Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 18:14

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Panonia
PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2025, 08:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4616
Lokalizacja: Rybnik
ZbyszekTW napisał(a):
U mnie w tym roku, Panonnia i Johanniter przeciążone - oba po 4 kg z krzewu.
Panonnia: 22 Brix, TA 9
Johanniter 20 Brix, TA 7,7
Ostatecznie, wolę te parametry Johannitera.
Dodatkowo, zdecydowany plus dla Johana za większą wydajność tłoczenia i mniej osadu po sedymentacji.
Uprawowo, zdrowotnościowo, Panonia zdecydowanie wygrywa.

Wino - się robi :thumbup:


W ostatnią sobotę na kameralnym spotkaniu mieliśmy przyjemność na degustacji w ciemno porównać Panonię z 2 Johanniterami i Sauvignierem G. Panonia jeden z Johanniterów były od Zbyszka z rocznika 2023 czyli z ww. zbioru - jeśli się mylę to popraw mnie Zbyszek.
Wygrał SG. Druga była Panonia wyprzedzając Johannitery.
Panonia była dla mnie mega zaskoczeniem. Od zlotu w Piecach jej aromat bardzo się zmienił i rozwinął w kierunku rieslingowego ale z wyraźnym akcentem na wosk pszczeli. Nie wszystkim to odpowiadało ale dla mnie bardzo miła niespodzianka.
Na spotkaniu były jeszcze 2 młode poprawnie zrobione Panonie z 2024 i one jeszcze nie miały takiego profilu aromatycznego.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Panonia
PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2025, 08:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Kolejność wg średniej oceny była taka:
1. Sauvignier Gris
2. Johanniter 2024 ode mnie
3. Panonia 2023 ode mnie
4. Johanniter

Sauvignier był mocno niestandardowy, miał niską kwasowość i niski (tzn. normalny) alkohol, co nie każdy będzie w stanie uzyskać z tej odmiany.

Panonia na pewno rokuje, ale dobre wino trudno zrobić. Ma potencjał na wyraźny, przyjemny aromat (dla mnie w typie kwiatowego Rieslinga), ale trudno jest ten aromat uzyskać/utrzymać. Wg mnie sok ma za dużo pektyn i koniecznie potrzeba przy klarowaniu zastosować enzym depektynizujący i bentonit, inaczej jest problem z balansem tlen/redukcja w winie.
Mi zostało w archiwum 8 butelek z 2023 r. Czekam co pokażą koledzy w kolejnych rocznikach :D

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Panonia
PostNapisane: wtorek, 25 marca 2025, 20:13 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 28 września 2021, 21:02
Posty: 60
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa koło Krakowa
Skoro chwalicie, poszedłem do piwnicy i pobrałem próbkę zeszłorocznej panoni (2024). Wcześniej nie próbowałem i byłem ciekaw co tam się dzieje. Kolor jasny słomkowy, zapach przyjemny, ale jeszcze dość neutralny, bez śladów utlenienia. Smak jak zapach neutralny ale przyjemny, widać zę to jeszcze za młode i nie uwolniło aromatów. bardziej na ten moment przypomina sauvignon blanc niż rieslinga. Najważniejsze że nic się złego nie wydarzyło i nie utlenione, trzeba czekać dalej. W warunkach całkowicie amatorskich zrobiona panonia bez problemów z utlenieniem. Zobaczymy jak smakuje jak dojrzeje.
Obok próbka roeslera 2024, też pierwsza pobrana i tu też wygląda to obiecująco, ale to wątek o panoni.


Załączniki:
IMG_20250325_181032for.jpg
IMG_20250325_181032for.jpg [ 157.7 KiB | Przeglądane 843 razy ]

_________________
Pozdrawiam Łukasz
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Panonia
PostNapisane: wtorek, 25 marca 2025, 21:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2246
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Przypominam że Łukasz zrobił Solarisa w warunkach garażowych w ilości mikro, który był niesamowicie aromatyczny i którego próbowaliście w Żarkach. Zatem ma rękę do robienia wina. Byłem pewny że w takich warunkach i przy tej temperaturze, gdyż we wrześniu 2024 było ciepło, to wino się utleni. Więc się da.
Dla celów edukacyjnych informuję w nawiązaniu do ostatnich rozmów z panem z firmy LeMag, że drożdże zastosowane u niego to SH12. U mnie na tych drożdżach Pannonia po roku miała profil win z odmiany Grüner Silvaner, i również nie była w najmniejszym stopniu utleniona. Po półtora roku było bardzo dobrze. Na drożdżach GV 107 utleniłem nastaw z tego samego materiału co na SH 12, niezbyt mocno, ale jednak, z tym że niektórym w przeciwieństwie do mnie to wino smakowało.

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], Yandex [Bot] i 27 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO