Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 22:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 285 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 10 marca 2010, 14:39 
Kiper
Kiper

Tak, informacja o wieku krzewów pochodzi od właścicielki. Z pewnością winorośle te mają więcej niż 14 lat, gdyż od tego czasu ta pani mieszka w budynku przy którym rosną i opiekuje się nimi.
Dziękuję za informację o krzewie Chrupki Złotej na terenie Lednicy koło Wieliczki. Wiosną chętnie się tam wybiorę, aby ten krzew zobaczyć i sfotografować.
kt70

PostNapisane: wtorek, 6 kwietnia 2010, 19:22 
Kiper
Kiper

Zgodnie z obietnicą zamieszczam fotografię małych listków winorośli z Wieliczki (zdjęcia dwóch krzewów zamieściłem powyżej w marcu br.). Jeden ze sztobrów, które pobrałem z tych krzewów niedawno wypuścił listki. Myślę, że jest to Chrupka Złota lub jedna z Magdalenek. Może się mylę? Proszę o opinie naszych ekspertów i doświadczonych ogrodników, którzy znają te odmiany.
kt70

Załączniki:
ChrWie.jpg
ChrWie.jpg [ 60.37 KiB | Przeglądane 3257 razy ]

PostNapisane: czwartek, 16 grudnia 2010, 23:12 
Kiper
Kiper

Troszkę to dziwne - lecz kilka dni temu sadzonka starej odmiany (winifery?) z Wieliczki wypuściła u mnie dość sporą latorośl. Stało się to w połowie grudnia. Trzymam ją na parapecie okiennym w mieszkaniu. Sadzonka pochodzi ze sztobra ukorzenionego w tym roku. Poniżej prezentuję fotografię tej latorośli. Może ktoś zechce spróbować rozpoznać jaka to odmiana? Czy to rzeczywiście Chrupka Złota?
kt70

Załączniki:
Komentarz: V.v. z Wieliczki
wiel_chr.jpg [57.9 KiB]
Pobrane 291 razy

PostNapisane: piątek, 17 grudnia 2010, 17:30 
Kiper
Kiper

Kształt pierwszego listka łudząco przypomina pierwsze listki jakie miała moja Chrupka przy ukorzenianiu, jednak nie może to w żadnym wypadku być miarodajne, ponieważ podobne liście miała także jakaś późna nn która Chrupką Złotą na pewno nie jest. Gdybyś miał zdjęcie dojrzałego liścia, najlepiej z krzewu rosnącego w gruncie, to można by trochę przybliżyć co to może być.

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: piątek, 17 grudnia 2010, 20:12 
Kiper
Kiper

kt70 napisał(a):
Może ktoś zechce spróbować rozpoznać jaka to odmiana? Czy to rzeczywiście Chrupka Złota?

Niestety obawiam się Grzegorzu, że będziesz musisz poczekać aż będziesz miał do dyspozycji latorośl ze starszej rośliny wyrosłej w optymalnych warunkach. A tą sadzonkę to będziesz chyba musiał doświetlać przez zimę ( :wink:), bo widać że coś brakuje jej światła.

PostNapisane: sobota, 18 grudnia 2010, 00:58 
Kiper
Kiper

Sadzonkę trzymam na parapecie okna zachodniego. Dni są teraz bardzo krótkie i być może brakuje jej światła. Inną sadzonkę z tego samego źródła mam w gruncie w pobliżu zachodniej ściany domu. Jeśli przetrwa zimę i wiosną wypuści latorośle - to wykonam ich fotografie. Mam też gdzieś bodaj jedną fotografię krzewu matecznego zrobioną w Wieliczce w lecie br. Postaram się ją tu zamieścić.
kt70

PostNapisane: niedziela, 16 stycznia 2011, 23:07 
Kiper
Kiper

Zdjęcie domniemanej Chrupki z Wieliczki zostało wykasowane. Poniżej zamieszczam więc kolejne. Roślina rozwija się całkiem dobrze na okiennym parapecie.

Załączniki:
Komentarz: Chrupka z Wieliczki
chr_wie.jpg
chr_wie.jpg [ 63.18 KiB | Przeglądane 2828 razy ]

PostNapisane: niedziela, 16 stycznia 2011, 23:15 
Site Admin
Site Admin

kt70 napisał(a):
Zdjęcie domniemanej Chrupki z Wieliczki zostało wykasowane.

Sorry, to ja -- miałem problemy z odczytem tego pliku z dysku w czasie archiwowania danych, przeto usunąłem. Dostało się jeszcze jednemu plikowi.

Pozdrawiam,
Grzesiek

PostNapisane: niedziela, 16 stycznia 2011, 23:32 
Kiper
Kiper

Poszukujemy starych odmian w kraju, a nie tak daleko od naszej ojczyzny w słoweńskim Mariborze rośnie najstarszy winny krzew świata - stara trta. Roślina ta ma już około 400 lat i nadal owocuje.
Proszę zobaczyć fotografię tego okazu: http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... %C4%85.JPG
Słoweńcy zadbali o ten niezwykły pomnik przyrody. Jest on jedną z atrakcji turystycznych Mariboru. Podobno krzewy z ukorzenionej łozy starej trty rosną w wielu miejscach świata. Czy również w Polsce?
W oparciu o badania genetyczne ustalono, że najstarsza winorośl z Mariboru to Zametovka - odmiana ciemnoowocowa nazywana też Koelner Blauer lub Frankenthaler, w bazie VIVC oznaczona numerami 6047 i 6344.
kt70

PostNapisane: poniedziałek, 17 stycznia 2011, 01:53 
czeladnik
czeladnik

Może to kogoś zainteresuje.Mam nadzieję,że się nie wygłupiłem.
http://nauka.dziennik.pl/artykuly/31707 ... menii.html
Na jakiejś rosyjskiej stronce widziałem fotki dużo starszych "krzaczków" - z wyglądu.Nawet je skopiowałem po cichu.Zamieszczać chyba jednak nie bardzo można? Jakby co to na pocztę mogę podesłać.
Pozdrawiam Piotrek

PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2011, 00:25 
Kiper
Kiper

piem1970 napisał(a):
Na jakiejś rosyjskiej stronce widziałem fotki dużo starszych "krzaczków" - z wyglądu.Nawet je skopiowałem po cichu.Zamieszczać chyba jednak nie bardzo można? Jakby co to na pocztę mogę podesłać.
Pozdrawiam Piotrek

Krzew z Mariboru czyli stara trta uchodzi za najstarszy i został nawet wpisany do Księgi rekordów Guinnessa. W sieci jest sporo informacji o nim i jego fotografii, np.: http://pl.wikipedia.org/wiki/Stara_wino ... _Mariborze

PostNapisane: poniedziałek, 28 lutego 2011, 21:43 
Kiper
Kiper

Spora ciekawostka w sieci: http://www.pomologie.com/oc/mas/vignobl ... page1.html
Lektura ta - francuska książka Viktora Pulliata z lat 1874-80 - z pewnością zainteresuje miłośników starych odmian winorośli. Warto choćby przyglądnąć się zamieszczonym tam ilustracjom.

PostNapisane: wtorek, 1 marca 2011, 00:42 
Ekspert
Ekspert

kt70 napisał(a):
Spora ciekawostka w sieci: http://www.pomologie.com/oc/mas/vignobl ... page1.html
Lektura ta - francuska książka Viktora Pulliata z lat 1874-80 - z pewnością zainteresuje miłośników starych odmian winorośli. Warto choćby przyglądnąć się zamieszczonym tam ilustracjom.

Super, że to znalazłeś. "Le Vignoble" to dzieło którego autorami są A. Mas i V. Pulliat. 3 tomy ukazały się w latach 1875-1878, tak to przynajmniej wynika z tej stronki:
http://www.pomologie.com/oc/mas/vignoble.html
Po kliknięciu w kwadracik z okienkami 01, 02a, 02b, 03 można zobaczyć pozostałe tomy.

PostNapisane: wtorek, 5 kwietnia 2011, 23:12 
Kiper
Kiper

Poniżej zamieszczam dwie fotografie starego krzewu winorośli, który rośnie od wielu lat przy jednym z domów w centrum Brzeska. Być może jest to najstarszy krzew winny w tym miasteczku - taka lokalna "stara trta". Roślina ta rodzi ciemne owoce i jak widać jest prowadzona w formie sznura przy barierkach schodów i tarasu.
kt70

Załączniki:
Brzesko_st2.jpg
Brzesko_st2.jpg [ 122.56 KiB | Przeglądane 2331 razy ]
Komentarz: Stary krzew z Brzeska
Brzesko_st1.jpg
Brzesko_st1.jpg [ 97.55 KiB | Przeglądane 2331 razy ]

PostNapisane: środa, 6 kwietnia 2011, 05:39 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Postaram się wrzucić zdjęcie , ale dopiero gdy uporam się z "Fotosikiem" :D , starego, opuszczonego domu w Pępicach ( wieś 3 km od Brzegu ) , po którego ścianie wije się stara winorośl sprzed 60 lat. Jest kilka takich rarytasów, zatem może kiedyś , ktoś z Was pomoże je zidentyfikować.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 285 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1