Teraz jest środa, 7 maja 2025, 05:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 21 stycznia 2023, 22:05 
nowicjusz
nowicjusz

Witam
Nie chcę zakładać nowego tematu, a widzę że sporo osób ma już wiedzę w temacie odmian które mnie zaciekawiły.
Mam winnicę położoną w samym środku trójkąta Poznań-Łódź-Wrocław, niestety z powodu bliskości lasów tracę trochę słońca dziennie (w sierpniu/wrześniu jest to po około 1,5 godziny rano i wieczorem). Dodatkowo winnica jest w strefie najniższych rocznych opadów i do tego na glebie piaszczystej V klasy (tak ze 35 do 45 cm troszkę "lepszego" czarnego piachu, a poniżej żółty).
Rozważam zastąpienie w sumie 80 krzewów, a moje zainteresowanie padło na odmiany: Panonia, Bacska, Soreli, Fleurtai, Sauvignon Maris, ale im więcej czytam tym trudniej się zdecydować, a chciałbym się ograniczyć do 2, maksymalnie 3 odmian (z białych mam Seyval Blanc oraz Muscaris).
Czy ktoś z kolegów testował te odmiany na takich piaskach i mógłby coś doradzić?

PostNapisane: sobota, 21 stycznia 2023, 23:07 
Ekspert
Ekspert

Uprawowo najbardziej bezproblemowa wydaje się Pannonia, plenna, dojrzeje w większości lokalizacji, zdrowa, możliwa uprawa ekologiczna (kwestie jakości wina jeszcze badamy, rozstrzygnięcie będzie w tym roku na spotkaniach forumowiczów, ale raczej będzie ok). Soreli, z dodatkiem Fleurtaia (tak bym, traktował tą drugą odmianę, bo dopełnia smak wina Soreli, solo jeszcze nie widziałem ani raczej nie zrobię) spokojnie dojrzeją w Twojej lokalizacji, mają nieuporządkowany wzrost (sporo pasierbów). Zdaje się, że poradziliśmy sobie z winifikacją, jakość wina bardzo dobra, ma potencjał na dłuższe dojrzewanie. Bacska jeszcze mało znana, testowana przez niektórych i jeszcze niewiele o niej wiemy (a jeszcze mniej o winie). Sauvignon Maris późnawy a więc nie dla wszystkich. Przy skróconej wegetacji w Twojej lokalizacji raczej bym sobie go odpuścił.
Ps. Jak miałbym 80 wolnych stanowisk w amatorskiej uprawie to najwięcej posadziłbym... PIWI spod Lwowa - Dublańskiego :wink: a z powyższych dosadziłbym Pannonie (no chyba, że wino mi źle dojrzeje). Dodam, że mam bardzo podobne warunki glebowe (lepsze termicznie) niedaleko Ciebie.

PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2023, 01:51 
mistrz
mistrz

bluetoth napisał(a):
Witam
................i do tego na glebie piaszczystej V klasy (tak ze 35 do 45 cm troszkę "lepszego" czarnego piachu, a poniżej żółty).
Rozważam zastąpienie w sumie 80 krzewów, a moje zainteresowanie padło na odmiany: Panonia, Bacska, Soreli, Fleurtai, Sauvignon Maris, ale im więcej czytam tym trudniej się zdecydować, a chciałbym się ograniczyć do 2, maksymalnie 3 odmian (z białych mam Seyval Blanc oraz Muscaris).
Czy ktoś z kolegów testował te odmiany na takich piaskach i mógłby coś doradzić?

Te odmiany już uprawiam pośród zabudowy miejskiej, miedzy innymi na podobnym piachu i rosną bez zarzutu. Młodziaki tylko trzeba podlewać w okresach suszy.
Ale zanim zdecydujesz o odmianach, odpowiedz sobie, ile win będziesz robił? Odmianowe, czy cuvee? Tu trzeba uwzględnić terminy dojrzewania.
Jeszcze inną sprawą jest samo siedlisko i wynikająca z tego możliwość uprawy późnych odmian - czy to jest odsłonięte pole, wśród zabudowy mieszkalnej, na wzniesieniu/stoku, czy równina lub zagłębienie terenu?

PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2023, 09:46 
Ekspert
Ekspert

bluetoth napisał(a):
Rozważam zastąpienie w sumie 80 krzewów
(...)
z białych mam Seyval Blanc oraz Muscaris

Najważniejsze pytanie - dlaczego to rozważasz? Bo wino Ci nie smakuje?
Czy naczytałeś się w internetach o Świętym Graalu i śni Ci się po nocach? ;-)
Jakie odmiany uprawiasz jeszcze? I jakie wino byś chciał robić?

PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2023, 12:49 
nowicjusz
nowicjusz

ZbyszekTW napisał(a):
bluetoth napisał(a):
Rozważam zastąpienie w sumie 80 krzewów
(...)
z białych mam Seyval Blanc oraz Muscaris

Najważniejsze pytanie - dlaczego to rozważasz? Bo wino Ci nie smakuje?
Czy naczytałeś się w internetach o Świętym Graalu i śni Ci się po nocach? ;-)
Jakie odmiany uprawiasz jeszcze? I jakie wino byś chciał robić?

Seyvala sadziłem 10 lat temu, i wino z niego jest bardzo przyzwoite, chociaż nie w każdym roku w pełni dojrzewa (2018 i 2019 był znakomity). Z Muscarisa jeszcze nie wiem bo w ubiegłym roku był pierwszy mały zbiór, więc dowiem się czy dobre za kilka/kilkanaście miesięcy. Gdy zakładałem winnicę to posadziłem też po 30szt Marszałka i Leona, a w następnych latach robiłem eksperymenty, oraz dosadzałem deserówki.
Niestety zakupione w pewnej znanej winnicy kilkadziesiąt sadzonek 2 odmian okazało się zbieraniną bóg wie czego i trzeba było wykopać. Co prawda dosłali w ramach reklamacji następne, ale te także, chociaż już w mniejszym stopniu okazały się nie tym co kupiłem.
Tak więc straciłem 4 lata i zaufanie do tej winnicy.
Teraz postanowiłem zastąpić te nie wiadomo co, oraz wywalić Leona, a w to miejsce posadzić 80szt na wino białe.
Po spędzeniu wielu godzin w sieci, wyselekcjonowałem kilka odmian które mnie zainteresowały, ale chciałbym wybrać 2. max 3.
Mój typ to:
1. Panonia - 40szt - chcę robić odmianowe
2. Soreli + Fleurtai - po 20szt do kupażu między sobą
Co do p.2 to odstrasza mnie trochę opisywany problem z sendymentacją, więc zamiennym kandydatem jest Sauvignon Maris, ale on chyba dojrzewa w podobnym czasie co Seyval? więc istnieje obawa że nie w każdy rok by dojrzał.

PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2023, 13:14 
Ekspert
Ekspert

Ja bym na Twoim miejscu nie robił wykopek wszystkiego. Tylko bym zostawił Seyvala i Muscarisa, a zamiast tej "pomieszanej reszty" wsadzał nowe krzewy.
Te które wybrałeś powinny być ok, chociaż nie wiem jak się sprawują na piasku, u mnie ziemia wilgotna więc mam inne, całkiem odwrotne problemy.

PS. Seyvala nie przeciążasz czasem? Bo aż tak źle z nim nie powinno być...
W razie co, przy wyższym kwasie, jest to dobra odmiana na wina musujące. Też warto spróbować.
A Muscaris - bardzo dobra, aromatyczna odmiana, raczej na wino z cukrem resztkowym półwytrawne/półsłodkie.

PS.2.
bluetoth napisał(a):
Po spędzeniu wielu godzin w sieci.

Zawsze, zawsze, najlepiej wina się napić... Raz stracisz 50 pln, co się ma nijak do nieudanych prób, sadzonek, pracy i straconych lat...
A po próbie win, niestety dochodzi się do innych wniosków niż po "godzinach w sieci"
:thumbup:

PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2023, 13:25 
Ekspert
Ekspert

Jak decydujesz się na Soreli i Fleurtai to zamiast równo kup lepiej np. 30 Soreli a 10 Fleurtaia (wystarczająco do kupażu, poza tym jego owoce w poprzednim deszczowym roku mi się pochorowały). Ja postanowiłem, że od tego sezonu przy tych odmianach sedymentację pomijam, skoro pozostałość po sedymentacji (tego "mułu" jest dużo) winifikuję osobno a to co uzyskuję klaruje się potem bardzo dobrze i okazuje się winem nawet bardziej treściwym.
Ps.1 Podpowiadam (za Zbyszkiem, który zdążył z postem przede mną) : nowości lepiej w dużej ilości nie sadzić bez spróbowania, zobaczenia jak rośnie. Może po prostu warto ruszyć się z domu i wprosić gdzie mają albo jakiś zlot lub degustację zaliczyć.
Ps.2 Czasami lepiej posadzić lub rozszerzyć coś sprawdzonego. Ja poważnie zaczynam chwalić Johannitera. Zwykle wskazuje się na jego dwa mankamenty: podatność owoców na szarą pleśń i niby częsta goryczka w winie. Ja tam tych mankamentów jakoś aż tak bardzo nie zauważam, widocznie moja gleba mu pasuje a moje zabiegi są na razie wystarczające i skuteczne.

PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2023, 13:31 
Ekspert
Ekspert

bluetoth napisał(a):
zamiennym kandydatem jest Sauvignon Maris, ale on chyba dojrzewa w podobnym czasie co Seyval? więc istnieje obawa że nie w każdy rok by dojrzał.

Jak nie masz ekstra lokalizacji to S. Maris będzie ci dojrzewał tylko w wybitne lata.
Wczesność Panonii ja oceniam na porównywalną z Seyvalem i Johanniterem.

PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2023, 13:48 
Ekspert
Ekspert

U mnie Pannonia w odwrotnych warunkach: w suchym miejscu i ze skróconym nasłonecznieniem (niedaleki budynek i drzewo zacieniają pod koniec dnia) a dałem radę zebrać 11.10. z parametrami 20 brix, pH 3,29, kwas 9. Byłoby lepiej, ale końcówka sezonu była fatalna (ciągłe zachmurzenie, deszcze, niskie temperatury).

PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2023, 15:27 
nowicjusz
nowicjusz

ZbyszekTW napisał(a):
1. Tylko bym zostawił Seyvala i Muscarisa
2. Seyvala nie przeciążasz czasem

1. Seyvala i Muscarisa nie zamierzam usuwać, tylko te pomieszane, oraz Leona. 30szt Marszałka dla mnie samego wystarczy, a wino z niego lepsze niż cuvee z Leonem. U mnie o dziwo kwasowość obu jest na podobnym poziomie.
2. Nie przeciążam, np. z ubiegłorocznych zbiorów mam ok 45 litrów wina z 40 krzewów. Możliwe że przez ostatnie 3 lata zaniedbałem trochę winnicę, z powodu kilku pobytów w szpitalu.
sajko71 napisał(a):
1. kup lepiej np. 30 Soreli a 10 Fleurtaia
2. podatność owoców na szarą pleśń

1. więc tak zrobię
2. No właśnie z powodu szarej pleśni mam problem z dociągnięciem Seyvala do końca
Podejrzewam że bliskość lasu jest powodem większej ilości patogenów, i chcąc nie chcąc będę zmuszony włączyć choćby delikatną ochronę chemiczną
P.S.
Do Ostrzeszowa mam blisko, więc jak mnie zaprosisz to podjadę w sezonie. Ode mnie już masz zaproszenie :-)

PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2023, 16:10 
Ekspert
Ekspert

bluetoth napisał(a):
chcąc nie chcąc będę zmuszony włączyć choćby delikatną ochronę chemiczną

To nie stosowałeś ochrony chemicznej? :shock:
Tak się nie da. Tym bardziej, że jak piszesz miejscówkę masz trochę słabszą.

PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2023, 16:14 
nowicjusz
nowicjusz

vanKlomp napisał(a):

Zależy co kto rozumie przez ochronę chemiczną :-D
Starałem się ograniczać do siarki i miedzi, ewentualnie oprysk chlorem przed zimą.
Dla mnie "chemia" to środki systemiczne.

PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2023, 16:45 
nowicjusz
nowicjusz

Czyli podsumowując:
1. Panonia powinna u mnie dojrzewać
2. Soreli i Fleurtai także powinny dobrze się mieć. A jak z faktycznym terminem ich dojrzewania u nas? Trochę wcześniej niż Panonia, czy podobnie?

PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2023, 18:47 
Ekspert
Ekspert

Soreli zebrałem 30.09 z parametrami 19 brix, pH3,6, kwas 6,7. Cukry słabe z powodów (klimatycznych) podobnych jak wspomniana wcześniej Pannonia. Ogólnie Soreli jest wcześniejsza od Pannonii. Fleurtai jeszcze wcześniejszy. Zbierany w jednym terminie z Soreli już zaczyna być przejrzały, zwykle trochę podbija cukier.

PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2023, 19:42 
Ekspert
Ekspert

vanKlomp napisał(a):
bluetoth napisał(a):
chcąc nie chcąc będę zmuszony włączyć choćby delikatną ochronę chemiczną

Nie stosowałem ochrony chemicznej przez ostatnie 2 lata, nawet siarki, miedzi ani żadnych innych EKO
Owoce zdrowe nawet późną jesienią. Całkowite zadarnienie winniczki od 4 ch lat , tylko koszenie.
Kilka zdjęć na WIKI, alfabetycznie (reszta do sprawdzenia)
Odmiana /link do zdjęcia/ data zdjęcia
Bianca http://www.winogrona.org/images/thumb/6 ... Bianca.JPG 03/11/2021
Bianca http://www.winogrona.org/images/thumb/e ... 102022.JPG 04/10/2022
Cabernet Volos http://www.winogrona.org/images/thumb/9 ... 102022.JPG 26/10/2022
Chancellor http://www.winogrona.org/images/thumb/0 ... 102022.JPG 14/10/2022
Dakona http://www.winogrona.org/images/thumb/9 ... 102022.JPG 02/10/2022
Hibernal http://www.winogrona.org/images/thumb/b ... 102022.JPG 20/10/2022
itd
Nie propaguję takiej uprawy, podaję jedynie fakty.
Może to tylko zbieg okoliczności, nie potrafię tego jeszcze ocenić :?: :!:
Zobaczę jak to się rozwinie w następnych latach ?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1