Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 13:13

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 grudnia 2009, 22:53 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 1 sierpnia 2008, 01:00
Posty: 8
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
Pytanie do Heńka - czy wino z Phenixa które próbowałeś miało wyczuwalną goryczkę?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 grudnia 2009, 22:30 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 maja 2005, 01:00
Posty: 141
Lokalizacja: Bochnia
W tym roku zrobiłem pierwsze wino z Phoenixa i rzeczywiście ma lekką goryczkę ale myślę ze złagodnieje niczym śliwowica :D
Co do charakteru to uważam że na odmianowe na pewno się nadaje ma swój mocny akcent owocowy i przypuszczam że jak poleży to będzie czym poczęstować znajomych na szczęscie futerka tam nie czuje :D

_________________
Phoenix,Rondo,Nero,Frumosa Albe, Lancelot, Regent
Arkadia,Muscat Letni.
,Łora,Lilla,Muscat Blue,Fanny
Solaris


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 grudnia 2009, 06:49 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 928
Lokalizacja: Białystok
[quote="wierch"]W tym roku zrobiłem pierwsze wino z Phoenixa i rzeczywiście ma lekką goryczkę ale myślę ze złagodnieje niczym śliwowica :D


Witam
W ubiegłym roku zrobiłem cuvee Muskat Odeski i Phoenix i wino jest gorzkie 8O . Czytałem opinie o Muskacie że daje gorycz w winie czyżby Phoenix też ?

Wacek

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 grudnia 2009, 10:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="Wacek"] W ubiegłym roku zrobiłem cuvee Muskat Odeski i Phoenix i wino jest gorzkie 8O . Czytałem opinie o Muskacie że daje gorycz w winie czyżby Phoenix też ?


Goryczka w winie , to raczej kwestia technologii.
Powodem jej powstawania może być zbyt wysoka temperatura podczas maceracji , zbyt mocne tłoczenie i zbyt długie przechowywanie wina nad pierwszym osadem. Z moich doświadczeń z M.O. wynika ,że szczególnie istotny jest ten ostatni , dlatego zlewam znad osadu jak najszybciej się da, zaraz po zakończeniu fermentacji burzliwej. W gotowym winie nie ma śladów goryczy. Z Phoenixem może być podobnie.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 grudnia 2009, 11:38 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 928
Lokalizacja: Białystok
[quote="olmek"]

Goryczka w winie , to raczej kwestia technologii.


Witam
Tłoczyłem na hydroprasie ( ale do końca), fermentacja w piwnicy (ok15*C),zawsze wcześnie robię pierwszy obciąg ,następne było wino z Bianki i w nim goryczki nie ma (właśnie je piję). Jak będzie normalny rok zrobię odmianowe z Phoenixa .

Wacek

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 grudnia 2009, 12:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="Wacek"] zawsze wcześnie robię pierwszy obciąg


Wacek, wcześnie , to pojęcie względne. Zaobserwowałem ,że pojawianie się pierwszych objawów goryczki może być kwestią kilku dni , dlatego w momencie , kiedy fermentacja burzliwa ma się już ku końcowi - próbuję i decyduję , czy zlewać. Obawiałem się trochę przerwania fermentacji zlewając w takim momencie , ale bez problemów fermentowało sobie dalej.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 grudnia 2009, 00:20 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 sierpnia 2006, 01:00
Posty: 371
Lokalizacja: Szczecin na Pogodnie
W zasadzie ten post pasuje do tematu "Wina domowe" ale że wspomiany jest temat w tym dziale. To napisze krótko.Moje wino z Phoenixa przede wszystkim pięknie się klaruje ma zaledwie 4 miesiące. Co do smaku to to żadnej goryczki na pewno nie wyczuwam. Zakładałem że zrobię wytrawne no i tak będzie. Wyczuwam lekką kwasowość ale wszystko idzie w dobrym kierunku.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO