figlar007 napisał(a):
Michał, a jak z jakością owoców? Jak wygląda zawartość cukrów i kwasów? Chodzi mi o pogląd organoleptyczny, no chyba że posiadasz jakieś pomierzone wyniki.
Robiłem z niego wino, ale żaden ze mnie winiarz.
Ma duże tendencje do przeciążania się, ale jak zredukujesz obsadę gron o połowę to jakość owoców jest dobra, lepsza niż z pola. Nie wiem czy to kwestia dobrego stanowiska, czy tego drewna. Refraktometr mam, ale nie sprawdzałem mojej pergolówki.
Na początku okrywałem pień i ramiona do 1m wysokości, ale od paru lat nie okrywam, a nie przemarza i regularnie owocuje. Grona ma większe niż niejedna deserówka, a i poskubać lubię jak jest dobrze dojrzały mimo że mam sporo deserówek.
W polu niektóre nieokrywane przerobówki nie owocują w tym roku, inne mają po kilka gron, a seyvala na pergoli trzeba będzie jeszcze przerzedzić.