Teraz jest wtorek, 23 grudnia 2025, 21:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 31 sierpnia 2017, 11:08 
nowicjusz
nowicjusz

Witam

Tata wpadł na pomysł żeby robić wina (ma takie hobby) i mamy winogrona niewiadomego gatunku (zebrane sadzonki od różnych ludzi).
Chcemy to jakoś wyprostować i stopniowo wymienić na gatunek który jest do tego przeznaczony.

Dlatego mam pytanie:
Jaki gatunek Polskich winogron nadają się najlepiej do wina (białe, czerwone, różowe)?

Dopełniacz

PostNapisane: czwartek, 31 sierpnia 2017, 11:43 
Ekspert
Ekspert

http://www.winogrona.org/index.php?titl ... estawienie
Wybór odmian zależy też od rejonu w jakim mieszkasz.

PostNapisane: czwartek, 31 sierpnia 2017, 11:43 
mistrz
mistrz

Jaka odmiana jest najlepsza jest tu na forum przedmiotem badań i ustaleń już 12 lat. Jak pojawią się jakieś chociaż wstępne wnioski i zgoda w sprawie najlepszych odmian to z pewnością natychmiast zostanie to szeroko ogloszone 8)

PostNapisane: czwartek, 31 sierpnia 2017, 12:00 
Ekspert
Ekspert

Dopelniacz napisał(a):
...Dlatego mam pytanie:
Jaki gatunek Polskich winogron nadają się najlepiej do wina (białe, czerwone, różowe)?...

Pytasz o polską odmianę czy u nas uprawianą? W pierwszym wypadku raczej nie będzie wyboru..

PostNapisane: czwartek, 31 sierpnia 2017, 13:15 
czeladnik
czeladnik

prosta odpowiedź, Polska odmiana to tylko Jutrzenka na białe wino, nie istotne czyli likierowe, czy jako dodatek.

PostNapisane: czwartek, 31 sierpnia 2017, 13:28 
Ekspert
Ekspert

kilkadziesiąt polskich odmian: Pochodzenie (Autor): Polska, Zawada, (Ryszard Piątek)

PostNapisane: czwartek, 31 sierpnia 2017, 13:55 
Ekspert
Ekspert

suszi napisał(a):

Zgadza się :!:
Nie są co prawda zarejestrowane jeszcze do wyrobu win w UE, ale do amatorskich nasadzeń warte wypróbowania.
Na forum znana już odmiana 'Hybryda z Karpicka' - bardzo zachwalana przez użytkowników tego forum.
Jest też kilka "starych" polskich odmian zakwalifikowanych wcześniej jako deserowe :'Iza Zaliwska', 'Izopan' , 'Jadwiga', 'Triumf Polski' ; ale to sprawa dyskusyjna czy to deser czy uniwersalne ?
Gdy dawniej był mały wybór odmian w/w odmiany robiły za deserowe. Teraz należało by je przekwalifikować na uniwersalne ,ze względu na małe jagody?!!! (tak jak np 'Kristaly')

PostNapisane: czwartek, 31 sierpnia 2017, 14:02 
Ekspert
Ekspert

Zbyszku Dopełniacz użył skrótu myślowego. Jemu chodzi o najlepsze odmiany uprawiane w Polsce.

PostNapisane: czwartek, 31 sierpnia 2017, 18:01 
mistrz
mistrz

suszi napisał(a):

Znam p. R. Piątka, kupowałem od niego wiele sadzonek, ale , nie słyszałem autorytatywnej opinii na temat "jego" odmian winnych. Z całym szacunkiem , ale dobre odmiany winne , to nie tylko nazwa i jakaś tam odrębność w relacji do innych odmian. A co do odmian typu wymienionych wyżej jako "Polskie" choć jak sam autor nie wie czy deserowe czy nie, to wrócimy do pytania autora wątku, Polskie odmiany do produkcji win. I nie jakieś tam efemerydy, (bo takich to na płotach i stodołach jest dość dużo ) tylko sprawdzone odmiany do produkcji wina.

PostNapisane: piątek, 1 września 2017, 06:23 
nowicjusz
nowicjusz

"Pytasz o polską odmianę"

Tak, pytam czy jest Polska odmiana winogrona do produkcji wina.

Może trochę doprecyzuję pytanie.
Od jakiegoś czasu mieliśmy tyle wina że nie zdążyliśmy go rozdawać. Część ludzi chciała kupić wino i wpadliśmy na pomysł że zgłosimy produkcję wina do ARR, no i tak zrobiliśmy.
Problem polega na tym że to musi być konkretny gatunek winogrona, przeznaczony na produkcje wina a my mamy różne odmiany (zebrane od ludzi), totalna mieszanka.
Chce to uporządkować i stopniowo wymieniać winogrona na jedną odmianę która się do tego nadaje.

No i fajne by było, że jak już robimy to wino w Polsce, to niech to będzie z Polskiego winogrona.

PostNapisane: piątek, 1 września 2017, 07:37 
Ekspert
Ekspert

Niestety mam ogromne obawy o ten Twój winiarski interes. Jeżeli Twoja wiedza na temat odmian jest jaka jest to jaka jest Twoja wiedza na temat spełnienia warunków aby sprzedawać wino. Rejestracja w ARR jest pierwszym najłatwiejszym krokiem.

PostNapisane: piątek, 1 września 2017, 12:54 
nowicjusz
nowicjusz

Tutaj od razu znajdzie się z pięciu którzy wiedza jak to ma wyglądać i jak ma być zrobione, ale nikomu się nie chcę tego zrobić. Dlatego zamknąłem firmę w Polsce i otwarłem w UK.

Tak jak napisałem na wstępie jest to hobby mojego taty i ja mu pomagam to jakoś ogarnąć. Nie planujemy żadnego większego interesu, bo nie mamy takiego zamiaru. Traktujemy to jako hobby i nic więcej.
Ja to osobiście traktuję jako pewnego rodzaju eksperyment socjalny, mam tu na myśli podejście urzędników, czy oni są nadal tacy upierdliwi czy coś się już zmieniło i będą się starali pomóc.

Od czegoś trzeba zacząć.

Trąca lekkim offtopem.

Wracając do pytania, znasz jakieś Polskie odmiany nadające się do wina?

PostNapisane: piątek, 1 września 2017, 13:20 
Ekspert
Ekspert

Dopelniacz napisał(a):
zy coś się już zmieniło i będą się starali pomóc.

:lol: Zlikwidowałeś firmę i dalej jesteś optymistą?
Nie ma polskich odmian, które były by uprawiane w znaczących ilościach na wino. Jeśli już to hobbistycznie w znikomej ilości.

PostNapisane: piątek, 1 września 2017, 14:19 
nowicjusz
nowicjusz

Ostatnio pytałem w Piorin o możliwość produkcji wina z nieznanych odmian. Wg mojego Piorin jest to w pełni możliwe, ponieważ jest sporo starych winnic z zapomnianymi odmianami i produkcja z takich odmian musi być możliwa. Mowa oczywiście o produkcji na sprzedaż

PostNapisane: piątek, 1 września 2017, 14:22 
czeladnik
czeladnik

vanKlomp napisał(a):
Dopelniacz napisał(a):
zy coś się już zmieniło i będą się starali pomóc.

:lol: Zlikwidowałeś firmę i dalej jesteś optymistą?
Nie ma polskich odmian, które były by uprawiane w znaczących ilościach na wino. Jeśli już to hobbistycznie w znikomej ilości.

Powiedz to kolego p. Romanowi Myśliwcowi z winnicy Golesz, bardzo ciekawe co on ci odpowie. Ja w dalszym ciągu i z przekonaniem mówię o odmianie JUTRZENKA

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1