Teraz jest piątek, 14 listopada 2025, 00:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 184 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2011, 15:39 
mistrz
mistrz

Wacek napisał(a):
heavy1 napisał(a):
Co do -5C to wiadomo jak to jest, kilka krzaków można zabezpieczyć, a jak jest ich więcej to już potrzebny jest system antyprzymrozkowy.
Większe winnice poniosły jednak spore straty.

Zabezpieczam 120 krzaków Regenta też .
Wacek

W twojej lokalizacji to jeszcze inna bajka, bo oprócz przymrozków wiosną spore straty może spowodować "normalny" mróz zimowy np. -30C czy więcej.
Ale masz rację te 120 krzaków można skutecznie zabezpieczyć! Współczuję!!!

PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2011, 15:44 
Kiper
Kiper

heavy1 napisał(a):
W twojej lokalizacji to jeszcze inna bajka, bo oprócz przymrozków wiosną spore straty może spowodować "normalny" mróz zimowy np. -30C czy więcej.

Kochany - 30 oC to mały pikuś wszystko okryte ! :lol:
Rozpinanie namiotów na 120 krzakach to 1 dzień, a praca w winnicy To Jest To !
Po to mam winnicę ! :lol:
Wacek

PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2011, 15:49 
mistrz
mistrz

Wacek napisał(a):
heavy1 napisał(a):

Kochany - 30 oC to mały pikuś wszystko okryte ! :lol:
Rozpinanie namiotów na 120 krzakach to 1 dzień, a praca w winnicy To Jest To !
Po to mam winnicę ! :lol:
Wacek

Życzę ocieplenia klimatu w nowym roku :lol: :lol:

PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2011, 18:09 
Ekspert
Ekspert

Waldek,
sadź MF
Z MFbędziesz miał co roku wino a nie co kilka lat tak jak z odmiany Rondo. :lol:
Nie musisz okrywać ani zimą, ani w maju :!: (zapytaj "posego" jak mi nie wierzysz)
Jak obmarznie nawet wszystko w maju to jeszcze i tak będziesz miał prawie normalne owocowanie z pąków zapasowych tyle tylko że o tydzień później.
MF zareiestrowany w UE jako odmiana do wyrobu wina.
Nie potrzeba pryskać - no może raz w sezonie siarą przy większych nasadzeniach , ale to tak na wszelki wypadek :lol:
Uprawa ekonomiczna i ekologiczna :!: :!: :!:
I nikt Ci z ceną wina nie dorówna.
Wg ostatnich badań amerykańskich : MF= Oberlin 595 x Pinot Noir (75% vinifera i 25% riparia) - tak jak i Rondo ; tyle tylko ,że w Rondzie V.amurensis zamiast V.riparia.(tym gorzej dla Ronda :lol: :!: :?: )
pozdr. Zbyszek
I życzę ocieplenia klimatu w 2012r :mrgreen:

PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2011, 18:49 
Ekspert
Ekspert

Zbyszku, a zagwarantujesz, że mu to ripariowe wino będzie smakować?

PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2011, 19:22 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):
Zbyszku, a zagwarantujesz, że mu to ripariowe wino będzie smakować?

No nie, zagwarantować nie mogę :lol:
Bo Mu smakakuje "sycylijskie czerwone". :!:
A na Pomorzu Zachodnim może zrobić co najwyżej "pomorskie czerwone" :mrgreen:
Ale chętnie bym skonfrontował swoje MF&LM 2011 z jego wyróżnionym rondo&regent2010. :D :mrgreen:
Ale on na to nie pójdzie i nie wyśle wina na nasz forumowy konkurs - boi się czegoś :!: :?: :lol:

PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2011, 21:00 
Ekspert
Ekspert

Ja miałem dosadzać MF ale po próbie cuve z tego (2011) roku sobie odpuściłem. Około 2-5% domieszka MF, fermentowana w miazdze 9 dni - i każdy testujący zarzuca mu posmak Riprii. Jednym słowem zepsułem sobie fajne cuve Regent, Rondo, Dornfelder - jedyne pocieszenie że było go mało.
Mam pojedyncze krzaki - w przyszłym roku dam mu szansę na różowe - ale jak nie, to pod szpadel.
Tyle jest nowych pancerników - Marquette, Baltica - moim zdaniem szkoda czasu na MF

PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2011, 21:51 
Ekspert
Ekspert

Canin napisał(a):
Ja miałem dosadzać MF ale po próbie cuve z tego (2011) roku sobie odpuściłem. Około 2-5% domieszka MF, fermentowana w miazdze 9 dni - i każdy testujący zarzuca mu posmak Riprii. Jednym słowem zepsułem sobie fajne cuve Regent, Rondo, Dornfelder - jedyne pocieszenie że było go mało.
Mam pojedyncze krzaki - w przyszłym roku dam mu szansę na różowe - ale jak nie, to pod szpadel.
Tyle jest nowych pancerników - Marquette, Baltica - moim zdaniem szkoda czasu na MF

?posmak riparii?, ? ripariowate wino?; takie określenia często można spotkać na tym forum.
Co to takiego jest ?
Żeby o czymś dyskutować trzeba by to jakoś zdefiniować i opisać

Sporządzając opis odmiany Frontenac tak to ująłem :

?Frontenac pozwala domniemywać o ?ripariowatym? posmaku wina odmianowego z tej odmiany ?. Owoce powinny być zbierane w pełni dojrzałe lub nawet przejrzałe ? kto uprawia odmianę Marechal Foch i robił z niej wina (z owoców o różnej dojrzałości) ten potrafi skojarzyć ten problem .( herbaceousness Riperia V)?

W związku z powyższym mam pytanie do Jurka(canin) ? czy owoce były dojrzałe ?

Posmak ? riparii? daje się zauważyć nawet we winie z CS jeżeli zrobione zostanie z niedojrzałych owoców.
PS
Marquette tak, ale Baltica to labrusca i amurensis

PostNapisane: sobota, 31 grudnia 2011, 08:15 
Ekspert
Ekspert

Zbyszku, każdy powinien uprawiać to co nie tylko jest niezawodne, ale to co mu smakuje. Odsetek ludzi którym smakuje wino z aromatem i smakiem zeschłych liści, ściólki leśnej, rozmoczonego tytoniu nie jest taki duży. Jesli tobie pasuje to ok. Rozumiem, że twoje doświedczenie pozwala robić wina z MF czy LM bardziej zblizone do klasycznych win. Ja piłem 6-7 win z marszałka/leona w tym 2 swoje i niestety żadne mi nie pasowało. Poza tym te odmiany mają jeszcze inne wady, o których nie należy zapominać:
- Wzrost na wilgotnej glebie jest nie do opanowania. Jedyna logiczna forma prowadzenia to kurtyna.
- Kwasy rzadko spadają poniżej 10g/l
- Zielony groszek - ty twierdzisz, że go nie ma masz. Ja marszałka bez groszku widziałem tylko na twoich zdjęciach. Taki groszek powoduje, że część jagód i tak nie bedzie technologicznie dojrzała w czasie zbioru.
- Zbite grona (na glinie) powodują, że sz.p. atakuje tą odmanę z taką samą łatwością jak Rondo.

Co do Ronda i Regenta.- to póki co bardziej smakuje mi Rondo, choć Regenta nasadziłem sporo więcej. Rondo się u mnie kiepsko spisuje. Ale i tak najsmaczniejszy jest Dornfelder mimo, że parametry w czasie zbioru nie były optymalne. :lol:

PostNapisane: sobota, 31 grudnia 2011, 11:11 
Ekspert
Ekspert

Zbyszek - ripariowaty posmak wyjaśnił już Misza

Co do dojrzałości, to tak, były w pełnej dojrzałości technologicznej. I tu jest moim zdaniem problem. Gdzieś czytałem na temat labruski, że ten posmak jest w skórkach i im bardziej dojrzałe owoce tym mocniejszy - i absolutnie nie należy dopuszczać aby owoce przejrzały.
Na próbę zrobiłem próbkę różowego wina z ohydnej Bety lekko niedojrzałej - i pomijając że była nieziemsko kwaśna - to labruski w niej czuć nie było. Więc rzeczywiście aromat labruski tkwi gdzieś w dojrzałych skórkach.

Podejrzewam że z riparią może być podobnie. Krótka maceracja i nie przejrzałe owoce - może dać akceptowalne różowe wino (próbował ktoś różowe z MF?). Czerwone mi nie smakuje.

Balticę chcę spróbować na czerwone (samo lub w cuve), a jeśli będzie zalatywać labruską, to na różowe - powinno być pijalne, a jak nie to pójdzie pod szpadel.

Misza - ja też z Dornfelderem wiążę spore nadzieje.

PostNapisane: sobota, 31 grudnia 2011, 12:14 
Ekspert
Ekspert

Canin napisał(a):
Krótka maceracja i nie przejrzałe owoce - może dać akceptowalne różowe wino (próbował ktoś różowe z MF?). Czerwone mi nie smakuje.

Robiłem różowe i jest pijalne, ale nie mogę powiedzieć, że mi smakowało. Paru osobom to różowe jednak smakowało :)

PostNapisane: sobota, 31 grudnia 2011, 12:41 
Kiper
Kiper

Wszytkie wina robione przez masceracje, ktöre dotad pilem albo robilem sa ciezejsze w posmaku
nadajace sie do dlugiego lerzakowania. Mlodzi znjomi i imoje dorosle dzieci wolaly dornfelda zrobionego
przez wycisniecie i ja röwnierz.Majej rzonie smaköje df.zrobiony przez masceracje.

ps.tendencja jest w kierönku lekkich, bukietowych i swierzych win
georg

PostNapisane: sobota, 31 grudnia 2011, 13:27 
Kiper
Kiper

Misza napisał(a):
........
- Zielony groszek - ty twierdzisz, że go nie ma masz. Ja marszałka bez groszku widziałem tylko na twoich zdjęciach. Taki groszek powoduje, że część jagód i tak nie bedzie technologicznie dojrzała w czasie zbioru.

Mietek u mnie też nie występuje "zielony groszek" na tej odmianie (wg moich obserwacji z 3 ostatnich lat) tak więc bez problemów osiąga w pełni dojrzałość technologiczną , patrz : uprawa/lato-2011-czyli-wzrost-jagod-dojrzewanie-t6843-315.html .

Misza napisał(a):
- Zbite grona (na glinie) powodują, że sz.p. atakuje tą odmanę z taką samą łatwością jak Rondo.

To prawda , na gliniastej ziemi jagody są małe , a grona zbite. Nigdy ich jednak nie zaatakowała szara pleśń.

Pozdrawiam.
Mariusz.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297

PostNapisane: sobota, 31 grudnia 2011, 13:56 
Ekspert
Ekspert

Ten rok był chyba dobry dla marszałka, u mnie też prawie nie było zielonego groszku

Obrazek

ale nie liczę na to, że smak wina o wiele się poprawi :)

PostNapisane: sobota, 31 grudnia 2011, 14:37 
czeladnik
czeladnik

Jestem na początku swojej przygody z winoroślą, posiadam kilka odmian, ale jeszcze nawet nie próbowałem owoców.
W związku z tym chciałbym się zapytać/upewnić czy na mroźne czasy warto sadzić MF czy lepiej stawiać na np. Marquette jeśli chodzi o czerwone smaczne wino? Jak się ma LM w stosunku do MF? Czy też czuć obrzydliwą riparę?

Póki co, nie mam dużo nasadzeń, ale warto by wytypować już pancerniaka na czerwone, aby mieć co nalewać do kieliszeczka co roku.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 184 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1