ZbyszekB napisał(a):
Twoje info na temat odmiany Adalmiina bardzo sobie cenię ,ale jeszcze bardziej cenię dane instytutów amerykańskich (przeprowadzają testy w klimacie podobnym do mojego

)
Zbyszku masz całkowitą rację w odniesieniu do opierania się na danych instytutów amerykańskich
co do charakterystyki odmian amerykańskich i ich przydatności do cool klimatu,w końcu to oni stworzyli te odmiany. Porównujesz swoją lokalizacje do ich klimatu

,więc w tym momencie poczułem się jak bym był w innej strefie klimatycznej

,ale jak mam zrozumieć temperatury,które zanotowałem na
swojej winnicy minus 30 C.
ZbyszekB napisał(a):
]Wino
Nota degustacyjna w Ojcowie 2008 to był jednorazowy wystrzał z "Aurory". I co dalej
Na stronach USA i Kanada nie ma win odmianowych Adalmina , są nieliczne cuvee.
Mnie również dziwi, że po tym tak dobrym przyjęciu wina odmianowego z Adalminy w następnych
latach P.R. Myśliwiec nie poszedł tą drogą, ale głównie robi cuvee z czterech białych amerykańskich mieszańców,może właśnie idzie drogą wytyczoną przez amerykańskie instytuty.
Wiemy,że łączenie win poprzez cuvee,czy kupaż podnosi walory smakowe a również może
niwelować negatywne cechy danej odmiany.
ZbyszekB napisał(a):
Dopóki wino z Adalmiina nie zostanie ocenione na jakichś konwentach itp to nie uwierzę, że można z tej odmiany zrobić wino
w stylu Solaris lub chociażby Aurora.
Ja również wątpię ,że wino z Adalminy może być na poziomie wina z Solaris,mam nadzieję,że
w tym roku to sprawdzę,ponieważ Solaris mam okryty i mam nadzieję na pierwsze wino.
Natomiast Adalmina jest bardziej ekstraktywna od Aurory co daje nadzieję na zrobienie
lepszego wina. U mnie jest cięższa gleba to i Aurora może "wystrzelić".
ZbyszekB napisał(a):
PS . Napisz coś o tym swoim winie z Adalmiina rocznik 2011 (jeżeli to nie tajemnica

)[/quote]
Wino zrobiłem w postaci Cuvee z Aurorą,ze względu na podobny okres dojrzewania, ilość krzewów
i pierwsze owocowanie (ograniczenie plonu).Wino dojrzewając idzie w stronę owoców
cytrusowych, lekko mineralne,trochę aromatów kwiatowych.
Fajnie,że w dziale "Odmiany" na wiki uzupełniłeś stronę omawianej odmiany.