Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 18:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 29 kwietnia 2007, 09:05 
nowicjusz
nowicjusz

Dwa lata temu posadziłem dwie różne odmiany winogron w szklarni przydomowej ( niestety nie wiem jak się nazywały). Przycinałem je prawidłowo i w tym roku powinny juą owocować. Niestety nie owocują .Dlaczego? Słyszałem, że do hodowli w szklarni są specjalne odmiany . Czy to prawda. Jeżeli tak to proszę o informacje na temat odmin, oraz sposobu uprawy- czy uprawa w szklarni różni się od uprawy w gruncie? A może problem nieowocowania moich winogron leży po stronie nawożenia? Czekam na wasze opinie. pozdrawiam " czarny"

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 kwietnia 2007, 10:38 
przedszkolak
przedszkolak

Tutaj jest trochę http://www.winogrona.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=2459,
proponuję przejrzeć również odnośnik "Odmiany" w menu tej strony.
Pozdrawiam

PostNapisane: niedziela, 29 kwietnia 2007, 10:56 
Ekspert
Ekspert

[quote="czarny"]Dwa lata temu posadziłem dwie różne odmiany winogron w szklarni przydomowej ( niestety nie wiem jak się nazywały). Przycinałem je prawidłowo i w tym roku powinny juą owocować. Niestety nie owocują .Dlaczego? Słyszałem, że do hodowli w szklarni są specjalne odmiany . Czy to prawda. Jeżeli tak to proszę o informacje na temat odmin, oraz sposobu uprawy- czy uprawa w szklarni różni się od uprawy w gruncie? A może problem nieowocowania moich winogron leży po stronie nawożenia? Czekam na wasze opinie. pozdrawiam " czarny"

Witaj
To, że Twoje krzewy nie owocują, to nie problem nawożenia, ale np. plenności lub szkód mrozowych, albo odmiany. Do uprawy szklarniowej nadają się odmiany deserowe, wielkoowocowe,takie które nie mają szans dojrzeć w otwartym gruncie np; Gros Colman, Guzal Kara, oraz odmiany beznasienne, które potrzebują szczególnie dużo ciepła w czasie kwitnienia i dojrzewania. A teraz czym się różni uprawa szklarniowa od gruntowej;
po pierwsze sposobem nawadniania-podlewamy intensywnie na początku wegetacji, wstrzymujemy się z tą czynnością tuż przed i w czasie kwitnienia aż do momentu, gdy jagody osiągną wielkość 6-8mm śr. Znowu nawadniamy do czasu aż jagody będą miały naturalną wielkość. potem podlewamy po owocowaniu. Taki reżim z nawadnianiem szczególnie waż ny jest gdy uprawiamy odmiany wrażliwe na nawadnianie np. Cardinal, Kodrianka, Katta Kurgan x Perletta 15/42, Gros Colman, kiedy to jagody mogą pękać w reakcji na min. ilość wody. I jeszcze jedno;podlewamy zawsze rano w większych dawkach, aby nie narażać uprawy na choroby grzybowe.
pozdrawiam Wojtek z Bochni

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 kwietnia 2007, 17:53 
nowicjusz
nowicjusz

Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Nie do końca jednak zrozumiałem: czy na pewno odmina nie szklarniowa nie będzie owocować w szklarni?, czy warto poczekać jeszcze jeden rok- może w przyszłym roku zaowocują? Te moje odmiany kupione były w sklepie i myślę, że na pewno nie były szklarniowymi a raczej jakieś popularne i dobre do uprawy w naszyk klimacie -" do amatorskiej uprawy w gruncie". Byłbym wdzięczny za dalsze wjaśnienia. Pozdrawiam.

Czarny.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 kwietnia 2007, 22:39 
Ekspert
Ekspert

[quote="czarny"] Nie do końca jednak zrozumiałem: czy na pewno odmina nie szklarniowa nie będzie owocować w szklarni?, czy warto poczekać jeszcze jeden rok- może w przyszłym roku zaowocują? Te moje odmiany kupione były w sklepie i myślę, że na pewno nie były szklarniowymi a raczej jakieś popularne i dobre do uprawy w naszyk klimacie -" do amatorskiej uprawy w gruncie".

Każda odmiana , zarówno "szklarniowa" jak i do uprawy w gruncie będzie owocowała w szlarni. To, że nie zaowocowała po 2 latach może być spowodowane tym ,że odmiany które posadziłeś później wchodzą w owocowanie np. w 3 lub 4 roku po posadzeniu , lub przycinałeś zbyt krótko (nie wszystkie owocują na pierwszych dwóch pąkach). Szybkość wejścia w owocowanie zależy również od rodzaju sadzonek , dwuoczkowe doniczkowane owocują zwykle rok wcześniej niż długie kopane z gruntu.
Generalnie za wcześnie ,żeby się niepokoić :wink:

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 kwietnia 2007, 05:42 
Ekspert
Ekspert

[quote="czarny"] Byłbym wdzięczny za dalsze wjaśnienia. Pozdrawiam.

Czarny.

Tak jak to wyjaśnił Ci Kuba nie ma powodów do niepokoju. Odm. "szklarniowa", to takie pojęcie umowne, a dotyczy takich odmian które nie mają szans aby u nas dojrzeć w gruncie. Są odmiany takie jak np. Arkadia, które dają dobre plony dojrzałych jagód w uprawie gruntowej, ale w uprawie pod osłonami grona i jagody będą większe i oczywiście dużo wcześniej.

pozdrawiam Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 kwietnia 2007, 13:45 
nowicjusz
nowicjusz

Teraz to już na prawdę moja ciekawość została zaspokojona. Kiedy próbowalem szukać pod hasłem winogrona szklarniowe to takiego hasła nie mogłem znaleźć. To potwierdza Waszę wyjaścnienia. Dziwi mnie, że w katalogach odmin czy gatunków nie ma podziału na np.: deserowe, na wino, do gruntu itp. a jedynie wg. zlfabetu. Dla takiego laika jak ja to bardzo utrudnia sprawę.Zgodnie z radą poczekam jeszcze rok i zobaczę co się urodzi w przyszłym roku.
Jeszcze raz serdecznie dziękuję za informacje.
Pozdrawiam Czarny.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 kwietnia 2007, 13:51 
Ekspert
Ekspert

[quote="wojtekb"][quote="czarny"] Byłbym wdzięczny za dalsze wjaśnienia. Pozdrawiam.

Czarny.

Arkadia, które dają dobre plony dojrzałych jagód w uprawie gruntowej, ale w uprawie pod osłonami grona i jagody będą większe i oczywiście dużo wcześniej.

pozdrawiam Wojtek

No właśnie . Mam dwie arkadie w doniczkach i zastanawiam się czy nie posadzić pod osłoną. Z muskatem letnim miałem takie doświadczenie , że pod osłoną nie był wcale większy niż w gruncie. Czy pisząc o arkadii, że pod osłonami ma wieksze owoce zaobserwowales to u siebie, czy to teoria?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 kwietnia 2007, 14:30 
Ekspert
Ekspert

[quote="tomekb1"]

Czy pisząc o arkadii, że pod osłonami ma wieksze owoce zaobserwowales to u siebie, czy to teoria?

Jesteś prawie jak ten biblijny Tomasz :D :D , no pewnie, że to są moje obserwacje i doświadczenia. Jagody pod osłonami są wielkości perliczych jaj (jajeczek sobie nie robię :lol: :lol: ), grona są olbrzymie pięknie ułożone, choć trochę zbyt zbite, ale nie pękające pod własnym naciskiem, koloru złotego. Odnośnie M. Letniego, to on ma chyba taką naturę, że źle rośnie pod osłonami.
pozdrawiam Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 kwietnia 2007, 22:44 
Ekspert
Ekspert

[quote="wojtekb"][quote="tomekb1"]

Czy pisząc o arkadii, że pod osłonami ma wieksze owoce zaobserwowales to u siebie, czy to teoria?

Jesteś prawie jak ten biblijny Tomasz :D :D , no pewnie, że to są moje obserwacje i doświadczenia. Jagody pod osłonami są wielkości perliczych jaj (jajeczek sobie nie robię :lol: :lol: ), grona są olbrzymie pięknie ułożone, choć trochę zbyt zbite, ale nie pękające pod własnym naciskiem, koloru złotego. Odnośnie M. Letniego, to on ma chyba taką naturę, że źle rośnie pod osłonami.
pozdrawiam Wojtek
A ja właśnie oglądam sobie 12 numer gazetki Наша Дача i na drugiej stronce jest umieszczone zdjęcie grona Arkadii z gruntu o wadze 4.5kg - z winnicy Ałły Dierkaczewej z Ługańska.
To jakież to grona muszą byc u Ciebie Wojtku pod osłonami :?: :twisted: :twisted:

pozdrawiam
Zdzich

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 maja 2007, 19:41 
Ekspert
Ekspert

[quote="zdzicholo"]
A ja właśnie oglądam sobie 12 numer gazetki Наша Дача i na drugiej stronce jest umieszczone zdjęcie grona Arkadii z gruntu o wadze 4.5kg - z winnicy Ałły Dierkaczewej z Ługańska.
To jakież to grona muszą byc u Ciebie Wojtku pod osłonami :?: :twisted: :twisted:

pozdrawiam
Zdzich

Około 2.5 raza mniejsze :D , ale jeszcze wszystko przede mną. :D .
pozdrawiam Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 maja 2007, 10:22 
Ekspert
Ekspert

pozdrawiam Wojtek

Nie to, żebym nie dowierzał. Jasne, że masz piekną arkadie spod odłony. Chodziło mi o porównanie osłony - grunt na tej samej działce, niedaleko siebie, czy dużo "stracę" sadząc je w gruncie.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 maja 2007, 12:35 
Ekspert
Ekspert

[quote="tomekb1"]

Nie to, żebym nie dowierzał. Jasne, że masz piekną arkadie spod odłony. Chodziło mi o porównanie osłony - grunt na tej samej działce, niedaleko siebie, czy dużo "stracę" sadząc je w gruncie.

W uprawie gruntowej powinieneś osiągnąć ok.700g grona, oczywiście pod warunkiem selekcji kwiatostanów. Pod osłonami grona będą dużo większe, znacznie ponad 1kg. I to co najbardziej istotne: łatwiej krzewy tej odm. uchronić przed przymrozkami.
pozdrawiam Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 maja 2007, 12:40 
Ekspert
Ekspert

W uprawie gruntowej powinieneś osiągnąć ok.700g grona, oczywiście pod warunkiem selekcji kwiatostanów. Pod osłonami grona będą dużo większe, znacznie ponad 1kg. I to co najbardziej istotne: łatwiej krzewy tej odm. uchronić przed przymrozkami.
pozdrawiam Wojtek

A więc jasne , że grona mniejsze. A jagody? Czy też mniejsze ?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 maja 2007, 14:49 
Ekspert
Ekspert

[quote="tomekb1"]

A więc jasne , że grona mniejsze. A jagody? Czy też mniejsze ?

Przepraszam,ale zapomniałem dodać; Jagody niewiele mniejsze, a w sprzyjających warunkach prawie takie same jak pod osłonami.
Wojtek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1