Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 23:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 stycznia 2007, 00:22 
Kiper
Kiper

Liczę, że teraz mój fotoalbum będzie czytelny.
Siewka pozyskana z nasion owoców kupionych w Polsce w supermarkecie wiosną 2006r, Na skrzynce było zapisane PLU # 3646 Produkt z RPA (Republika Południowej Afryki). Jeden z forumowiczów udowodnił, że pod tą nazwą kryje się odmiana Red Glob. Jak widać na zdjęciu wyrosła jedna siewka mimo wsiania kilkudziesięciu nasin. Ale jest to moja wina, że wystartowała tylko !!! jedna roślina, ponieważ nie przeprowadziłem stratyfikacji nasin. Po prostu po wysuszeniu zebranych z owoców nasion wysiałem je do kuwety. Czasowo to przedstawiało się to tak.
w kwietniu po zakupie winogron suszyłem nasina na :lol: tylnej części monitora komputerowego (jest tam stała podwyższona temperatura). Dalej na początku czerwca wysiałem do kuwety nasiona. Było tego ok. 2 łyżeczek od herbaty. I ponizej to co mi wyrosło (tylko jedna roślina). :!:
Obrazek
W pażdzierniku roślinka tak już urosła. Oczywiście, że cały czas na parapecie w domu. Te chwasty w kuwecie to celowo przeze mnie pielęgnowane, bo jak się dobrze domyślacie jest to mokrzyca, która wskazywała mi na właściwą wilgotność gleby.
Obrazek
Obrazek
Tutaj widać jak roślina zdrewniała. Gdzieś ok 2/5 swojego wzrostu. Daty na wszystkich fotografiach są prawdziwe.
Obrazek
Obrazek
Po zmierzeniu widać, że roślinka chce już zapaść w sen zimowy :roll:
Obrazek
A to są nóżki tej roślinki.
Obrazek
Tak wygłąda system korzeniowy siewki.
Obrazek
A to jest nowy domek mojego PLU ...
Obrazek
Teraz poradźcie mi, czy na wiosnę potrzymać jeszcze w doniczce, czy do gruntu :roll:

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 stycznia 2007, 01:08 
Ekspert
Ekspert

Co by z tego nie wyrosło i tak cieszy oko 8)
Myślę ,że przynajmiej dwa sezony w doniczce , tylko takiej minimum 10l i stopniowe przyzwyczajanie do nowych warunków temperaturowych.

pozdrawiam

Kuba

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 stycznia 2007, 02:52 
Kiper
Kiper

Nie przesadzajmy z tą wielkością pojemników(doniczek) dla młodych roślinek. Sadzonka została dopiero wysadzona do doniczki 2l. Ten sezon powinna w niej pozostać. Jeżeli pojemnik będzie zbyt duży roślinka nie będzie w stanie zagospodarować tej objętości systemem korzeniowym i ziemia się tylko zakwasi. Jesienią proponuję przesadzić do pojemnika 5l. A następnej jesieni do 10 l. Bardzo dobre są pojemniki po farbie emulsyjnej lub spożywcze np. po twarożku lub marmoladzie używanych przez cukierników. Są darmowe a posiadają ucho pozwalające przenosić roślinę. Moje krzewy w takich pojemnikach owocują. Jeżeli zdobędziesz 20 l pojemnik to może on być już tym docelowym. Pamiętać trzeba tylko o schowaniu na zimę do komórki czy piwnicy, gdyż taka małą bryła jest bardziej wrażliwa na mrozy niż roślina wysadzona do gleby. Wiosną w dowolnym momencie można wystawiać na zewnątrz i chować na czas przymrozków. Nie wiem jak będzie z dojrzewaniem łozy i ewentualnie owoców. Nie twierdzę, że będziesz miał owoce. Widziałem wiele krzewów, uzyskanych z nasion, które nigdy nie zakwitły. Niektóre pochodzące z owoców bułgarskich i węgierskich rosną w gruncie i mają już ponad 25 lat. Stanowią element ozdobny.
W niektórych marketach trafiają się owoce z kawałkami łozy. Można z nich uzyskać sadzonki 1-oczkowe. Sądzę, że wcześniej miałbyś owoce.
Nie znaczy to, ze powinieneś wyrzucić soją roślinkę. Moje siewki, pierwsze owoce miały w 5 roku. Wyrzuciłem je, gdy okazały się ciemną labruską. Taką samą jak ta, którą mam od 25 lat. Sadzonka uzyskana z włoskiego winogrona zaczęła w 6 roku. Owocowała w gruncie przez 5 lat i przemarzła takiej lekkiej zimy jak obecna (temperatura w styczniu przez 3 tygodnie 10-18C). Później wymyśliłem sposób na wiadra po farbie. Nie mam doświadczeń z folią czy szklarnią.
Życzę Ci abyś mógł cieszyć oko owocami twojej siewki.
Włodekj

