Teraz jest środa, 7 maja 2025, 20:12

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2023, 20:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5467
Lokalizacja: Łódź i okolice
Zbyszku ja też mam zadarnioną winniczkę. Bez oprysków wytrzymuje u mnie tylko Marquette i Osceola. Na pozostałe mączniaki wchodzą. Dlatego chcąc nie chcąc jakąś ochronę muszę zastosować.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 stycznia 2023, 20:12 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 13 czerwca 2012, 20:28
Posty: 228
Lokalizacja: Szczecin/Goleniów
Strasznie zachwalacie Soreli... ja posadziłem kilka lat temu Sauvignon Kretos, Soreli i Fleurtai z tych trzech zadowolony jestem jedynie z Fleurtai, wszystkie rosną w miarę do ogarnięcia- pionowy pokrój, trochę pasierbów ale do ogarnięcia, świetnie drewnieją ale z owocowaniem już tak kolorowo u mnie nie ma. Fleurtai super zdrowe owoce, Kretos lekko liźnięty Sz.P za to Soreli u mnie to masakra, gnije, dobiera się do tego wszelkie robactwo, już 2 rok z rzędu, ochrona chemiczna stosowana. Dorsy, Solarisy, Regenty, Roeslery wszystko zdrowe a ten Soreli mi strasznie gnije...

_________________
Szkółka winorośli Jutrzenka nr 32/04/4182
https://szkolkajutrzenka.wordpress.com/
https://www.facebook.com/Szkółka-Jutrzenka-340179123371843/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 stycznia 2023, 20:45 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3290
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Jak widać różnie jest z tymi odmianami. U mnie akurat bardziej ucierpiał Fleurtai i to też drugi sezon pod rząd. Soreli z odpornością podobną do Johannitera. Oczywiście obserwacje przy takiej samej profilaktyce.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 stycznia 2023, 21:12 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 21 maja 2017, 10:34
Posty: 30
Lokalizacja: Okolice Kalisza
suszi napisał(a):
@bluetoth
Piszesz, że Seyval nie zawsze dochodzi to znaczy, że i z Panonią będzie podobnie. Zawsze dojrzeje Solaris - na Twoim miejscu to jego bym wybrał.

Pisałem że być może to z powodu zaniedbań w ostatnich latach. Poza tym w tym roku Leśniczy wyciął ponad 100 metrów szerokości starego lasu od strony wschodniej, więc nasłonecznienie mocno wzrośnie. Zanim rozsieje się nowy las, i osiągnie te ponad 30 metrów wysokości, to mnie już dawno nie będzie :-)
Na południe też jest las, ale ten jest w większej odległości, i w okresie wegetacyjnym nie zacienia krzewów, zaś na zachód zabiera trochę słońca, ale to już na sam koniec dnia.

_________________
Pozdrawiam - Mirosław


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 24 stycznia 2023, 16:50 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 13 czerwca 2012, 20:28
Posty: 228
Lokalizacja: Szczecin/Goleniów
Zastanawiam się nad możliwą pomyłką, bo aż ciężko uwierzyć w taki wpływ warunków na gnicie danej odmiany, ja swoje sadzonki dostałem baaaardzo spóźnione, zapakowane były delikatnie mówiąc średnio, zapewne wszyscy mają z tego samego źródła... Muszę w przyszłym sezonie porobić zdjęcia i porównać czy na pewno nie mam ich zamienionych.

_________________
Szkółka winorośli Jutrzenka nr 32/04/4182
https://szkolkajutrzenka.wordpress.com/
https://www.facebook.com/Szkółka-Jutrzenka-340179123371843/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 24 stycznia 2023, 18:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
KonradB napisał(a):
Strasznie zachwalacie Soreli... ja posadziłem kilka lat temu Sauvignon Kretos, Soreli i Fleurtai z tych trzech zadowolony jestem jedynie z Fleurtai, wszystkie rosną w miarę do ogarnięcia- pionowy pokrój, trochę pasierbów ale do ogarnięcia, świetnie drewnieją ale z owocowaniem już tak kolorowo u mnie nie ma. Fleurtai super zdrowe owoce, Kretos lekko liźnięty Sz.P za to Soreli u mnie to masakra, gnije, dobiera się do tego wszelkie robactwo, już 2 rok z rzędu, ochrona chemiczna stosowana. Dorsy, Solarisy, Regenty, Roeslery wszystko zdrowe a ten Soreli mi strasznie gnije...

Bo 'Soreli' jest odporna na m.rz. ; średnio odporna na m.pr. ; ale bardzo podatna na Black Rot (czarna zgnilizna)
Ja u siebie Black Rot jeszcze nie mam, dlatego u mnie Soreli od 2 ch lat bez żadnych oprysków
http://www.winogrona.org/images/e/e7/24 ... Soreli.JPG 24/09/2020
http://www.winogrona.org/images/f/f6/21 ... Soreli.JPG 22/09/2021
http://www.winogrona.org/images/6/6e/So ... 192022.JPG 20/10/2022

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 25 stycznia 2023, 14:46 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
Ja mam cząstkowe porównanie Sauvignon Kretos do Johannitera, bo Kretos to tylko owocowanie próbne. Johanniter, przy ochronie do końca, miał jakieś 5% porażenia owoców SzP i tygodnia kolejnego by pewnie nie wytrzymał. Kretosa, poza kwitnieniem, niczym dalej przeciwko SzP nie chroniłem i pojedyncze gronka leżały nawet na ziemi do połowy października i nic im nie było. Tylko czy to będzie wymierne dla dorosłych krzewów?

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2023, 20:58 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3290
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Miałem okazję odwiedzić kolegę Mirka (bluetoth), aby spróbować win z obecnie uprawianych odmian i przedyskutować plan dosadzenia odmian PIWI. Po spróbowanych winach od razu dało się zauważyć, że winnica ma warunki na ambitniejsze odmiany a doświadczenie winiarza jest wieloletnie. Troszkę miałem obawy, że wpływ niedalekiego lasu, który zacienia w godzinach wieczornych może wpływać na dojrzewanie owoców, ale jakoś nie zauważyłem tego wpływu w winie. Po doskonałości wina z Seyvala blanc mogłem wnioskować, że owoce osiągają pełną dojrzałość. Zaskoczony byłem, że grona nieredukowane a w winie brak absmaków, dobra kwasowość, fajna owocowość, niby w tle delikatniutki grejpfrut, ale nie można tego zaliczyć do goryczy, bo fajnie to pasuje. Ogólnie dobra harmonia w smaku a do tego i w nosie miło. Wino niepoprawiane żadną chemią, nieodkwaszane (jednak podciągnięty cukier "pod klienta") a zachwyciłoby niejednego.
W takiej sytuacji szukanie na siłę czegoś wcześniejszego (np. Solarisa) mija się z celem. Myślałem, że moim świeżutkim, jeszcze nieułożonym winem z Soreli (z tej bardziej "mulastej" frakcji) zniechęcę do odmiany a jednak wychodzi, że jednak nie. Myślę, że Mirek sobie poradzi z tą odmianą.
Ciekawe było też wino czerwone z Marszałka z Leonem z 2018 r. Dla mnie pozytywne zaskoczenie, suszona śliwka i piękna gładkość w smaku. Dużo niefajnych win próbowałem z tych dwóch odmian, więc nie należą one do moich faworytów a tu było interesująco (mimo braku beczki). To wino dostałem na zlot w Żarkach, więc uczestnicy będą mogli spróbować i wyrazić swoją opinię "skąd ta śliwka?" :wink:
Myślę, że u Mirka spokojnie można sadzić odmiany dojrzewające w podobnym czasie jak Seyval, czyli opcje: Panonia, Soreli itp mogą się spokojnie sprawdzić. Koniecznie PIWI skoro niewiele pryska. Podpowiadałem też, żeby dla pełniejszego wachlarza win dorzucić coś z białych muszkatów, ale podobno Muscaris już w butli dojrzewa.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 12 marca 2023, 21:09 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 21 maja 2017, 10:34
Posty: 30
Lokalizacja: Okolice Kalisza
sajko71 napisał(a):
Ciekawe było też wino czerwone z Marszałka z Leonem z 2018 r. Dla mnie pozytywne zaskoczenie, suszona śliwka i piękna gładkość w smaku.

Hmm, miło mi z powodu tak przychylnej opinii. Mnie też wino z Marszałka smakuje (z Seyvala zresztą również), ale do tej pory myślałem że to moje subiektywne odczucie i specyficzny gust. :D
Co do samego wina to 2018 był wyjątkowym rokiem i z tego co pamiętam cukry były w okolicach 24,5 Brix (kwasowości nie pamiętam ale nie była wysoka), a dojrzałość pełna. Sam zbiór niestety w dosyć wysokiej temperaturze, mimo wieczornej pory. Maceracja 6 albo 7 dni, fermentacja w temperaturze ok 18 stopni, i..... praktycznie brak fermentacji mlekowo-jabłkowej (krótko po zakończeniu fermentacji, zlałem i zasiarkowałem). Fermentowałem na drożdżach Lalvin D254. Co do cukru resztkowego to nie jestem w stanie sobie przypomnieć, ale możliwe że mogłem odrobinkę dosłodzić, ale głowy nie dam.

_________________
Pozdrawiam - Mirosław


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 12 marca 2023, 21:42 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3290
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Mirek to nadal "specyficzny gust", bo wiem czego poszukują koneserzy czerwonych win i Marszałek kariery nie zrobi zwłaszcza z cukrem. Naszą drogą są wina białe, w Twoim przypadku skupiłbym się na Seyvalu.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 14 marca 2023, 13:05 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 21 maja 2017, 10:34
Posty: 30
Lokalizacja: Okolice Kalisza
sajko71 napisał(a):
wiem czego poszukują koneserzy czerwonych win

Nie jestem, i nigdy nie miałem aspiracji być "koneserem" jakichkolwiek win, a zwłaszcza czerwonych :lol:
Nie zmienia to jednak faktu że wino z Marszałka mi smakuje, w przeciwieństwie do marketowych win, których już sporo próbowałem, a żadne mnie nie ujęło.
A co do cukru, to kurczę za czorta nie pamiętam czy odrobinę dodałem. Możliwe że jednak nie, a został cukier resztkowy, i stąd ta lekka słodycz.

