Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 04:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 13 czerwca 2012, 20:10 
Ekspert
Ekspert

dział Wiki ODMIANY

login i hasło do działu Wiki tworzone jest automatycznie po rejestracji na naszym forum. Wystarczy się zalogować przy użyciu tych samych danych.

Zapraszamy do współtworzenia opisów i dodawania zdjęć. Jeżeli masz jakieś problemy lub pytania prosze pisać na PW.

PostNapisane: czwartek, 25 lutego 2016, 11:00 
Ekspert
Ekspert

Proponuję aby osoby pracujące nad opisami odmian na Wiki (wielki szacunek dla ich pracy), w tym wątku zwracały się ze wszelkimi prośbami dotyczącymi brakujących zdjęć i informacji dotyczących konkretnych odmian. Natomiast wszyscy, którym nie żal swoich zasobów, a brak im umiejętności i cierpliwości do pracy na wiki, będą mogli odpowiadać na te prośby szybkim linkiem do zdjęcia , albumu, wstawieniem zdjęcia, czy tez udzieleniem brakującej informacji. W porozumieniu z moderatorami będzie można dla porządku czyścić wątek z wykorzystanych lub nieprzydatnych materiałów. Powinna tu obowiązywać jedna zasada, że o wykorzystaniu bądź nie, decyduje poszukujący, a nie udostępniający materiały.

PostNapisane: czwartek, 25 lutego 2016, 13:10 
Kiper
Kiper

Zdjęcia to nie jedyny problem na Wiki, chociaż po zmodernizowaniu galerii zdjęć wyraźnie widać, że brakuje zdjęć koronek, liści, ogólnego widoku krzewów czy jagód. Duże braki są w opisach. Opisy odmian zza wschodniej granicy często nie pasują do naszych warunków. Warto by było, by ci, którzy uprawiają poszczególne odmiany dzielili się swoimi doświadczeniami, redagując opisy.

Na konkretnym przykładzie - wczoraj Roman (Dziadek2) o 18:47 zaproponował utworzenie odmiany Sirius . O 18:51 przeczytałem tekst Romana i natychmiast utworzyłem odmianę. Następne kilkanaście minut zajęło mi ściąganie zdjęć Romana, umieszczanie ich na Wiki oraz wstawienie do opisu odmiany. Potem szperanie w sieci, wstawienie lakonicznego opisu odmiany i linków do zdjęć w bazie VIVC. Na 19:23 skończyłem. Potem zdjęcia na forum od Kapitana, znowu ściąganie, przesyłanie i wstawianie. Do 20:19 strona opisu gotowa. W międzyczasie prace nad zdjęciem Romana (kadrowanie, wyostrzanie) i przesłanie na Wiki - koniec o 21:38.
Po co to opisuję i przynudzam? Po to, by pokazać, że samo dodanie odmiany do Wiki to czas rzędu minuty do kilku minut. Najwięcej czasu zajmują opisy i obróbka materiałów.
Podałem mój przykład, ale przykład ZbyszkaB jeszcze bardziej daje do myślenia. Ostatnio wstawił do odmiany Adalmiina tabelę z opisem wegetacji Adalmiiny. Tabelka niewielka, jednak pracy dużo, aby ją opracować. Sama tabelka to tylko efekt pracy, niepozorny z wyglądu. Jednak tego rodzaju materiały są najbardziej wartościowe i pochłaniają czasu o wiele więcej niż pstryknięcie zdjęcia.

Odnośnie decyzji o wyborze zdjęć. I znowu wyrażam moją własną opinię. Też na konkretnym przykładzie, choć bez nicków. Z kilku zdjęć zaproponowanych do opisu jednej z odmian na Wiki wybrałem 2. Wybór podyktowany był prostymi zasadami - ostrość zdjęcia w obszarze fotografowanej sceny, jakość zdjęcia. Do tego czasem dochodzi fakt, że prawie identyczne zdjęcia są już w galerii.
Częstym błędem w fotografowaniu jest brak ostrości pierwszego planu. Fotografujący zbyt blisko podchodzi z aparatem wyposażonym w standardowy obiektyw. Parametry obiektywu nie pozwalają wtedy na zrobienie ostrego zdjęcia. Lepiej stanąć dalej, zrobić zdjęcie wysokiej rozdzielczości i skadrować później tak, by uzyskać ostry obraz fotografowanej części winorośli. O takich sprawach, jak unikanie robienia zdjęć w ostrym słońcu też trzeba wspomnieć, bo powstają wtedy zdjęcia prześwietlone. Są też zdjęcia niedoświetlone. Na razie można przyjąć, że nie ma sensu reglamentowania ilości zdjęć lub unikać publikacji ewidentnie źle zrobionych zdjęć. Kiedy za jakiś czas okaże się, że zdjęć w Wiki jest za dużo, jakieś gremium mogłoby zdecydować o selekcji zdjęć i pozostawieniu najbardziej wartościowych.

Jak pisałem wyżej, jest to moja prywatna opinia. Decyzje i tak zapadają wśród osób funkcyjnych (moderatorzy, administratorzy). Zbyt liberalne podejście do sprawy może zaowocować bałaganem na Wiki - opinie pisane z błędami (ortograficznymi, składniowymi czy interpunkcyjnymi), materiały niesprawdzone lub skopiowane bez zgody autorów, zdjęcia innych odmian - użytkownik dostał sztobra, ukorzenił i już w pierwszym roku wstawia zdjęcia. Wiemy, że każdemu mogą się zdarzyć pomyłki, więc można zakładać, że ktoś ma inną odmianę, niż zakładał, że powinien mieć. Jest też problem nazw odmian, zwłaszcza wschodnich, gdzie oryginalne nazwy odmian pisane są cyrylicą. Trzeba przy dodawaniu takich odmian do Wiki przyjąć jednolitą metodę transkrypcji, transliteracji lub tłumaczenia na język polski.
Im większy bałagan, tym więcej będzie później roboty dla modów i adminów.

W każdym razie, inicjatywa wykorzystania materiałów użytkowników forum w opisach odmian na Wiki jest cenna.

PostNapisane: czwartek, 25 lutego 2016, 13:41 
Ekspert
Ekspert

No to chyba się zgadzamy..Ty pracujesz, Ty decydujesz, a reszta pomaga.

PostNapisane: czwartek, 25 lutego 2016, 14:33 
Kiper
Kiper

Synonimów dużo: ???????? ???? ???????? / ??-12 / ?????????? / ???????? ??????? / ?????? ????????? / ????? ????????? / ????? ??????????

Maradona / PG-12 / Czekoladowy / Maradona czerwona / Pamiati Golodrigi / Paweł Golodriga / Tajfi stabilny lub stały

Pod jaką nazwą zapisać w Wiki?

Ostatnio edytowano czwartek, 25 lutego 2016, 14:35 przez GrapesEater, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: czwartek, 25 lutego 2016, 14:35 
Ekspert
Ekspert

W tej chwili figuruje jako Maradona http://www.winogrona.org/index.php?title=Maradona
edit
wyłączyłem wygaszanie

Ostatnio edytowano czwartek, 25 lutego 2016, 15:38 przez dziadek2, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: czwartek, 25 lutego 2016, 14:43 
Kiper
Kiper

Porównuję zdjęcia dodane przez Zbyszka i Twoje, różnica w kolorze jest wyraźna. Czy na pewno Maradona i Maradona Krasnaja to ta sama odmiana? Nie ma teraz czasu sprawdzać.

http://www.winogrona.org/index.php?title=Maradona

PostNapisane: czwartek, 25 lutego 2016, 15:16 
Ekspert
Ekspert

Zbyszka fotki są z namiotu, w gruncie raczej takiego ciemnego koloru nie ma szans uzyskać, a sprawdzić dokładniej nigdy nie zaszkodzi.
Ja mam z dwóch źródeł pod nazwą PG - 12 i Pamiati Gołodrygi i w tym przypadku jest to ta sama odmiana.
Na wschodniej stronce jednak Pamiati Gołodrigi wygląda inaczej http://vinograd.info/sorta/vinnye/pamya ... drigi.html
Już kiedyś Zdzichu pisał, że jest kilka Pamiati Gołodrygi odmiany/festiwalnyj-t108-15.html?hilit=maradona%20krasnaja#p12353

PostNapisane: czwartek, 25 lutego 2016, 15:31 
Ekspert
Ekspert

Do Maradony Czerwonej mogę dołożyć to https://goo.gl/photos/Bq5XN8CJGrg5QQHn6 Chcę również przypomnieć w tym miejscu o Ani kolegi Carda, która jest klonem Maradony. Moja Maradona jest z tej linii.

PostNapisane: czwartek, 25 lutego 2016, 18:40 
Ekspert
Ekspert

GrapesEater napisał(a):
Porównuję zdjęcia dodane przez Zbyszka i Twoje, różnica w kolorze jest wyraźna. Czy na pewno Maradona i Maradona Krasnaja to ta sama odmiana? Nie ma teraz czasu sprawdzać.

http://www.winogrona.org/index.php?title=Maradona

Jest w Polsce spore zamieszanie z tą odmianą.
Wg RP
Maradona Krasna (Rodzice nieznani)
Maradona, XVII-21 - 4 9, [(Katta Kurgan x M. Węgierski) x SV]
Wg RM
Maradona - (/Katta Kurgan x Muskat Ugor./ x SV 12-375)
Sporządzając opis tej odmiany na Wiki kierowałem się opisami rosyjskojęzycznymi, np
"???????? ???? ??????? ? 1986 ?. ??? ???????????? ?????????? ?.?. ?????????, ???????????? ????????? ????? ? ?10-51-1 (????? ?????? x ????????????? ????????) x ????? ???????????"
Synonimy
"????????: (??-12, ??????????, ???????? ???????, ?????? ?????????, ????? ?????????, ????? ??????????)
???? ???????? ??????? ??? ???????????? ?????????? ?.?. ?????????, ???????????? ????????? ????? ? ?10-51-1 (????? ?????? x ????????????? ????????) x ????? ???????????.
???????? - ???????? ???? ?????????..."

Na stronach rosyjskojęzycznych kolor jagód jest różny od czerwonego do brązowego(czekoladowego)
Z tej samej winnicy:
czerwone, brązowe

Ja mam sadzonkę ze szkółki Winstok. Oni też uprawiają pod osłonami(szklarnia) i jagody są czekoladowe.

Odmiana póżna
Podobno jest już polska siewka tej odmiany pod nazwą ANIA która pod Toruniem dojrzewa nawet w gruncie, a kolor ma czekoladowy.
GrapesEater założył nawet już stronę dla tej odmiany na Wiki :clap:

PostNapisane: piątek, 26 lutego 2016, 08:52 
Ekspert
Ekspert

Petite Amie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- Pt, 26.02.2016 8:47 --

Fabel (ES 11-2-58)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

edit

znalazłem pod "E" http://www.winogrona.org/index.php?title=Fabel

PostNapisane: piątek, 26 lutego 2016, 09:40 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
Zbyszka fotki są z namiotu, w gruncie raczej takiego ciemnego koloru nie ma szans uzyskać, a sprawdzić dokładniej nigdy nie zaszkodzi.
Ja mam z dwóch źródeł pod nazwą PG - 12 i Pamiati Gołodrygi i w tym przypadku jest to ta sama odmiana.
Na wschodniej stronce jednak Pamiati Gołodrigi wygląda inaczej http://vinograd.info/sorta/vinnye/pamya ... drigi.html
Już kiedyś Zdzichu pisał, że jest kilka Pamiati Gołodrygi odmiany/festiwalnyj-t108-15.html?hilit=maradona%20krasnaja#p12353

Witam!

Prawidłowa nazwa tej odmiany to ??????????. Pod taką nazwą jest opatentowana.
http://ampelos.com.ua/viticulture/shokoladniy

Pozdrawiam
Zdzich

PostNapisane: piątek, 26 lutego 2016, 10:57 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
Podobno jest już polska siewka tej odmiany pod nazwą ANIA która pod Toruniem dojrzewa nawet w gruncie, a kolor ma czekoladowy.
GrapesEater założył nawet już stronę dla tej odmiany na Wiki :clap:

Wg mojej wiedzy ten kolega wyprowadził Anię http://winorosl.bloog.pl/

-- Pt, 26.02.2016 10:57 --

Proponuję jednak nie zaśmiecać tego wątku niepotrzebnymi wpisami. Koledzy pracujący na Wiki piszą co poszukują my podrzucamy i nic więcej.

PostNapisane: piątek, 26 lutego 2016, 18:25 
Ekspert
Ekspert

Louise Swenson

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- Pt, 26.02.2016 15:24 --

Glenora http://vinograd.info/sorta/bessemyannye ... idlis.html

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- Pt, 26.02.2016 17:18 --

Summersweet (ES 5-4-35)

Obrazek

Obrazek

-- Pt, 26.02.2016 17:23 --

Jukka

Obrazek

-- Pt, 26.02.2016 17:29 --

V25/20

Obrazek

Obrazek

-- Pt, 26.02.2016 17:38 --

Venus

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- Pt, 26.02.2016 17:41 --

Super Wczesny Bułgar

Obrazek

Obrazek

-- Pt, 26.02.2016 17:46 --

Zodiak

Obrazek

-- Pt, 26.02.2016 18:00 --

Argo

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- Pt, 26.02.2016 18:07 --

Muromiec

Obrazek

-- Pt, 26.02.2016 18:18 --

Arocznyj

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- Pt, 26.02.2016 18:25 --

Karmakod

Obrazek

PostNapisane: piątek, 26 lutego 2016, 18:36 
Ekspert
Ekspert

Do Zodiaka https://goo.gl/photos/3zmL1hrBtP3eUfTz6
i
do V-25/20 https://goo.gl/photos/mHrNgdUvqDVDdvCD9

Ostatnio edytowano piątek, 26 lutego 2016, 18:53 przez kapitan, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1