Tytuł: Re: PLU # 4636
PostNapisane: poniedziałek, 15 stycznia 2007, 06:14 
Kiper
Kiper

[quote="SBYSZEG"]
Tylko, że u mnie rośnie i PLU ... i RED GLOB. Jeszcze nie owocują bo to młodzierz, ale te obie odmiany mimo, że wynika iż są tym samym, mają zupełnie inne liście. W najbliższym czasie jak się będę nudzić, to przedstawię materiał fotograficzny moich PLU ... i RG.

Małe sprostowanie, Twoje rośliny to nie odmiana Red Glob (różnice w liściach powinny być niewielkie) a siewki odmiany Red Glob (liście mogą różnić się dowolnie).

Gdyby to było, tak jak pisał Janusz, z łozy z warzywniaka to byłby Red Glob, tak jak masz Victorię.

J

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 stycznia 2007, 08:17 
Ekspert
Ekspert

[quote="wlodekj"]Nie przesadzajmy z tą wielkością pojemników(doniczek) dla młodych roślinek. Sadzonka została dopiero wysadzona do doniczki 2l. Ten sezon powinna w niej pozostać. Jeżeli pojemnik będzie zbyt duży roślinka nie będzie w stanie zagospodarować tej objętości systemem korzeniowym i ziemia się tylko zakwasi. Jesienią proponuję przesadzić do pojemnika 5l. A następnej jesieni do 10 l.

Wiem z doświadczenia ,że system korzeniowy sadzonki przesadzonej z doniczki 2l do 10l , ba nawet 15l w ciągu jednego sezonu przerasta ją całkowicie. Mowa tu o czarnych doniczkach produkcyjnych , w których ziemia bardziej się nagrzewa i stymuluje wzrost korzeni. W białych pojemnikach po farbie emulsyjnej może to wyglądać trochę inaczej (pomijając estetykę :wink: )
Mógłbyś Włodku troche bliżej na temat tego zakwaszania ziemi :?:

pozdrawiam

Kuba

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 stycznia 2007, 09:04 
Ekspert
Ekspert

Tak mala sadzonke posadzilbym na poczatek do wysokiej doniczki o pojemnosci 2-3l(albo butelki pet 2-3l tylko owinieta np czarna folia streczowa)
Dopiero jak kozenie dobrze przerosna ta pojemnosc posadzic do 10l lub wiekszego pojemnika.

PostNapisane: poniedziałek, 15 stycznia 2007, 09:35 
Ekspert
Ekspert

[quote="leff"]Małe sprostowanie, Twoje rośliny to nie odmiana Red Glob (różnice w liściach powinny być niewielkie) a siewki odmiany Red Glob (liście mogą różnić się dowolnie).

I tak jak dzieci, mogą być podobne do mamy, taty, dziadka, babci albo jakiegoś pra,pradziadka.

pzdr
Daniel

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 stycznia 2007, 19:28 
Ekspert
Ekspert

[quote="wlodekj"] Jeżeli pojemnik będzie zbyt duży roślinka nie będzie w stanie zagospodarować tej objętości systemem korzeniowym i ziemia się tylko zakwasi.
Włodekj

Tu się z tobą nie zgadzam. Nie wiem skąd wziąłeś te informacje, ale na pewno nie z doświadczenia.
A ja robiłem w tym roku małe doświadczonko. :lol:

Kilka doniczek postawiłem na desce - chiciaż je regularnie podlewałem, system korzeniowy pozostał w doniczce.

Następne kilka doniczek postawiłem na gołej uprawnej ziemi, lekko ( ok 4-5 cm ) zagłębiając je w ziemi, tak że na powierzchni pozostało ok 75% doniczki. System korzeniowy wyszedł z doniczek na ok 15-30cm. w głąb ziemi. Jakie było moje zdziwienie, kiedy w listopadzie chciałem je schować i do niektórych musiałem użyć szpadla aby nie uszkodzić systemu korzennego.

WNIOSKI:
- jeżeli są stworzone odpowiednie warunki dla korzeni, to zagospodarują całą nawet 10 litrową doniczkę.

Pozdrawiam - Grzesiek

PostNapisane: wtorek, 16 stycznia 2007, 23:00 
Kiper
Kiper

[quote="leff"][quote="SBYSZEG"]
Tylko, że u mnie rośnie i PLU ... i RED GLOB. Jeszcze nie owocują bo to młodzierz, ale te obie odmiany mimo, że wynika iż są tym samym, mają zupełnie inne liście. W najbliższym czasie jak się będę nudzić, to przedstawię materiał fotograficzny moich PLU ... i RG.

Małe sprostowanie, Twoje rośliny to nie odmiana Red Glob (różnice w liściach powinny być niewielkie) a siewki odmiany Red Glob (liście mogą różnić się dowolnie).

Gdyby to było, tak jak pisał Janusz, z łozy z warzywniaka to byłby Red Glob, tak jak masz Victorię.
A tak wygląda mój Red Glob z siewki w gruncie. Siewka wyrosła 3lata temu z nasion pozyskanych z owoców o takiej nazwie z RPA. Wyrosło kilka siewek, ale część rozdałem, a sobie zostawiłem jedną, która przez pierwszy rok rosła w doniczce 2l, a na wiosnę następnego roku posadziłem w to miejsce do gruntu. Po pierwszej zimie przemarzła, ale odbiła z oczka w ochronnej butelce. Ostatnia zima z -30 st.C też ją przymroziła, ale ponownie odbiła z butelki jak na zdjęciu. Jesienią przyciąłem ją na 3 oczka, a na wiosnę zostawię najsilniejszy pęd. Dodam, że roślinka jest anemiczna, ale dzielnie walczy z naszymi poprzednimi zimami, mimo że jej niczym z wyjątkiem tej butelki przed mrozami i kosiarką do trawy nie chronię. Jest to jednak siewka i okres juwenalny jakiś musi przebyć. Liczę, że po 5 latach coś zakwitnie. Proszę porównać kształt liści, który wg mnie jest inny niż u w pokazanego wyżej PLU... vel RG. Czyżby były to inne rośliny. A może obie będą takie same po kilku latach :?:

Obrazek

Obrazek

Tak wygląda RG w sierpniu. Najwcześniej zaczął się przebarwiać. Ale to ten krzaczek w lewej dolnej części zdjęcia. A na pierwszym planie ? - tak dla rozrywki - czy zgadniecie co to za odmiana? Chyba nie jest zbyt trudne.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 stycznia 2007, 11:05 
Ekspert
Ekspert

Obstawiam - Iza Zaliwska

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 stycznia 2007, 23:51 
Kiper
Kiper

[quote="posy"]Obstawiam - Iza Zaliwska

BINGOOOOO :!: :!: :!:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1