_________________
Pozdrawiam - Mirosław


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 14 marca 2023, 22:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
bluetoth napisał(a):
sajko71 napisał(a):
wiem czego poszukują koneserzy czerwonych win

Nie jestem, i nigdy nie miałem aspiracji być "koneserem" jakichkolwiek win, a zwłaszcza czerwonych :lol:
Nie zmienia to jednak faktu że wino z Marszałka mi smakuje, w przeciwieństwie do marketowych win, których już sporo próbowałem, a żadne mnie nie ujęło.
A co do cukru, to kurczę za czorta nie pamiętam czy odrobinę dodałem. Możliwe że jednak nie, a został cukier resztkowy, i stąd ta lekka słodycz.

Mi wino z MF smakuje gdy owoce zbieram nieco przejrzałe na przełomie wrzesień/październik i wtedy gdy kwasy są mniejsze od 6/g/l. Gdy wino ma kwasy większe od 6,5g/l konieczna FJM. Późniejszy zbiór MF pozwala na redukcję pirazyn (zieleniny),oraz zwiększenie tanin. A na zwiększenie trwałości wina wpływa dojrzewanie w beczce lub dodanie wiórków do pojemnika z winem.
Wina z MF mogą mieć trwałość nawet ponad 10 lat i nie ustępują pod tym względem winom z Regenta i Pinot Noir
Np.
MF 2020; trwałość do 2032r; 93 pkt wg oceny na PIWI WINE AWARD INTERNATIONAL 2022

Regent 2020; trwałość 2030r. 93 pkt na PIWI WINE AWARD INTERNATIONAL 2022

Pinot Noir 2017; treałosć do 2024; 94 pkt na PiGundy Wine Award International 2021

Moje wino MF 2022 : -1Blg;TA 7,1g/l; pH 3,57 (pomiary pod koniec lutego) dodane wiórki dębowe średnio palone z fr.dębu; jeszcze zbyt mało, bo tylko 50g/50L . Wymaga jeszcze długiego leżakowania lub FJM. Jeszcze nie siarkowane

MF to odmiana PIWI

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 17 marca 2023, 11:05 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2019, 09:50
Posty: 234
Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
zbyszekB napisał(a):
....Wina z MF mogą mieć trwałość nawet ponad 10 lat i nie ustępują pod tym względem winom z Regenta i Pinot Noir.....Moje wino MF 2022 : -1Blg;TA 7,1g/l; pH 3,57 (pomiary pod koniec lutego) dodane wiórki dębowe średnio palone z fr.dębu; jeszcze zbyt mało, bo tylko 50g/50L . Wymaga jeszcze długiego leżakowania lub FJM. Jeszcze nie siarkowane
MF to odmiana PIWI
Czy Triumf Alzacki można zaliczyć do PIWI ? Z mojego doświadczenia jest mi to obojętne, ponieważ odmiana daje pełne, harmonijne wino. Część zeszłorocznego w ramach eksperymentu jest z dodatkiem 10-12 % Kristaly. Wspólna fermentacja w miazdze wniosła dużo pozytywnego.

_________________
Piję nie po to, żeby upaść, lecz żeby się podnieść.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 18 marca 2023, 08:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
O ile PIWI to dość ogólne zdawałoby się określenie, wykreowane żeby pokazać modę na ekologię i pewnien trend; jednak jest to określenie niemieckie i Niemcy mają listę zatwierdzonych odmian PIWI.

I wg nich, odmiany PIWI to są tylko te nowsze odmiany niemieckie. Nie wliczają się w to stare hybrydy (Syvale, Marszałki itd) oraz nowe odmiany z innych krajów (z Udine np.).

Poniżej lista z niemieckiej Wikipedii. Biznes is biznes :lol:


Załączniki:
piwi.png
piwi.png [ 95.93 KiB | Przeglądane 698 razy ]

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 18 marca 2023, 11:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
hybryda napisał(a):
...... Czy Triumf Alzacki można zaliczyć do PIWI ? Z mojego doświadczenia jest mi to obojętne, ponieważ odmiana daje pełne, harmonijne wino. Część zeszłorocznego w ramach eksperymentu jest z dodatkiem 10-12 % Kristaly. Wspólna fermentacja w miazdze wniosła dużo pozytywnego.

Triumf z Alzacji to odmiana PIWI
Odmiany E.Kulhmann'a jako odmiany PIWI
PS
Oficjalną siedzibą stowarzyszenia PIWI jest Wädensil w Szwajcarii
W Polsce już dwie winnice należą do tego Stowarzyszenia : Jantoń i Turnau

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO