Teraz jest wtorek, 10 lutego 2026, 08:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 453 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 16 listopada 2025, 10:25 
Ekspert
Ekspert

vanKlomp napisał(a):
Właśnie dzisiaj powiedziałem mojemu Sauvitage adieu :mrgreen:
Rośnie słabo, grona małe przestrzelone jagody trochę większe od porzeczki. Wybitnie moja miejscówka mu nie służy.

U mnie szpadel również. Ciężko będzie wykopywać, gdyż bardzo mocno porosły, chyba że ktoś chce sobie gratis zabrać to zapraszam.
Okazuje się że nie tylko na piasku u Krzysztofa ta odmiana uprawowo się nie sprawdza. U mnie również, mimo że wino daje ponadprzeciętne, i na pewno moim zdaniem lepsze od tak bardzo pchanej odmiany jaką jest S. Gris.
Sauvitage poległo w walce z zimną wiosną, błędy w zapylaniu, owocowanie poniżej 0,5 kg na krzew, wskaźnikowa na m.rz. w mojej lokalizacji, i ten potężny wzrost. W tych samych warunkach rosnące obok Sauvignon, Generosa czy Bacska pełne owocowanie i bezobsługowość w sezonie letnim, to jest jednak przepaść.

PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2025, 07:52 
przedszkolak
przedszkolak

Będę usuwał Syndikata , bardzo słabo plonuje. Następna odmiana to Sycylia . Gdyby nie pęknięcia na czybku jagody, by została , bo to smaczna odmiana. Nastepna to Dixon , ją również eliminują pękniecia, ale przy szypułce . Pewnie rozstanę się z Bananasem , bardzo plenna odmiana , ale jakoś smak mi nie odpowiada .

PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2025, 10:32 
Ekspert
Ekspert

Wczoraj wykopałem z winnicy Dublańskiego. Odmieniana nie nadaje sie do uprawy szpalerowej, płoży się, ma niską plenność. Zbyt wcześnie startuje i obrywa przymrozkami bardziej od innych. Dla 3 krzewów wygospodarowałem miejsce pod zachodnią ścianą - w dużych formach powinna być mniej problematyczna. Reszta spłonie na wiosnę w ognisku.

PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2025, 11:31 
mistrz
mistrz

Misza napisał(a):
Wczoraj wykopałem z winnicy Dublańskiego. Odmieniana nie nadaje sie do uprawy szpalerowej, płoży się, ma niską plenność. Zbyt wcześnie startuje i obrywa przymrozkami bardziej od innych. Dla 3 krzewów wygospodarowałem miejsce pod zachodnią ścianą - w dużych formach powinna być mniej problematyczna. Reszta spłonie na wiosnę w ognisku.

Nie nadaje się też do uprawy na głowę i tego typu formy z przyczyn tych samych. U mnie też są wykopki tej odmiany. Szkoda na nią miejsca i czasu. Jedynie tak jak piszesz jakieś pergole.

PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2025, 12:22 
Ekspert
Ekspert

U mnie też Dublański wyleciał ze szpalerów, ale nadal sprawdza się na pergoli i jako "zielony dach" . W tych miejscach zbieram od kilku do kilkunastu kg dobrze dojrzałych owoców. Niestety nadal dość małych. Ta odmiana nadaje muszkatowy charakter nastawom do ktorych jest dodana.

PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2025, 14:06 
Kiper
Kiper

A ja go prowadzę w szpalerze na podwójnego guota ale zwróconego w tą samą stronę z przerwą między ramionami ok 30 cm, rozstaw co 1 m. Jak przymrozki nie skoszą to 2 kg z krzewu zbierałem. W tym roku po całkowitym zmarznięciu wszystkiego zielonego z zapasowych miałem 0,5 kg. W połaczeniu z inną muskatową odmianą, ja łaczylem z Muscarisem, daje super aromatyczne wino. Było na zlocie.

Wysłane z mojego Redmi Note 9S przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 22 listopada 2025, 10:30 
mistrz
mistrz

Ja też wykopałem Dublańskiego z powodów już wyżej prezentowanych.
Wszystkie wcześniejsze odmiany zastępuję nowszymi o późniejszym terminie dojrzewania, aby już nie robić wczesnego nastawu.

PostNapisane: sobota, 22 listopada 2025, 11:27 
Ekspert
Ekspert

goncian napisał(a):
...Wszystkie wcześniejsze odmiany zastępuję nowszymi o późniejszym terminie dojrzewania, aby już nie robić wczesnego nastawu.
U mnie też względy praktyczne coraz więcej decydują o nasadzeniach lub wykopkach. Przy deserówkach chce się więcej pojeść w sierpniu a jest się mocno przejedzonym we wrześniu. A przy winnych nie mam, sił i chęci robić nastawu co tydzień (i myć sprzętu) więc dobieram i komasuję odmiany ile się da, żeby uwinąć się w dwa terminy. Przy takim podejściu mogą wylatywać z winnicy także dobre odmiany.
Rozwijanie Souvigniera Grisa doprowadziło do wyczyszczenie jednego szpaleru z Pannoni (redukuję, bo wino solo mnie nie zachwycają dlatego jedynie robię z niej kupaże). Posadzenie Rieslinga zainspirowało rozwinięcie Generosy, która ma trwałe owoce i da się ją zerwać też na końcu sezonu, czyli na ostatni termin mam SG, Rieslinga i Generosę. Wcześniejszy termin wyznacza Johanniter i do jego terminu zbioru dopasowuję odmiany. Są jeszcze czerwone odmiany... Oczywiście na razie sytuacja wymusza jeszcze zwykle 3 termin, ale już udaje się tego uniknąć.

PostNapisane: sobota, 22 listopada 2025, 14:36 
nowicjusz
nowicjusz

sajko71 napisał(a):
goncian napisał(a):
...Wszystkie wcześniejsze odmiany zastępuję nowszymi o późniejszym terminie dojrzewania, aby już nie robić wczesnego nastawu.
U mnie też względy praktyczne coraz więcej decydują o nasadzeniach lub wykopkach. Przy deserówkach chce się więcej pojeść w sierpniu a jest się mocno przejedzonym we wrześniu.

A możesz rozwinąć termin deserówek tzn. jakie są na wylocie a jakie będą lub są dosadzane?

PostNapisane: sobota, 22 listopada 2025, 17:15 
Ekspert
Ekspert

Dosadzam tylko Antoszkę pod południową ścianę (bo podobno bardzo wczesna) i Kiszmisza Skazkę do foliaka (bo jako bezpestkowa ma mieć duże owoce a to rzadkość) Z folii zniknął Furor bo rósł za mocno. To że jeszcze coś dosadziłem deserowego to już jakaś "choroba psychiczna" :crazy: bo u mnie w rodzinie jest zapotrzebowanie na kilkanaście kg owoców deserowych a mam jeszcze z 50 odmian deserowych i tylko robię sobie robotę, bo ileż można rozdawać?! Obecnie zajmuję się głównie odmianami przerobowymi.

PostNapisane: niedziela, 23 listopada 2025, 11:47 
Kiper
Kiper

Misza napisał(a):

Moj Dublianski nie ma problemu z plennoscia .Nie ma problemu z chorobami ,nie ma problemu z osami .Nie replikuje ,ale zostawiam jako dodatek do wina czy do bezposredniej konsumpcji .Niestety jest w czolowce razem z Souvienier Gris ,czy Soreli jesli chodzi o ptaki .Kazda winorosl ma swaje za i przeciw ,nie mam pomyslu na winifikacje Dublanskiego .Moze dodatek gliceryny tu pomoze

PostNapisane: niedziela, 23 listopada 2025, 13:16 
mistrz
mistrz

Ja wywaliłem w tym roku Caskade z roku na rok coraz gorsze owocowanie, trwał bo żona twierdziła że będzie go jadła.Dwa razy naszczepiałem inne odmiany ale szczepienia nie przetrzymywały zim.Tylko szpaki miały uciechę a to nie moja partia

PostNapisane: niedziela, 23 listopada 2025, 13:52 
przedszkolak
przedszkolak

W tym roku pod szpadel poszły 3 na 4 krzewy Ajwaz (1 krzew pozostawiłem jako kolekcjonerski, może mu się odmieni? :lol: U mnie odmiana strasznie podatna na mp, po czym pękające jagody maltretowane przez osy, muszki i inną godzinę :cry: Inna rzecz, że miały niekorzystne warunki (rosły pod ścianą, z małym przewiewem i dużą wilgotnością po opadach).

Pozdrawiam Andrzej

PostNapisane: wtorek, 25 listopada 2025, 21:25 
przedszkolak
przedszkolak

Tak. Myślę, że masz rację. W przyszłym roku spróbuję na nim naszczepić coś sensownego :thumbup:

PostNapisane: środa, 3 grudnia 2025, 21:01 
mistrz
mistrz

U mnie szpadel stał przy Aurorze. W tym roku przekonałem się po raz kolejny, że nie ma sensu dawać jej do wina. Wiecznie mam z nią jakiś problem więc klamka zapadła. W to miejsce pójdzie Johaniter. Nie jest to odmiara, która jest idealna na moje warunki ale spróbujemy co to da.
W tym roku na wiosnę wyleciały już MF i Marquette. Głównie za jakość wina. Nie udało mi się z tego zrobić nic dobrego. W to miejsce pójdzie testowo Souvignier Gris i trochę Fragmenta.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 453 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1