Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 03:09

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 2 grudnia 2016, 15:49 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 lutego 2016, 17:17
Posty: 111
Lokalizacja: Kraków
Wiem, że nie ten rocznik, ale postanowiłem nie wrzucać do tematu z 2013 roku bo pewnie nikt by tam już nie zaglądnął (jeżeli się pomyliłem to proszę o przeniesienie tego postu do takiego samego tematu z rocznika 2013), a myślę że dane ciekawe, zwłaszcza jeżeli chodzi o stosunek poszczególnych kwasów w przerobówkach (zob. tabela 8.).

Gąstoł M., Vineyard performance and fruit quality of some interspecific grapevine cultivars in cool climate conditions.

_________________
Co i kiedy mierzyć | Kalkulatory winiarskie | Pobieranie próbek winogron

Mapa najpopularniejszych odmian przerobowych uprawianych w Polsce
Winogrodnicy.PL < Tutaj polskie winnice się liczą! Pozdrawiam, Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 grudnia 2016, 17:16 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
EnoLab napisał(a):
.....myślę że dane ciekawe, zwłaszcza jeżeli chodzi o stosunek poszczególnych kwasów w przerobówkach (zob. tabela 8.).Gąstoł M., Vineyard performance and fruit quality of some interspecific grapevine cultivars in cool climate conditions.
Dla amatorów mojego pokroju, wytwórców garażowo piwnicznych dane są ciekawe. Praktycznie dokonujemy pomiaru tylko total acid. Stosunek kwasu tartaric i malic ma istotne znaczenie, kiedy chcemy używać drożdży redukujących w różnym procencie malic w wytwarzaniu win czerwonych czy białych.

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 grudnia 2016, 18:29 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 4 listopada 2010, 12:18
Posty: 119
Lokalizacja: łódzkie
Również bardzo interesujące są dane zawarte w tabeli nr 9,które określają wartości zdrowotne/ogólny poziom polifenoli oraz FRAP-poziom antyoxydantów/ poszczególnych odmian winorośli.Powyższe dane potwierdzają,że wartość tak polifenoli jak i FRAP w dużej mierze jest uzależniona od warunków jakie towarzyszą uprawianym odmianom.Piotr.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2016, 05:11 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Wielka szkoda, że w badanych odmianach zabrakło Solarisa..
Zaliczenie Swenson Red do odmiany ciemnej (Red) i umieszczenie w badaniu jako odmiany na wino jest kontrowersyjne, ale
moje zdziwienie dotyczy danych z tabeli 9.
Do tej pory w stosunku do Jutrzenki podawane były zupełnie inne dane (Patrz wiki. Badania w Collegium Medicum UJ). Z artykułu, który podrzucił nam Piotr wynika, że zawartość polifenoli(TCP) w Jutrzence jest na bardzo niskim poziomie (najniższym z badanych odmian bialych), a antyoksydanty (FRAP) są poniżej średniej dla odmian białych. Do tej pory uważano że w tym względzie Jutrzence bliżej jest do odmian ciemnych niż białych , a tu taki Zonk. Ciekawe, które dane są prawidłowe.
Dzisiaj za dnia postaram się zobrazować to na wykresie.

Zdecydowanie ten artykuł powinien mieć swój osobny wątek. Postuluje aby Piotr taki wątek otworzył, a administracja przeniosła posty.

-- niedziela, 4 grudnia 2016, 06:11 --

Zebrałem dane powtarzających się odmian z wiki i artykułu w tabele i zrobiłem wykresy.
Są pomiędzy pomiarami robionymi w Collegium Medicum UJ w Krakowie (do weryfikacji czy chodzi o tę uczelnię) i Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie różnice. Te różnice mogą: być bo różne lata, bo różne stanowisko, ale w przypadku Jutrzenki w obu parametrach (TCP i FRAP) różnica jest ponad 600% (SIC!). To nie może być przypadek.
Może Piotr zabawi się w Sherlocka Holmesa.


Załączniki:
FRAPpng.png
FRAPpng.png [ 7.87 KiB | Przeglądane 1208 razy ]
TCP.png
TCP.png [ 8.1 KiB | Przeglądane 1208 razy ]
Dane FRAP i TCP.png
Dane FRAP i TCP.png [ 12.64 KiB | Przeglądane 1208 razy ]

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2016, 08:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Może jedno badanie dotyczyło "wina" a drugie badanie dotyczyło "soku"?

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2016, 10:27 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Oba badania dotyczyły moszczu ( soku). Nie mając wglądu w pierwsze źródło (to z wiki i chyba to na, które powołuje się Boska z artykułu z wiki) będzie to spekulacja. Jednak różnica w zawartości polifenoli i antycjanów jest ogromna, wielokrotnie większa niż u innych odmian.

-- niedziela, 4 grudnia 2016, 11:21 --

Zajrzałem do wiki jeszcze raz i okazało się, że jest tam podlinkowany rzeczony artykuł (klikałem wcześniej w ten link, ale nic mi się nie otwierało). Ciekawostką jest to, że jednym z autorów jest Maciej Gąstoł. Czyli mamy tego samego autora i różne wyniki. Z artykułów wynika, że stosowano podobne procedury pozyskiwania moszczu. Autorzy zwrócili uwagę na to, że w przypadku Jutrzenki wyniki w zakresie FRAP i TCP są podobne do odmian ciemnych.
Pierwszy artykuł jest 2009 drugi z 2015. Poniżej tabelki z danymi i wnioski z pierwszego artykułu. Oprócz wspominanych przeze mnie wcześniej ogromnych różnic w przypadku Jutrzenki rzuca się w oczy także ta sama jednostka w przypadku TCP [g GAE/L], a wartości różne o dwa rzędy wielkości.
W przypadku FRAP mamy do czynienia z różnymi jednostkami raz jest zawartość w litrze drugi raz w kilogramie soku. Co nadal nie tłumaczy różnicy ponad 600%.
Moim zdaniem Maciej Gąstoł powinien skupić się na Jutrzence w swoich badaniach i zweryfikować te dane.


Załączniki:
dane .png
dane .png [ 98.54 KiB | Przeglądane 1138 razy ]
wnioski Jutrzenka.png
wnioski Jutrzenka.png [ 78.72 KiB | Przeglądane 1138 razy ]

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2016, 13:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Autoreferat 2015 - Maciej Gąstoł
Autor dr M,G. omawia badania i przedstawia wnioski
(także o nawożeniu winorośli i wyrobie wina)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2016, 14:01 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 lutego 2016, 17:17
Posty: 111
Lokalizacja: Kraków
Znam obydwa artykuły, też mi się to rzuciło w oczy. Mało tego:
2009 napisał(a):
Owoce pobrane do analiz pochodziły z krzewów rosnących w winnicy ?Garlicki Lamus?, która znajduje się w Stacji Doświadczalnej Katedry Sadownictwa i Pszczelnictwa w Garlicy Murowanej koło Krakowa. Owoce pochodziły z 3-letnich krzewów...
2010-2013 napisał(a):
The study was carried out in the ?Garlicki Lamus? vineyard located in Garlica Murowana (near Kraków, Poland, coordinates: 19°56?E and 50°08?N) in 2010-2013.
Wniosek: Zawartość polifenoli w Jutrzence spada wraz z wiekiem ;-)

Zodiak napisał(a):
Zdecydowanie ten artykuł powinien mieć swój osobny wątek. Postuluje aby Piotr taki wątek otworzył, a administracja przeniosła posty.
Nie śmiałbym. Zodiak wykonałeś dużą pracę dochodzeniową, uważam że Ty powinieneś być autorem wątku. Temat z pewnością jest do wydzielenia. Pozwolę sobie jedynie zaproponować brzmienie nowego tematu: "Parametry i zbiory odmian przerobowych - publikacje naukowe" (lub coś o podobnym znaczeniu).

Ja wrócę jeszcze do zawartości kwasów.
Otóż na dyskusję moim zdaniem zasługują również wyniki prezentowane w tym artykule (gdyby się nie otwierał w przeglądarce, trzeba pobrać):
Dobrowolska-Iwanek J., Gąstoł M., Wanat A., Krośniak M., Jancik M., Zagrodzki P.,
Wine of Cool-climate Areas in South Poland. S. Afr. J. Enol. Vitic., Vol. 35, No. 1, 2014.
Tym razem badano wina gotowe. I gdyby ktoś pytał jaki jest najlepszy sposób na odkwaszenie wina, to po lekturze tego artykułu, można odpowiedzieć: zrób badania naukowe (por. Tabela 2 na stronie 4). Większa rozdzielczość po kliknięciu.
Załącznik:
TA-polskie-wina.gif
TA-polskie-wina.gif [ 42.13 KiB | Przeglądane 1067 razy ]

_________________
Co i kiedy mierzyć | Kalkulatory winiarskie | Pobieranie próbek winogron

Mapa najpopularniejszych odmian przerobowych uprawianych w Polsce
Winogrodnicy.PL < Tutaj polskie winnice się liczą! Pozdrawiam, Piotr


Ostatnio edytowano poniedziałek, 5 grudnia 2016, 00:50 przez EnoLab, łącznie edytowano 4 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2016, 14:13 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
EnoLab napisał(a):
...]Nie śmiałbym. Zodiak wykonałeś dużą pracę dochodzeniową, uważam że Ty powinieneś być autorem wątku. Temat z pewnością jest do wydzielenia. Pozwolę sobie jedynie zaproponować nowy temat: "Parametry i zbiory odmian przerobowych - publikacje naukowe" (lub coś o podobnym znaczeniu).


Nie będę się upierał. Otworzę taki wątek i poproszę administrację o przeniesienie postów

-- niedziela, 4 grudnia 2016, 15:13 --

zbyszekB napisał(a):
Autoreferat 2015 - Maciej Gąstoł
Autor dr M,G. omawia badania i przedstawia wnioski
(także o nawożeniu winorośli i wyrobie wina)


Przeczytałem autoreferat i w temacie różnic w zawartości polifenoli i antyoksydantów w badanej Jutrzence nic z niego nie wynika.
Przyjąłem, że w przypadku pierwszego artykułu jednostka [gGAE/L] jest w rzeczywistości [mgGAE/L] zapewne jest to oczywisty błąd w druku. Natomiast w przypadku FRAP nie wiem. Autor powinien się po prostu zdecydować na jedną jednostkę. Raz na Litr raz na Kg może wynikać z użytego urządzenia pomiarowego. Warto wtedy wynik przeliczyć tak aby łatwo było porównywać pomiędzy publikacjami.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2016, 23:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
EnoLab napisał(a):
.....Wniosek: Zawartość polifenoli w Jutrzence spada wraz z wiekiem ;-)

Bardzo słuszna uwaga w stosunku do badań naukowych z przed kilku lat :!: :shock:

Cytuj:
...wrócę jeszcze do zawartości kwasów.
Otóż na dyskusję moim zdaniem zasługują również wyniki prezentowane w tym artykule (gdyby się nie otwierał w przeglądarce, trzeba pobrać):
Dobrowolska-Iwanek J., Gąstoł M., Wanat A., Krośniak M., Jancik M., Zagrodzki P.,
Wine of Cool-climate Areas in South Poland. S. Afr. J. Enol. Vitic., Vol. 35, No. 1, 2014.
Tym razem badano wina gotowe. I gdyby ktoś pytał jaki jest najlepszy sposób na odkwaszenie wina, to po lekturze tego artykułu, można odpowiedzieć: zrób badania naukowe (por. Tabela 2 na stronie 4). Większa rozdzielczość po kliknięciu....

Też zwróciłem uwagę na kwasy np Marechal Foch - kilkanaście g/l :?: :!:
Nigdy jeszcze takich kwasów nie zanotowałem na swoim marszałku przez kilkanaście lat uprawy tej odmiany :shock: :!: :?:
mimo tego,że moja lokalizacja znajduje się kilkaset kilometrów dalej na północ :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2016, 01:10 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 lutego 2016, 17:17
Posty: 111
Lokalizacja: Kraków
zbyszekB napisał(a):
Też zwróciłem uwagę na kwasy np Marechal Foch - kilkanaście g/l :?: :!:
Ale to było w soku [1], bo już w winie jest kwasowość miareczkowa równa około 3 g/L [2].
Uwaga: to wino nie jest zapewne zrobione z tego soku.

[1] Tabela 6 w: Vineyard performance and fruit quality of some interspecific...
[2] Tabela 2 w: Wine of Cool-climate Areas in South Poland

-- poniedziałek, 5 grudnia 2016, 02:09 --
gronkowiec napisał(a):
Praktycznie dokonujemy pomiaru tylko total acid.
Nawet bardziej teoretycznie niż praktycznie (por. Kwasowość miareczkowa).

_________________
Co i kiedy mierzyć | Kalkulatory winiarskie | Pobieranie próbek winogron

Mapa najpopularniejszych odmian przerobowych uprawianych w Polsce
Winogrodnicy.PL < Tutaj polskie winnice się liczą! Pozdrawiam, Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2016, 06:13 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2859
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Jeśli dobrze zrozumiałam ten autoreferat http://wo.ur.krakow.pl/zasoby/6/2_autor ... Gestol.pdf
to odsądzany od czci i wiary Marechal Foch, z punktu widzenia dietetyki jest bardzo dobrą odmianą :roll:
ale te dane dotyczyły chyba soku?

Natomiast jeśli chodzi o wina to z kolei Regent wykazał się największą zawartością związków fenolowych oraz FRAP.
z odmian czerwonych, a Jutrzenka z białych.

Generalnie rzecz biorąc czytając wszelkie doniesienia trzeba bardzo uważnie czytać, czego dotyczą- owoców, soku, czy wina.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2016, 15:03 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 lutego 2016, 17:17
Posty: 111
Lokalizacja: Kraków
Tym razem Jutrzenka na "kwaśno":
Kapłan M., Borowy A., Dobrowolska-Iwanek J., Gajdzik E., Zagrodzki P., napisał(a):
W pracy przedstawiono wpływ prowadzenia i obciążenia gronami krzewów winorośli na stężenie kwasu winowego, cytrynowego, jabłkowego oraz mlekowego w sokach z winogron odmiany Jutrzenka. Owoce pochodziły z Winnicy Faliszowice zlokalizowanej na Wyżynie Sandomierskiej. Jakościową i ilościową analizę wykonano z wykorzystaniem izotachoforezy kapilarnej.
Źródło: Wpływ prowadzenia winorośli odmiany Jutrzenka na stężenie wybranych kwasów organicznych w sokach jej owoców

_________________
Co i kiedy mierzyć | Kalkulatory winiarskie | Pobieranie próbek winogron

Mapa najpopularniejszych odmian przerobowych uprawianych w Polsce
Winogrodnicy.PL < Tutaj polskie winnice się liczą! Pozdrawiam, Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2016, 23:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
EnoLab napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
Też zwróciłem uwagę na kwasy np Marechal Foch - kilkanaście g/l :?: :!:
Ale to było w soku [1], bo już w winie jest kwasowość miareczkowa równa około 3 g/L [2].
Uwaga: to wino nie jest zapewne zrobione z tego soku.

[1] Tabela 6 w: Vineyard performance and fruit quality of some interspecific...
[2] Tabela 2 w: Wine of Cool-climate Areas in South Poland

....

Tak wygląda, że te wina nie są zrobione z tych soków co w tabeli 6 :?: :shock:
Zauważyłem też bardzo niskie cukry w tych sokach wg tabeli 6 !!!!
Ale wina mają dużo alkoholu wg tabeli 2 :?: Cukru nie żałowali :wink:
Nigdzie nie znalazłem daty zbiorów poszczególnych odmian :?:
Poza tym ,że w 2012 roku wiosenne przymrozki zniszczyły plon.(dlatego roczniki :2010,2011 i 2013)

Ekspert bardzo dobrze ocenił odmianę Aurore :!: :!:
Wino
Wygląd: klarowny, blado cytrynowo-zielony kolor, krótkie łzy.
Nos: czyste, jasne, tropikalne i roślinne aromaty.
Podniebienie: wytrawne, średnio treściwe wino o umiarkowanej kwasowości i średniej zawartości alkoholu. Odmianowe cechy smaku, o średniej intensywności. banana i zielonych oliwek z nutą skórek, średnie wykończenie.
Wniosek: dobra jakość, typowa dla cool-climate, wino z aromatem charakterystycznym dla odmiany.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO