Teraz jest piątek, 16 maja 2025, 00:15

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 2 stycznia 2017, 17:25 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 443
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
facet z tymi klonami mi odpowiedzial , tylko boje sie co do ilosci TO pierwsze pytanie ktore mi zadal .
Tu chyba trzeba kilku chetnych ja chce tylko 4sztuki


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 3 stycznia 2017, 00:49 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 443
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
inna szkolka
klon 1 ISV wyhodowane rowniez na przedgorzu Alpejskim

http://www.associazionemiva.it/images/p ... tabile.pdf

wedlug Uniwersytetu w Marche(Cocci Grifoni)
Pecorino ma duzy poziom B-phenylo-ethylo-akoholu-ktory pachnie rozami ,
izoamyl-acetowy-odpowiada za aromat bananow
etyl-octanowy-aromaty cytrusow
etyloheksanian butylocyny aromat jablek
starzejace sie wina maja wiecej diethylu estrowego kwas butanodiowego ktory odpowiada za delikatny serowy aromat


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 3 stycznia 2017, 06:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4621
Lokalizacja: Rybnik
WinnicaUdziejek napisał(a):
i
Pecorino ma duzy poziom B-phenylo-ethylo-akoholu-ktory pachnie rozami ,
izoamyl-acetowy-odpowiada za aromat bananow
etyl-octanowy-aromaty cytrusow
etyloheksanian butylocyny aromat jablek
starzejace sie wina maja wiecej diethylu estrowego kwas butanodiowego ktory odpowiada za delikatny serowy aromat

Jeśli się nie ma pewności co do tłumaczenia to lepiej podawać nazwy związków chemicznych w oryginale.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 12 stycznia 2017, 11:12 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 945
Lokalizacja: małopolska
Sączę właśnie Pecorino Cantina Zaccagnini Yamada 2014. Wino ma świetną strukturę, opartą na wysokiej, wibrującej kwasowości. Nos - cytrusy i owoce egzotyczne. Usta zdominowane przez cytrus i limonkę, wysoka mineralność i bardzo długi finisz. Dawno nie piłem równie dobrego białego wina wytrawnego. Do ryb i owoców morza nie widzę lepszego dodatku.

-- Cz sty 12, 2017 11:12 am --

Dowiedziałem się od Włochów, że odmiana ma dosyć poważny mankament w odniesieniu do naszego klimatu. Otóż startuje u nich ok. tydzień przed Pinot i Chardonnay. Będzie więc u nas wybitnie podatna na wiosenne przymrozki.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 marca 2017, 13:59 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 15 listopada 2016, 22:24
Posty: 46
Lokalizacja: Kraków, północny
Witam,
Jestem zainteresowany,
mam możliwość posadzenia w szklarni, tunelu foliowym lub pod ścianą szklarni od strony południowej.
Pw.

Pozdrawiam
Robert


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 marca 2017, 09:35 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Z chęcią też przyjmę do testów kilka sadzonek. Folia, grunt ściana i różne siedliska się znajdą.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 31 marca 2017, 20:27 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 22 września 2010, 20:53
Posty: 986
Lokalizacja: Beskid Wyspowy
Popraw link, bo to, co dałeś jest linkiem do pliku na pulpicie komputera do którego nikt poza właścicielem (ccuk) nie ma dostępu.

Prawdopodobnie chodziło Ci o ten opis: http://torricantine.it/web/pecorino-d-abruzzo/

Po przetłumaczeniu przez Google: https://translate.google.pl/translate?s ... edit-text=

_________________
Mój profil w Wiki - uprawiane odmiany


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 kwietnia 2017, 19:44 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 8 września 2016, 11:11
Posty: 34
Lokalizacja: 25km na zachód od Zielonej Góry
Posadziłem dzisiaj 4 na SO4 i 1 na 420a które właśnie do mnie przyszły. Jak myślicie, jaka forma może być w naszym klimacie dla niego najodpowiedniejsza?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 kwietnia 2017, 20:02 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 15 listopada 2016, 22:24
Posty: 46
Lokalizacja: Kraków, północny
Serdecznie Dziękuję,

Dziś dotarły również do mnie.

Pozdrawiam
nyfel


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 kwietnia 2017, 20:43 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 443
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
no wlasnie mialem problem z zapakowaniem ,nie mam w tym doswiadczenia.
Mysle ze kiedy wysylalem luski juz pekly i wlokno wyszlo na zewnatrz, radzilbym przeczekac te chlody przymrozki moga chwycic.Ja jeszcze w tym tygodniu trzymam w piwnicy i bede prowadzil" na glowe"
podkladka so4 na bardziej uniwersalne warunki glebowe,420a bardziej na zasadowe gleby.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 08:12 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Ja też koledze dziękuję za krzaki odebrane osobiście. Winnica w pięknym miejscu Suwalszczyzny.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 kwietnia 2017, 08:31 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 28 marca 2014, 16:59
Posty: 145
Lokalizacja: Poznan
Ja też bardzo dziękuje obu kolegom za sadzonki. Wystawiłem sobie na dwór w solidnej donicy (Dzięki Tomul), ale po jednej nocy z przymrozkami zrezygnowałem jeszcze z wkopywania i potrzymam jak długo się da w chłodnym miejscu w domu. Pączki jeszcze się do końca nie rozwinęły(wyszły takie zielone kuleczki), ale za kilka dni będę wiedział, czy nie oberwały. Czy ktoś z okolic południowo-zachodniego Poznania (Plewiska, Komorniki) notuje jakie były przymrozki w nocy z 18.na 19.04.?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 września 2017, 12:02 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 443
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
Po tym sezonie już cos niecos można powiedzic o tej odmianie.
U mnie wszystkie sadzonki przyjely się dobrze i z tego co ja zaobserwowałem calkiem wysoka odporność na choroby miałem w tym roku presje na mączniaka rzekomego Pecorino trochę zlapala tego mączniaka, ale wygląda na to ze mniej podatna od Ronda czy Goluboka,czy Cabernet Cortis. Trudno powiedzieć.
Po mojej obserwacji wynika ze odporność na maczniaka rzekomego nieco trochę poniżej Solaris.
Najbardziej w tym roku zawiodłem sie Muskatem Odeskim, posadzilem go w tym roku tylko dlatego ze z opisu w dziale odmiany jest napisane ze Muskat Odeski ma wysoka odporność na choroby. Niestety ze wstępnych obserwacji wynika ze jest mniej odporny od Pecorino, ktory rosnie obok.
Odpornosc na mączniaka rzekomego znaczaca ,uprawa ekologicna w strefie badan ,ale mysle ze prewencyjnie należy się 1-2 opryski

-- Sunday, 3 September 2017, 13:00 --

bym chetnie zalaczyl photo ale nie umiem ,gdy probuje zalaczyc za dużo mB ,gdy pomiejsze photo nic nie widać bo za male zdjecie


Ostatnio edytowano niedziela, 3 września 2017, 20:36 przez WinnicaUdziejek, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 września 2017, 16:29 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 8 września 2016, 11:11
Posty: 34
Lokalizacja: 25km na zachód od Zielonej Góry
U mnie przyjęły się wszystkie, przy czym ta na 420a rośnie wyraźnie słabiej od tych na SO4. Bałem się, że nic z nich już nie będzie bo ściął je przymrozek, ale potem odbiły i rosły dobrze. Mączniaka mocno nie łapały, mimo tego że na paru innych krzakach obok był dość widoczny.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 września 2017, 20:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Co prawda są to zbyt młode rośliny be generalizować, ale faktycznie gdyby były przesadnie podatne na obydwa mączniaki to coś by się na nich pojawiło, bo rzekomy po deszczach jak najbardziej się pojawił.
Jednakże mogę stwierdzić na tym etapie widać ponadprzeciętną odporność m.rz, m.p dopiero zaczyna się pojawiać na Marquette i krzyżówkach z v. amurensis, ale na viniferach jeszcze nic nie widać.
Podobnie dobrze wygląda Negru de Dragasani, przy Dunaju obydwie odmiany zachowują się wręcz jak "pancerniaki" :lol:

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO