Liczę, że teraz mój fotoalbum będzie czytelny.
Siewka pozyskana z nasion owoców kupionych w Polsce w supermarkecie wiosną 2006r, Na skrzynce było zapisane PLU # 3646 Produkt z RPA (Republika Południowej Afryki). Jeden z forumowiczów udowodnił, że pod tą nazwą kryje się odmiana Red Glob. Jak widać na zdjęciu wyrosła jedna siewka mimo wsiania kilkudziesięciu nasin. Ale jest to moja wina, że wystartowała tylko !!! jedna roślina, ponieważ nie przeprowadziłem stratyfikacji nasin. Po prostu po wysuszeniu zebranych z owoców nasion wysiałem je do kuwety. Czasowo to przedstawiało się to tak.
w kwietniu po zakupie winogron suszyłem nasina na

tylnej części monitora komputerowego (jest tam stała podwyższona temperatura). Dalej na początku czerwca wysiałem do kuwety nasiona. Było tego ok. 2 łyżeczek od herbaty. I ponizej to co mi wyrosło (tylko jedna roślina).
W pażdzierniku roślinka tak już urosła. Oczywiście, że cały czas na parapecie w domu. Te chwasty w kuwecie to celowo przeze mnie pielęgnowane, bo jak się dobrze domyślacie jest to mokrzyca, która wskazywała mi na właściwą wilgotność gleby.
Tutaj widać jak roślina zdrewniała. Gdzieś ok 2/5 swojego wzrostu. Daty na wszystkich fotografiach są prawdziwe.
Po zmierzeniu widać, że roślinka chce już zapaść w sen zimowy
A to są nóżki tej roślinki.
Tak wygłąda system korzeniowy siewki.
A to jest nowy domek mojego PLU ...
Teraz poradźcie mi, czy na wiosnę potrzymać jeszcze w doniczce, czy do gruntu