Znam obydwa artykuły, też mi się to rzuciło w oczy. Mało tego:
2009 napisał(a):
Owoce pobrane do analiz pochodziły z krzewów rosnących w winnicy ?Garlicki Lamus?, która znajduje się w Stacji Doświadczalnej Katedry Sadownictwa i Pszczelnictwa w Garlicy Murowanej koło Krakowa. Owoce pochodziły z 3-letnich krzewów...
2010-2013 napisał(a):
The study was carried out in the ?Garlicki Lamus? vineyard located in Garlica Murowana (near Kraków, Poland, coordinates: 19°56?E and 50°08?N) in 2010-2013.
Wniosek: Zawartość polifenoli w Jutrzence spada wraz z wiekiem

Zodiak napisał(a):
Zdecydowanie ten artykuł powinien mieć swój osobny wątek. Postuluje aby Piotr taki wątek otworzył, a administracja przeniosła posty.
Nie śmiałbym. Zodiak wykonałeś dużą pracę dochodzeniową, uważam że Ty powinieneś być autorem wątku. Temat z pewnością jest do wydzielenia. Pozwolę sobie jedynie zaproponować brzmienie nowego tematu: "Parametry i zbiory odmian przerobowych - publikacje naukowe" (lub coś o podobnym znaczeniu).
Ja wrócę jeszcze do zawartości kwasów.
Otóż na dyskusję moim zdaniem zasługują również wyniki prezentowane w tym artykule (gdyby się nie otwierał w przeglądarce, trzeba pobrać):
Dobrowolska-Iwanek J., Gąstoł M., Wanat A., Krośniak M., Jancik M., Zagrodzki P.,
Wine of Cool-climate Areas in South Poland. S. Afr. J. Enol. Vitic., Vol. 35, No. 1, 2014.
Tym razem badano wina gotowe. I gdyby ktoś pytał jaki jest najlepszy sposób na odkwaszenie wina, to po lekturze tego artykułu, można odpowiedzieć: zrób badania naukowe (por. Tabela 2 na stronie 4). Większa rozdzielczość po kliknięciu.
Załącznik:
TA-polskie-wina.gif [ 42.13 KiB | Przeglądane 1067 razy ]