Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 05:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 25 marca 2018, 15:51 
mistrz
mistrz

W związku z planowanym poszerzeniem zbioru uprawianych odmian winorośli chciałbym prosić ( w miarę posiadanego czasu i chęci) koleżanki i kolegów o wyrażenie opinii co do wad i zalet dokonanego przeze mnie wyboru. Zdaję sobie sprawę, że macie ogromne doświadczenie w tym zakresie, a na naszym forum odmiany te są/były opisywane , ale trudno jest wszystkie te informacje szybko znaleźć i chciałbym skorzystać w tym zakresie z waszego doświadczenia. :) Oto moje odmiany:
Odmiany uprawiane starsze niż 5 lat:
Agat Doński
Bianca
Einset Seedles
Konkord Rosyjski
Swenson Red

Odmiany uprawiane - 2- 3 letnie:
Arocznyj
Canadice
Czekoladowa
Eszter
Gałbena Nou
Głasza
Kodrianka
Kristaly
Mińsk Różowy
Nero
Piesnia
Polar
Sfinks

Odmiany zamówione do posadzenia w 2018 roku:
Aksinia
Alladin
Aloszenkin
Arkadia
Cerkiewne Dzwony
Dołgożdannyj
Elefant Swierchrannyj
Elegia
Gałachad
Hameleon
Hrustik
Jubilej HD
Katalonia
Katrusia
Kiesza Rannyj
Kiszmisz Zaporoski
Kodrianka Krasnaja
Krasotka
Łora
Miodowa
Muromiec
Nadieżda Azos
Nowy Wostorg Krasny
Oligarch
Orion
Pierwozwanyj
Produsier
Roszfor
Rozmus
Rumba
Rusłan
Schuyler
Sputnik Siewiero-Kałkaski
Super Extra
Talizman (Kiesza Owalnyj)
Tigin
Timur Różowy
Tomajski
Typ Hadżibeja
Walek
Wiera
Wiktoria
Złato.
Z góry dziękuję za wszystkie merytoryczne uwagi. :) Pozdrawiam Roman

PostNapisane: niedziela, 25 marca 2018, 17:13 
Kiper
Kiper

Taka ilość odmian? Masz po jednej sztuce, czy coś więcej? Jak chcesz coś o nich poczytać to wejdź na stronę pana Piątka z Zawady.

PostNapisane: niedziela, 25 marca 2018, 17:18 
Kiper
Kiper

Siekiernik, co z Tobą? Na naszym forum odsyłasz do zdawkowych informacji na prywatnej stronie? W czym lepsze są krótkie opisy p. Piątka od naszych, bogato ilustrowanych w wiki oraz dyskusji na naszym forum? Jesteś pewien, że u p. Piątka więcej się dowie?

PostNapisane: niedziela, 25 marca 2018, 17:25 
Kiper
Kiper

Myślę, że naszą Wiki to już dawno odwiedził. Pozostaje jeszcze sporo wątków na forum dotyczących większości z wymienionych odmian.

PostNapisane: niedziela, 25 marca 2018, 17:44 
mistrz
mistrz

Mogę Ci opisać Canadice mam ja chyba z 15 lat dokładnie nie pamiętam (inne dopiero 2-4 lata). Przez pierwsze 10 lat cięta różnie krótko, długo,czasami wcale ,kiedyś nie pryskana (teraz wiem że w niektóre lata męczył ją MP ale tylko liście). Zawsze zaczynała dojrzewać pod koniec sierpnia,smak kwaskowo-słodko-landrynkowy, przetrzymana za długo na krzaku robiła się taka lekko zeschnięta i mi osobiście wtedy nie smakowała.Lepszym rozwiązaniem jest mrożenie chociaż wtedy czuć ją lekko labruską ,ale i tak jest o wiele smaczniejsza zimą niż nie jedna sklepowa chociaż ma małe-bezpestkowe owoce.

PostNapisane: niedziela, 25 marca 2018, 17:54 
Kiper
Kiper

Z tego co czytam to odmiany już masz zamówione więc nasza opinia trochę po fakcie. Zresztą chyba nie ma nikogo na forum kto miałby wszystkie te odmiany.
Rozrzut masz duży więc pewnie coś się sprawdzi.
Trochę z tych odmian mam i cóż: Talizman i Nowy Wostorg Krasny to późne odmiany więc posadź je w dobrych lokalizacjach, dla pozostałych też sprawdź terminy dojrzewania i pod tym kątem je rozlokuj, chyba że masz szpalery na równinie to bez różnicy.
Przy sadzeniu sadź na przemian kolorami łatwiej potem zapamiętać a i na zdjęciach się nie mylą.
Z pozostałych te które mogę polecić na bazie własnych doświadczeń to: Aladdin, Hameleon, Katrusia, Krasotka, Nadieżda AZOS, Wiktoria.
Poza tym to czytając ich parametry pewnie sobie zdajesz sprawę że trzeba to będzie okrywać na zimę ;) No i mając taką różnorodność gatunków dobry program oprysków bo zawsze któreś coś złapie. Sam to przerabiałem dziwiąc się na początku uprawy dlaczego nagle pojawiły się jakieś choroby.
Więcej o niektórych możesz poczytać na moim blogu. No i oczywiście witaj w klubie :) Sam też bardziej fascynuję się uprawą deserówek niż przerobówek tylko dużo z tym roboty a mało zyskowne ;)

PostNapisane: niedziela, 25 marca 2018, 21:45 
mistrz
mistrz

Dziękuję bardzo za wszystkie opinie i informacje ( ewentualnie liczę na kolejne). Strony z naszego forum sprawdzam od paru lat. stronę winorosl.pl także znam od paru lat, podobnie jak i inne np. na forum ogrodniczym. Wszystkie odmiany są lub będą po jednej sztuce, ich usytuowanie to teren plaski jak deska ( dobrze oheblowana :D ). Interesują mnie wasze opinie o danych odmianach wynikające z waszych doświadczeń w ich uprawie. Pan R. Piątek na swojej stronie o odmianach nie pisze jak się sprawdzają w praktyce, a jego opinie czasami są zbyt optymistyczne ( zwłaszcza odnośnie oferowanych przez niego odmian). Zdaje sobie sprawę,że każda odmiana może sprawować się inaczej ze względu na miejsce uprawy, zabiegi i ochronę. Ale z kilkunastu odmian już przed zamówieniem zrezygnowałem opierając się na waszych opiniach zamieszczonych zarówno na naszym jak i innych forach. Wasze zdanie o odmianach postaram się wykorzystać przy wymianie niektórych z posiadanych już odmian np. jesienią na pewno rozstanę się z Konkordem Rosyjskim i Mińskiem Różowym, a w przyszłym sezonie prawdopodobnie z kilkoma starszymi odmianami ( stąd moja prośba o wasze opinie). :)

Strefa czasowa: UTC + 1