Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 05:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 18 lutego 2012, 16:21 
Kiper
Kiper

Ricci napisał(a):
blk napisał(a):
ale kombinujesz...
A co? słabo ? :) :lol:
popraw mnie jeśli sie mylę... :wink:

rzekłbym, że raczej po swojemu ;)
stołowe to stołowe,
deserowe to deserowe,
a odmianowe to odmianowe.
To, że jakaś odmiana nie ma uznania we Francji, to nie znaczy, że Francuz nie zrobi z niego odmianowego wina.

PostNapisane: sobota, 18 lutego 2012, 16:55 
Kiper
Kiper

Jakiś dziwny ten podział wykombinowałeś...
Osobiście spotkałem się m.in. z podziałami(w uproszczeniu) na wino stołowe i jakościowe, oraz odmianowe i cuvee/kupażowane.
zarówno z Leona jak i Pinot N. zrobisz zarówno wino odmianowe, jak i stołowe; w przypadku jakościowego z Leonem będzie trochę gorsza sprawa ;-)

@markus383: radził bym Ci, żebyś zdecydował się jednak na dodatkowe kilka sadzonek Regenta - nie powinieneś się zawieść - choćby tylko do zjedzenia na świeżo. Zawsze będziesz miał jednak jakieś porównanie jak przyjdzie do powiększania nasadzeń.

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: sobota, 18 lutego 2012, 17:02 
Kiper
Kiper

Veteran5 napisał(a):
Jakiś dziwny ten podział wykombinowałeś...

zarówno z Leona jak i Pinot N. zrobisz zarówno wino odmianowe, jak i stołowe

A dlaczego "jak i"? Jedno nie wyklucza drugiego.

PostNapisane: sobota, 18 lutego 2012, 20:23 
Kiper
Kiper

Pisałem w uproszczeniu mając na myśli inny podział - na stołowe, deserowe itd. Nie napisałem, że jedno wyklucza drugie(przynajmniej nie miałem tego na myśli), zależy jaki kto podział wybierze, to tak można zaklasyfikować np. "odmianowe, deserowe wino jakościowe".
Sam nie jestem pewien tych kwestii - dla mnie za wczas na to zwłaszcza, że nie zamierzam swoich win sprzedawać, a kolega jeszcze nawet nic nie zasadził.

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: sobota, 18 lutego 2012, 21:34 
Ekspert
Ekspert

Obserwuję ten wątek w tej części i wasz spór,który nie ma końca i zamiast się wyjaśnić nadal jest niewyjaśniony. Bierze się to z pewnością z myleniem pojęć wina odmianowego z winem stołowym.

Moim zdaniem jedno nie wyklucza drugiego,jest to tylko tzw. umowny podział na wina lepszej lub gorszej klasy. Z L.M.można zrobić wino odmianowe,ale jego jakość daje mu klasyfikację jak wino stołowe. Pinot N.kojarzone jedynie jako wino odmianowe może mieć również zastosowanie jako wino stołowe. :P
Zgadzam się z @ Riccim , @Veteran i z ich oceną może w niektórych punktach nieprecyzyjną i
ogólną ale zasadną. Jedynie uściślę ; cuvee/kupaż, tego rodzaju wina również
klasyfikowane są do grupy win zarówno stołowych jak i do innych kategorii,oczywiście nie do odmianowch, dla uściślenia. :shock:

PostNapisane: sobota, 18 lutego 2012, 22:01 
Ekspert
Ekspert

markus383 napisał(a):
zbyszekB dzięki za konkretną odpowiedź.
Jeszcze dla formalności zapytam. Czy nieduża odległość(144,5m) od małej rzeczki nie będzie miała wpływu na jakość winogron?? Wydaje mi się, że nie, ale wolę zapytać.

Na winorośli się nie znam, ale na rzeczce już bardziej :roll:
Mała rzeczka ma niby niewielki wpływ na stabilność temperatury, ale jest ona zazwyczaj najniższym miejscem i odpływem dla chłodnego powietrza. Jeśli działka jest choć kilka metrów wzniesiona i jest zapewniony spływ powietrza z twojej działki do rzeczki, to będziesz miał lżejsze zimy i cieplejsze noce oraz mniejsze przymrozki wiosenne. To daje trochę lepsze owoce i co ważne - pewniejsze owocowanie.
Co do doboru odmian, to polecałbym dwie smaczne deserówki: Nero i Prim. Wymagają u was okrywania, ale dość zdrowe i b. smaczne. A pinota może możesz zaplanować na dalsze lata, kiedy zdobędziesz jakieś doświadczenie. Łatwo jest się zrazić do ambitnych celów.

PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 01:52 
Kiper
Kiper

Trzeba uporządkować kilka kwestii.
Ricci napisał(a):
Leon Millot-->bezproblemowa -->daje wino stołowe,
Pinot Noir--> ambitna, problemowa(opryski, późno dojrzewa)--> daje wino odmianowe.

Podział wg ilości użytych szczepów:
*odmianowe (jednoszczepowe, varietal) - do produkcji wina użyto moszcz tylko z jednej odmiany winogron
*mieszane (do produkcji wina użyto dwóch i więcej szczepów) dzielą się na:
@cuvee
@kupaż

ps kupaż może być też w winie odmianowym, tj. połączenie win z tej samej odmiany ale z różnych roczników lub z różnych winnic

Natomiast wino stołowe jest kategorią innego podziału.
Wino stołowe, to wino wyprodukowane przy minimalnej ilości przepisów. Najczęściej jest tak, że są to słabe wina. Ale spotkać też można prawdziwe perełki.
Tutaj podział (klasyfikacje) są różne dla różnych państw.
Np. we Francji:
*Vin de table
*Vin de pays:
-Regional vin de pays
- Departamental vin de pays
- Zonal vin de pays
*VDQS
*AOC
*Grand crus

PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 07:36 
Kiper
Kiper

Tak, opisałeś szczegółowo, jak to jest we Francji. My jednak jesteśmy w Polsce, gdzie Apelacji Winiarskich nie ma ( w rozumieniu oficjalnym). Wg. przepisów unijnych wina klasy "stołowe" bez przyporządkowania geograficznego (Apelacji), nie maja prawa być winami odmianowymi.
W tym sensie ( W Polsce) wina stołowe, winami odmianowymi nie są, pomimo tego, że mogą być wykonane z jednej odmiany.
Wino odmianowe, oznacza wino o jakości wyższej od stołowego ( jakościowe), wykonane dokładnie z jednej odmiany (w tym przypadku z PN)

Dlatego zapis:
Ricci napisał(a):
Pinot Noir--> ambitna, problemowa(opryski, późno dojrzewa)--> daje wino odmianowe.
uważam, za uprawniony (dla win wyprodukowanych w Polsce).

Pozdrawiam, Ricci. :wink:

PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 09:25 
Kiper
Kiper

Ricci napisał(a):
Tak, opisałeś szczegółowo, jak to jest we Francji. My jednak jesteśmy w Polsce, gdzie Apelacji Winiarskich nie ma ( w rozumieniu oficjalnym). Wg. przepisów unijnych wina klasy "stołowe" bez przyporządkowania geograficznego (Apelacji), nie maja prawa być winami odmianowymi.
W tym sensie ( W Polsce) wina stołowe, winami odmianowymi nie są, pomimo tego, że mogą być wykonane z jednej odmiany.
Wino odmianowe, oznacza wino o jakości wyższej od stołowego ( jakościowe), wykonane dokładnie z jednej odmiany (w tym przypadku z PN)

Dlatego zapis:
Ricci napisał(a):
uważam, za uprawniony (dla win wyprodukowanych w Polsce).

Pozdrawiam, Ricci. :wink:

Po pierwsze, prawo winiarskie w całej UE jest w dużej mierze ujednolicone.
Wino stołowe nie jest regulowane przepisami dotyczącymi m.in.:
-granicami obszaru produkcji,
-odmianami winorośli,
-metod uprawy i wyrobu wina,
-wymaganą dojrzałością winogron,
-dopuszczalną wydajnością z hektara.

Ricci napisał(a):
Wg. przepisów unijnych wina klasy "stołowe" bez przyporządkowania geograficznego (Apelacji), nie maja prawa być winami odmianowymi.

Jak to nie mają prawa być winami odmianowymi? Wino stołowe, które nie posiada oznaczenia geograficznego jedynie nie może być oznaczone (na etykiecie) odmianą winorośli, ani rocznikiem. Jednak wino, które powstało z jednego szczepu, a nie jest to napisane na etykiecie w dalszym ciągu jest winem odmianowym.

Te wymienione przeze mnie wyżej dwa podziały, opisują wina ze względu na dwa różne kryteria.

Ricci napisał(a):
Wg. przepisów unijnych wina klasy "stołowe" bez przyporządkowania geograficznego (Apelacji)

przyporządkowanie geograficzne to nie od razu Apelacja

PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 09:41 
czeladnik
czeladnik

Ricci mylisz pojęcia : wino odmianowe i wino jakościowe. Wino odmianowe to wino wykonane z jednej odmiany. Wino jakościowe to wino o doskonałych parametrach, można by powiedzieć , że to już sztuka, kunszt, artyzm wykonania. Oczywiście wina jakościowego nie można wykonać z wszystkich odmian. Powiem więcej- można wykonać tylko z niektórych, np z Pinot Nord.
Pozdrawiam.
Zbyszek z Leszna

PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 09:45 
Kiper
Kiper

narabz napisał(a):
Ricci mylisz pojęcia : wino odmianowe i wino jakościowe. Wino odmianowe to wino wykonane z jednej odmiany. Wino jakościowe to wino o doskonałych parametrach, można by powiedzieć , że to już sztuka, kunszt, artyzm wykonania. Oczywiście wina jakościowego nie można wykonać z wszystkich odmian. Powiem więcej- można wykonać tylko z niektórych, np z Pinot Nord.
Pozdrawiam.
Zbyszek z Leszna

Zbyszek ma rację. Z zastrzeżeniem tylko, że z Pinot z Nord nie da się zrobić wina jakościowego :mrgreen:

PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 09:50 
czeladnik
czeladnik

OK -błąd.

PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 09:57 
Kiper
Kiper

Wojan napisał(a):
Jak to nie mają prawa być winami odmianowymi? Wino stołowe, które nie posiada oznaczenia geograficznego jedynie nie może być oznaczone (na etykiecie) odmianą winorośli, ani rocznikiem. Jednak wino, które powstało z jednego szczepu, a nie jest to napisane na etykiecie w dalszym ciągu jest winem odmianowym.
Jeżeli, nie można umieszczać na etykiecie nazwy odmiany z którego wino jest zrobione, to w tym sensie, to wino nie jest winem odmianowym i to miałem na myśli pisząc o tym. Bo skąd niby konsument, ma wiedzieć że to wino odmianowe ??? może to wiedzieć tylko producent...

Poza tym, z Twoim tokiem rozumowania Wojtku jak i Zbyszka zgadzam się jak najbardziej, napisałem, że wyraziłem to określenie, w formie pewnego skrótu, którego tok przedstawiłem powyżej.

Czy jednoznacznie będzie ok? :
LM--> wino stołowe
PN--> wino jakościowe

PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 10:17 
czeladnik
czeladnik

LM - wydaje mi się że nikt nie potrafi zrobić jakościowego
PN - ze złego zbioru, lub przy nie odpowiedniej winifikacji może wyjść tylko stołowe lub nawet poza klasą [dyskwalifikacja]

PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 10:23 
Kiper
Kiper

Tak Zbyszku, dlatego wcześniej napisałem;
Ricci napisał(a):
...Mówiąc jezykiem prostym; wino otrzymane z odmiany Leon Millot da nam wino stołowe ( gorszej jakości) niz wino uzyskane z PN ( zakładając że owoce z obu odmian będą miały pełna dojrzałośc fizjologoczną) i w tym uproszczonym sensie, chciałem koledze przekazać informację....

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1