Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 20:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 285 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 2 listopada 2019, 20:59 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Kubo, podaj mi, proszę, swój mail, jeśli możesz. Prześlę Ci parę zdjęć, bo za Chiny Ludowe nie wiem, jak mam je tu zamieścić.
Blauer z Oldrzyszowic, zwany przeze mnie "Joannitą" z racji tego, że wieś została nadana przez biskupa wrocławskiego joannitom z pobliskiego Łosiowa w roku 1284 (joannici mieli swoją uprawę winorośli w Łosiowie). Kultywar zaczyna wybarwiać się w sierpniu, rodzi zbite, granatowe grona, podobne do innych naszych blauerów znad Odry. Dojrzewa we wrześniu, z końcem miesiąca. W przyszłym roku wierze, że uda się mi sprawdzić owocowanie. Ma coś w sobie z pinota (grona, liście).

-- sobota, 2 listopada 2019, 21:49 --

georg napisał(a):
Hut ab vor dir.

Dziękuję, Georg :). Dawno Cię tu nie było. Spróbuję oczywiście pomóc w miarę możliwości.
Pozdrawiam
Michał

Kubo, sprawdź skrzynkę mailową.

PostNapisane: sobota, 2 listopada 2019, 21:04 
mistrz
mistrz

Sprawdziłem.
Czy to jest jakaś odmiana z rodziny Chrupek? I czy jest to ta ciemna odmiana o której wspomniałeś u Zbyszka na spotkaniu?

PostNapisane: sobota, 2 listopada 2019, 21:18 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
To ciemna odmiana, jak w poście wcześniej. Rodzi wrecz granatowe owoce niczym Tauberschwarz. A może to Wczesny Burgund? Podbrzeskie kultywary z Lipek i Przylesia dojrzewają w październiku, mają zbite, granatowe grona i typowo pinotowe liście.

PostNapisane: niedziela, 3 listopada 2019, 19:03 
Ekspert
Ekspert

Kubo, jasna rzecz. Dziękuję. Mogę podesłać Ci jutro inne, nasze blauery: kultywar z Lipek, z Myśliborzyc (bez owoców jednak), z Przylesia i Pępic.

PostNapisane: niedziela, 3 listopada 2019, 19:16 
mistrz
mistrz

Blauer Michała

-- niedziela, 3 listopada 2019, 19:12 --

-- niedziela, 3 listopada 2019, 19:16 --

Pinot'ów nie mam, jednak porównując z fotkami z naszej wiki mam pewne wątpliwości co do podobieństwa "Joannity" do Pinot noir czy PNP

Załączniki:
39.JPG
39.JPG [ 111.46 KiB | Przeglądane 5118 razy ]
37.JPG
37.JPG [ 111.38 KiB | Przeglądane 5118 razy ]
36.JPG
36.JPG [ 83.02 KiB | Przeglądane 5118 razy ]
t_dscn1526_198.jpg
t_dscn1526_198.jpg [ 122.87 KiB | Przeglądane 5120 razy ]
35.JPG
35.JPG [ 79.25 KiB | Przeglądane 5120 razy ]
34.JPG
34.JPG [ 101.79 KiB | Przeglądane 5120 razy ]

PostNapisane: niedziela, 3 listopada 2019, 20:18 
Ekspert
Ekspert

Nadmienię, że krzew rodzi małe, zbite grona, które zaczynają wybarwiać się w sierpniu. Właściciele pozwolili mi wykopać trzy krzewy rosnące przy południowo-zachodniej ścianie domu wystawionego na sprzedaż. W murze są żeliwne kotwy po drewnianej konstrukcji (powszechna na starych budynkach drewniana krata), po której pięła się niegdyś winorośl. Przyszły sezon pozwoli napisać coś więcej na temat starej odmiany.

PostNapisane: niedziela, 5 stycznia 2020, 20:21 
Kiper
Kiper

Taka ciekawostka ze Słowacji

http://www.cas.sk/clanok/255598/nadsenci-zachranuju-viniansky-hrad-v-ruinach-nasli-200-rocny-vinic/

PostNapisane: niedziela, 5 stycznia 2020, 20:28 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
Nadmienię, że krzew rodzi małe, zbite grona, które zaczynają wybarwiać się w sierpniu. Właściciele pozwolili mi wykopać trzy krzewy rosnące przy południowo-zachodniej ścianie domu wystawionego na sprzedaż. W murze są żeliwne kotwy po drewnianej konstrukcji (powszechna na starych budynkach drewniana krata), po której pięła się niegdyś winorośl. Przyszły sezon pozwoli napisać coś więcej na temat starej odmiany.

I to może buć odmiana 'Neuburg' :!: :?:

PostNapisane: poniedziałek, 6 stycznia 2020, 11:52 
Ekspert
Ekspert

Neuburg pojawia się wśród starych odmian w opisach zielonogórskiego winiarstwa, jednak ani tam, ani na stronach niemieckich nie znalazłem opisów i ilustracji tej odmiany. Na niemieckojęzycznych stronach jedynie pojawia się Neuburger, ale to austriacki, autochtoniczny krzew powstały ze skrzyżowania Silvanera i Veltlinera.

PostNapisane: poniedziałek, 6 stycznia 2020, 16:03 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
Neuburg pojawia się wśród starych odmian w opisach zielonogórskiego winiarstwa, jednak ani tam, ani na stronach niemieckich nie znalazłem opisów i ilustracji tej odmiany. Na niemieckojęzycznych stronach jedynie pojawia się Neuburger, ale to austriacki, autochtoniczny krzew powstały ze skrzyżowania Silvanera i Veltlinera.

Neuburg to jeden z wielu synonimów odmiany Neuburger
http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=8501
https://de.wikipedia.org/wiki/Neuburger

PostNapisane: poniedziałek, 6 stycznia 2020, 17:32 
Ekspert
Ekspert

Tak, tylko jak pisałem, Neuburg powstał z krzyżówki Silvanera i Veltlinera, a "Joannita" z Oldrzyszowic jest winoroślą rodzącą ciemne owoce.
identyfikacja-odmian-f25/blauer-z-oldrzyszowic-t13038.html

PostNapisane: środa, 2 czerwca 2021, 08:29 
mistrz
mistrz

Może ktoś pamięta czy w Polsce przed trzydziestu laty były dostępne (jeśli były to jakie) odmiany ciemne wielkoowocowe o gronach 600-1000 gr ?

PostNapisane: sobota, 15 października 2022, 20:19 
Kiper
Kiper

Byłem przekonany że po kilkunastu latach poszukiwań już nic mnie nie zaskoczy. A tu proszę - kraniec Pogórza Ciężkowickiego, przy stuletniej chałupie najprawdopodobniej odmiana Petit Bouschet

Obrazek
Obrazek
Obrazek

PostNapisane: niedziela, 16 października 2022, 09:47 
Kiper
Kiper

Nie zwróciłem uwagi na pień. Raczej nie był zbyt okazały pomimo tego, że w ostatnich latach nie miał okazji żeby przemarznąć. Nie udało się przeprowadzić wywiadu z właścicielem, więc czas w którym krzew został posadzony nie jest mi znany. Cukru też nie mierzyłem ponieważ te latorośla i grona które były łatwo dostępne dość mocno doświadczył mrz. i były już bez asymilujących liści. Dojrzałe były tylko grona pod okapem dachu, tam gdzie woda opadowa nie miała możliwości zwilżać liści (zdj.1). Na zdjęciach 2 i 3 grona są niedojrzałe.

PostNapisane: poniedziałek, 13 stycznia 2025, 20:45 
przedszkolak
przedszkolak

Takie coś pokazał mi dzisiaj FB, są trzy wpisy o starych krzewach w okolicy Zielonej Góry
https://www.facebook.com/share/p/1DwoSD ... tid=wwXIfr

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 285 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19

Strefa czasowa: UTC + 1