Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 16:33

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 10:43 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 listopada 2008, 01:00
Posty: 577
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Wojan napisał(a):
Trzeba uporządkować kilka kwestii.
Ricci napisał(a):
Leon Millot-->bezproblemowa -->daje wino stołowe,
Pinot Noir--> ambitna, problemowa(opryski, późno dojrzewa)--> daje wino odmianowe.


*odmianowe (jednoszczepowe, varietal) - do produkcji wina użyto moszcz tylko z jednej odmiany winogron

Chyba niekoniecznie...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 11:28 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 sierpnia 2008, 01:00
Posty: 566
Lokalizacja: Kraków/Lubaczów, Winnica Finisterre
blk napisał(a):
Wojan napisał(a):
Trzeba uporządkować kilka kwestii.
Ricci napisał(a):
Leon Millot-->bezproblemowa -->daje wino stołowe,
Pinot Noir--> ambitna, problemowa(opryski, późno dojrzewa)--> daje wino odmianowe.


*odmianowe (jednoszczepowe, varietal) - do produkcji wina użyto moszcz tylko z jednej odmiany winogron

Chyba niekoniecznie...

To prawda. Należałoby dodać, że w różnych krajach szczegółowe przepisy dopuszczają niewielki udział innych szczepów, by wino nadal było winem odmianowym. I tak np. w UE aby wino było odmianowe, udział jednego szczepu wynosi minimum 85% (we Francji w niektórych apelacjach nawet 95%). W USA za to minimum wynosi 75%.

_________________
Wojtek


_______________________________
Think you know wine?
Think again


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 11:33 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 sierpnia 2008, 01:00
Posty: 566
Lokalizacja: Kraków/Lubaczów, Winnica Finisterre
Ricci napisał(a):
Jeżeli, nie można umieszczać na etykiecie nazwy odmiany z którego wino jest zrobione, to w tym sensie, to wino nie jest winem odmianowym i to miałem na myśli pisząc o tym. Bo skąd niby konsument, ma wiedzieć że to wino odmianowe ??? może to wiedzieć tylko producent...


Ricci, przypominam Ci co napisałeś

Ricci napisał(a):
Odmiany które wybrałeś;
Leon Millot-->bezproblemowa -->daje wino stołowe,
Pinot Noir--> ambitna, problemowa(opryski, późno dojrzewa)--> daje wino odmianowe.

_________________
Wojtek


_______________________________
Think you know wine?
Think again


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 14:05 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 13 grudnia 2008, 01:00
Posty: 885
Lokalizacja: Jarosław, Podkarpacie
Wojan napisał(a):
Wino stołowe, to wino wyprodukowane przy minimalnej ilości przepisów. Najczęściej jest tak, że są to słabe wina. Ale spotkać też można prawdziwe perełki.
Zaciekawiła mnie ta informacja, skąd to? możesz podać źródło ?

_________________
Konkurs Win Gronowych: Wyniki 2012 2013 2014 2015
L1-15 szt, L2-150 szt, L3-600 szt


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 14:08 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 sierpnia 2008, 01:00
Posty: 566
Lokalizacja: Kraków/Lubaczów, Winnica Finisterre
Ricci napisał(a):
Wojan napisał(a):
Wino stołowe, to wino wyprodukowane przy minimalnej ilości przepisów. Najczęściej jest tak, że są to słabe wina. Ale spotkać też można prawdziwe perełki.
Zaciekawiła mnie ta informacja, skąd to? możesz podać źródło ?

na podstawie doświadczenia własnego oraz literatury fachowej. Źródła Ci nie podam :D

_________________
Wojtek


_______________________________
Think you know wine?
Think again


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 14:18 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 13 grudnia 2008, 01:00
Posty: 885
Lokalizacja: Jarosław, Podkarpacie
Wojan napisał(a):
Ricci napisał(a):
Wojan napisał(a):
Wino stołowe, to wino wyprodukowane przy minimalnej ilości przepisów. Najczęściej jest tak, że są to słabe wina. Ale spotkać też można prawdziwe perełki.
Zaciekawiła mnie ta informacja, skąd to? możesz podać źródło ?
na podstawie doświadczenia własnego oraz literatury fachowej. Źródła Ci nie podam :D
Skoro nie chcesz podać źródła, to może powiesz z jakiej odmiany udało się Tobie wyprodukować perełkę ?

_________________
Konkurs Win Gronowych: Wyniki 2012 2013 2014 2015
L1-15 szt, L2-150 szt, L3-600 szt


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 14:32 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2005, 01:00
Posty: 886
Lokalizacja: B-stok / Dębe Wlk.
Supertoskany?

_________________
Pozdrawiam,

J


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 14:42 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 sierpnia 2008, 01:00
Posty: 566
Lokalizacja: Kraków/Lubaczów, Winnica Finisterre
Wojan napisał(a):
Wino stołowe, to wino wyprodukowane przy minimalnej ilości przepisów. Najczęściej jest tak, że są to słabe wina. Ale spotkać też można prawdziwe perełki.

Ricci napisał(a):
Wojan napisał(a):
Ricci napisał(a):
Zaciekawiła mnie ta informacja, skąd to? możesz podać źródło ?
na podstawie doświadczenia własnego oraz literatury fachowej. Źródła Ci nie podam :D
Skoro nie chcesz podać źródła, to może powiesz z jakiej odmiany udało się Tobie wyprodukować perełkę ?

Ricci, nie na zbyt emocjonalnie i ambicjonalnie podchodzisz do tematu? Nigdzie nie napisałem, że wyprodukowałem 'stołową' perełkę. Robisz to nieświadomie czy świadomie?
Źródła Ci nie podam, bo nie zapisuję co, gdzie i kiedy czytałem. Fakt taki zapamiętałem. A sam piłem wina stołowe (nie krajowe!), które były o wiele lepsze niż niejedne AOC, DOC, DOCG itd.

PS kończę dyskusję z Tobą na takim poziomie

_________________
Wojtek


_______________________________
Think you know wine?
Think again


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 14:59 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 13 grudnia 2008, 01:00
Posty: 885
Lokalizacja: Jarosław, Podkarpacie
Spoko, Wojtek... niepotrzebnie się nakręcasz..
Podałeś informację, że wśród win stołowych są perełki; chciałem się dowiedzieć skąd te informacje, pytałem całkiem spokojnie.
Skoro nie chcesz uściślić informacji to spoko.

Pozdrawiam, Ricci. :wink:

_________________
Konkurs Win Gronowych: Wyniki 2012 2013 2014 2015
L1-15 szt, L2-150 szt, L3-600 szt


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 17:05 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 17 maja 2011, 13:01
Posty: 78
Lokalizacja: Otwock Mały
Dzięki wszystkim za odpowiedzi i konstruktywną sprzeczkę :)

W miejsce "Leon Millot" wstawiona będzie nazwa szczepu, który już od ok. 10 lat rośnie u mnie na podwórku, ale nie zidentyfikowałem go jeszcze. Poczekam, aż pojawią się liście i będziemy bawili się w detektywów.

A dziś mi się nudziło:


Załączniki:
Leon Millot.jpg
Leon Millot.jpg [ 69.54 KiB | Przeglądane 539 razy ]

_________________
Miejscówka:
- gleba V kl
- 92,2m n.p.m.(obok płynie rzeka, która jest na wys. 89m n.p.m.)
- ok. Warszawy
- teren osłonięty


Ostatnio edytowano niedziela, 19 lutego 2012, 18:27 przez markus383, łącznie edytowano 1 raz
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 18:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
markus383 napisał(a):
Dzięki wszystkim za odpowiedzi i konstruktywną sprzeczkę :)

Bardzo mi się ten dowcip podoba :mrgreen:
Cytuj:
W miejsce "Leon Millot" wstawiona będzie nazwa szczepu, który już od ok. 10 lat rośnie u mnie na podwórku, ale nie zidentyfikowałem go jeszcze. Poczekam, aż pojawią się liście i będziemy bawili się w detektywów.
A dziś mi się nudziło:

I z tej odemiany może wyjść "supertoskan" (patrz post Jacka(leff)
po naszemu supermazowszan.
Rocznik 2012 sweet 9% alk..
Ale etykieta dobra dla supermazowszana :!:

Ja mam LM&MF rocznik 2011 dry 11,8% alk. ok. 6g/l kwasy ? jeszcze dojrzewa w baniaku z rurką fermentacyjną. Wino stołowe-jakościowe ? b.dobra jakość :D

Sweet-ów nie robię bo moje wina są bez siarczynów, a przy 9%alk. musiał bym siarkować i to mocno. Ile ten Twój NN gromadzi cukrów ?

Zrobiłem jednak w ub. roku czerwone semi-dry
Regent&PNP rocznik 2011 semi-dry ; ok. 12,5% alk. ;ok.15g/l cukru resztkowego; 6,5g/l kwasów, lekko szaptalizowane miodem ? jeszcze dojrzewa w baniaku z rurką fermentacyjną.

Białe już zabutelkowałem

Dzisiaj degustuję Kernlinga 2011 dry; ok.11% alk.; ok. 8g/l kwasy.
Wrzuciłem kilka gron Johannitera (bo nie miałem co z nimi zrobić),ale nie sądzę aby ?szlachetność: Kernlinga na tym ucierpiała. ?!
Wino w typie rieslinga.

Pozdr. Zbyszek

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 18:29 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 17 maja 2011, 13:01
Posty: 78
Lokalizacja: Otwock Mały
Allle wtopa.
Skleiłem dwie wersje. Teraz jest dobrze.


"Regent&PNP rocznik 2011 semi-dry ; ok. 12,5% alk. ;ok.15g/l cukru resztkowego; 6,5g/l kwasów, lekko szaptalizowane miodem ? jeszcze dojrzewa w baniaku z rurką fermentacyjną"
:arrow: Ależ to będzie ogień(w pozytywnym tego słowa znaczeniu)

_________________
Miejscówka:
- gleba V kl
- 92,2m n.p.m.(obok płynie rzeka, która jest na wys. 89m n.p.m.)
- ok. Warszawy
- teren osłonięty


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 19:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
markus383 napisał(a):
...


"Regent&PNP rocznik 2011 semi-dry ; ok. 12,5% alk. ;ok.15g/l cukru resztkowego; 6,5g/l kwasów, lekko szaptalizowane miodem ? jeszcze dojrzewa w baniaku z rurką fermentacyjną"
:arrow: Ależ to będzie ogień(w pozytywnym tego słowa znaczeniu)

Jeżeli byś chciał zdegustować i wyrobić sobie opinię jak i co dojrzewa na Mazowszu to
mogę odlać jedną butelczynę młodego jeszcze wina. :!:
Ale spiesz się, bo nie wiem jeszcze jak długo będę na tym forum.
Dostałem ostrzeżenie od moderatora.
Następnego nieuzasadnionego nie przyjmę.
pozdr. Zbyszek

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2012, 20:55 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 17 maja 2011, 13:01
Posty: 78
Lokalizacja: Otwock Mały
Wiem, że to nie jest nic specjalnego, ale jeśli ktoś chciałby podobną, prostą etykietkę to mogę coś zmajstrować u siebie i podesłać, bo czasem siedzę w domu i nie mam żadnego zajęcia, a móglbym zająć się czymś pożytecznym - oczywiście za free. Należy tylko podać dane do etykietki.
Jeśli ktoś będzie zainteresowany to zapraszam na PW.

_________________
Miejscówka:
- gleba V kl
- 92,2m n.p.m.(obok płynie rzeka, która jest na wys. 89m n.p.m.)
- ok. Warszawy
- teren osłonięty


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Yandex [Bot] i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO