Teraz jest poniedziałek, 19 maja 2025, 05:32

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 7 maja 2019, 06:31 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 8 lutego 2019, 17:56
Posty: 262
Lokalizacja: Stary Śleszow/Wrocław 135m.n.p.m.
A ten prawdziwy z Burgundii to jakie klony-o jakich oznaczeniach?

-- wtorek, 7 maja 2019, 06:31 --

zbyszekB napisał(a):
Pinot Gris jest mutacją Pinot Noir
Pinot Blanc jest mutacją Pinot gris a tymsamym Pinot Noir :wink: :!:


To by mialo rece i nogi. PN ciemny, PG w swojej roznorodnosci klonu od jasno fioletowego po szary z drobnymi rozowymi rumiencami i PB jasny.

Ktore klony PB to Burgundzkie? I czy mozna je gdzies nabyc?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 7 maja 2020, 05:01 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
W ubiegłym roku Pinot Blanc zebrałem z musu 6 września przy parametrach badanych 31 sierpnia -19 Brix, 8,5-9 g/l. Odmiana straciła 3 tygodnie na regenerację po spaleniu w połowie czerwca węglanem potasu. Po tym wydarzeniu cudem uratowało się cokolwiek do nastawu. Krzewy i grona, osłabione w dwójnasób spaleniem podatne były na atak chorób, zatem mocno zostały poturbowane patogenami. Stąd decyzja o przyśpieszonym zbiorze.
W tym roku 18 krzewów Pinot Blanc (rocznik 2014-2015) przedstawia się obiecująco: https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=31695 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=31696 .
Jeżeli wszytko będzie dobrze, za rok dosadzę obok Chasselas 100 szt. tej szlachetnej odmiany.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 sierpnia 2020, 14:30 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 19 kwietnia 2017, 10:49
Posty: 297
Lokalizacja: Strzałkowo, Wielkopolska
Dolnoslonzok napisał(a):
Jeżeli wszytko będzie dobrze, za rok dosadzę

Michale, nie masz nad czym dywagować - jeżeli możesz wygospodarować miejsce, to po prostu dosadź. Twoja miejscówka jest znacznie lepsza od mojej, a wino u mnie co roku wychodzi bardzo dobre.

Dzisiaj butelkowałem rocznik 2019. Alk. 13,1%, cukier 7,2g/l, kwas. 6,83g/l, pH 3,34. Za całokształt, wino oceniam wyżej, niż to z 2018r, które próbowałeś.

Czy uzbierasz w tym roku na odmianowe?

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 sierpnia 2020, 17:51 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Piotrze, co do odmiany mam pewność. Będzie rosła na piachu obok 100 tegorocznych Chasselas. Wkrótce zacznę przygotowania i zrobię badania gleby. Pisałem z dystansem, bo różnie w życiu bywa. Jestem pod wrażeniem, Kolego. :) Jeżeli Twoje Pinot Blanc jest lepsze od tego z roku 2018, to szacun wielki. :)
A co do plonu, to niestety wszystko na Pinot Blanc osypało się po czerwcowych deszczach w czasie kwitnienia.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 sierpnia 2020, 20:55 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 19 kwietnia 2017, 10:49
Posty: 297
Lokalizacja: Strzałkowo, Wielkopolska
Michale, szkoda, że pogoda tak zmasakrowała winogrona. U mnie, już po dokładnych weryfikacjach, Pinot Blanc zachował się w 70%, więc wino będzie.
Jeszcze trochę wygospodarowałem miejsca i w tym roku PB dosadziłem. W/g mnie, odmiana niedoceniana. Możliwe, że bierze się to z łatwości wysokiego plonowania, co z kolei wpływa na jakość wina. Choć w 2018 specjalnie przeciążyłem krzewy ( 3,8kg/krzew ), aby potem pracować nad aromatycznością i ciałem ( takie testy ).
W zeszłym sezonie przeprowadzałem na winie z tej odmiany test związany z pracą drożdży własnych, w skrajnych warunkach ( wydłużona fermentacja w 9C ), oraz reakcji wina na pozostawienie osadu pofermentacyjnego przez 10 tygodni od zakończenia fermentacji ( bez zalewania z nad osadu, ani w trakcie, ani po fermentacji ).

Pod koniec roku odbyło się u mnie spotkanie tzw. bożole, na którym forumowi Koledzy degustowali to wino i ocenili je wysoko, ale uznali, że lepsze było z 2018r. - to wino ( 2019r ) było dopiero po "przejściach" i potrzebowało czasu na ułożenie. Dziś to wino uważam za lepsze.

P.S. "Sprowokuj" coś, to sprawdzimy i omówimy :)

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 22 kwietnia 2021, 04:18 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
zbyszekB napisał(a):
Dolnoslonzok napisał(a):
........
A co do plonu, to niestety wszystko na Pinot Blanc osypało się po czerwcowych deszczach w czasie kwitnienia.

W tym roku u mnie dużo odmian osypało kwiatostany, m.in. wszystkie pinoty.
Pinot Noir, Pinot Meunier, Pinot Wrotham w 100%-tach. Pinot Szare ok.50%.
Poległy także w 100% Chrupka Biała i Różowa, Samling 7672, Merlot,Andre,Karmazyn,Alibernet,Rubinet,Oporto,Rose,Dornfelder.
Z białych winifer odporne na coulure to : Gewurztraminer i Heunisch Weiss.
Z czerwonych winifer odporny Dunaj i Cabernet Dorsa :shock: :!:

U mnie Na Pinot Blanc i Pint Noir oraz Chasselas parę gron jedynie (lokalne klony Chasselas lepiej zaowocowały), Pinot Gris i Pinot Meunier osypane. Merlot i Cabernet Sauvignon i Tauberschwarz (Karmazyn) po parę gron również, Traminer i Gewurz bez owoców. No, a najlepiej sprawdził się Oporto, czyli Portugieser Bleu. Ma piękne, duże grona.
Piotr77 napisał(a):
Michale, szkoda, że pogoda tak zmasakrowała winogrona. U mnie, już po dokładnych weryfikacjach, Pinot Blanc zachował się w 70%, więc wino będzie.
Jeszcze trochę wygospodarowałem miejsca i w tym roku PB dosadziłem. W/g mnie, odmiana niedoceniana. Możliwe, że bierze się to z łatwości wysokiego plonowania, co z kolei wpływa na jakość wina. Choć w 2018 specjalnie przeciążyłem krzewy ( 3,8kg/krzew ), aby potem pracować nad aromatycznością i ciałem ( takie testy ).
W zeszłym sezonie przeprowadzałem na winie z tej odmiany test związany z pracą drożdży własnych, w skrajnych warunkach ( wydłużona fermentacja w 9C ), oraz reakcji wina na pozostawienie osadu pofermentacyjnego przez 10 tygodni od zakończenia fermentacji ( bez zalewania z nad osadu, ani w trakcie, ani po fermentacji ).

Pod koniec roku odbyło się u mnie spotkanie tzw. bożole, na którym forumowi Koledzy degustowali to wino i ocenili je wysoko, ale uznali, że lepsze było z 2018r. - to wino ( 2019r ) było dopiero po "przejściach" i potrzebowało czasu na ułożenie. Dziś to wino uważam za lepsze.

P.S. "Sprowokuj" coś, to sprawdzimy i omówimy :)

Pozdrawiam
Piotr

Piotrze, trzeba pogodzić się z takim sezonem i pracować nad zdrowiem uprawy z myślą o przyszłym roku. Cieszę się, że dosadzasz Pinot Blanc, bo to rzeczywiście wspaniała, plenna odmiana, a tak nieznana ogółowi. Każda winnica towarowa ma ją jednak i wina z niej również. Pinot Blanc nie lubi przeciążania i mniej niż 1 kg z krzewu jest dobre dla wina, a najlepiej ponoć obciążenie 0,5 kg jest optymalne dla aromatów. Będę miał za parę lat porównanie Pinot Blanc na glinie i piach. Zobaczę również jak z jego plennością i wigorem na ubogiej, piaszczystej glebie.
Co do prowokowania sytuacji :), to może poczekajmy do uspokojenia sytuacji pandemicznej. :) A bardzo chętnie spróbuję Twojego Pinot Blanc na własnych drożdżach.
Pozdrawiam Cię serdecznie.

-- czwartek, 22 kwietnia 2021, 05:15 --

W niedzielę powiększyłem swoją kolekcję posiadanych 20 szt. Pinot Blanc w części historycznej o kolejne 100 szt. posadzone w uprawie przerobowej na piachu. Dzięki poradom p. Antesa i paru winiarzy zielonogórskiego okręgu, wybrałem klony 90 Gm i N81 (po 50 szt.), które dają grona o luźniejszym pokroju, jednak bardzo ekstraktywne i wydajne. Cieszą się one w Niemczech dużą popularnością, a klony rodziny N81 i N80 są również popularne pod Zieloną Górą. Forma prowadzenia to jak sąsiednie Chasselas (Schoenedel) - gobelet.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 kwietnia 2023, 19:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Co jest z tą odmianą "nie tak" w polskim klimacie :?:
Brak win ???
Mutant odmiany "Pinot gris" - wina z PG są w PL często spotykane, a z PB nie widzę ? (może już nie ten wzrok :!: :mrgreen: )
Jak ktoś zauważy, to niech da znać, lub wstawi na WIKI (rocznik i parametry wina z PB)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 kwietnia 2023, 21:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Po pierwszym owocowaniu zbytnio nie widzę różnicy w parametrach pomiędzy Pinot Gris a Pinot Blanc. (Chociaż Blanc miał być sporo późniejszy).

Natomiast, jeśli chodzi o wino, to Pinot Blanc moim zdaniem ma dużo większy potencjał. Pinot Gris, jednak często daje cienkie wina...
Piłem oba w kilku polskich wersjach.

Ja testuję trójkę: Pinot Blanc, Pinot Gris i Chardonnay.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 kwietnia 2023, 15:42 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 3 marca 2015, 12:24
Posty: 97
Lokalizacja: Głuchów Dolny (Wzgórza Trzebnickie)
Nie wiem czy ktoś ma takie trio u siebie, ale jeśli tak to fajnie byłoby porównać jak wypada Pinot Blanc w porównaniu z Pinot Gris i Pinot Noir (w tej samej lokalizacji i traktowane identycznie) jeśli chodzi o start pąków na wiosnę i dojrzewanie (a może też inne parametry).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 kwietnia 2023, 06:53 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 945
Lokalizacja: małopolska
Też mnie to bardzo ciekawi jako że zamierzam posadzić w tym sezonie trochę Pinot Gris.
Skąd ta teoria o cienkich winach z PG? Może to kwestia przeciążenia?
W Ampelografii Czechosłowackiej Pani Pospisilova pisze że PG to odmiana dająca bardzo wysoki cukier, czasem nawet 26 brix i wina z charakterem. Pisze też że odmiana nie znosi suszy i że nie szkodzi jej wysokie pH gleby.

Dodam jeszcze że PG będę sadził na eksperymentalnej podkładce M2 pochodzącej z Uniwersytetu w Mediolanie. Szukam na swoje warunki podkładki odpornej na suszę i chlorozę ( pH 7.8 ) ale nie opóźniającej dojrzewania

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 kwietnia 2023, 21:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Pinoty
Przetestowałem pinoty : PN kl.115; PNP; Pinot Meunier, Pinot Wrotham; Pinot Gris.
Nie testowałem tylko Pinot Blanc.
Pinot Noir klonn nr115 nie dojrzewał dobrze na półn. Mazowszu przez 5lat owocowania –wykopałem.
Pinot wczesne (PNP) mam od 2007r ; okrywany glebą na zimę dojrzewał dobrze na przełomie września i października, Od 4 rech lat nie okrywany na zimę plonuje bardzo słabo
Pinot Meunier i Pinot Wrotham posadziłem w 2013 i 2016 roku
Okrywane na zimę owocowały i dojrzewały. Od 2021 nie okrywam i owocują tylko symbolicznie
Pinot Gris mam od 2005 roku ; 2 sadzonki posadzone (na SO4) w nieogrzewanej szklarni.
Owocowały bardzo obficie i dojrzewały już w 3 ciej dekadzie sierpnia a potem jeszcze z pasierbów w październiku :!:
Rozmnożyłem i posadziłem do gruntu (na własnych korzeniach); okrywałem glebą na zimę.
Pierwsze wino 2011r ; ostatnie z mniejszościowym udziałem PG w 2019r
Od 2019 roku przestałem okrywać i owocowanie jedynie symboliczne.
Wino 2011 pomarańczowe; 2012 białe cuvee PG(60%),Kernling(30%), pozostałe 10% to Hibernal i Gewurz. ; 2019 to cuvee z 20% PG
Od 2020 roku nie okrywam i owocowanie tylko symboliczne.
Zostało już tylko 5 krzewów z 16 posadzonych ale i one nie zostaną długo, mimo sentymentu do tej odmiany.


Załączniki:
Komentarz: Wino cuvee 2019 (PG)
bottlabel Johan2019.jpg
bottlabel Johan2019.jpg [ 77.28 KiB | Przeglądane 1887 razy ]
Komentarz: Wino cuvee 2012 (PG)
PG 2012.JPG
PG 2012.JPG [ 40.51 KiB | Przeglądane 1887 razy ]

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 kwietnia 2023, 07:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Zbyszek, tak jak opisałeś - termin dojrzewania to jedno, bo jak nie do końca dojrzeje, to jednak można coś próbować zrobić.
Ale ważniejsza jest zima...
Wydaje mi się, że Vinifery, w miarę bezpiecznie, bez okrywania na zimę - to można sadzić "nad Odrą".... "Nad Wisłą" jednak statystycznie w zimie może bardziej przymrozić.
U mnie, przez 12 lat, były 2-3 zimy, z temperaturami minimalnymi -21-22 - i nic było większych problemów. (Hybrydy gorzej to zniosły niż VV). Ale jakby było ze 3-4 stopnie zimniej, to by te VV wymarzły do ziemi...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 kwietnia 2023, 10:15 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 3 marca 2015, 12:24
Posty: 97
Lokalizacja: Głuchów Dolny (Wzgórza Trzebnickie)
Znalazłem taką fajną stronę: https://viticulturevignoble.fr/debourre ... pages.html z datami startu pąków i dojrzewaniem w porównaniu z Chrupką Złotą.
Nie do końca to chyba ma przełożenie na Polskie warunki, bo wychodzi na to, że Pinot Noir dojrzewa z tej trójki Pinotów najwcześniej.
A dla takiego Pinot Blanc pąki startują dzień po Chrupce, a dojrzewa 1,5 tygodnia po Chrupce.
Gdzie dla Chrupki data startu pąków to 21 marzec, a dojrzewania 14 sierpień.
Wychodziłoby z tego, że Pinot Noir dojrzewa u nich pomiędzy 17 a 21 sierpnia, hehehehe. Powodzenia :)

Ale w temacie Pinot Blanc to wychodziłoby, że startuje z tej trójki najwcześniej a dojrzewa najpóźniej, podobnie jak Pinot Gris.

Ja mam do porównania tylko Pinot Gris i Pinot Noir i nie sprawdza się to. Pinot Noir dojrzewa u mnie później niż Pinot Gris.

I bądź tu mądry...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 kwietnia 2023, 18:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3948
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Jeśli coś się odnosi do Chrupki złotej to albo trzeba ją u siebie trzymać i porównywać alby przyjmować termin dojrzewania tej odmiany w Polsce na 25 września.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 kwietnia 2023, 22:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
malikid napisał(a):
Znalazłem taką fajną stronę: https://viticulturevignoble.fr/debourre ... pages.html z datami startu pąków i dojrzewaniem w porównaniu z Chrupką Złotą.
Nie do końca to chyba ma przełożenie na Polskie warunki, bo wychodzi na to, że Pinot Noir dojrzewa z tej trójki Pinotów najwcześniej.
A dla takiego Pinot Blanc pąki startują dzień po Chrupce, a dojrzewa 1,5 tygodnia po Chrupce.
Gdzie dla Chrupki data startu pąków to 21 marzec, a dojrzewania 14 sierpień.
Wychodziłoby z tego, że Pinot Noir dojrzewa u nich pomiędzy 17 a 21 sierpnia, hehehehe. Powodzenia :)

Ale w temacie Pinot Blanc to wychodziłoby, że startuje z tej trójki najwcześniej a dojrzewa najpóźniej, podobnie jak Pinot Gris.

Ja mam do porównania tylko Pinot Gris i Pinot Noir i nie sprawdza się to. Pinot Noir dojrzewa u mnie później niż Pinot Gris.

I bądź tu mądry...

Wg portalu jak w linku sporządziłem kilka lat temu wyciąg interesujących mnie wtedy 34 ch odmian.
Zdjęcie tego wyciągu znajduje się na moim profilu na portalu zdjęciowym FOTOSIK.
Link do tego zdjęcia znajduje się na WIKI/Winnice/Mikrowinniczka Magda/Dojrzewanie
W stosunku do Chrupki - Pinot blank dojrzewa 10 dni później, wg badań i obserwacji na południu Francji w Merseillan. W przypisach znalazłem porównanie dojrzewania niektórych w/w odmian w rejonie Paryża i była tam różnica od 2 do 3 tygodnie opóźnienia dojrzewania.
Brak jednak liniowej proporcji .bo odmiany wcześniejsze jak np. Mueller Thurgau pod Paryżem dojrzewają później o 2 tygodnie niż w Merseillan; a odmiany późne np. Riesling dojrzewają ok 3 tygodnie później.
A jeszcze bardziej na północ (Alzacja i półn.wschód, PL) ta różnica może się nawet pogłębiać :!: :idea:

Załączyłem tam też drugi link „ Długość okresu wegetacyjnego odmian białych” – wyciąg z artykułu na portalu australijskim „Wine Australia”.
I tu proporcje dojrzewania są jeszcze większe między Siegerrebe (odmiana referencyjna) a Pinot Blanc, bo aż 60 dni. Jeżeli u mnie Sieger dojrzewa pod koniec września , to Pinot Blanc powinien dojrzewać p :shock: pod koniec października ? :shock:

Ale ja już tego nie będę sprawdzał, bo „już nie ten wzrok”
Ale mam nadzieję, że młodsi ode mnie to sprawdzą jednak :wink: :?: :!:

-- Cz, 06.04.2023 22:05 --

DW napisał(a):
Jeśli coś się odnosi do Chrupki złotej to albo trzeba ją u siebie trzymać i porównywać alby przyjmować termin dojrzewania tej odmiany w Polsce na 25 września.

Taki termin dojrzewania jest w polskiej Ampelografii {B.Sękowski&R.Mysłiwiec) str.84
"Pora dojrzewania: W gruncie w Gołuchowie 9/25, po około 150 dniach od pękania pąków); 2500 st.C SAT
Wg St.Madej "Winorośl" jest podobnie

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: PHP [Toolkit] i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO