Teraz jest środa, 21 maja 2025, 09:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Odmiany późne
PostNapisane: sobota, 21 grudnia 2013, 09:56 
mistrz
mistrz

Informację na ten temat są mocno rozrzucone na formu.
Interesowała by mnie Wasza opinia o odmianach poźnych uprawianych w gruncie.
Które dojrzewają regularnie, które tylko w niektórych latach, a które wogóle. Wiadomo, że informacje tę mogą być rozbieżne, ale patrząc po lokalizacjach jakieś wnioski będzie można wysunąć, a tym samym zaplanować odpowiednio nasadzenia.
W szczególności interesuje mnie Wasze doświadczenie w uprawie poniższych odmian:
1. Ajwengo
2. Anjuta
3. Ataman
4. Biespadobnyj
5. Black Grand
6. Bogatianowskij
7. Denał
8. Fanny
9. Festivee
10. Frumosa albae
11. Italia
12. Jupiter ? Rhea
13. Kiszmisz łuczystyj
14. Konsul
15. Kubań
16. Ljubimyj
17. Łuciezarnyj
18. moskiewski czarny
19. muskat senkwicki
20. Nina
21. Nizina
22. Pg 25
23. Podarok Zaporożu
24. Rusmoł
25. Simpatia
26. SuperBież
27. Suzy
28. Typ Niziny
29. Wodograj
30. Zariewo

PostNapisane: sobota, 21 grudnia 2013, 10:54 
Kiper
Kiper

Temat ciekawy, bo sam też jestem zainteresowany odmianami późnymi. Z tego co widzę mam dobrą lokalizację i późne odmiany mają u mnie szansę.
Z tych odmian które wymieniłeś mam:

Dienał - dojrzał 2013-08-25 (wiem że różne źródła podają późniejsze daty ale u mnie był gotowy wcześnie)
Konsuł - dojrzał 2013-09-10
NiZina - jeszcze mi nie owocowała

Daty wpisałem dokładne ale wiadomo że określenie okresu owocowania jest umowne. W moim przypadku jest to pełna gotowość grona do konsumpcji wraz z jego konsumpcją ;).
Późno też owocowała mi Nadieżda AZOS (podobnie jak Konsuł)

Powyższe dane dotyczą pierwszego ich owocowania więc nie ma co z nich wyciągać jakichś wielkich wniosków, a i ubiegły rok był bardzo przyjazny winorośli (przynajmniej u mnie) i większość odmian wcześnie weszła w owocowanie.
Generalnie widzę że nie powinno być w mojej lokalizacji problemów z późnymi odmianami dlatego planuję dosadzenie właśnie kilku takich (w tym roku dosadziłem już Krasotkę i Błagowiesta, w przyszłym planuję dosadzić coś w stylu Kiszmisza Łuczistego, Wodograja czy Fawora).

PostNapisane: sobota, 21 grudnia 2013, 11:29 
Kiper
Kiper

McGr3gor napisał(a):
Generalnie widzę że nie powinno być w mojej lokalizacji problemów z późnymi odmianami dlatego planuję dosadzenie właśnie kilku takich (w tym roku dosadziłem już Krasotkę i Błagowiesta, w przyszłym planuję dosadzić coś w stylu Kiszmisza Łuczistego, Wodograja czy Fawora).

To chyba pomyłka, bo Krasotka zdecydowanie nie jest odmianą późną. To samo z Wodograjem.

PostNapisane: sobota, 21 grudnia 2013, 12:08 
mistrz
mistrz

McGr3gor napisał(a):
Dienał - dojrzał 2013-08-25 (wiem że różne źródła podają późniejsze daty ale u mnie był gotowy wcześnie)
Konsuł - dojrzał 2013-09-10

Właśnie o to mi chodzi, aby częściowo chociaż zweryfikować opisy odmian w zależności od lokalizacji. Niektóre mają podawane 120 dni, a dojrzewają na początku września inne 125 i nie dojrzewają wcale.
Wodograj ma 120-125 dni, a Podarok Zaporożu czy Liubimyj 125-135 dni. Zdecydowanie pewnijeszym wskaźnikiem na pewno jest SAT, ale najlepszym wskaźnikiem jest doświadczenie i to bym chciał w tym wątku zgromadzić. Dlatego proszę o wpisy z własnych obserwacji, ewentualnie z krótką charakterystyką winnicy, jeśli nie są to warunki standardowe np. stok południowy, lekko północny, osłonięty z 3 stron budynkami, do 11-ej zacieniony itp.

Andrzej - już dawno przestudiowałem Twoją stronę bardzo fajną i z cennymi opisami, ale nie wszystkie interesujące mnie odmiany mogłem tam znaleźć. Może zechciał byś wskazać odmiany, które nie stanową problemu w dojrzewaniu w Twojej (naszej) lokalizacji. Była by to dla mnie bardzo cenna informacja.

PostNapisane: sobota, 21 grudnia 2013, 22:50 
Ekspert
Ekspert

Jeśli chodzi o późne odmiany to interesują mnie Wasze doświadczenia z Szachtiorem /z tego co wyczytałem mało komu w gruncie dojrzewa/
mam zamiar poprowadzić go bez osłony na agrotkaninie. Ktoś próbował?
ktoś stosuje jakąś specjalną odmianę do jego zapylania?

PostNapisane: niedziela, 22 grudnia 2013, 01:52 
Ekspert
Ekspert

redfox napisał(a):
Jeśli chodzi o późne odmiany to interesują mnie Wasze doświadczenia z Szachtiorem /z tego co wyczytałem mało komu w gruncie dojrzewa/
mam zamiar poprowadzić go bez osłony na agrotkaninie. Ktoś próbował?
ktoś stosuje jakąś specjalną odmianę do jego zapylania?

U mnie był na agrotkaninie a i tak nie dojrzewał i to znacznie. Za to zapylał się bardzo dobrze. Rósł obok Kodrianki ale ta kwitła tydzień później. Natomiast równocześnie w pobliżu kwitły Solaris i Muskat Donskij.
Piszę rósł, bo w tym roku wyleciał.

PostNapisane: niedziela, 22 grudnia 2013, 17:32 
Kiper
Kiper

Card napisał(a):
To chyba pomyłka, bo Krasotka zdecydowanie nie jest odmianą późną. To samo z Wodograjem.

To odmiany których jeszcze nie mam więc bazuję na informacjach z netu a tam to już różne czasem sprzeczne informacje znajdziesz.
Wsadziłem Błagowiesta i na jednej ze stron znalazłem informację że: "bardzo wczesna, SAT: 2200 - 2300 [°C], 110 - 115 dni", inne źródło podaje że termin dojrzewania to: "10.01-10.10",
trochę to "bardzo wczesna" kłóci mi się z połową października, ale myślę że najbliższych kilka lat da mi odpowiedź kiedy dojrzewa u mnie.

PostNapisane: niedziela, 22 grudnia 2013, 22:21 
mistrz
mistrz

Witam.

Miałem w życiu trzy owocowania szachtiora. Dawniej rósł pod murem, teraz na gruncie w winnicy. Za każdym razem dojrzał, tzn. był słodki z lekko-winnym posmakiem wiśni. Bardzo smaczny i bezproblemowy, wygląd gron szpanerski. Dojrzewanie u mnie to przełom września i października, podobnie jak moskiewski czarny. W tym roku nie miałem okazji go degustować, ale Ci którzy jedli mówili, że smaczny.

Pozdrawiam
Waldek

PostNapisane: poniedziałek, 23 grudnia 2013, 08:46 
Kiper
Kiper

march napisał(a):
W szczególności interesuje mnie Wasze doświadczenie w uprawie poniższych odmian:

Z odmian które wymieniłeś dojrzewanie u mnie było :
- Dienał 05.10
- Fanny 24.09
- Konsuł 01.10
- Podarok Zaporoża 20.09 ( tu o ile mnie pamięć nie zawodzi, lepiej wyglądał niż smakował i trochę mógł jeszcze powisieć)
- Wodograj 29.09
Terminy są oczywiście przybliżone i dotyczą odmian gruntowych. W podobnym czasie dojrzała u mnie Aleksa czy FVR 7-9. Natomiast najpóźniej ale z trudem dojrzała Zouszka, Millenium i Mołdowa. Tej ostatniej już nie mam.

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: poniedziałek, 23 grudnia 2013, 10:16 
mistrz
mistrz

Krzysiek to mnie mocno zaniepokoiłeś. Przy Twojej bardzo dobrej lokalizacji (SAT w gruncie 3000) u mnie spora część tych odmian może nie dojrzewać w takim roku jak ten, kiedy to na początku października mróz zakończył wegetację. Ewentualnie będę sadził te późne odmiany w miejscu, gdzie jest szansa postawić dużego foliaka,względnie będę okrywał na parę nocy w pażdzierniku (mam trochę włókniny w zapasie)
Dziwna sprawa z tym Dienałem McGr3gor pisał, że mu dojrzał 2013-08-25 u Ciebie 05.10 albo inna odmiana, albo tyle lepsza lokalizacja. (to drugie mało prawdopodobe, żeby aż o miesiąc było odchylenie)
Aleksa - myślałem, że nie będzie z nią problemów w opisach dają termin dojrzewania 11-20.09
Tym bardziej widać potrzebę wymiany takich informacji, zachęcam innych do podzielenia się swoimi doświadczeniami i wiedzą.

PostNapisane: poniedziałek, 23 grudnia 2013, 12:31 
Ekspert
Ekspert

waldekpodkarpacie napisał(a):
Witam.

Miałem w życiu trzy owocowania szachtiora. Dawniej rósł pod murem, teraz na gruncie w winnicy. Za każdym razem dojrzał, tzn. był słodki z lekko-winnym posmakiem wiśni. Bardzo smaczny i bezproblemowy, wygląd gron szpanerski. Dojrzewanie u mnie to przełom września i października, podobnie jak moskiewski czarny. W tym roku nie miałem okazji go degustować, ale Ci którzy jedli mówili, że smaczny.

Pozdrawiam
Waldek

Trzy owocowania na ile lat uprawy?

PostNapisane: poniedziałek, 23 grudnia 2013, 13:50 
Kiper
Kiper

march napisał(a):
Krzysiek to mnie mocno zaniepokoiłeś. Przy Twojej bardzo dobrej lokalizacji (SAT w gruncie 3000) u mnie spora część tych odmian może nie dojrzewać w takim roku jak ten, kiedy to na początku października mróz zakończył wegetację.

Ten rok był dość nietypowy. Mimo wysokiego SAT miałem w gruncie prawie 2 tygodniowe opóźnienie z wegetacją w stosunku do roku poprzedniego. Na wiosnę było długo zimno choć pierwszy raz od dawna nie miałem w maju przymrozku. Odmiany o których piszę miały pierwsze owocowanie więc najlepiej pomógłby Ci, ktoś z większym doświadczeniem. W Tarnowie jest jeszcze lepsza lokalizacja i możliwe jest wcześniejsze ale o góra kilkanaście dni dojrzewanie. Także nie mam pojęcia czemu są takie różnice. Dodam , że mój drugi Dienał co rósł w tunelu dojrzał po 20 września.

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: poniedziałek, 23 grudnia 2013, 16:03 
mistrz
mistrz

Trzy owocowania na pięć lat, z tym, że pierwsze trzy lata w innym miejscu, owocował w drugim roku symbolicznie i w trzecim obficie. Następnie przeniosłem krzew w inne miejsce, do docelowej winnicy, było to w roku ubiegłym, i w obecnym zaowocował dość obficie. Ze względu na opinie o późności dojrzewania, nie rozmnażałem szachtiora do tej pory. W tym roku przygotowane zostały sztobry do rozmnożenia kilku nowych szachtiorków, z tym, że część będzie rosła w tunelu.

Pozdrawiam
Waldek

PostNapisane: poniedziałek, 23 grudnia 2013, 19:25 
Kiper
Kiper

krys napisał(a):
W Tarnowie jest jeszcze lepsza lokalizacja i możliwe jest wcześniejsze ale o góra kilkanaście dni dojrzewanie. Także nie mam pojęcia czemu są takie różnice. Dodam , że mój drugi Dienał co rósł w tunelu dojrzał po 20 września.

Zdjęcie Dienała które zamieściłem w moim podsumowaniu jest zrobione 01.09, a zapiski wskazują że pierwsze grono zostało zjedzone kilka dni wcześniej.
Sadzonka pochodzi z e-sadzonki i rośnie na podkładce SO4. Dodam że rośnie naprawdę imponująco. Może to, może wczesne odkrycie po zimie, może wyjątkowy rok.
Jak pisałem to pierwszy rok owocowania więc nie chce się upierać że Dienał jest wczesny. W przyszłym sezonie uśrednię wyniki i będę wiedział coś więcej. W okolicach Tarnowa jednak nie powinien mieć żadnych problemów z dojrzewaniem.

PostNapisane: sobota, 28 grudnia 2013, 12:00 
mistrz
mistrz

nikt więcej nie podzieli się swoimi doświadczeniami związanymi z dojrzewaniem odmian późnych?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1