojca Przeora z bielańskiego klasztoru. Jedną z nich (nieco zmniejszoną) prezentuję poniżej. Jest to być może odmiana 'Feteasca regala' uprawiana na Bielanach przez wiele lat - a potem w czasie remontu murów pochopnie wycięta. Na szczęście młode pędy wyrastają ze starych korzeni.
Jak oceniacie te odkopane fragmenty starej winorośli?

Załączniki:
Komentarz: Podziemne fragmenty krzewu prawd. 'Feteasca regala' na Bielanach. (fot. OO. Kamedułów)
Bielany_k1.jpg
Bielany_k1.jpg [ 104.66 KiB | Przeglądane 4584 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 11 kwietnia 2011, 15:28 
nowicjusz
nowicjusz

Witam serdecznie, trafiłem na to wspaniale forum zaciekawiony historią właśnie winorośli. Ostatnio rozmawiałem z moją rodzicielka na temat "winogrona" które rośnie na ścianie domu. Okazało sie,że sadził je jej pra dziadek czyli mój pra pra dziadek. Z takich szybkich kalkulacji wyszło mi,że winorośl ma koło 80-100 lat. podobno kilkakrotnie przemarzała i wypuszczała pędy na nowo. I chciałem podpytać co to może być za odmiana i może jakieś ciekawostki da się wyciągnąć. Pra pradziadek był szkółkarzem:) rejon to łódzkie okolice Gidel (Radomska). Owoce jasne, kuliste, nieduże (1 gr lub 10 gr). Trochę Aurore przypominają. Jak się liście puszcza to zrobię fotkę. Nawet pomyślałem czy nie rozmnożyć jej bo choć małe winogronka to sa bardzo smaczne. Pozdrawiam serdecznie
n.d.

PostNapisane: wtorek, 12 kwietnia 2011, 22:37 
Kiper
Kiper

Witam serdecznie Nowego Kolegę "Dzioobasa" w naszym gronie. Zazdroszczę tak długiej rodzinnej tradycji uprawy winorośli. Koniecznie trzeba ją kontynuować. Zachęcam też do rozmnożenia tej starej winorośli z okolic Gidel i przekazania sadzonek lub sztobrów osobom zainteresowanym. Chętnie przyjmę kilka patyków tej odmiany (szczegóły możemy ustalić na pw). Proszę również zaprezentować fotografie liści, gdy już się pojawią. Z pewnością nasi najbardziej doświadczeni Koledzy i Koleżanki, którzy posiadają stare odmiany w swoich kolekcjach, zechcą podjąć próbę identyfikacji tego kultywaru.
Pozdrawiam serdecznie.
kt70

PostNapisane: niedziela, 10 lipca 2011, 10:14 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Na starym , przedwojennym domu w Pępicach ( ca 3 km na płd. od Brzegu ) znalazłem taki krzew z takimi liśćmi. Dzięki forowiczom z "Forum działkowo - ogrodowego" mam pewne sugestie, ale proszę Was zdanie i pomoc w identyfikacji. Zdjęcia zrobione ok. połowy czerwca.

Załączniki:
winorośl2.jpg
winorośl2.jpg [ 3.51 KiB | Przeglądane 4220 razy ]
winorośl1.jpg
winorośl1.jpg [ 3.32 KiB | Przeglądane 4220 razy ]
Winorośl.jpg
Winorośl.jpg [ 2.84 KiB | Przeglądane 4220 razy ]

PostNapisane: niedziela, 10 lipca 2011, 21:45 
Kiper
Kiper

Zdjęcia straszne, ale mogę Ci powiedzieć, że nie jest to bynajmniej Magdalenka Andegaweńska.

Tak przy okazji, to dzisiaj zrobiłem sobie przejażdżkę turystyczno-krajoznawczą i napotkałem 3 Magdalenki And. rosnące przy domach i dwa krzewy czegoś nie wiadomo czego. :wink: Zdjęć nie zrobiłem - jak mnie znowu weźmie na wyprawy, to porobię ich trochę.

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: poniedziałek, 11 lipca 2011, 04:57 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Że zdjęcia straszne , to wiem. :oops: Muszę zainwestować w nową komórę. Masz może jakieś przypuszczenia odnośnie tej odmiany, bo zasugerowano mi , że może to być gutedel ( weiss lub rot ) . Zachęcam do wrzucania zdjęć. Mam już wakacje i planuję objazd naszych wsi, by identyfikować stare odmiany. Wczoraj zjeździłem trzy pod moim Brzegiem, ale to tytaniczna praca :lol: , co chałupa to winorośl i to w większości stare, mocno zdrewniałe krzewy.

PostNapisane: poniedziałek, 11 lipca 2011, 22:31 
Kiper
Kiper

Rzeczywiście, to może być Chrupka Złota lub Różowa (czy jak kto woli niemiecki Gutedel). Róbcie Koledzy zdjęcia, dokumentujcie stare, ginące krzewy winorośli. Warto - zachęcam do dalszych poszukiwań i pozdrawiam.
kt70

PostNapisane: wtorek, 12 lipca 2011, 05:34 
Ekspert
Ekspert

Dzięki, słowa zachęty też się przydają. :wink:

PostNapisane: środa, 13 lipca 2011, 05:22 
Ekspert
Ekspert

W najbliższym czasie zamierzam objechać Myśliborzyce pod Brzegiem ( ca 3 km na płn. za Odrą ), gdzie od XVI w. ( założona przez księcia brzesko-legnickiego Jerzego II ) do końca II W. Ś. istniała winnica na wzgórzu i winiarnia. Wzgórze już objechałem i nie ma śladu po dawnych uprawach ( chyba, że przeoczyłem coś w lesie ) jednakże mam nadzieje, że w okolicznych wsiach , jak właśnie Myśliborzyce czy Szydłowice znajdę coś , co mogło być pozyskane z winnicy i hodowane w przydomowym ogródku. W samym Brzegu przed wojną istniały 2 winnice na wschodnim i zachodnim skraju miasta jednakże w wyniku prowadzonej tam zabudowy związanej z rozbudową miasta w latach dwudziestych i trzydziestych zostały one wykarczowane.

PostNapisane: środa, 13 lipca 2011, 08:34 
Kiper
Kiper

Nie chciałbym się zniechęcać, ale na przedwojennych mapach (http://mapy.amzp.pl/) żadnych winnic w okolicach Brzegu czy Myśliborzyc nie widać. A w tym względzie Prusaki były dokładne ;-). Zdaje się, że była tylko jakaś gospoda z Weinberg w nazwie.

PostNapisane: środa, 13 lipca 2011, 15:15 
Ekspert
Ekspert

Możliwe, ze była to gospoda, która pamięta jeszcze winnicę. Myśliborzyce są dość dobrze opisane, a winnica była z winiarnią, której fotki nawet mam w swoim kompie. Jedna winnica była w Brzegu na wzniesieniu na wsch. krańcu miasta, które zwało się Briegischdorf ( Brzeska Wieś ) i zostało włączone w XX w. w granice miasta. Dzisiaj główna ulica tej dzielnicy nazywa się Starobrzeska, ale potocznie mówimy "Brygidki" od właśnie przedwojennej nazwy. Druga winnica była na zach. krańcu miasta. Obydwie winnice zostały zlikwidowane wraz z wprowadzaniem planów urbanistycznych, natomiast, jak wspominałem, ta w Myśliborzycach przetrwała do końca II W. Ś. To jest praktycznie moje osiedle, a w pobliżu bloków ciągną się przedwojenne, wiejskie domy. Wczoraj będąc na spacerze z psami wykonałem zdjęcia winorośli przy dwóch , starych domach tego typu właśnie. Mam nadzieję, że pomożecie znaleźć mi odpowiedź na pytanie , jaka to odmiana. Korzystam z "Obstsortendatenbank" i http://www.pomologie.com/oc/mes/vignoble.html, ale identyfikacja jest niezwykle żmudna i trudna. A może okazy na moich zdjęciach to współczesne odmiany ? Proszę jeszcze o wyjaśnienie, dlaczego chrupki ( gutedele ) cieszą się takim poniżeniem, małym zainteresowaniem w oczach niektórych użytkowników tego forum ?
PiotrzeSz, znam mapę, którą podałeś, ale mam również wcześniejsze z początku XX w. i zdaje się końca XIX w. Może wrzucę link , jak znajdę.
Wkrótce kolejne zdjęcia i opisy z Brzegu. :wink:

Załączniki:
sw3.jpg
sw3.jpg [ 3.31 KiB | Przeglądane 3863 razy ]
sw2.jpg
sw2.jpg [ 2.77 KiB | Przeglądane 3863 razy ]
sw1.jpg
sw1.jpg [ 4.34 KiB | Przeglądane 3863 razy ]

PostNapisane: środa, 13 lipca 2011, 23:03 
Kiper
Kiper

Chrupki czy też Gutedele nie są bynajmniej tu poniżane. Chrupka Złota była kiedyś najpopularniejszą odmianą winorośli na ziemiach polskich. Ciekawy artykuł o tej odmianie napisał 130 lat temu Edmund Jankowski i zamieścił go w redagowanym przez siebie "Ogrodniku Polskim" (rocznik 1881, nr 17, s. 387-388). Materiał ten jest dostępny w Wielkopolskiej Bibliotece Cyfrowej. Zachęcam do lektury.

Dostrzegam z satysfakcją, że rośnie grono osób zainteresowanych starymi odmianami winorośli europejskiej. Słowa uznania dla Kolegi Dolnoślonzoka za bardzo ciekawe informacje o dawnych winnicach w okolicach Brzegu.

kt70

PostNapisane: czwartek, 14 lipca 2011, 05:38 
Ekspert
Ekspert

To wciąga. :D
Czy wiecie co to za odmiany na prezentowanych przeze mnie wcześniej zdjęciach ?
Poniżej przedstawiam kolejne , tym razem z centrum Brzegu.

Załączniki:
Komentarz: i pień.
sw6.jpg
sw6.jpg [ 2.67 KiB | Przeglądane 3811 razy ]
Komentarz: i ta sama.
sw5.jpg
sw5.jpg [ 3.66 KiB | Przeglądane 3811 razy ]
Komentarz: Winorośl pnąca się po budynku przy przedszkolu ( ul. Towarowa).
sw4.jpg
sw4.jpg [ 3.57 KiB | Przeglądane 3811 razy ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 285 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1