Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 14:06

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 8 maja 2023, 05:25 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2855
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Ja z Nero robię sukcesywnie co roku sadzonki.
Tam gdzie rosną najstarsze 3 krzewy nie wiem czy nie jest dla niego za sucho.
Posadziłam jesienią w miejscu jak na moje warunki glebowe bardzo dobrym.

Nero smakuje wszystkim bez wyjątku, na dokładkę można z niego zrobić wino.
Sok ma dość barwiący, bo dodałam może góra kilogram do Bianki chyba z 10 l i już ta Bianca
się leciuchno zabarwiła.
No i pojawiła się zapowiedź ciekawego smaku tej Bianci.

Z podobnego powodu postanowiłam zostawić Agat Doński.
On jest w zasadzie bezsmakowy, natomiast zawsze jest u mnie słodki.
Postanowiłam go w tym sezonie wykorzystać jako dodatek do wina za kwaśnego.
No i rośnie bezproblemowo.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 14 września 2023, 09:34 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 28 lipca 2021, 22:48
Posty: 60
Lokalizacja: okolice Przemyśla
Po tym kolejnym sezonie u mnie odmianą raczej nie do usunięcia jest stara sibera, w mojej miniwinniczce atuty tej odmiany:
- co roku owocuje obficie,
- nawet w roku inwazji os, jej nie ruszają,
- odporna na gnicie, szarą pleśń, czasami trzymam ją do przymrozku w pełni zdrową nawet gdy w jesieni leje przez dwa tygodnie,
- odporna na choroby, tolerancyjna na mączniaka rzekomego, który w sierpniu/wrześniu atakuje tylko pasierby
- daje pyszne wino, szczególnie jak w słoneczną jesień owoce opalą się na złotawy kolor, w przypadku przeciętnej jesieni daje wino przyzwoite
Minusem jest łatwe opadanie jagód po przymrozku, więc jesienią trzeba mieć się na baczności.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 14 września 2023, 11:26 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 22 sierpnia 2018, 11:34
Posty: 53
Lokalizacja: Dolina Dolnej Wisłoki
Nie masz problemu z MR na tej odmianie? U mnie Sibera jako jedna z pierwszych łapie rzekomego. I to tak obficie, że jeszcze jagód z niej nie udało mi się nawet skosztować. Krzewy mają 4 lata.
Miałem w planach po tym sezonie ją usunąć, chodź słyszałem, że daje dobre wino.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 14 września 2023, 12:40 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 3 lutego 2013, 16:21
Posty: 450
Lokalizacja: Kłobuck (koło Częstochowy)
Mam Siberę ponad 20 lat, w młodości trochę łapała MRZ teraz prowadzę wyżej i nie zagęszczam i jest spokój - jest smaczna i nie zawodna

_________________
per aspera ad astra


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 14 września 2023, 13:50 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 22 sierpnia 2018, 11:34
Posty: 53
Lokalizacja: Dolina Dolnej Wisłoki
W takim razie dam jej jeszcze szansę.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 14 września 2023, 19:13 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 28 lipca 2021, 22:48
Posty: 60
Lokalizacja: okolice Przemyśla
gillan napisał(a):
Nie masz problemu z MR na tej odmianie? U mnie Sibera jako jedna z pierwszych łapie rzekomego. I to tak obficie, że jeszcze jagód z niej nie udało mi się nawet skosztować. Krzewy mają 4 lata.
Miałem w planach po tym sezonie ją usunąć, chodź słyszałem, że daje dobre wino.

U mnie odporność podobna do Leon Millot i Salome, w ochronie eko (miedzian, siarkol, limocide) łapie rzekomego, ale nie zagraża on zbiorom, głównie na pasierbach i wyrastających "antenkach" po ogłowieniu pod koniec lipca. Stare liście i grona są odporne i nic ich nie bierze, a ten rok był ciężki bo cały czerwiec i lipiec mokry, w czerwcu i dwa tygodnie temu grad porobił sito z liści, więc warunki ma trudne. Rok temu nawet na pasierbach nie było żadnych oznak mączniaków.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 14 września 2023, 19:36 
Online
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 23 listopada 2012, 01:07
Posty: 299
Lokalizacja: Głowno
Mój jedyny krzew Sibery rośnie na południowej ścianie szczelnie do niej przytulony. Chroniony jest po macoszemu (ze względu na miejsce) ale nigdy nie chorował na rzekomego natomiast prawdziwek szaleje na nim co roku. Dziesięć lat obiecuję jej że kiedyś się rozstaniemy ale zżyliśmy się i chyba pozostanie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 8 marca 2025, 08:12 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 23 maja 2023, 11:31
Posty: 271
Lokalizacja: Warszawa
Odmiany które zawsze owocująca, w zasadzie nie chorują, pysznie smakują to Bianca, Swenson red, Agat Doński (tu zaskoczenie za smak na plus - podobna w smaku do borówki amerykańskiej - rewelacja), Piesnia, Jhd, Timur Różowy, Reliance, Somerset seedless, Aladdin, Bajkonur.

_________________
Pozdrawiam Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 8 marca 2025, 09:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5460
Lokalizacja: Łódź i okolice
Widzę, że masz sentyment do odmian, które większość już dawno usunęła. :mrgreen:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 8 marca 2025, 21:42 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 23 maja 2023, 11:31
Posty: 271
Lokalizacja: Warszawa
Nie wiem czy sentyment. Patrzę na to od strony podatność na choroby. Pytanie co będzie dobre w smaku, nie przemarznię na Mazowszu (-24 to chyba wymóg minimalny) i bez oprysków nie padnie.

_________________
Pozdrawiam Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 marca 2025, 20:49 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 2 maja 2021, 07:47
Posty: 240
Lokalizacja: Dolnośląskie Kotlina Kłodzka
Jak już zacząłem od Arkadi to czas na kilka następnych które zostaną na dłużej są to Dybowski Różowy , Prieobrażenie , Dikson , Senator Pawłowskiego , Prima Ukrainy , Pektorał.

_________________
Pozdrawiam Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 marca 2025, 18:42 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 23 maja 2023, 11:31
Posty: 271
Lokalizacja: Warszawa
A takie rzeczy wypisuje chatgpt:

Jaka jest najlepsza odmiana winorośli deserowej w polskim klimacie?

W polskim klimacie, gdzie zimy mogą być surowe, a lato zmienne, ważne jest, aby wybrać odmiany winorośli deserowej, które dobrze znoszą niskie temperatury i zmienne warunki pogodowe. Do najlepszych odmian winorośli deserowych w Polsce, które charakteryzują się odpornością na zimno i wysoką jakością owoców, należą:
1. Rondo – jest to odmiana winorośli o czerwonych owocach, odporna na mróz i choroby. Charakteryzuje się wysoką jakością owoców, które są słodkie i aromatyczne. Jest jedną z najczęściej uprawianych odmian w Polsce.
2. Regent – to również popularna odmiana w Polsce, znana z wytrzymałości na niskie temperatury. Winogrona są ciemne, a ich smak jest intensywnie słodki, z nutami owocowymi.
3. Muscat Odesski – odmiana o aromatycznych, białych owocach, której winogrona mają muszkatowy smak. Jest stosunkowo odporna na mrozy i dobrze przystosowuje się do polskich warunków.
4. Zielony Chrup – to odmiana winorośli o dużych, zielonych owocach. Jest bardzo odporna na mrozy i daje obfite plony. Owoce mają słodki i orzeźwiający smak.
5. Seyval Blanc – biała odmiana winorośli deserowej, dobrze przystosowująca się do klimatu polskiego. Owoce są lekko kwaskowate i mają subtelny aromat, co sprawia, że są chętnie spożywane na surowo.

Wybór odpowiedniej odmiany zależy również od specyfiki regionu i konkretnego miejsca, w którym planuje się uprawę, ale powyższe odmiany są dobrze oceniane w Polsce.

Po czym raz jeszcze doprecyzowałem:
Deserowa nie przerobowa

Przepraszam za nieporozumienie! Jeśli chodzi o odmiany winorośli deserowej (czyli przeznaczonej głównie do konsumpcji na świeżo), które najlepiej sprawdzają się w polskim klimacie, to warto zwrócić uwagę na te, które nie tylko dobrze znoszą chłodne zimy, ale także oferują pyszne owoce do jedzenia na surowo.
Do najlepszych odmian deserowych w Polsce, które świetnie nadają się do spożycia na świeżo, należą:
1. Vitis vinifera 'Chasselas' – odmiana o dużych, słodkich i soczystych owocach. Jest dość odporna na niskie temperatury, a jej owoce mają delikatny smak, idealny do jedzenia na świeżo.
2. Muscat of Alexandria – popularna wśród winorośli deserowych, ma duże, słodkie, aromatyczne owoce. Jest stosunkowo odporna na mrozy, ale w szczególności w chłodniejszych rejonach może wymagać osłony zimowej.
3. 'Reliance' – odmiana bardzo dobrze przystosowana do polskiego klimatu. Owoce są czerwone, słodkie, średniej wielkości, o doskonałym smaku i aromacie. Jest to odmiana bardzo odporna na zimno i choroby.
4. 'Edelweiss' – biała odmiana o bardzo słodkich, soczystych owocach. Charakteryzuje się dużą odpornością na mrozy i daje obfite plony, które świetnie nadają się do jedzenia na surowo.
5. 'Venus' – ma duże, ciemnofioletowe lub prawie czarne owoce o słodkim, lekko muszkatowym smaku. Jest to odmiana odporna na mrozy i choroby, idealna na wczesne zbiory, co sprawia, że jest popularna w chłodniejszych rejonach.
6. 'Glenora' – odmiana o małych, ale bardzo słodkich owocach, które są świetne do jedzenia na świeżo. Jest odporna na zimno, łatwa w uprawie i daje obfite plony.

Każda z tych odmian jest przystosowana do polskich warunków klimatycznych i zapewnia wyjątkowy smak owoców do spożycia na świeżo. Wybór zależy od preferencji co do smaku i kolorystyki winogron.

Co szanowni na to??

_________________
Pozdrawiam Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 marca 2025, 20:55 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3286
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Specjaliści z danych dziedzin już wyłapują takie błędy SI, ale to na razie niewiele zmienia. Sztuczna inteligencja w pewnych dziedzinach jest jak bezmyślny uczeń w szkole, który przepisuje cokolwiek znajdzie. Robi mix z popularnych niegdyś stron na których przez lata "nabito" niekończącą ilość kliknięć (i cytowania). SI nie zauważy, że nastąpił postęp, bo ten ma mniej kliknięć, nie wie np. co masowo ludzie wykopali i co jak smakuje, co jest "na topie" u hobbystów i czy dobrze, zdrowo rośnie. SI "słabo lub nie czyta" specjalistyczne fora a łatwo "rozczytuje się" w ofercie sprzedawców chwalących swój towar. A za chwilę będzie pewnie cytować już samą siebie.
Stawiam więc, że będzie renesans starych niegdyś popularnych odmian i rozmaitych przebrzmiałych rozwiązań. Już miałem naciski, żebym ukorzeniał Kristaly, bo ktoś naczytał się o znakomitych walorach " na wina" i ją pilnie poszukuje. I niewiele dało, że wino zrobiłem, piłem i (przynajmniej solo) nie polecam i przegrałem z opiniotwórczym Internetem, który wina nie pija, ale posiada "najwyższy autorytet".

Ps. Sposób zapisu np 'Reliance' w specyficznym cudzysłowie może nawet wskazać na pewne szkółki, które nadal zachwalają swój (z naszego punktu widzenia) "przeterminowany materiał".

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 marca 2025, 21:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4616
Lokalizacja: Rybnik
Wlod napisał(a):
A takie rzeczy wypisuje chatgpt:

[...]

Co szanowni na to??


Myślałem, że po to jest to Forum, żeby o takie rzeczy nie pytać AI... :?
Chatgpt jest świetnym narzędziem ale jak wszystko co w Internecie wymaga krytycznego podejścia.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 marca 2025, 17:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
AI uczy się również od ludzi. Ludzie, jak powszechnie wiadomo, często kłamią, bo np. nie umieją się przyznać, że czegoś nie wiedzą. AI nauczyła się więc konfabulować :lol:

Niedawno, na sąsiednim forum, człowiek zapytał, jak będzie rosła odmiana jabłka, jak ją naszczepi na podkładce kolumnowej. Dostał odpowiedź i to dość rozbudowaną, z warunkami uprawy oraz pielęgnacją włącznie. Niemal podręcznik, choć część w trybie przypuszczającym była.

Wszystko by było O.K., gdy nie to, że nie istnieje coś takiego, jak podkładka kolumnowa. :mrgreen:
Kolumnową formę korony, to może mieć odmiana naczepiona na podkładce. Podkładki natomiast odpowiadają za korzeń i siłę wzrostu naszczepionej odmiany, ale nie kształt korony. Podkładki w sadownictwie dzielimy na silnie rosnące, półkarłowe i karłowe, i ew. pośrednie :mrgreen:

AI spreparowała odpowiedź, na zasadzie "nie znam odpowiedzi, ale jakiś kit trzeba wcisnąć, bo pytający tego oczekuje" - niczym 15 letni dzieciak :D

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO