Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 11:57

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 5 stycznia 2019, 18:22 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 19 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 784
Lokalizacja: płd-wsch okolice Krakowa
Zbyszku co do wyczulonego nosa Joli to nie mam wątpliwości, bo raczej wszyscy winopijcy takowy mają :) .
Ale to co napisała:
"11.10 w zapachu wyraźnie pojawiły się nuty karmelowe,
wobec tego musiała zaistnieć mimo chłodu FJM."
To po prostu, po mojemu, nie jest możliwe, aby gdy zachodzi FJM wyczuć ją przez nuty karmelowe, a nie czuć innych /piekarnicze, maślane/ znacznie, ale to znacznie mocniejszych niż karmelowe - co raczej nie ulega wątpliwości.
Więc można założyć z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością, że FJM w tym winie nie zaszła, gdyż o żadnych podstawowych zapachach ją potwierdzających Jola nie wspomina w żadnej relacji. Tak więc przyczyn karmelu szukał bym gdzie indziej.

_________________
Navigare necesse est, vivere non est necesse


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 5 stycznia 2019, 19:09 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2855
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Ponieważ ja jestem znana z pomyłek w piśmie, to zastanawiam się, czy zamiast 1,5 gr piro, nie zapisałam
omyłkowo 4,5 gr zważywszy, że wszystko działo się 04 września :roll: :lol:
Jest to o tyle prawdopodobne, że jak napisałam sobie później : fermentacja jakby ruszyła spontaniczna.
Przecież gdybym dała 4,5 gr raczej nie byłoby to możliwe.
Wobec tego to chyba jest wyjaśnione.

Cytuj:
Siarkowodór - drożdże, których użyłaś, według producenta, nie powinny wytwarzać siarkowodoru, ale środowisko pracy miały dość trudne ( opryski, niedobór azotu?-o pożywce nie piszesz ) i mogły trochę wytworzyć wstęchłych zapaszków.

Cała moja winnica była niedożywiona, te braki omawialiśmy przy gewurztraminerze więc na pewno i tu to było.
Pożywki nie dawałam- błąd.


Piliśmy to wino teraz z mężem i m. stwierdził, że w sumie to nie wie co czuje,
może... W każdym razie zapach jest b.delikatny i przyjemny.

Marszałek - drożdże Siha8
Regent - drożdże Lalvin RC212

A może po prostu, ten PNP tak ma? Zobaczymy co będzie w tym sezonie :D

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 5 stycznia 2019, 19:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
jokaer napisał(a):
Od poczatku wobec tego.
PNP sprawiał trochę kłopotów, bo dopadła go szara pleśń.
Zaryzykowałam i 04.08.18 opryskałam go Teldorem.
Pleśń została zatrzymana i potem jeszcze opryskiwałam chyba dwukrotnie Vaxiplantem + węglan potasu.
Z uwagi na pogodę 27.08.18 opryskałam 0,5% miedzianem

Owoce zerwałamrano 04.09.18 .........

Zbyt wczesny zbiór po opryskach, albo zbyt późne opryski w stosunku do terminu przewidywanych zbiorów :!:
Od tego trzeba było zacząć... :mrgreen:
I na tym można by dyskusję zakończyć :wink:
karmel
Wg literatury karmel powstaje jeszcze gdy uszkodzone są skórki jagód.
Przy szarej pleśni jest to możliwe.

-- So, 05.01.2019 19:46 --

jokaer napisał(a):
....
A może po prostu, ten PNP tak ma? Zobaczymy co będzie w tym sezonie :D

zdrowy PNP tak nie ma ....

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 6 stycznia 2019, 00:12 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
jokaer napisał(a):
Pożywki nie dawałam- błąd.

Może to być przyczyna. Diacetyl powstaje przy każdej fermentacji. Drożdże najczęściej go sprzątają, ale bywa, że słabe robią to gorzej.
Diacetyl jest wyczuwalny w bardzo małym stężeniu, do tego czuć go bardziej w niskiej temperaturze. Przy 20C prawie niewyczuwalny.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 6 stycznia 2019, 06:53 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 19 kwietnia 2017, 10:49
Posty: 297
Lokalizacja: Strzałkowo, Wielkopolska
Choć sytuacja się klaruje, to, jako że wolę wpierw powykluczać możliwości, proszę, powiedz Jolu, czy do Regenta i Marszałka też nie dodawałaś pożywki?

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 6 stycznia 2019, 09:00 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2855
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Nie dodawałam.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 6 stycznia 2019, 17:17 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 19 kwietnia 2017, 10:49
Posty: 297
Lokalizacja: Strzałkowo, Wielkopolska
Jolu, przy tych wszystkich błędach, które popełniamy w uprawie i winifikacji, to i tak najważniejszy jest efekt końcowy - czy wino nam smakuje, czy też nie.

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 września 2019, 22:24 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2855
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Pomylił mi się PNP z PG i spytałam nie w tym wątku co trzeba.
Ponawiam więc pytanie.

13-go nastawiłam miazgę z PNP do maceracji.
Jutro będzie 6 dzień, nie za długo?

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 września 2019, 22:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
jokaer napisał(a):
Pomylił mi się PNP z PG i spytałam nie w tym wątku co trzeba.
Ponawiam więc pytanie.

13-go nastawiłam miazgę z PNP do maceracji.
Jutro będzie 6 dzień, nie za długo?

Za krótko :!:
O tym już było na tym forum (przepraszam bardzo ale nie chce mi się tego szukać :oops: )PN należy fermentować na skórkach i dojrzałych pestkach conajmniej 2 tygodnie a najlepiej nawet 3 tygodnie.
PNP to wczesna mutacja PN ale bez przesady !!!
W moich warunkach (półn.Mazowsze)dojrzewa najwcześniej pod koniec września
PS
Można się spierać i dyskutować na forum , co oznacza dojrzalość PN :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 września 2019, 07:07 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2855
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Zbyszku, cieszę się, że sie odezwałeś.

Nie mogłam znaleźć właśnie, bo też pamiętam uwagi o długiej maceracji.
Teraz pytanie w jakiej temperaturze? Bo jak na razie stoi w pokojowej.

Dojrzałość? Musiałam zerwać. Wykorzystałam okazję, że była przerwa między opadami i chyba
trwało to ponad tydzień. Zerwałam tuż przed deszczem.
Niestety, ale szara po kolejnych opadach wykończyłaby wszystko.

Przy przebieraniu gron znalazłam na szczęście tylko dwa grona z octówkami,
ale z powodu szarej sporo odpadło.

Pryskałam PNP czymś się dało. Niestety w tej fazie najważniejszej, przed i po kwitnieniu
nie bardzo miałam jak, ale przed kwitnieniem opryskałam.
W ciągu całego sezonu pryskałam owoce nieustannie czymś się dało, żeby szarą wyhamowywać.

W tej chwili jak próbowałam tę fermentującą miazgę, to czuć przyjemne delikatne taniny.
W ub.roku to z powodu szarej zrobiłam różowe.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 września 2019, 09:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4616
Lokalizacja: Rybnik
zbyszekB napisał(a):
PN należy fermentować na skórkach i dojrzałych pestkach conajmniej 2 tygodnie a najlepiej nawet 3 tygodnie.


Dojrzałe pestki u PNP to jakie? Brązowe, twarde, chrupkie i orzechowe?
Ja na PNP nigdy się takich pestek nie doczekałem, bo kwas się robi bardzo niski i trzeba zbierać.

Jolu, a jak Ciebie z pestkami?

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 września 2019, 10:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Misza napisał(a):
Dojrzałe pestki u PNP to jakie? Brązowe, twarde, chrupkie i orzechowe?
Ja na PNP nigdy się takich pestek nie doczekałem, bo kwas się robi bardzo niski i trzeba zbierać.

Jolu, a jak Ciebie z pestkami?


No właśnie - ja mam podobnie... Pestki w sporej części zielone.
W dodatku jagody rodzynkują i zasychają - wiec trudno je przetrzymać jakoś dłużej.

Zbieram kierując się pH i kwasem.

To co z tym Pinotem?

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 września 2019, 10:45 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2855
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Misza napisał(a):

Jolu, a jak Ciebie z pestkami?


No i właśnie pestki zrobiły się brązowe i kruche jak szkiełko :)
Stopki łodyżek gron zdrewniały, nie było więc sensu czekać w takiej sytuacji.
Co innego gdyby jagódki były zdrowe w 100%.

Z premedytacją nie mierzyłam kwasów. :?
Cukry ok 20 Brx już po uwzględnieniu niecukrów.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 września 2019, 13:37 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 9 września 2009, 01:00
Posty: 75
Lokalizacja: Podkarpacie
jokaer napisał(a):
Pomylił mi się PNP z PG i spytałam nie w tym wątku co trzeba.
Ponawiam więc pytanie.

13-go nastawiłam miazgę z PNP do maceracji.
Jutro będzie 6 dzień, nie za długo?


Przeglądnąłem swoje zapiski jak robiłem odmianowe z PNP i PN klon 828 to zbór 19-10-2017.
Maceracja bez drożdży do 30-10-2017 w chłodzie i zasiarkowane.
Drożdże Enaris Ferm Q5 i fermentacja w miazdze w temperaturze pokojowej do 09-12-2017.

Pozdrawiam

Jurek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 września 2019, 15:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
ZbyszekTW napisał(a):
Misza napisał(a):
Dojrzałe pestki u PNP to jakie? Brązowe, twarde, chrupkie i orzechowe?
Ja na PNP nigdy się takich pestek nie doczekałem, bo kwas się robi bardzo niski i trzeba zbierać.

Jolu, a jak Ciebie z pestkami?


No właśnie - ja mam podobnie... Pestki w sporej części zielone.
W dodatku jagody rodzynkują i zasychają - wiec trudno je przetrzymać jakoś dłużej.

Zbieram kierując się pH i kwasem.

To co z tym Pinotem?

Może mu za ciepło i jagody zasychają :?: :wink:

Pinota klon 115 już wykopałem bo niedojrzewały mu pestki.
PNP u mnie dojrzewa prawidłowo - tabelka z parametrami dojrzewania za lata 2009-2012 na naszej WIKI. Najniższe kwasy jak do tej pory miał w 2015 roku . Zbir 5/10 przy sat2508, 22Bx,TA=5,9g/L; pH 3,52

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO