Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 23:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 10 grudnia 2009, 20:38 
Ekspert
Ekspert

Po swoich doświadczeniach i próbie win z czystego Phoenixa jakie próbowałem na Święcie Polskiego Wina w Zielonej Górze chciałbym oświadczyć: Phoenix nie jest odmianą muszkatową i żadnych akcentów muszkatowych w nim nie ma. Niestety tego wspaniałego zapachu "kocich sików" w nim nie zaznacie. Daje poprawne wina gdzieś tak pośrodku między klasyką vinifer, a Seyval Blanc ale na muszkat w smaku czy zapachu nie liczcie.

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: piątek, 11 grudnia 2009, 07:38 
Ekspert
Ekspert

[quote="Heniek"] Phoenix nie jest odmianą muszkatową i żadnych akcentów muszkatowych w nim nie ma. Niestety tego wspaniałego zapachu "kocich sików" w nim nie zaznacie.

Pewnie , że nie jest i pewnie tam na miejscu usłyszałeś, że wina odmianowe z Phoenix, o których można by powiedzieć, że są wyjątkowo wspaniałe, należą do rzadkości. W Miękini użyli tej odmiany w kupażu i chyba z dobrym efektem.
Co do wspaniałego zapachu "siuśków" tego miłego futrzaka, zapytam Heńku; o każdym muskacie tak sądzisz? :D
pozdrawiam Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 grudnia 2009, 09:05 
Kiper
Kiper

trudno mi się zgodzić... jeśli muszkat to "to" co w Siegerrebe i w Medinie to i w Phoenix-ie tez jest.... innych muszkatów nie próbowałem.

PostNapisane: piątek, 11 grudnia 2009, 18:19 
Ekspert
Ekspert

[quote="wojtekb"]
Co do wspaniałego zapachu "siuśków" tego miłego futrzaka, zapytam Heńku; o każdym muskacie tak sądzisz? :D
pozdrawiam Wojtek

Tak to jest charakterystyczny zapach odmian muszkatowych. I z tych odmian co piłem czyli Muskata Aleksandryjskiego, Hamburskiego, Ottonela, Irsai Oliviera, i Muskacie Odeskm we wszystkich on występuje. Na święta mam zaplanowane jeszcze "obwąchiwanie" wina z Morio Muskata, ale o jego skutkach dla mojego nosa będę mógł powiedzieć niestety po otwarciu butelki.

Ten topic założyłem po to żeby nikt się nie dał nabrać na opisy niemieckie:

http://www.google.pl/#hl=pl&q=Weinr ... d2dc80c3a1

W Siegerze również jak w Phoenixie nie umiałem znaleźć tych aromatów.

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: piątek, 11 grudnia 2009, 20:24 
Ekspert
Ekspert

[quote="Heniek"]
Tak to jest charakterystyczny zapach odmian muszkatowych. I z tych odmian co piłem czyli Muskata Aleksandryjskiego, Hamburskiego, Ottonela, Irsai Oliviera, i Muskacie Odeskm we wszystkich on występuje. Na święta mam zaplanowane jeszcze "obwąchiwanie" wina z Morio Muskata, ale o jego skutkach dla mojego nosa będę mógł powiedzieć niestety po otwarciu butelki.

W winie z Muskata Hamburskiego też? :roll: , domyślasz się dlaczego pytam?
Twój tekst Heńku zmusił mnie do pewnego poświęcenia, tzn muszę paść na kolana i szukać owego wzorca, śladów bytności kocurka. ,, no dobra koniec żartów :D .
To o czym piszesz wyczułem kiedyś w świeżych jagodach odmiany Prim, ale w miąższu bardzo rozcieńczonym wodą po obfitych opadach deszczu. I tylko wtedy. W winie...no może w Ottonel, ale nigdy w M. Odesskim i Morio Muskat i na pewno nigdy w czerwonych muskatach.
Zaznaczam, wg mnie, bo mogę mieć zjechany język i nadwątlone podniebienie oraz kubki smakowe.

pozdrawiam Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 grudnia 2009, 22:42 
czeladnik
czeladnik

Co polecicie mi z muszkatu do degustacji (mi akurat te kocie siki pasują). Ostatnio szukam konkretnego wina ale co piję to wydaje mi się że coś w nich brakuje.

Niezawodnie smakuje mi Maccarda - ale to tylko klimaty kominkowe.

pozdrawiam ciepło

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 grudnia 2009, 09:45 
Ekspert
Ekspert

[quote="romus"]Co polecicie mi z muszkatu do degustacji (mi akurat te kocie siki pasują).

Poleciłbym Ci muskaty z Asti, ale to wina słodkie z zawartością alkoholu nie wyższą niż 6%. Ich smaku nie da się zapomnieć, podobnie jak dziwnego uczucia w żołądku gdy przesadzisz z jego ilością :D
Teleki Muskatolay, Muskat Ottonel z Badacsoni, Muskade pomarańczowy Naranja o ole lubisz posmak charakterystycznej goryczki coś jak skórka pomarańczowa, Monastyrski Muskat, Muskat Varna-ciekawy półwytrawny. W tych nie znajdziesz podejrzanych aromatów :lol:
Piłem jeszcze dwa wspaniałe muskaty, jeden alzacki i jeden wspaniały węgierski, ale nazw ich już nie pamiętam, to było ok 10 lat temu.
pozdrawiam Wojtek

PostNapisane: niedziela, 13 grudnia 2009, 17:33 
Ekspert
Ekspert

[quote="wojtekb"]

Domyślam. Ale Muskat Hamburski nie przez wszystkich traktowany jest jako deserówka. W niemczech znajdziesz go również pod nazwą Muscat Trollinger w postaci płynnej.

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: niedziela, 13 grudnia 2009, 18:52 
Ekspert
Ekspert

[quote="Heniek"][quote="wojtekb"]

Domyślam. Ale Muskat Hamburski nie przez wszystkich traktowany jest jako deserówka. W niemczech znajdziesz go również pod nazwą Muscat Trollinger w postaci płynnej.

Tak, dokładnie. I wino to nie należy do moich ulubionych, poza tym czerwone muskaty, to zupełnie inna para kaloszy. W smaku i aromacie zupełna inność w porównaniu z białymi.

pozdrawiam Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 grudnia 2009, 21:59 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
A może by tak za wzorzec muskata wziąć Muscat Blanc?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 grudnia 2009, 07:52 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"]A może by tak za wzorzec muskata wziąć Muscat Blanc?

Zdecydowanie tak, dlatego nieco wyżej wspomniałem o winach z Asti, z tym, że przeważają tam muskaty słodkie. Dla równowagi wspomniałem półwytrawne wino Varna muskat.

pozdrawiam Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 grudnia 2009, 12:02 
mistrz
mistrz

Chciałbym wrzucić pod rozwagę i dyskusję jeden problem, według mnie w polskim winiarstwie dość poważny, ze względu na dobór odmian do klimatu. Na ile muszkatowy jest Gewurztraminer i jego pociotki: Siegerrebe i Solaris. Czy ten traminerowaty aromat można utożsamiać z muskatem?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 grudnia 2009, 12:35 
Ekspert
Ekspert

[quote="Jurek"] Czy ten traminerowaty aromat można utożsamiać z muskatem?

Myślę, że nie. Dla mnie typowymi muskatami w postaci płynnej są np. Muskat of Alexandria , Muskat Otonell , Muskat Odesski :wink: , Muskat Blanc. Aromaty Traminera są bardziej złożone, muskatowo-różano-korzenne, które w zależności od konkretnego wina ujawniają się w różnych proporcjach. Zdarza się ,że wielbicielom muskatów niekoniecznie musi Traminer przypaść do gustu.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 grudnia 2009, 13:45 
Ekspert
Ekspert

Czy pił ktoś z Was wino odmianowe z Gocseji Zamatos, jakie jest Wasze zdanie na temat tego wina?

W postaci płynnej zdecydowanie M. Blanc, choć pewnie niedługo pojawią się nowe odmiany, z których wina niewiele powinny ustępować temu i innym wymienionym nieco wyżej.
I jeszcze jedno; czy wszyscy wyczuwacie ten "futerkowy" aromacik w winach muskatowych? :D
pozdrawiam Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 grudnia 2009, 14:07 
Ekspert
Ekspert

[quote="wojtekb"]I jeszcze jedno; czy wszyscy wyczuwacie ten "futerkowy" aromacik w winach muskatowych? :D

Prawdę mówiąc nie przypominam sobie, żebym w którymś z win muskatowych wyczuł kocie klimaty :roll: W niektórych świeżych owocach , to i owszem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1