Czy Was Piesnia też przejawia jeden z największych rozwójów pakow? U mnie jest najbardziej zaawansowana.
-- wtorek, 22 kwietnia 2025, 23:22 --
U mnie piesnia w tym roku będzie w trzecim roku uprawy. Więc na razie jest wyprowadzony pień do wysokości docelowej 1.8m. Startuje całkiem ładnie i na całej długości. Pień był wyprowadzany dwuetapowo po ok. 90cm na rok. Na starszej części (drewnie) sporo z uspionych wybiło a w górnej ładnie na całej długości. I teraz ciekawostka. Pisałem wcześniej że najpierw startuje 5 paków na dole tej lozy a potem ok. 5 na górze. Generalnie zawsze lepiej startują te wyższe. I teraz te wyższe są z pąkami a te dolne są płonne. Ta dolna część w zeszłym roku rozwinęła się do tych przymrozków (u mnie nie zrobiły wielkich strat, ale się mocno zaznaczyły) kwietniowych i pewnie dlatego się paki kwiatostanowe nie rozwinęły w tej części ze względu na warunki. I teraz wcześniej startowały właśnie te płonne i to tak ok. 5 dni wcześniej. Ta górna część wyksztalciła się z pasierba bo przymrozki przypaliły koronkę. Generalnie miałem w planie wyprowadzenie 4 latorośli z tych górnych na przyszły rok i jakieś owoc na dole. A tu na dole nic nie będzie bo płonne