Zdjęcia to nie jedyny problem na Wiki, chociaż po zmodernizowaniu galerii zdjęć wyraźnie widać, że brakuje zdjęć koronek, liści, ogólnego widoku krzewów czy jagód. Duże braki są w opisach. Opisy odmian zza wschodniej granicy często nie pasują do naszych warunków. Warto by było, by ci, którzy uprawiają poszczególne odmiany dzielili się swoimi doświadczeniami, redagując opisy.
Na konkretnym przykładzie - wczoraj Roman (Dziadek2) o 18:47 zaproponował utworzenie odmiany
Sirius . O 18:51 przeczytałem tekst Romana i natychmiast utworzyłem odmianę. Następne kilkanaście minut zajęło mi ściąganie zdjęć Romana, umieszczanie ich na Wiki oraz wstawienie do opisu odmiany. Potem szperanie w sieci, wstawienie lakonicznego opisu odmiany i linków do zdjęć w bazie VIVC. Na 19:23 skończyłem. Potem zdjęcia na forum od Kapitana, znowu ściąganie, przesyłanie i wstawianie. Do 20:19 strona opisu gotowa. W międzyczasie prace nad zdjęciem Romana (kadrowanie, wyostrzanie) i przesłanie na Wiki - koniec o 21:38.
Po co to opisuję i przynudzam? Po to, by pokazać, że samo dodanie odmiany do Wiki to czas rzędu minuty do kilku minut. Najwięcej czasu zajmują opisy i obróbka materiałów.
Podałem mój przykład, ale przykład ZbyszkaB jeszcze bardziej daje do myślenia. Ostatnio wstawił do odmiany
Adalmiina tabelę z opisem wegetacji Adalmiiny. Tabelka niewielka, jednak pracy dużo, aby ją opracować. Sama tabelka to tylko efekt pracy, niepozorny z wyglądu. Jednak tego rodzaju materiały są najbardziej wartościowe i pochłaniają czasu o wiele więcej niż pstryknięcie zdjęcia.
Odnośnie decyzji o wyborze zdjęć. I znowu wyrażam moją własną opinię. Też na konkretnym przykładzie, choć bez nicków. Z kilku zdjęć zaproponowanych do opisu jednej z odmian na Wiki wybrałem 2. Wybór podyktowany był prostymi zasadami - ostrość zdjęcia w obszarze fotografowanej sceny, jakość zdjęcia. Do tego czasem dochodzi fakt, że prawie identyczne zdjęcia są już w galerii.
Częstym błędem w fotografowaniu jest brak ostrości pierwszego planu. Fotografujący zbyt blisko podchodzi z aparatem wyposażonym w standardowy obiektyw. Parametry obiektywu nie pozwalają wtedy na zrobienie ostrego zdjęcia. Lepiej stanąć dalej, zrobić zdjęcie wysokiej rozdzielczości i skadrować później tak, by uzyskać ostry obraz fotografowanej części winorośli. O takich sprawach, jak unikanie robienia zdjęć w ostrym słońcu też trzeba wspomnieć, bo powstają wtedy zdjęcia prześwietlone. Są też zdjęcia niedoświetlone. Na razie można przyjąć, że nie ma sensu reglamentowania ilości zdjęć lub unikać publikacji ewidentnie źle zrobionych zdjęć. Kiedy za jakiś czas okaże się, że zdjęć w Wiki jest za dużo, jakieś gremium mogłoby zdecydować o selekcji zdjęć i pozostawieniu najbardziej wartościowych.
Jak pisałem wyżej, jest to moja prywatna opinia. Decyzje i tak zapadają wśród osób funkcyjnych (moderatorzy, administratorzy). Zbyt liberalne podejście do sprawy może zaowocować bałaganem na Wiki - opinie pisane z błędami (ortograficznymi, składniowymi czy interpunkcyjnymi), materiały niesprawdzone lub skopiowane bez zgody autorów, zdjęcia innych odmian - użytkownik dostał sztobra, ukorzenił i już w pierwszym roku wstawia zdjęcia. Wiemy, że każdemu mogą się zdarzyć pomyłki, więc można zakładać, że ktoś ma inną odmianę, niż zakładał, że powinien mieć. Jest też problem nazw odmian, zwłaszcza wschodnich, gdzie oryginalne nazwy odmian pisane są cyrylicą. Trzeba przy dodawaniu takich odmian do Wiki przyjąć jednolitą metodę transkrypcji, transliteracji lub tłumaczenia na język polski.
Im większy bałagan, tym więcej będzie później roboty dla modów i adminów.
W każdym razie, inicjatywa wykorzystania materiałów użytkowników forum w opisach odmian na Wiki jest cenna.