Teraz jest piątek, 16 maja 2025, 00:30

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 7 września 2017, 21:34 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 443
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
Załącznik:
lisc3.png
lisc3.png [ 120.53 KiB | Przeglądane 1632 razy ]
meczace jest to dostosowywanie rozmiaru ekranu do KIB


Załączniki:
pecorino 5.png
pecorino 5.png [ 209.25 KiB | Przeglądane 1629 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 9 września 2017, 22:48 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Potwierdzę, myślałem że wyschly i mróz im odwalił, a przeżyły i rosły. Mączniaki też nie ruszają tej odmiany.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 2 maja 2018, 08:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Pecorino, pierwsze kwiatostany:
Obrazek

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 4 maja 2018, 13:02 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 443
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
RobertR napisał(a):
Pecorino, pierwsze kwiatostany:
Obrazek

Dasz ciekawe sprawozdanie,zapowiada sie cieply maj i dobry rok.
Szok jak to wielkie poroslo u ciebie u mnie paczkuje.
Jednak nie jest tak zle z ta wegetacja w Suwalkach. Porownywalem poludnie Anglii i Suwalki ,bardzo podobny start w wegetacji
Kiedy rodzice byli w Sandomierzu w polowie kwietnia i wyslali mi zdjecia ,bylem w szoku ze tam tak zielono ,bo w Anglii na skutek zimnego marca/kwietnia wegetacja strasznie opozniona.
Ponadto zapowiada sie ze w wielu regionach Francji moze nie byc zbioru poraz drugi ,w tamtym roku mroz zniszczyl kwiaty i nic nie owocowalo. Jestem podbudowany tym ze nie tylko mi takie cos sie zdarza,bo winorosl wymaga cierpliwosci .


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 sierpnia 2018, 20:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
ostrowin napisał(a):
Jak radzi sobie pecorino w tym roku? :)


Radzi sobie dobrze, gdyż widać że ma ponadprzeciętną dla vinifer odporność na mączniaki, ale szanse dojrzewania widzę marnie. Za punkt odniesienia przyjąłem Hibernal, odmianę o granicznym terminie dojrzewania. Hibernal już jadalny, ok. 18 brix.
Pecorino jeszcze twarde, dopiero miękną pojedyncze jagody. W tym roku może na październik doleci,ale w przeciętnym szans nie widzę.

Obrazek

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 września 2018, 08:45 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 443
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
wstepnie nie jest zle z tym Pecorino ,dosc odporny na prawdziwego ,troche podatne na rzekomego ale ogolnie 2-3 opryski w sezonie wystarcza by zachowac ja w dobrej kondycji.
Ciekawy jestem czy komus juz owoce miekna .Ja wiem ze jest pozna ok 10-14 dni po Pinot Grigio.We wloszech zbierana jest przecietnie w 2 tygodniu wrzesnia(czyli teraz).Mysle ze jest jeszcze za wczesnie na zbior ,ale jak owoce juz robia sie miekkie ,to bedzie dla mnie to dobra wiadomosc.To jest odmiana domiewam dosc neutralna(czy to prawda?) ale ponoc o duzym potencjale,do dlugiego przechowywania.

Nie stawiam na ilosc ,ale na jakosc ,zdaje sobie sprawe ,ze nie dojrzeje kazdego roku .Ja bede zadowolony jak bede mial zbior co drugi rok..Mam tylko 9 sztuk moge pozwolic sobie na ryzyko ,mam oczywiscie odmiany ktore dojrzewaja niezawodnie co roku.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 września 2018, 10:15 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 15 listopada 2016, 22:24
Posty: 46
Lokalizacja: Kraków, północny
Moje Pecorino rośnie w tunelu, ok 3 tygodni temu już dojrzały kontrolne grona, miały 22 - 25 brix.
Kwasów nie mierzyłem bo nie miałem czym, tak się złożyło ?.
Potwierdzam odporność.
Organoleptycznie bardzo słodkie bez wyczuwalnych kwaśnych posmaków.


Załączniki:
Pecorino.jpg
Pecorino.jpg [ 115.21 KiB | Przeglądane 1201 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 września 2018, 16:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
nyfel napisał(a):
Moje Pecorino rośnie w tunelu, ok 3 tygodni temu już dojrzały kontrolne grona, miały 22 - 25 brix.
Kwasów nie mierzyłem bo nie miałem czym, tak się złożyło ?.
Potwierdzam odporność.
Organoleptycznie bardzo słodkie bez wyczuwalnych kwaśnych posmaków.


W Polsce Pecorino niestety tylko do tunelu.
W gruncie może w tym roku po połowie października. Teraz kwasy ma takie że idealnie nadaje się do przetykania kanalizacji.
Szkoda bo oprócz za późnego dojrzewania odmiana bezproblemowa w uprawie.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 września 2018, 18:18 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
W Winnicy Udziejow życzę by dojrzało raz na 10lat i to będzie sukces.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 września 2018, 19:28 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 443
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
RobertR napisał(a):
nyfel napisał(a):
Moje Pecorino rośnie w tunelu, ok 3 tygodni temu już dojrzały kontrolne grona, miały 22 - 25 brix.
Kwasów nie mierzyłem bo nie miałem czym, tak się złożyło ?.
Potwierdzam odporność.
Organoleptycznie bardzo słodkie bez wyczuwalnych kwaśnych posmaków.


W Polsce Pecorino niestety tylko do tunelu.
W gruncie może w tym roku po połowie października. Teraz kwasy ma takie że idealnie nadaje się do przetykania kanalizacji.
Szkoda bo oprócz za późnego dojrzewania odmiana bezproblemowa w uprawie.


Mysle, ze jestes w tym pewnym autorytetem ,ale dalej nie rozumiem czemu jestes tak na nie z tym Pecorino , sezon jeszcze trwa miesiac.
Wiem ,ze ty eksperymentowales z poznymi odmianami takimi jak Sauvignon Blanc. Ciekawy jestem jak ty swoja wypowiedz uzasadnisz. Wiem ,ze ten rok jest prawdopodobnie najcieplejszy w calej historii , - globalne ocieplenie. Mysle ze nawet ja na Suwalszczyznie moge miec w tym sezonie ponad 3000 sat. Jak dobrze wiesz te lata u nas sa dosc skrajne,zimne kaprysne lub upalne .Pewnie masz racje ze w wiekszej skali to sie nie oplaca ,bo zbyt duze ryzyko.Tylko tak amatorsko jak ja moze sie udac.

-- Sunday, 9 September 2018, 20:27 --

nyfel napisał(a):
Moje Pecorino rośnie w tunelu, ok 3 tygodni temu już dojrzały kontrolne grona, miały 22 - 25 brix.
Kwasów nie mierzyłem bo nie miałem czym, tak się złożyło ?.
Potwierdzam odporność.
Organoleptycznie bardzo słodkie bez wyczuwalnych kwaśnych posmaków.


czyli nie jest tak zle jak ok 23 brix w polowie sierpnia
Czy moge sie zapytac kiedy twoje Pecorino zakwitlo w tym tunelu ,jesli pamietasz?

-- Sunday, 9 September 2018, 20:28 --

michal278 napisał(a):
W Winnicy Udziejow życzę by dojrzało raz na 10lat i to będzie sukces.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka


dziekuje ,ze optymizm


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 września 2018, 20:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Po przebiegu pogody tego roku należy sądzić że w przeciętnym sezonie Pecorino nie dojrzeje.
No chyba że stare odmiany mają to do siebie że nie reagują swoim biologicznym zegarem na takie ociepleniowe anomalie i co roku Pecorino ( w mojej lokalizacji) tak jak w tym doleci na ok. połowę października.
Tak ma np. Cabernet Franc, wydawałoby się że powinien już niedługo być do zbioru bo 3 tygodnie z wegetacją do przodu, nic z tych rzeczy, wyjątkowo długo się przebarwiał, jeszcze niektóre jagody nie wybarwione do końca, i dojrzeje jak co roku po połowie października.
Po prostu nie wiem, ale na zasadzie analogii może być tak, a może być inaczej.
A Sauvignon Blanc nie jest taki późny, ale mam problemy z szarą pleśnią, i te odmiany które sobie nie radzą z tym wylatują.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 września 2018, 18:42 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Co do Udziejek. Naprawdę trzeba mieć pod czapą by na Suwalszczyźnie sadzić takie odmiany. Mamy najkrótszy okres wegetacji, do tego przymrozki do połowy maja i od połowy października. Jeśli ktoś chce uprawiać tutaj winogrona to tylko odmiany estonskie dadzą w miarę co roku przwidywalne zbiory.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 września 2018, 21:08 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 5 września 2017, 07:09
Posty: 93
Lokalizacja: Lipsk (nad Biebrzą)
Może nie jestem z Suwałk ale mam niedaleko i się z tobą niezgodze. Przykladowy dornfelder w tym roku już ma 20 brix powisi do mrozów. Poprzednimi laty gorzej niż 17 nie zanotowalem.
Może Michał z Twoja lokalizacja, terrior coś nie tak?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 września 2018, 07:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Wczoraj zebrałem Cabernet Sauvignon i Syrah(w gruncie), ładnie dojrzały na 21,5 brix. Idealnie zdrowe. CS jak na koniec września dojrzał najlepiej odkąd go mam. Syrah co roku dojrzewa nawet lepiej, ale miewa problemy z sz.p.(w tym roku wyjątkowo zdrowy)
Pecorino dalej wisi kwaśne jak cholera, i zaczyna go łapać sz.p. (zatem nabiera cukru).
Więc albo mam g... stanowisko, albo jakiś zwariowany rok, albo nie ma co dalej dyskutować, chyba że o uprawie Pecorino w szklarni.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 13 października 2018, 20:38 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 443
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
jeszcze do 2 tygodni moze wisiec aby tylko dobil do 20 brix,to nie bedzie juz zla wiadomosc.
Moim celem jest by przekroczyl u mnie ok 16 brix to juz nie bedzie zle,bede go mieszal z Bianka ktora ma wzglednie niska kwasowosc.


czy komus dojrzalo Pecorino w tym roku?

moje pecorino juz okryte na zime.
Bardzo ladnie drewnieje az po same konce na 2 metry


Załączniki:
Komentarz: okryte na zime pecorino 6/10/2018
thumbnail (4)gggggggggggggg.jpg
thumbnail (4)gggggggggggggg.jpg [ 99.82 KiB | Przeglądane 705 razy ]
Komentarz: pecorino i inne mieszane odmiany 6/10/2018
thumbnail (5)gggggggggg.jpg
thumbnail (5)gggggggggg.jpg [ 113.77 KiB | Przeglądane 705 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 20 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO