Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 05:56

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 415 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 28  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2017, 10:09 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 17 sierpnia 2011, 10:19
Posty: 837
Lokalizacja: Niemcy-Rüsselsheim -8a
garbom napisał(a):
Szanowne koleżanki i szanowni koledzy, jestem na tym forum nowy i się pogubiłem... . :) Śledzę ten wątek bo zamierzam w 2018 roku posadzić kilkadziesiąt nowych odmian, i tu mam kłopot, bo póki co to tutaj znalazłem trochę konkretnych informacji , których odmian nie nabywać bo Wam się nie sprawdziły, ale zasadniczo to piszecie o siarczanach, opryskach i kłopotach żołądkowych... . :) Czy możecie mi podpowiedzieć w jakim wątku znajdę informacje o tym, których odmian raczej nie sadzić bo u Was się nie sprawdziły..? :D Pozdrawiam Roman

To ja bym koledze poradził najpierw po pracować u kogoś na jakieś większej winnicy, ponad jeden hektar.
Praca przy winoroślach jest dla ludzi lubiących przyrodę,ekologię i zmagania walka z naturą.
Znajomy w Magdeburgu otworzył winnicę ekologiczną z stołówkami.Sam nazwał się winniczym maniakiem bo walczy jak lew i więcej przegrywa niż wygrywa.
Ja i Jakob tłumaczymy mu że tej wojny nie wygra,nie chce dobrych zdań słyszeć ale jest cierpliwy i dużo osiągnoł. To samo dotyczy przerobowych.
Zbychu dobrze napisał o Hibernalu ale zapomniał powiedzić ile lat to kosztuje się tego nauczyć.
Zanim kolega obojętne co będzie sadził nawet pancerne odmiany dojdzie do katastrofy bez wiedzy winniczej.
Po co są szkoły winnicze i instytuty.
Dobre wino to wiedzą na ogół od pokoleń nabyta i dopasowana do środowiska.
Jakob by powiedział. Sam bym chciał wiedzieć która odmiana jest 100% wa,bezbłędna.
W dobrych rękach Hibernal jest ekologiczną odmianą i wychodzi z niego dobre wino. Jak się ma do tego wiedzę.
Pozdrawiam serdecznie
Georg

-- sobota, 30 grudnia 2017, 11:08 --

http://www.gartenakademie.info/pdf/tafe ... winzer.pdf
Dobrze że ktoś znalazł ten artykuł
Po przetłumaczenie to powinno być dobrą lekturą.
O Hibernalu też warto poczytać i Galancie.
Ten Artykuł dotyczy odmian uniwersalnych które nie wymogają totalnego zabezpieczenia jak włoskie deserów. Na pierwszej stronie druga rubryka do 12 razy opryski. Nie wszystkim uda się bez oprysków,ale jakie one mają znaczenie jak nawet nowicjuszowi uda się jeden oprysk przed drugi po kwitnięcia a potem dobre wino zrobić.
Pozdrawiam serdecznie
Georg


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2017, 12:07 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 19 października 2017, 16:51
Posty: 259
Lokalizacja: kilkanaście km od Radomska-207 n.p.m.
Dziękuję za cenne wskazówki, część z nich z pewnością mi się przyda, ale nie ze wszystkich skorzystam... . :) Na przykład przy amatorskiej uprawie kilkudziesięciu sztuk winorośli raczej nie będę zdobywał doświadczenia podejmując się pracy w 1 ha winnicy, zwłaszcza,że moje zawodowe obowiązki mi na to nie pozwolą. Chciałbym skorzystać z opinii innych forumowiczów na temat usuwanych odmian winorośli prezentowanych w tym wątku, ale ostatnio wątek zmienił swoją tematykę z odmian traktowanych przez szpadel (tzn. usuwanych) na ogólny o wielu innych aspektach uprawy winorośli. Jestem przekonany,że te cenne.informacje przydadzą się forumowiczom przy uprawie, ale według mnie zaniknął główny temat tego wątku, który mnie szczególnie interesował, dlatego zapytałem gdzie jeszcze (w innych wątkach- bo nie znam jeszcze wszystkich szczegółowo) można znaleźć informację o usuwanych odmianach i dlaczego zostały podjęte takowe decyzje. :D Pozdrawiam Roman

_________________
Pozdrawiam Roman :-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2017, 13:06 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 1 października 2016, 21:19
Posty: 429
Lokalizacja: Łęczyca
[quote="georg"][quote="garbom"]
Zanim kolega obojętne co będzie sadził nawet pancerne odmiany dojdzie do katastrofy bez wiedzy winniczej.

To tak jakby napisać nowicjuszowi, że to nie ważne czy najpierw wejdzie na Rysy czy na Gubałówkę, bo i tak spadnie.
Czy Hibernal naprawdę jest wart, żeby tak o niego walczyć i wypisywać głupoty.

Informacje o dobrych odmianach można znaleźć w Rankingach na tym forum.
Poza tym przy opisie konkretnych odmian w dziale Odmiany są tam linki z opiniami.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2017, 13:41 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3287
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Sporo decyzji o usunięciu odmian w dużej mierze nie wynika z ich słabości, ale z powodu problemów z zaadoptowaniem się w określonym środowisku (inna gleba, temperatury, wilgotność, nasłonecznienie itp.). Wtedy krzewy słabiej rosną, łatwiej przemarzają, częściej chorują, słabo owocują. Do tego mamy inne preferencje smakowe (czy to do spożywania na surowo czy też lubimy inne wina) i inne oczekiwania (np. ktoś ma mało miejsca to oczekuje większej plenności, ktoś nie chce okrywać a inny mniej pryskać itd.). Stąd pojawiają się często sprzeczne opinie na temat odmian. A wielu doświadczonych winogrodników nie chce się dzielić tym co wymienia, bo wiedzą, że te sprawy są względne.
Warto, więc próbować z szerszą paletą odmian. Wielokrotnie pięknie wyrośnięte sadzonki wspaniale opisywanych odmian u mnie marniały w oczach, wiele lat nie owocowały a nawet padały a niektóre odmiany, wręcz niechciane ( i liche sadzonki) rosły "jak na drożdżach", bo akurat im warunki pasowały. Generalnie są pewniejsze i lepsze odmiany a znajdziesz je w naszych rankingach. Piszemy tu czasami, że ranking pokazuje bardziej popularność i rozpowszechnienie odmian, ale prawda jest też taka, że jakby one słabo rosły, nie owocowały i ogólnie były "słabe" to by też nie były popularne.
Poszukiwania i próby są czasochłonne, ale błędy w decyzjach da się skorygować: dość szybko przez szczepienie lub dłużej przez wykopanie i posadzenie kolejnych. Życzę udanych "trafień" w odmianę i nie ulegania chwilowym modom i fascynacjom. :D

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2017, 14:27 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 17 sierpnia 2011, 10:19
Posty: 837
Lokalizacja: Niemcy-Rüsselsheim -8a
Sławku ,trafnie opisałeś. To tak jak z moim
Phoenixem.Jest uniwersalną odmianą niezawodną i nadaje się na wino i do konsumcji. Byłoby grzechem tej odmiany się pozbyć ,wykopać prawie 20 letni kordon i posadzić nową odmianę np.Solarisa albo Sevala blank i znowu czerpać 20 lat na 40kg winogron.
W siedliskiem znalazłem jakąś nieokreśloną starą odmianę ponad 50 letnią która nigdy nie była opryskiwana i daje jeszcze więcej winogron i lepsze wino niż Phoenix. Przeszczepienia się udało,przyrost nowej latorośle ponad 3m.W następny roku parę górnej kontrolnych i 25li.wina z Phoenixa. Za dwa ,trzy lata jak się o karze to była słuszna decyzja to stary 10m kordon Phoenixa zostanie usunięty. Nie dla tego bo zła odmiana.Osom , znajomy bardzo smakuje. Dokładnie odmiana dla wszystkich a nie dla kogoś kto ma wiekszy apetyt i szuka coś lepszego.
O Hibernalu bym to samo powiedział i go bronił bo wino z niego wspaniałe.
Pozdrawiam serdecznie
Georg


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2017, 14:55 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 19 października 2017, 16:51
Posty: 259
Lokalizacja: kilkanaście km od Radomska-207 n.p.m.
Dziękuję za cenne informacje,. Śledzę to forum od kilku lat (chociaż oficjalnie przystąpiłem do niego niedawno), a winorośle uprawiam od 1991 roku, przy czym były to zasadniczo "pancerne odmiany typu": Swenson Red, Bianca, Alden (ten akurat spotkał się już u mnie ze szpadlem 3 lata temu), Agat Doński, Einset Seedles itp. Ale to są tzw. labruski i ich przydatność do uprawy w naszych warunkach klimatycznych oraz wymagania w obsłudze są znacznie mniejsze niż typowo deserowych odmian, które opisujecie na forum. Stąd moje zainteresowanie tym wątkiem bo mam zamówione kilkadziesiąt nowych odmian i chciałem uniknąć konieczności szybkiej "wymiany" sadzonki. Na pewno skorzystam z Waszych opinii w tym zakresie :) Pozdrawiam Roman

_________________
Pozdrawiam Roman :-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2017, 17:30 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 4 czerwca 2017, 18:52
Posty: 125
Lokalizacja: opolskie
Gdy sadziłem swoje pierwsze winorośla 20-parę lat temu nie było jeszcze tylu informacji w temacie.Pojechałem do dwóch szkółek i zakupiłem.Parę lat spokoju i zaczęła się selekcja często naturalna.Teraz wystarczy tylko czytać forum i wybierać.Lub wybrać do kogoś z forum i coś podejrzeć.Parę lat temu usunąłem Muskata Odeskiego.Odmiana chciała rosnąć ale nie owocować.Zmieniłem formę prowadzenia na kurtynę na podwójnym pniu i było lepiej ale i tak znaczna część kwiatów się osypywała.Odporność na choroby była dobra.Wino było dobre ale zaraz po sklarowaniu.Z wiekiem traciło na smaku.

_________________
Pozdrawiam.Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2017, 17:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
MarcinG napisał(a):
Gdy sadziłem swoje pierwsze winorośla 20-parę lat temu nie było jeszcze tylu informacji w temacie.Pojechałem do dwóch szkółek i zakupiłem.Parę lat spokoju i zaczęła się selekcja często naturalna.Teraz wystarczy tylko czytać forum i wybierać.Lub wybrać do kogoś z forum i coś podejrzeć.Parę lat temu usunąłem Muskata Odeskiego.Odmiana chciała rosnąć ale nie owocować.Zmieniłem formę prowadzenia na kurtynę na podwójnym pniu i było lepiej ale i tak znaczna część kwiatów się osypywała.Odporność na choroby była dobra.Wino było dobre ale zaraz po sklarowaniu.Z wiekiem traciło na smaku.

Wszystko się zgadza także z moimi obserwacjami na temat Muskata Odeskiego.Ostatnio rośnie i owocuje w formie kurtyny. Ale to także mnie nie satysfakcjonuje więc rok temu posadziłem obok Osceola Muscat. W 2018 spodziewam się już z OM próbki zbiorów. Konkurencja wskazana. Wynik ???? :?: nieprzewidywalny jak na razie. OM ma + już na starcie ze względu na większą odporność na mrozy, reszta się okaże w kroju... :mrgreen:
W opolskim mrozoodporność nie powinna mieć aż takiego znaczenia (plusa) jak w mazowieckim :?: :idea: :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 31 grudnia 2017, 13:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
zbyszekB napisał(a):
Wszystko się zgadza także z moimi obserwacjami na temat Muskata Odeskiego.Ostatnio rośnie i owocuje w formie kurtyny. Ale to także mnie nie satysfakcjonuje więc rok temu posadziłem obok Osceola Muscat.

Nie wiem czego się spodziewasz, ale muszę Cię zmartwić OM wyraźnie zalatuje labruską - miałem ją wykopywać ale jeszcze zostawiłem ją na jeden sezon - zrobię jakieś półsłodkie i zobaczę czy miłośnicy półsłodkich się nie zorientują, wytrawne jest niedobre (oczywiście moim zdaniem).

U mnie dużo odmian poszło pod szpadel, głównym kryterium jest smak wina, mrozoodporność i odporność na choroby. Dlatego np. został Dornfleder (smak+, choroby-) a wylatuje Blauburger czy Riesling (wszystkie 3 cechy na minus choć na Węgrzech/Mosela daje super wino). Nie ma sensu utrzymywać czegoś co nie smakuje (np Baltica).
Dlatego też testuję nowe hybrydy bo dostrzegam w nich potencjał - przykładem jest Hibernal z którego można zrobić super wino (co ciekawe moje próbki wina z Hibernala bardziej mi smakuje niż wszystkie które do tej pory piłem a piłem ich niemało na Morawach)
Ale też warto próbować nowych nietypowych cuve bo potrafią przynieść niezłe efekty, dlatego podstawowa wiedza winiarska jest niezbędna.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 31 grudnia 2017, 13:55 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 17 sierpnia 2011, 10:19
Posty: 837
Lokalizacja: Niemcy-Rüsselsheim -8a
Cenin,pozdrawiam i zapytam bo ciekawe.Co pozostawiłeś i dlaczego poza Hibernalem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 31 grudnia 2017, 14:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
georg napisał(a):
Cenin,pozdrawiam i zapytam bo ciekawe.Co pozostawiłeś i dlaczego poza Hibernalem.

stałe odmiany:
Muscat Odeskij - jedyny szlachetny muszkat na jaki natrafiłem (w obecności Sibery lepiej się zapyla - nie wiem dlaczego)
Regant - klasyka w miarę dobry, w miarę odporny, dobry winiarz zrobi z niego przyzwoite wino
Rondo - bardzo wrażliwy na opryski przeciwchwastowe zbóź - ale ładnie smakuje w kupażu z Regentem
Dornfelder - w miarę odporna vinifera, lubię charakterystyczny smak wina
Marszałek - pancernik, przy umiejętnej winifikacji da się zgubić tą wredną riparię (ale jak Cabernet smakować nigdy nie będzie)
Marquette - pancernik, musi poleżeć kilka lat aby złagodniał jego surowy aromat (kupażuję też z Marszałkiem)
LaCrescent - dużo smaku przy kolosalnej kwasowości, kupażuję z Krystaly która nie ma ani smaku ani kwasowości - wychodzi dobre wino do ryby :)

i kandydaci
Solaris - szybkie białe wino
Muscaris - kandydat na zastąpienie Muscata Odeskiego
Hibernal/Kerling - kandydat na zastąpienie Rieslinga
Cabernet Cortis - może się napijemy coś w aromatach caberneta

i warunkowo
Osceola Muscat - pancernik ale zalatuje labruską


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 31 grudnia 2017, 15:33 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 17 sierpnia 2011, 10:19
Posty: 837
Lokalizacja: Niemcy-Rüsselsheim -8a
Cenin,piłem wino.Byłem przy cupażowaniu.
Dornfelder- Rondo. Intereresujące bo. Rondo w tamtym roku dla mnie nie do picia. Winarz zaraz mi powiedział że to jest wino uzupełniające . No to dodawaliśmy go do pół słodkiego Dornfeldera.Już po 30% dla mnie Dorfelder był raz taki smaczny,pełniejszy.Ciężko mi określić bo fachowcam nie jestem.
Regent z Burgunderem też jest smaczny.
Polecam białego Regenta do testów. Winogrona już dobrze smakują to wino powinno też być dobre.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 1 stycznia 2018, 19:18 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 6 października 2010, 19:37
Posty: 162
Lokalizacja: mazowieckie, Krupia Wólka
Witam

U mnie w tym sezonie pod szpadel:
Bianka - niestety u mnie za późna
Swenson Red- zaczęło mi być szkoda miejsca dla niego, na podobną odmianę do niego i lepiej mi smakuje.
Alden - Na 7 lat dojrzał u mnie tak na prawdę raz, za późny.

Pozdrawiam
Rafał


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 1 stycznia 2018, 19:35 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3287
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Rafal76 napisał(a):
Swenson Red- zaczęło mi być szkoda miejsca dla niego, na podobną odmianę do niego i lepiej mi smakuje.
Czy możesz podać nazwę tej lepszej odmiany "w klimacie" Swensona Red?

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 2 stycznia 2018, 11:51 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 6 października 2010, 19:37
Posty: 162
Lokalizacja: mazowieckie, Krupia Wólka
Podobna w smaku jest odmiana którą kupiłem pod nazwą Lidia, jako jedną z pierwszych sadzonek.
Tak Swansona i Lidię traktuję wyłącznie jako deserowe i nie oceniam przydatności na wino.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 415 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 28  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: mazmaciek i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO