Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 03:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 19 kwietnia 2016, 13:03 
Ekspert
Ekspert

ajka napisał(a):
... Straciła na smaku, zrobiła się taka luźna w konsystencji i ,,kaszowata''...

Czy nie uległa przemrożeniu?

PostNapisane: wtorek, 19 kwietnia 2016, 22:53 
Kiper
Kiper

Zbyszku grono jest z gruntu. Nie mam tunelu, więc wszystko rośnie w szpalerach.
A co do rejonu to właściwie niedaleko od Otwocka. Będzie ze 12 km. Tak więc może załapuję się na ten ,,mazowiecki cool klimat'' :D
Cukrów i kwasów nie mierzyłam. Grono zerwane 2 września było już dobre do zjedzenia, jagody słodkie i ścisłe, ale nie chrupiące. A te zostawione dłużej na krzewie zrobiły się rzadsze, jakby rozwodnione i przez to mniej smaczne. Zerwane były w połowie września.
A to, co zostawiłam do końca IX to już dużo straciło na wartości, po prostu przejrzałe, ,,zwarzone'' owoce. Ale jak pisałam wcześniej może to była wina suszy?
Przemek, przemrożone nie były.

PostNapisane: środa, 20 kwietnia 2016, 06:26 
czeladnik
czeladnik

Ajka

Piszesz, że zmiana jagody z chrupkiej w rozlazłą i zmiana smaku miała związek z suszą a następnie, że owoce były rozwodnione. Czy w tym czasie nie było czasem mocniejszego deszczu?. Zaobserwowałem takie zjawisko w tunelu ale w odwrotnej sytuacji, tzn przelania wodą. Podczas owocowania za dużo podlałem i Sołonoczka, Krasotka oraz Łora, z odmian chrupkich robiły się ciapowate, rozlazłe. Chyba, że w tunelu to nie miało związku i przyczyna powyższej sytuacji tkwi gdzieś indziej a jeśli tak to mnie poprawcie :).

PostNapisane: środa, 20 kwietnia 2016, 12:49 
Kiper
Kiper

Krzystek napisał(a):
Ajka
Piszesz, że zmiana jagody z chrupkiej w rozlazłą i zmiana smaku miała związek z suszą a następnie, że owoce były rozwodnione. Czy w tym czasie nie było czasem mocniejszego deszczu?

Krzysztof ja napisałam, że były jakby rozwodnione, chodziło mi o to, że już nie były takie mięsiste. Deszczu to ja nie miałam wtedy od sierpnia do października. Drzewa czereśniowe mi więdły.
I stąd moja sugestia, że mogło to mieć związek z pogodą. Było bardzo sucho i kilka dni z temperaturą dochodzącą 40*C.
Może ta odmiana lepiej się spisuje jak jest chłodniej? Ale ja nie twierdzę, że tak jest. Szukam po prostu jakiegoś logicznego wytłumaczenia.

Krzystek napisał(a):
Piszesz, że zmiana jagody z chrupkiej w rozlazłą........

ajka napisał(a):
......jagody słodkie i ścisłe, ale nie chrupiące.

Były chrupiące jak były niedojrzałe :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1