Teraz jest piątek, 16 maja 2025, 00:16

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 3 kwietnia 2023, 22:31 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 443
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
zbyszekB napisał(a):
@Udziejek , jak Pecorina dojrzewa na Suwalszczyźnie :?:
Ostatnie dwa lata nie dojrzal wcale wiadomo brzydki sezon ,ale u zanjomych w miescie dojrzal. Troche zredukowalem ..max mial ok 18 brix .ledwo miekkie nie w pelni dojrzale zebrane przed mrozem 13 pazdiernika .Wino musialem odkwasic 'cream of tartar' czyli winianem potasu .Wyszlo wysokiej jakosci.Smak zielonych sliwek ,renklodow ,mineralne.

W tym i poprzednim roku pryskalem preparatami biologicznymi zamowionymi z Indii na maczniaka rzekomego i prawdziwego. Grzyby i bakterie ktore pasozytuja na macznaku.
Ten eksperyment odslonil podatnosc poszczegolnych odmian na poszczegolne patogeny .Bo taki preparat zanim zadziala to grzyb sie juz rozprzestrzenil.trzeba czesto pryskac a ja nie mam tyle czasu .Zamierzam dalej probowac z innymi preparatami biologicznymi .To jest efektywne ale dla srednio odpornych win ale nie dla winifer.
Na maczniak rzekomy mam fusarium poliferatum .Fusarium jest to grzyb patogenny zboza ale to jest klon ,ktory jest nieszkodliwy.

ponizej dane:
https://3.imimg.com/data3/OT/MJ/MY-1124 ... nycare.pdf

http://agrilife.in/products/microbial_powderycare.php


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 kwietnia 2023, 22:41 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 945
Lokalizacja: małopolska
Bo widzicie z tymi włoskimi odmianami jest jeden problem, zresztą taki sam jak z gruzińskimi. Cukier nabierają jak trzeba ale kwasy nie bardzo chcą spadać. Obserwuję to na odmianach Pecorino, Ancellotta, Vernaccina di Riminese. Nie bez powodu uprawiają te odmiany we Włoszech ;-)

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 8 września 2024, 19:54 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 443
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
Mimo problemow udalo mi sie utrzymac Pecorino w zdrowiu w tym roku .Problem jest z plennoscia. W roku wyjatkowym 2024 Pecorino zaczelo mieknac w sierpniu na ta chwile jest slodkie pestki prawie wybarwione ale organoleptycznie nie jest jeszcze dojrzale .Wysoki kwas dodaje wrazenie wiekszego ekstraktu niz reszta moich hybryd .Poczatkowo wolalem klon VCR 417 ten najbardziej popularny we Wloszech ,bo wczesniej robi sie miekki niz klon ISV (Wenecki).Jednak teraz bardziej mi smakuje klon ISV ,ma tez wieksze jagody i prawdopodobnie nizsza kwasowosc. Ma w sobie duzo mineralnego smaku ..

Nie jest jeszcze w pelni dojrzaly


Załączniki:
Komentarz: klon ISV
IMG20240830174921 (1).jpg
IMG20240830174921 (1).jpg [ 243.44 KiB | Przeglądane 881 razy ]
Komentarz: klon VCR 417
IMG20240830174855 (1).jpg
IMG20240830174855 (1).jpg [ 263.6 KiB | Przeglądane 881 razy ]
Komentarz: klon ISV z profilu
IMG20240908072211 (1).jpg
IMG20240908072211 (1).jpg [ 228.86 KiB | Przeglądane 881 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO