Dziękuję za cenne uwagi szanownym kolegom.

Moja lokalizacja ( a raczej mojego miejsca uprawy) to 15 km na zachód od Radomska i 40 km na północ od "świętego miasta" (którego jestem mieszkańcem).

Czyli jak piszą koledzy rejon narażony na szereg negatywnych zjawisk niesprzyjających uprawie winorośli. Ale ja mam w planie posadzić około 30 odmian, z tym ,że mam już tu od kilkunastu lat labruski typu: Agat Doński, Swenson Red, Biankę, Einset Seedles i chciałem spróbować jakiś innych deserowych spoza kręgu wspomnianych wyżej labrusek. Nie mam doświadczenia z typowo deserowymi odmianami, ale czytam nasze forum od kilku lat i tak sobie zbieram doświadczenia.

Do tej pory uprawiam tutaj drzewka owocowe ( obecnie 201 odmian-249 sztuk) i jakoś daje radę z warunkami (chociaż to zupełnie inne wymagania), więc mam nadzieję,że z winoroślą (przynajmniej z niektórymi odmianami) dam sobie radę. Mam zamówione na wiosnę przyszłego roku następujące odmiany:
1. Cerkiewne Dzwony,2. Gałachad, 3. Miodowa, 4. Super Extra, 5. Alladin, 6. Elegia, 7. Jubilej HD, 8. Kodrianka Krasnaja, 9. Krasotka, 10. Nadieżda Azos, 11. Orion, 12. Kiszmisz Zaporoski, 13. Nowy Wostorg Krasnyj, 14. Talizman (klon Owalnyj),15. Wiktoria, 16. Kiesza Rannyj (Polanka), 17. Elegant Swierchrannyj, 18. Muromiec, 19. Wostorg Idealnyj.20. WostorgBV,21. Aleksa, 22. Timur Różowy, 23. Aloszenkin, 24. Sputnik Siewiero Kaukaski, 25. Arkadia 26. Lora 27. Einset Seedles, 28. schuyler. Chciałbym jeszcze nabyć wspomniane w tytułe Centurey, zodiak, Galanth .
Pozdrawiam Roman