Teraz jest piątek, 16 maja 2025, 00:24

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 13 października 2018, 21:54 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Co byście nie robili to z tego wina dobrego nie będzie i nawet FJM nic nie da.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 14 października 2018, 07:20 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 945
Lokalizacja: małopolska
WinnicaUdziejek napisał(a):
czy komus dojrzalo Pecorino w tym roku?
moje pecorino juz okryte na zime.
Bardzo ladnie drewnieje az po same konce na 2 metry
U mnie ta odmiana zdecydowanie nie chce się zaadaptować. Ma bardzo małe przyrosty, cierpi od suszy i jako jedyna ma wyraźne objawy chlorozy na SO4 (mam po połowie na 420A i SO4). Niestety w moim przypadku był to chybiony wybór i na wiosnę będę prawdopodobnie usuwał te 50 krzewów. Podobny problem mam też z Fuszeres, które w ogrodzie ma się świetnie ale na winnicy, na suchym stoku wyraźnie nie daje rady, niezależnie od podkładki. Drogą eliminacji z jasnych odmian ostanie się u mnie chyba tylko Ehrenfelser.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 14 października 2018, 11:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Wczoraj podczas sadzenia Csersegi Fuseres i Kozmopolity z doniczek obejrzałem sobie ostatnią odmianę na której jeszcze wiszą grona, czyli Pecorino (czeka w kolejce do wykopków).
Co prawda nie mam takich problemów jak Tomek bo u mnie rośnie idealnie. Natomiast grona dalej kwaśne, mimo wspaniałej październikowej pogody.
W moich warunkach jak już pisałem jest wyraźnie późniejsze od Cabernet Sauvignon, a Syrah to przy Pecorino wczesna odmiana.
Szkoda, bo jest to zdecydowanie najzdrowsza vinifera w mojej lokalizacji zero mączniaków, i nawet bez oprysków radzi sobie z sz.p. Jest odporniejsza od wielu hybryd zarówno na m.p. jak i na m.rz. młode przyrosty bez pryskania nie zainfekowały się we wrześniu. Jak Tomek zauważył trochę cierpi na początku na chlorozę.
Odmiana ma wspaniałe cechy jeśli idzie o pokrój krzewu i odporność na choroby, ale niestety jest za późna.
Może by ją skrzyżować z jakąś wczesną hybrydą w typie Sauvignon Blanc ? jak np Fleurtai bo potencjał jest.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 14 października 2018, 19:38 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 443
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
fajnie ze ktos tu sie odezwal,dziekuje za wspolprace
troche trudno w to uwierzyc ze dalej kwasne

Zastanawiam sie jak dojrzewanie Cabernet Sauvignon pozna porownac z Pinot Grigio ,bo ta odmiana uwazana jeat we Wloszech za ultrawczesna . We Francji czyli Alzacji zbierane jeszcze w sierpniu .Pecorino jest ok 10 dni pozniejszy od Pinot Grigio ,czyli nie powinno byc tak zle.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 14 października 2018, 19:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
WinnicaUdziejek napisał(a):
...

Zastanawiam sie jak dojrzewanie Cabernet Sauvignon pozna porownac z Pinot Grigio ,bo ta odmiana uwazana jeat we Wloszech za ultrawczesna . We Francji czyli Alzacji zbierane jeszcze w sierpniu .Pecorino jest ok 10 dni pozniejszy od Pinot Grigio ,czyli nie powinno byc tak zle.

Czy Pinot Gris dojrzewa na północnej Suwalszczyźnie?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 14 października 2018, 19:58 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 443
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
Budzik napisał(a):
WinnicaUdziejek napisał(a):
czy komus dojrzalo Pecorino w tym roku?
moje pecorino juz okryte na zime.
Bardzo ladnie drewnieje az po same konce na 2 metry
U mnie ta odmiana zdecydowanie nie chce się zaadaptować. Ma bardzo małe przyrosty, cierpi od suszy i jako jedyna ma wyraźne objawy chlorozy na SO4 (mam po połowie na 420A i SO4). Niestety w moim przypadku był to chybiony wybór i na wiosnę będę prawdopodobnie usuwał te 50 krzewów. Podobny problem mam też z Fuszeres, które w ogrodzie ma się świetnie ale na winnicy, na suchym stoku wyraźnie nie daje rady, niezależnie od podkładki. Drogą eliminacji z jasnych odmian ostanie się u mnie chyba tylko Ehrenfelser.


Tyle pracy i sadzenia i tak zmieniac nie bardzo to rozumiem .Ja jak mam wino mimo ,ze mi nie chce owocowac ,choruje probuje zrozumiec przyczyne dokladniej .Wino z danej odmiany robie latami i jeszcze niektorych odmian nie odkrylem tak jak np.Praire Star(ktore bardzo fajnie rodzynkuje cos ala Tokaj.). Moze brak jakis mikro elementow zly stosunek wapnia do magnezu itp. Suchy rok - ja tam podlewalem jedno -dwu latki sporadycznie.Jak podlewam to szybciej rosnie.Gdy dosadzam to nikomu juz nie wierze ,musze sprawdzic zanim sie zdecyduje na nieco wieksze dosadzenia.


-- Sunday, 14 October 2018, 20:51 --

zbyszekB napisał(a):
WinnicaUdziejek napisał(a):
...

Zastanawiam sie jak dojrzewanie Cabernet Sauvignon pozna porownac z Pinot Grigio ,bo ta odmiana uwazana jeat we Wloszech za ultrawczesna . We Francji czyli Alzacji zbierane jeszcze w sierpniu .Pecorino jest ok 10 dni pozniejszy od Pinot Grigio ,czyli nie powinno byc tak zle.

Czy Pinot Gris dojrzewa na północnej Suwalszczyźnie?


nie mam Pinot Gris ,a jak to u ciebie dojrzewa,chyba dobrze czyz nie?Kiedy masz verasion?
Cukier dla mnie nie jest wazny tylko wino do dlugiego przechowywania a Pecorino nadaje sie a Fluertai i Soreli juz wedlug wloskich danych nie...
.Szukam tam gdzie mam mniej pracy a zbyt wysoki cukier to problem ,ptaki osy i szerszenie.
Jak bys mial gniazdo szerszeni w okolicy to bys mnie zrozumial,wiem ze to jest dziwne ale pracuje nad tym by stworzyc wino do dlugiego przechowywania


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 14 października 2018, 20:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
WinnicaUdziejek napisał(a):
moje pecorino juz okryte na zime.


Kolego, coś Ty się wściekł :crazy: jak to już okryte na zimę?
Chyba o 2 miesiące za wcześnie...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 14 października 2018, 21:22 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 443
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
ZbyszekTW napisał(a):
WinnicaUdziejek napisał(a):
moje pecorino juz okryte na zime.


Kolego, coś Ty się wściekł :crazy: jak to już okryte na zimę?
Chyba o 2 miesiące za wcześnie...


ja mieszkam i pracuje w Anglii,musialem to zrobic wczesniej


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 14 października 2018, 21:26 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 945
Lokalizacja: małopolska
WinnicaUdziejek napisał(a):
Tyle pracy i sadzenia i tak zmieniac nie bardzo to rozumiem .Ja jak mam wino mimo ,ze mi nie chce owocowac ,choruje probuje zrozumiec przyczyne dokladniej .Wino z danej odmiany robie latami i jeszcze niektorych odmian nie odkrylem tak jak np.Praire Star(ktore bardzo fajnie rodzynkuje cos ala Tokaj.). Moze brak jakis mikro elementow zly stosunek wapnia do magnezu itp. Suchy rok - ja tam podlewalem jedno -dwu latki sporadycznie.Jak podlewam to szybciej rosnie.Gdy dosadzam to nikomu juz nie wierze ,musze sprawdzic zanim sie zdecyduje na nieco wieksze dosadzenia.
50 krzewów to tylko kilka godzin sadzenia więc w sumie nieduża strata. Jak wiesz bardzo liczyłem na tę odmianę ale jak nie chce rosnąć gdy inne odmiany dają radę to co mam zrobić? Ale te 25 szt. na 420A bez objawów chlorozy dostanie jeszcze jedną szansę w 2019. Jeden krzew przeniosę również do kolekcji i poobserwuję czy faktycznie jest tak odporna jak pisze Robert. W katalogu VCR piszą że jest tolerancyjna na mrz, podatna na mp i średnio odporna na szp.
Odnośnie dojrzewania Pecorino, to możliwe że nie będzie u nas dobrze dojrzewać mimo że jest klasyfikowana na 1 epokę. Mam inną jasną odmianę która też miała dojrzewać w 1 epoce (Pe de Perdrix - http://lescepages.free.fr/pe_perdrix.html) i nie dojrzała w pełni nawet w tym roku, gdy obok niej w pełni dojrzała Feteasca Neagra. Mam z nią podobny problem - dominująca kwasowość.
Ostatnio zastanawiałem się co oprócz Ehrenfelsera posadzić na białe wino. Najbardziej lubię białe wino w typie mineralno-cytrusowym jak Muscadet czy Assyrytiko i niestety nic nie wymyśliłem. Spróbuję z Bioną choć nigdy nie piłem z niej wina i nie wiem jaki to typ aromatyczny.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 14 października 2018, 22:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Udziejek,
u mnie Pinot Gris czasami dojrzewa pod koniec pierwszej dekady października.
Jeżeli Pecierino w Italii dojrzewa później od Pinot Gris o jakieś 10 dni to u mnie nie ma szansy a tymbardziej gdzieś jeszcze dalej na północny wschód, np k/Suwałk :!: :shock:
Posadź w ogrzewanej szklarni :shock:
Albo może jakieś doświetlanie lustrami, o których kiedyś wspominałeś :?: :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 14 października 2018, 22:08 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 443
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
no dzieki ze nie zostane z tym sam.
Nie mam winifer ale chyba zaskoczyla mnie ta odmiana jesli chodzi na odpornosc na choroby.
W tamtym roku obserwowalem muskata Odeskiego i nie chcialo mi sie wierzyc ,ze zlapal maczniaka rzekomego a Pecorino nie.
Zauwazylem ze nie lapie ,ale jesli juz zlapie to nie radzi sobie .W tym roku ani sladu pryskane na macziaka rzekomego 3 razy.

Ja jak kopie dolek to na ponad metr. Dodaje kamieni granitowych (ponoc granitowa ziemia daje najlepsze terroir ),mieszam z glina i zwykla ziemia i obornikiem.
Ze wzgledu na bliskosc jeziora mam w sloneczne dni zawsze dlugo rose ,dlatego mysle moge miec wieksza presje maczniaka rzekomego niz w innych lokalizacjach


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2018, 06:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
zbyszekB napisał(a):
WinnicaUdziejek napisał(a):
.....
Ja jak kopie dolek to na ponad metr. Dodaje kamieni granitowych (ponoc granitowa ziemia daje najlepsze terroir ),mieszam z glina i zwykla ziemia i obornikiem.
....

Masz pomysły nie z tej planety :shock: :lol:
A to lustra na wierzejach od stodoły, a to odmiana późniejsza od rieslinga na dalekiej północy, a teraz doły na ponad metr głębokie pełne kamieni :!: :mrgreen:
Powodzenia
Ja się już wyłączam z takiej dyskusji

Ja bym tylko podsumował - są odmiany które nie będą rosły w Polsce, im szybciej do tego dojdziemy tym lepiej dla nas. Są odmiany które będą rosły ale owoce nie będą dojrzewać wystarczająco i wino które z nich się zrobi nie będzie tym winem które piliśmy za granicą. Każdy ten etap przechodzi. To tylko kwestia skali, jeden posadzi 5 krzaczków (ja, Blauburgera) inny 50! jeden będzie tylko okrywał na zimę a inny rył doły na metr głębokie, okładał kamieniami żeby gromadziły ciepło w dzień, montował lustra, itd.
Oczywiście, niech każdy robi jak sobie chce, ale nowi którzy tu przyjdą niech wiedzą, że to trudny temat i moim zdaniem, skazany na niepowodzenie.
Ja swoje Blauburgery chyba wykopię - akceptowałem, że da się z nich zrobić dobre wino raz na 5 lat, w pozostałe lata domieszać do innych odmian, ale nawet to jest trudne, a wino nie wychodzi takie jak piłem na Węgrzech.

Moim zdaniem, lepszym rozwiązaniem jest robić wino z lepiej przystosowanych odmian, nawet nieco "gorsze", a tą butelkę, czy pięć, ulubionego wina sobie kupić na ekstra okazje.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2018, 12:43 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 listopada 2017, 15:12
Posty: 308
Lokalizacja: Warszawa
No i to jest zagwozdka, bo zgodnie z danymi vcr powinien byc wczesniejszy niz pinot blanc (pecorino jest precoce a pinot medio precoce)
I badz tu mądry...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2018, 13:36 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 945
Lokalizacja: małopolska
W katalogu krajowym jest jednak podane dojrzewanie w 2 epoce ale też duża odporność na oba mączniaki:
http://catalogoviti.politicheagricole.i ... codice=184
To jest więc odmiana jedynie na najlepsze stanowiska w Polsce, podobnie zresztą jak Riesling. Ja z założenia nie sadzę w większych ilościach niczego co dojrzewa później niż w 1 epoce co i tak jest na granicy i tutaj chyba popełniłem błąd ale nie widziałem wcześniej tej strony.
Natomiast odmiana faktycznie może być bardzo interesująca do krzyżówek jeżeli tylko jest w miarę mrozoodporna.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2018, 13:48 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 listopada 2017, 15:12
Posty: 308
Lokalizacja: Warszawa
No i w tym zrodle podaja, ze pinot blanc na koniec 2 "epoki" a jest tu pare osob, ktore z powodzeniem winifituja pinota... ciekawa zagwozdka :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO