Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 03:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 2 grudnia 2016, 15:49 
czeladnik
czeladnik

Wiem, że nie ten rocznik, ale postanowiłem nie wrzucać do tematu z 2013 roku bo pewnie nikt by tam już nie zaglądnął (jeżeli się pomyliłem to proszę o przeniesienie tego postu do takiego samego tematu z rocznika 2013), a myślę że dane ciekawe, zwłaszcza jeżeli chodzi o stosunek poszczególnych kwasów w przerobówkach (zob. tabela 8.).

Gąstoł M., Vineyard performance and fruit quality of some interspecific grapevine cultivars in cool climate conditions.

Mapa najpopularniejszych odmian przerobowych uprawianych w Polsce
Winogrodnicy.PL < Tutaj polskie winnice się liczą! Pozdrawiam, Piotr

PostNapisane: piątek, 2 grudnia 2016, 17:16 
Kiper
Kiper

EnoLab napisał(a):
.....myślę że dane ciekawe, zwłaszcza jeżeli chodzi o stosunek poszczególnych kwasów w przerobówkach (zob. tabela 8.).Gąstoł M., Vineyard performance and fruit quality of some interspecific grapevine cultivars in cool climate conditions.
Dla amatorów mojego pokroju, wytwórców garażowo piwnicznych dane są ciekawe. Praktycznie dokonujemy pomiaru tylko total acid. Stosunek kwasu tartaric i malic ma istotne znaczenie, kiedy chcemy używać drożdży redukujących w różnym procencie malic w wytwarzaniu win czerwonych czy białych.

PostNapisane: sobota, 3 grudnia 2016, 18:29 
czeladnik
czeladnik

Również bardzo interesujące są dane zawarte w tabeli nr 9,które określają wartości zdrowotne/ogólny poziom polifenoli oraz FRAP-poziom antyoxydantów/ poszczególnych odmian winorośli.Powyższe dane potwierdzają,że wartość tak polifenoli jak i FRAP w dużej mierze jest uzależniona od warunków jakie towarzyszą uprawianym odmianom.Piotr.

PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2016, 05:11 
Ekspert
Ekspert

Wielka szkoda, że w badanych odmianach zabrakło Solarisa..
Zaliczenie Swenson Red do odmiany ciemnej (Red) i umieszczenie w badaniu jako odmiany na wino jest kontrowersyjne, ale
moje zdziwienie dotyczy danych z tabeli 9.
Do tej pory w stosunku do Jutrzenki podawane były zupełnie inne dane (Patrz wiki. Badania w Collegium Medicum UJ). Z artykułu, który podrzucił nam Piotr wynika, że zawartość polifenoli(TCP) w Jutrzence jest na bardzo niskim poziomie (najniższym z badanych odmian bialych), a antyoksydanty (FRAP) są poniżej średniej dla odmian białych. Do tej pory uważano że w tym względzie Jutrzence bliżej jest do odmian ciemnych niż białych , a tu taki Zonk. Ciekawe, które dane są prawidłowe.
Dzisiaj za dnia postaram się zobrazować to na wykresie.

Zdecydowanie ten artykuł powinien mieć swój osobny wątek. Postuluje aby Piotr taki wątek otworzył, a administracja przeniosła posty.

-- niedziela, 4 grudnia 2016, 06:11 --

Zebrałem dane powtarzających się odmian z wiki i artykułu w tabele i zrobiłem wykresy.
Są pomiędzy pomiarami robionymi w Collegium Medicum UJ w Krakowie (do weryfikacji czy chodzi o tę uczelnię) i Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie różnice. Te różnice mogą: być bo różne lata, bo różne stanowisko, ale w przypadku Jutrzenki w obu parametrach (TCP i FRAP) różnica jest ponad 600% (SIC!). To nie może być przypadek.
Może Piotr zabawi się w Sherlocka Holmesa.

Załączniki:
FRAPpng.png
FRAPpng.png [ 7.87 KiB | Przeglądane 1208 razy ]
TCP.png
TCP.png [ 8.1 KiB | Przeglądane 1208 razy ]
Dane FRAP i TCP.png
Dane FRAP i TCP.png [ 12.64 KiB | Przeglądane 1208 razy ]

PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2016, 08:26 
Ekspert
Ekspert

Może jedno badanie dotyczyło "wina" a drugie badanie dotyczyło "soku"?

PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2016, 10:27 
Ekspert
Ekspert

Oba badania dotyczyły moszczu ( soku). Nie mając wglądu w pierwsze źródło (to z wiki i chyba to na, które powołuje się Boska z artykułu z wiki) będzie to spekulacja. Jednak różnica w zawartości polifenoli i antycjanów jest ogromna, wielokrotnie większa niż u innych odmian.

-- niedziela, 4 grudnia 2016, 11:21 --

Zajrzałem do wiki jeszcze raz i okazało się, że jest tam podlinkowany rzeczony artykuł (klikałem wcześniej w ten link, ale nic mi się nie otwierało). Ciekawostką jest to, że jednym z autorów jest Maciej Gąstoł. Czyli mamy tego samego autora i różne wyniki. Z artykułów wynika, że stosowano podobne procedury pozyskiwania moszczu. Autorzy zwrócili uwagę na to, że w przypadku Jutrzenki wyniki w zakresie FRAP i TCP są podobne do odmian ciemnych.
Pierwszy artykuł jest 2009 drugi z 2015. Poniżej tabelki z danymi i wnioski z pierwszego artykułu. Oprócz wspominanych przeze mnie wcześniej ogromnych różnic w przypadku Jutrzenki rzuca się w oczy także ta sama jednostka w przypadku TCP [g GAE/L], a wartości różne o dwa rzędy wielkości.
W przypadku FRAP mamy do czynienia z różnymi jednostkami raz jest zawartość w litrze drugi raz w kilogramie soku. Co nadal nie tłumaczy różnicy ponad 600%.
Moim zdaniem Maciej Gąstoł powinien skupić się na Jutrzence w swoich badaniach i zweryfikować te dane.

Załączniki:
dane .png
dane .png [ 98.54 KiB | Przeglądane 1138 razy ]
wnioski Jutrzenka.png
wnioski Jutrzenka.png [ 78.72 KiB | Przeglądane 1138 razy ]

PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2016, 13:00 
Ekspert
Ekspert

Autoreferat 2015 - Maciej Gąstoł
Autor dr M,G. omawia badania i przedstawia wnioski
(także o nawożeniu winorośli i wyrobie wina)

PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2016, 14:01 
czeladnik
czeladnik

Znam obydwa artykuły, też mi się to rzuciło w oczy. Mało tego:
2009 napisał(a):
Owoce pobrane do analiz pochodziły z krzewów rosnących w winnicy ?Garlicki Lamus?, która znajduje się w Stacji Doświadczalnej Katedry Sadownictwa i Pszczelnictwa w Garlicy Murowanej koło Krakowa. Owoce pochodziły z 3-letnich krzewów...
2010-2013 napisał(a):
The study was carried out in the ?Garlicki Lamus? vineyard located in Garlica Murowana (near Kraków, Poland, coordinates: 19°56?E and 50°08?N) in 2010-2013.
Wniosek: Zawartość polifenoli w Jutrzence spada wraz z wiekiem ;-)

Zodiak napisał(a):
Zdecydowanie ten artykuł powinien mieć swój osobny wątek. Postuluje aby Piotr taki wątek otworzył, a administracja przeniosła posty.
Nie śmiałbym. Zodiak wykonałeś dużą pracę dochodzeniową, uważam że Ty powinieneś być autorem wątku. Temat z pewnością jest do wydzielenia. Pozwolę sobie jedynie zaproponować brzmienie nowego tematu: "Parametry i zbiory odmian przerobowych - publikacje naukowe" (lub coś o podobnym znaczeniu).

Ja wrócę jeszcze do zawartości kwasów.
Otóż na dyskusję moim zdaniem zasługują również wyniki prezentowane w tym artykule (gdyby się nie otwierał w przeglądarce, trzeba pobrać):
Dobrowolska-Iwanek J., Gąstoł M., Wanat A., Krośniak M., Jancik M., Zagrodzki P.,
Wine of Cool-climate Areas in South Poland. S. Afr. J. Enol. Vitic., Vol. 35, No. 1, 2014.
Tym razem badano wina gotowe. I gdyby ktoś pytał jaki jest najlepszy sposób na odkwaszenie wina, to po lekturze tego artykułu, można odpowiedzieć: zrób badania naukowe (por. Tabela 2 na stronie 4). Większa rozdzielczość po kliknięciu.
Załącznik:
TA-polskie-wina.gif
TA-polskie-wina.gif [ 42.13 KiB | Przeglądane 1067 razy ]

Ostatnio edytowano poniedziałek, 5 grudnia 2016, 00:50 przez EnoLab, łącznie edytowano 4 razy

PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2016, 14:13 
Ekspert
Ekspert

EnoLab napisał(a):
...]Nie śmiałbym. Zodiak wykonałeś dużą pracę dochodzeniową, uważam że Ty powinieneś być autorem wątku. Temat z pewnością jest do wydzielenia. Pozwolę sobie jedynie zaproponować nowy temat: "Parametry i zbiory odmian przerobowych - publikacje naukowe" (lub coś o podobnym znaczeniu).

Nie będę się upierał. Otworzę taki wątek i poproszę administrację o przeniesienie postów

-- niedziela, 4 grudnia 2016, 15:13 --

zbyszekB napisał(a):
Autoreferat 2015 - Maciej Gąstoł
Autor dr M,G. omawia badania i przedstawia wnioski
(także o nawożeniu winorośli i wyrobie wina)

Przeczytałem autoreferat i w temacie różnic w zawartości polifenoli i antyoksydantów w badanej Jutrzence nic z niego nie wynika.
Przyjąłem, że w przypadku pierwszego artykułu jednostka [gGAE/L] jest w rzeczywistości [mgGAE/L] zapewne jest to oczywisty błąd w druku. Natomiast w przypadku FRAP nie wiem. Autor powinien się po prostu zdecydować na jedną jednostkę. Raz na Litr raz na Kg może wynikać z użytego urządzenia pomiarowego. Warto wtedy wynik przeliczyć tak aby łatwo było porównywać pomiędzy publikacjami.

PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2016, 23:29 
Ekspert
Ekspert

EnoLab napisał(a):
.....Wniosek: Zawartość polifenoli w Jutrzence spada wraz z wiekiem ;-)

Bardzo słuszna uwaga w stosunku do badań naukowych z przed kilku lat :!: :shock:

Cytuj:
...wrócę jeszcze do zawartości kwasów.
Otóż na dyskusję moim zdaniem zasługują również wyniki prezentowane w tym artykule (gdyby się nie otwierał w przeglądarce, trzeba pobrać):
Dobrowolska-Iwanek J., Gąstoł M., Wanat A., Krośniak M., Jancik M., Zagrodzki P.,
Wine of Cool-climate Areas in South Poland. S. Afr. J. Enol. Vitic., Vol. 35, No. 1, 2014.
Tym razem badano wina gotowe. I gdyby ktoś pytał jaki jest najlepszy sposób na odkwaszenie wina, to po lekturze tego artykułu, można odpowiedzieć: zrób badania naukowe (por. Tabela 2 na stronie 4). Większa rozdzielczość po kliknięciu....

Też zwróciłem uwagę na kwasy np Marechal Foch - kilkanaście g/l :?: :!:
Nigdy jeszcze takich kwasów nie zanotowałem na swoim marszałku przez kilkanaście lat uprawy tej odmiany :shock: :!: :?:
mimo tego,że moja lokalizacja znajduje się kilkaset kilometrów dalej na północ :mrgreen:

PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2016, 01:10 
czeladnik
czeladnik

zbyszekB napisał(a):
Ale to było w soku [1], bo już w winie jest kwasowość miareczkowa równa około 3 g/L [2].
Uwaga: to wino nie jest zapewne zrobione z tego soku.

[1] Tabela 6 w: Vineyard performance and fruit quality of some interspecific...
[2] Tabela 2 w: Wine of Cool-climate Areas in South Poland

-- poniedziałek, 5 grudnia 2016, 02:09 --
gronkowiec napisał(a):
Praktycznie dokonujemy pomiaru tylko total acid.
Nawet bardziej teoretycznie niż praktycznie (por. Kwasowość miareczkowa).

PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2016, 06:13 
Ekspert
Ekspert

Jeśli dobrze zrozumiałam ten autoreferat http://wo.ur.krakow.pl/zasoby/6/2_autor ... Gestol.pdf
to odsądzany od czci i wiary Marechal Foch, z punktu widzenia dietetyki jest bardzo dobrą odmianą :roll:
ale te dane dotyczyły chyba soku?

Natomiast jeśli chodzi o wina to z kolei Regent wykazał się największą zawartością związków fenolowych oraz FRAP.
z odmian czerwonych, a Jutrzenka z białych.

Generalnie rzecz biorąc czytając wszelkie doniesienia trzeba bardzo uważnie czytać, czego dotyczą- owoców, soku, czy wina.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2016, 15:03 
czeladnik
czeladnik

Tym razem Jutrzenka na "kwaśno":
Kapłan M., Borowy A., Dobrowolska-Iwanek J., Gajdzik E., Zagrodzki P., napisał(a):
W pracy przedstawiono wpływ prowadzenia i obciążenia gronami krzewów winorośli na stężenie kwasu winowego, cytrynowego, jabłkowego oraz mlekowego w sokach z winogron odmiany Jutrzenka. Owoce pochodziły z Winnicy Faliszowice zlokalizowanej na Wyżynie Sandomierskiej. Jakościową i ilościową analizę wykonano z wykorzystaniem izotachoforezy kapilarnej.
Źródło: Wpływ prowadzenia winorośli odmiany Jutrzenka na stężenie wybranych kwasów organicznych w sokach jej owoców

PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2016, 23:16 
Ekspert
Ekspert

EnoLab napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
Ale to było w soku [1], bo już w winie jest kwasowość miareczkowa równa około 3 g/L [2].
Uwaga: to wino nie jest zapewne zrobione z tego soku.

[1] Tabela 6 w: Vineyard performance and fruit quality of some interspecific...
[2] Tabela 2 w: Wine of Cool-climate Areas in South Poland

....

Tak wygląda, że te wina nie są zrobione z tych soków co w tabeli 6 :?: :shock:
Zauważyłem też bardzo niskie cukry w tych sokach wg tabeli 6 !!!!
Ale wina mają dużo alkoholu wg tabeli 2 :?: Cukru nie żałowali :wink:
Nigdzie nie znalazłem daty zbiorów poszczególnych odmian :?:
Poza tym ,że w 2012 roku wiosenne przymrozki zniszczyły plon.(dlatego roczniki :2010,2011 i 2013)

Ekspert bardzo dobrze ocenił odmianę Aurore :!: :!:
Wino
Wygląd: klarowny, blado cytrynowo-zielony kolor, krótkie łzy.
Nos: czyste, jasne, tropikalne i roślinne aromaty.
Podniebienie: wytrawne, średnio treściwe wino o umiarkowanej kwasowości i średniej zawartości alkoholu. Odmianowe cechy smaku, o średniej intensywności. banana i zielonych oliwek z nutą skórek, średnie wykończenie.
Wniosek: dobra jakość, typowa dla cool-climate, wino z aromatem charakterystycznym dla odmiany.

Strefa czasowa: UTC + 1