Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 08:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 17 lipca 2008, 20:26 
Ekspert
Ekspert

Mam krzaczek fredoni około 4 lata, tak sądzę bo nie jestem pewien, ale w ubiegłym roku miała pierwsze gronka i w tym roku też ma tylko tyle, że ma ich raptem 4 sztuki. Wiem, że jest to odmiana altanowa i szybko rośnie ale przyciąłem ją tak jak się prowadzi deserówki bo nie miałem dla niej altany. Krzaczek pochodzi z centrum ogrodniczego jako sadzonka w doniczce i obecnie jest dość dobrze zbudowany. I tu pytanie do bardziej doświadczonych kolegów z forum czy może to wina zbyt krótkiego cięcia jak na altanówkę, czy może ten typ tak ma, bo przeczytałem w książce dr Liska ze Skierniewic, że fredonia jest mało plenna. I jeszcze jedno pytanie czy odmina nazywana altanową ma być puszczona samopas jak tylko wysoko zdoła się wspiąć bez żadnego cięcia, tak jak to jest w większości amatorskich nasadzeń przydomowych labrusek, czy też wymaga jakiegoś cięcia? I jeszcze jedno mam glebę piaskowo-gliniastą i przyrosty 3 metrowych latorośli na krzaczku mnie nie dziwią. Gronka które się zawiązały są na najniższych częściach latorośli, a wyżej tylko bujne liście i gruba łodyga latorośli. Czy to jest normalne u tej odmiany czy coś jako nowicjusz na tym forum źle zrobiłem. Będę wdzięczny za każdą fachową radę. Pozdrawiam lantan.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lipca 2008, 21:38 
czeladnik
czeladnik

siekiere dobrze naostrz......................... a potem np Arkadia

PostNapisane: piątek, 18 lipca 2008, 06:30 
czeladnik
czeladnik

[quote="lantan"]Mam krzaczek fredoni około 4 lata, tak sądzę bo nie jestem pewien, ale w ubiegłym roku miała pierwsze gronka i w tym roku też ma tylko tyle, że ma ich raptem 4 sztuki

Też mam krzew 4- letni. Dwa pierwsze lata cięcie krótkie a w ubiegłym wyprowadziłem 2 długie i grube ramiona. W tym roku gron miałem tyle co Ty czyli 4...ale na każdej latorośli :) (zredukowałem do 2). Przyznać jednak muszę, że grona są raczej małe.
Krzew ma do dyspozyzji taką konstrukcję pod ścianą budynku gospodarczego (2 m x 2 m) i raczej nie zamierzam puścić jej, jak to określiłeś, zupełnie samopas.

Tytuł: fredonia
PostNapisane: piątek, 18 lipca 2008, 23:01 
nowicjusz
nowicjusz

A ja mam 2 krzaki jeden w wieku około 15 latek a 2 posadziłem 4 lata temu. I dopiero w 3 roku miał kilka mizernych gronek natomiast w tym wyglada pieknie i tak samo owocuje.
Z mojego nikłego doswiadczenia to tylko ciecie długie na 8- 10 oczek przy stałym wysokim lub długim ramieniu i zastepczym paczkiem cietym na 2 oczka taka forma mi sie najdardzioej sprawdza na tym starszym i młodym widze ze tez..
ciecie zielne jest dla niej złe nadmiernie reaguje z paczków zapasowych, pasierbów i sie zageszcza.
a co do plonowania jest wysokie a nawet bardzo nie potrzebuje jakiejs specjalnej ochrony radzi sobie z wszystkimi chorobami naturalnie przynajmniej u mnie..
a winko ma przyjemny jabłkowy smak dla mnie ekstra choc na deser mi nie specjalnie podchodza no ale o gustach sie nie dyskutuje..
Pozdrawiam i zycze powodzenia
Robert

Strefa czasowa: UTC + 1