heavy1 napisał(a):
Piszecie,że taka lub inna odmiana ma jakieś niekorzystne posmaki!!!!
Przecież w procesie winfikacji można tego czy owego się pozbyć.
Tu jest właśnie pole do popisu dla winiarz!!!
Nawet nie macie pojęcia co się w piwnicznym zaciszu dzieje

Mam nadzieję,że ten wpis "@heavy1" nie był piaskiem w tryby merytorycznej wymiany poglądów na temat przydatności tej czy innej odmiany do otrzymania wina,które można wypić przez mniej lub bardziej zaciśnięte zęby...Znamy temperament wypowiedzi naszego kolegi z tego czy poprzedniego wcielenia i nie jest niczym zaskakującym ta ostatnia jego wypowiedz. Używanie metafor czasem nawet nieznośnych, lub prowokacji w wypowiedzi ma ubarwiać i wzbogacać dyskusję,ale pod warunkiem, że poziom użytych środków mieści się w granicach określonej konwencji w danej grupie dyskusyjnej...
Ostatnie zdanie"heavy1" z pewnością na wszystkich wywarło największe wrażenie graniczące z osłupieniem i można by się dostosować do złotej myśli Zbyszka i zamilknąć... jak zrobiło to wielu z was.
Mimo wszystko ja podchodzę do wielu tego typu wypowiedzi w konwencji pewnego niezrozumienia, wręcz nieporozumienia, zawsze trzeba mieć więcej własnej dobrej woli niż chcielibyśmy mieć okazanej z drugiej strony. @heavy1 może i wielu z nas jest cieniasami i nie ma wielkiego pojęcia o procesach winifikacji i co można zrobić z winem w tym procesie a więc uszlachetnić lub spieprz...ale jest tutaj wielu "Gości" co nie kręcą filmików w głównej roli ,ale są ekspertami od wielu lat i pracują nie tylko na tym forum dzieląc się bezinteresownie swoją wiedzą i to oni mogą po twoim wpisie poczuć się niezbyt komfortowo.Ale myślę,że to jest zwykłe przejęzyczenie a więc nieporozumienie i wyjaśnisz to na tym forum.......