Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 10:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 415 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 28  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 15 lutego 2019, 12:46 
Kiper
Kiper

U mnie w tym roku ogródek opuszczają:

Wiking- jakiś czas temu pisałem, że bym go powtórnie nie posadził. No tak. Ale nadeszła pora na jego wyeliminowanie. Najszybciej łapie Rzekomego. Grona miewa przeróżne- małe do olbrzymów, ale smak mocno słaby. Do tego rośnie jak postrzelony. Bezsens go trzymać.

Piesnia- ma jakąś wadę. Powyżej 5-6 oczka zamierają stożki wzrostu. Po przycięciu odbija z najwyższego pąka i rośnie zdrowo do końca sezonu, ale zagęszcza się niemiłosiernie i potężnie łapie Mączniaka Prawdziwego. Owoce małe i mało. Szkoda miejsca.

Wostorg Muskatnyj- smakowałem u Marcina (Space99). Był pyszny. U mnie zapyla się fatalnie kolejny rok. Grona malutkie. Zagęszcza się ponadprzeciętnie. Mocno łapie Prawdziwka. Wyjazd.

Zodiak dostaje kolejną szansę, ale słabo to widzę.
Aron też na wylocie.
Prawdopodobnie jeden krzew Aloszenkina również.

Generalnie u mnie wszystko rośnie baaaaaardzo silnie. Nie nawożę azotem.
Mam wiec olbrzymie problemy z utrzymaniem porządku, dlatego problematyczne krzewy odwiedzą ognisko.

PostNapisane: piątek, 15 lutego 2019, 14:38 
czeladnik
czeladnik

A u mnie jesienią wypadło Rondo. Wyraźnie coś mu u mnie nie pasowało. Kilka razy mocno oberwał wiosennym przymrozkiem, zwykle łapał rzekomego i szarą pleśń (tak samo pryskany jak inne odmiany), owocował bardzo słabo a i tak część jagód zgniła zanim porządnie dojrzała. Rosnąca obok Bianca od lat rośnie i owocuje wzorowo.

PostNapisane: sobota, 16 lutego 2019, 09:39 
Kiper
Kiper

Ja zlikwidowałem:

Agat Doński - bardzo plenny, rośnie pięknie, wygląda pięknie, smakuje całkiem dobrze, tylko jak dłużej powisi to owoce masowo gniją
Lilla - odmiana bardzo plenna i z powodzeniem mogę ją polecić zwłaszcza że ładnie się regeneruje po przymrozkach i owocuje na wszystkim a grona ma całkiem spore, tylko smak ma zwykły winogronowy a ja szukam czegoś więcej
Podarok Wojtowicz - smak bardzo fajny z muskatem takim jak lubię ale mało plenny u mnie, malutkie gronka jakoś nie robią na mnie wrażenia
Nero - od początku dochodzę do wniosku że to jakiś mało udany klon, rośnie bardzo słabo, słabo owocuje, 6 lat się z nim męczę i w końcu decyzja zapadła

Specjalnie podałem zalety tych odmian bo nie są to odmiany złe (takie złe już dawno wywaliłem), niestety brak miejsca i chęć eksperymentowania z nowymi wpłynęły na moją decyzję.

PostNapisane: sobota, 16 lutego 2019, 22:44 
czeladnik
czeladnik

Ja na jesieni potraktowałem szpadlem KarMaKod.
Krzew rósł pięknie, przy ciepłej, drewnianej ścianie z południowo-zachodnią wystawą. Niestety, owocował wyjątkowo słabo, po 1-2 grona na cały krzew w ciągu bodajże 4 lat. Jagody niezbyt smaczne, choć grona pięknie wyglądały. Nie dla dla wyglądu jednakże uprawiam deserową winorośl.

Szpaler deserówek o długości 27 metrów: Alladin, Eszter, Bajkonur, Liwia, Reliance, Arkadia, A-1704, Jubilej Nowoczerkasska, V68021, Prima Ukrainy, Pierwozwannyj, Gałachad, Nero, FVR 7-9, Nadieżda AZOS, Przeobrażenie, Bianca, Alladin, Neptun, Venus.

PostNapisane: sobota, 16 lutego 2019, 23:44 
mistrz
mistrz

Witam .
Jest ful nowych konkretnych odmian przepięknie owocujących ,więc nie ma problemu by zastąpić odmiany ,które się nie sprawdziły nowymi lepszymi odmianami . Ja wciąż testuje nowe odmiany deserowe i jestem bardzo zadowolony z moich nowych nabytków . Bez sentymentów pozbywam się odmian źle rokujących, przede wszystkim skłonnym do pękania jagód , mało rodliwych i nadmiernie chorowitych . Na dzień obecny jest w czym przebierać.
Pozdrawiam Jacek.

PostNapisane: piątek, 22 marca 2019, 21:22 
Kiper
Kiper

chcesz to testuj - ja się kilka razy sparzyłem na "cudownych odmianach" zza wschodniej granicy które to na ich zdjęciach miały 1,5 kg grona, za które zapłaciłem po kilkadziesiąt zł za nowości a po 2-3 latach poszły pod szpadel, dlatego stawiam na sprawdzone odmiany w mojej lokalizacji :idea:

PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2019, 11:49 
Kiper
Kiper

Prim i Muskat Senkwicki. Kolejne za zbyt duza podatnosc na MRZ.
Nastepne w kolejce jest juz Nero. Nie mam ochoty walczyc o 2 krzewy skoro inne odmiany rosna u mnie zdrowiej.

PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2019, 16:59 
mistrz
mistrz

Na jesień wykopuję (ale nie definitywnie bo sadzonki pójdą do ludzi :) ) następujące odmiany Kristaly, Canadice, Aloszenkin, , Wiktoria, Timur , Talizman, Sputnik Siewiero kałkaski, Elegia, Bianca, Muromiec, Tomajski, Wostorg Idealnyj, Wostorg BV. W ich miejsce będą zasadzone inne typowo deserowe o innych lepszych parametrach (wielkość jagód i gron oraz podobno smak) :)

PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2019, 17:21 
Ekspert
Ekspert

garbom napisał(a):
Na jesień wykopuję (ale nie definitywnie bo sadzonki pójdą do ludzi :) ) następujące odmiany Kristaly, Canadice, Aloszenkin, , Wiktoria, Timur , Talizman, Sputnik Siewiero kałkaski, Elegia, Bianca, Muromiec, Tomajski, Wostorg Idealnyj, Wostorg BV. W ich miejsce będą zasadzone inne typowo deserowe o innych lepszych parametrach (wielkość jagód i gron oraz podobno smak) :)

Zanim te nowo posadzone o większych gronach i jagodach, oraz podobno lepszym smaku zaczną owocować, pojawią się następne odmiany o podobno jeszcze lepszych parametrach :!: :?: :wink:
Może zaczekaj i posadzisz od razu te jeszcze lepsze :!: :!: :!: :mrgreen:

PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2019, 17:22 
Ekspert
Ekspert

Albo wsadź pomiędzy, a niemodne wykop jak nowości zaczną owocować :)

PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2019, 18:15 
Ekspert
Ekspert

A ja w tzw. wyższe parametry odmian wyczytane w opisach nie wierzę dopóki nie zobaczę ich u siebie. Nic nie wykopuję (chyba że z ciasnoty, bo za gęsto sadziłem) bo wszystko daje się przeszczepić. Zanim nowe wyrosną można samemu opanować temat szczepień (a ostatecznie można mi ufundować w czerwcu przyjazd do siebie :wink: :wink: )

PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2019, 18:42 
mistrz
mistrz

Dziekuję Szanownym Kolegom za cenne podpowiedzi. Zastanawiam się nad metodą "podwójnego" posadzenia czyli w okolicy tych odmian posadzić ewentualnie nowe a potem zostawić te lepsze. Co do tych kolejnych nowych , lepszych odmian to nie mam nic przeciwko by się u nas pojawiły. Jak będzie coś super to znowu podmienię (oczywiście w kontrolowanej niewielkiej skali ( rzędu kilku-kilkunastu sadzonek). Co do samego szczepienia Sławku to póki co rozpocząłem szczepienie drzewek (opisuje to na sąsiednim forum pod tytułem : przydomowa kolekcja drzewek owocowych Garoma), bo na szczepienie winorośli to jestem na razie zbyt cienki. A u mnie czerwiec to akurat gorący okres w pracy (zaliczenia, sesja , egzaminy), ale dziękuje za propozycję i będę o niej pamiętał i jakby co to skorzystam. :)

PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2019, 19:56 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
Albo wsadź pomiędzy, a niemodne wykop jak nowości zaczną owocować :)

Ja tak robiłem z przerobowymi i teraz mam za gęsto. :D

PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2019, 20:18 
Ekspert
Ekspert

Też tak robiłem, a dodatkowo przeszczepiałem - mam bardzo za gęsto :D :), ale to wina łopaty :wink:

PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2019, 20:41 
mistrz
mistrz

No właśnie, jak areał za mały to trzeba kombinować z zagęszczaniem. Przez przypadek zacząłem już zagęszczać w ubiegłym roku, a raczej nie przez przypadek tylko przez kolegę z naszego forum. :wink: Pojechałem do niego po określoną liczbę sadzonek do przygotowanych wcześniej miejsc a dostałem dodatkowo w gratisie 5 kolejnych odmian. Stąd szpadel był w ruchu, ale by nie wykopywać tylko przesuwać w szpalerze i dosadzać. :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 415 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 28  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1