Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 22:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 240 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 9 lutego 2012, 21:43 
Ekspert
Ekspert

ZbyszekB napisał(a):
Twoje info na temat odmiany Adalmiina bardzo sobie cenię ,ale jeszcze bardziej cenię dane instytutów amerykańskich (przeprowadzają testy w klimacie podobnym do mojego :D :!: )

Zbyszku masz całkowitą rację w odniesieniu do opierania się na danych instytutów amerykańskich
co do charakterystyki odmian amerykańskich i ich przydatności do cool klimatu,w końcu to oni stworzyli te odmiany. Porównujesz swoją lokalizacje do ich klimatu :mrgreen: ,więc w tym momencie poczułem się jak bym był w innej strefie klimatycznej 8) ,ale jak mam zrozumieć temperatury,które zanotowałem na
swojej winnicy minus 30 C. :shock: :?:

ZbyszekB napisał(a):
]Wino Nota degustacyjna w Ojcowie 2008 to był jednorazowy wystrzał z "Aurory". I co dalej :shock: :roll:
Na stronach USA i Kanada nie ma win odmianowych Adalmina , są nieliczne cuvee.

Mnie również dziwi, że po tym tak dobrym przyjęciu wina odmianowego z Adalminy w następnych
latach P.R. Myśliwiec nie poszedł tą drogą, ale głównie robi cuvee z czterech białych amerykańskich mieszańców,może właśnie idzie drogą wytyczoną przez amerykańskie instytuty.
Wiemy,że łączenie win poprzez cuvee,czy kupaż podnosi walory smakowe a również może
niwelować negatywne cechy danej odmiany.

ZbyszekB napisał(a):
Dopóki wino z Adalmiina nie zostanie ocenione na jakichś konwentach itp to nie uwierzę, że można z tej odmiany zrobić wino
w stylu Solaris lub chociażby Aurora.

Ja również wątpię ,że wino z Adalminy może być na poziomie wina z Solaris,mam nadzieję,że
w tym roku to sprawdzę,ponieważ Solaris mam okryty i mam nadzieję na pierwsze wino.
Natomiast Adalmina jest bardziej ekstraktywna od Aurory co daje nadzieję na zrobienie
lepszego wina. U mnie jest cięższa gleba to i Aurora może "wystrzelić".

ZbyszekB napisał(a):
PS . Napisz coś o tym swoim winie z Adalmiina rocznik 2011 (jeżeli to nie tajemnica :?: :lol: )[/quote]

Wino zrobiłem w postaci Cuvee z Aurorą,ze względu na podobny okres dojrzewania, ilość krzewów
i pierwsze owocowanie (ograniczenie plonu).Wino dojrzewając idzie w stronę owoców
cytrusowych, lekko mineralne,trochę aromatów kwiatowych.
Fajnie,że w dziale "Odmiany" na wiki uzupełniłeś stronę omawianej odmiany.

PostNapisane: czwartek, 9 lutego 2012, 22:12 
mistrz
mistrz

[quote="gruby"]Nie znalazłem w Tymbarku żadnej winnicy.(

tak jak opisałem - rzekomo czyli na 100 % nie jestem pewien, informację tą usłyszałem przy degustacji wina z winnicy Smykań ( Pogorzany , Szczyrzyc) podczas owocobrania - Szczyrzyc 2011, właściciel winnicy twierdził że są obecnie włścicielami starych nasadzeń po przetwórni w Tymbarku, temat do sprawdzenia o ile to prawda, chyba że któś przewozi jakieś popłuczyny z Egeru i rozlewa je pod marką własną

pozdrawiam

tnowak

PostNapisane: piątek, 1 sierpnia 2014, 11:36 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: okolice Tarnowa to miejsce w sam raz do uprawy winorośli
Odświeżam wątek- przedstawiam moją najwcześniejszą odmianę:
Wiktor A (Pamięci Brata).
http://vladimir.plyasunov.com/archives/128
Można już go skubać choć nie rośnie pod ścianą- za tydzień zapewne będzie gotowy bo już jest słodkawy, miękki, delikatnie przeźroczysty i ma różowe końcówki jagód. W tym roku wegetacja jest opóźniona i nawet SuperEkstra, Timur, Gałachad czy Wiking dalej są twarde choć ten ostatni zaczyna się już przebarwiać. Myślę, że tym odmianom brakuje około 2 tygodni do pełnej dojrzałości.
Mam jeszcze drugą odmianę o podobnym jak Wiktor A terminie dojrzewania a jest nią Ciernaja Wisznia- ale z niej pierwszych gron mogę spodziewać się niestety dopiero za rok.
http://smaragd.ucoz.ru/index/cherna_vishnja/0-28
A tak wygląda mój Wiktor A
Obrazek
2 grona Wiktora A (ma bordowe szypuły) i 2 grona Wiery
Obrazek

PostNapisane: piątek, 1 sierpnia 2014, 11:44 
Ekspert
Ekspert

lecho napisał(a):
W tym roku wegetacja jest opóźniona i nawet SuperEkstra, Timur, Gałachad czy Wiking dalej są twarde choć ten ostatni zaczyna się już przebarwiać.

Nie mogę tego potwierdzić. U mnie najwcześniejsza jest Olimpia. Już jest żółta i słodka, choć trochę jeszcze brakuje, W ubiegłym roku była zjedzona koło 10 sierpnia.

PostNapisane: piątek, 1 sierpnia 2014, 12:44 
Ekspert
Ekspert

U mnie Reform dochodzi pod południową ścianą, jeszcze mu trochę brakuje, ale już smaczny i pojedyncze grona wyjadamy. Trzymam go tylko dla tej wczesności, ale szkoda, że owoce małe.

Załączniki:
Reform 1.08 (2).JPG
Reform 1.08 (2).JPG [ 88.55 KiB | Przeglądane 2334 razy ]

Tytuł: Re:
PostNapisane: niedziela, 3 sierpnia 2014, 17:28 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):
No to może coś naprawdę wczesnego! Ktoś miał z tym coś do czynienia? (widział, jadł, ma) :wink:
http://vine.com.ua/sorta/stolovye/olimpiada.html
To chyba nie to samo co wcześniej wspominana Olimpia?

Odgrzeję stary wątek, bo coś mi się zdaje, że odmiana, którą nazywamy Olimpia chyba nią nie jest. Bardziej podobna jest do podlinkowanej przez Michała Olimpiady.
Dzisiaj ta odmiana została u mnie zjedzona, bo napadły ją osy. Jagody bardzo smaczne, wyczuwalny słaby muskat. U mnie rośnie pod płotem, ale nie w jakiś super korzystnych warunkach. Jest odmianą wybitnie wczesną - Aloszenkinowi do dojrzałości brakuje tak na moje oko 10-14 dni. Olimpia ma mieć 115-120 dni (tak jak Arkadia) i jagody znacznie większe. http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-win ... ut=default Nie choruje, nie przemarza. Plenność poniżej przeciętnej.
Roman jakiej jest pochodzenie tej Olimpii/Olimpiady, bo patyka czy sadzonkę miałem od ciebie.

Załączniki:
ol2.jpg
ol2.jpg [ 43.58 KiB | Przeglądane 2116 razy ]
ol1.jpg
ol1.jpg [ 46.53 KiB | Przeglądane 2116 razy ]
Komentarz: Grono mocno przerzedzone przez osy
ol3.jpg
ol3.jpg [ 47.17 KiB | Przeglądane 2116 razy ]

PostNapisane: niedziela, 3 sierpnia 2014, 18:50 
Ekspert
Ekspert

Myślałem Mieciu, że ten rok jest dużo wcześniejszy, a to tylko parę dni
post139974.html?hilit=olimpia#p139974
Olimpia "pochodzi" od Jacka http://winnicaoz.pl/?page_id=14 już kiedyś pytałem o parę odmian Jacka, ale jakoś bez echa :)

S.W.B. chyba też wcześniej w tym roku dojrzeje - no ale karencja, nie próbowałem

Obrazek

Żona poskubuje Aloszenkina, mówi, że już słodki

Muromiec już też niedługo będzie gotowy

Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 4 sierpnia 2014, 07:41 
Ekspert
Ekspert

Ja miałem "Olimpię-Olimpiadę" w tunelu. Smakowo mnie nie powaliła choć tak wcześnie to nie ma co grymasić, ale o sadzonki pies z kulawą nogą nie zapytał, to ją ściąłem i naszczepiłem Czarną Wisznię i Podarek Iriny. Przyjęła się ta pierwsza, a sadzonkę "Olimpiady" posadziłem w gruncie.

Szukałem kiedyś informacji o Olimpii i ta Olimpiada też mi bardziej podchodzi. Olimpia częściej spotykana jest jako odmiana rodzicielska w rodowodach innych odmian i rośnie głównie w ogrodach węgierskich selekcjonerów jako dawca genów :wink:

U mnie poza tym że wszystko pozapylało się tragicznie (w czasie kwitnienia zimno, deszcz i grad) to na uwagę zasługuje Super Extra. Początek sierpnia a on jest zjadliwy na Lubelszczyźnie. Eliegant Swierchrannyj i Aloszenkin w tym roku daleko z tyłu. Szkoda że Izę wykarczowałem to bym miał do porównania, bo do jedzenia to ona dla mnie się nie nadaje i nawet wczesność jej nie pomaga.

W tunelu najwcześniejszy okazał się Garold i wszystko wskazuje że w gruncie też powinien dojrzewać bardzo wcześnie. Mam kilka jagódek na sadzonce w polu i są bardziej zaawansowane w dojrzewaniu od Aloszenkina.

PostNapisane: wtorek, 5 sierpnia 2014, 09:37 
Ekspert
Ekspert

Muszę sprawdzić w jakiej fazie dojrzałości jest u mnie Super Extra.
Smakowo to Iza w porównaniu do Olimpi jednak kiepsko wygląda, a dojrzewają jednocześnie.
Sfinksa to jedynie do wczesnych można zaliczyć, na bardzo wczesne się jednak nie łapie

Obrazek

-- Wt, 05.08.2014 9:36 --

edit 5. 08.2014.
alkor napisał(a):
Ja miałem "Olimpię-Olimpiadę" w tunelu. Smakowo mnie nie powaliła choć tak wcześnie to nie ma co grymasić, ale o sadzonki pies z kulawą nogą nie zapytał

Michał, jakby wszystkie odmiany były uczciwie opisane to na 90% z nich nikt by się nie rzucił :)

PostNapisane: wtorek, 5 sierpnia 2014, 10:43 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):
Ja miałem "Olimpię-Olimpiadę" w tunelu. Smakowo mnie nie powaliła choć tak wcześnie to nie ma co grymasić, ale o sadzonki pies z kulawą nogą nie zapytał

U mnie owocuje od 3 lat ale dopiero w tym roku mam okazję się nią nacieszyć - wcześniej wyjeżdżałem z początkiem sierpnia na urlop, a po powrocie musiałem się zadowolić relacją teściowej :wink:
Dla kogoś, kto nie posiada uprawy pod osłoną to jest to świetna propozycja zamiast oklepanej i smakowo dyskusyjnej Izy. Ja nie znam (nie posiadam) odmiany równie wczesnej i smacznej.
Dobrze byłoby ustalić pochodzenie Olimpii/Olimpiady i ewentualnie skorygować w "Odmianach"

PostNapisane: wtorek, 7 lutego 2017, 21:06 
Ekspert
Ekspert

sajko71 napisał(a):
U mnie Reform dochodzi pod południową ścianą, jeszcze mu trochę brakuje, ale już smaczny i pojedyncze grona wyjadamy. Trzymam go tylko dla tej wczesności, ale szkoda, że owoce małe.
Reform z powodu małych gronek, średniego smaku i braku zainteresowania konsumentów nie obronił się i wiosną 2016 został przeszczepiony na lepsze odmiany. Tak więc w 2016 u mnie najwcześniejsze były Galanth, Aloszenkin, Vanessa. Z wymienionych w najmniej nasłonecznionym miejscu rośnie Galanth.
A jak u Was obecnie w temacie "Odmiany najwcześniejsze"? Jakieś zmiany? (nie pytam o "szklarniowce")

PostNapisane: poniedziałek, 30 października 2017, 21:36 
przedszkolak
przedszkolak

Minęło sporo czasu od ostatniego posta w tym temacie, temacie w którym moim zdaniem aktywność forumowiczów jest zbyt mała. Z każdym rokiem wielu plantatorów z niecierpliwością oczekuje na dojrzałe grona swoich najwcześniejszych odmian. Ciekawi też fakt,że za wschodnią granicą temat tego typu jest dość żywy i plantatorzy wymieniają się doświadczeniami co do terminów dla danych odmian. Co roku przybywa coraz więcej nowinek ze wschodu z terminem dojrzewania 90-100 dni.

Jakie się u was sprawdziły? Jakie odmiany u was dojrzewają jako pierwsze ?

PostNapisane: poniedziałek, 30 października 2017, 21:54 
Ekspert
Ekspert

Jeśli ktoś nie jest plantatorem, nie handluje owocami, to mu zwisa jaka odmiana jest wczesna. Dla większości liczy się smak i realna możliwość uprawy w Polsce.

PostNapisane: poniedziałek, 30 października 2017, 22:22 
nowicjusz
nowicjusz

jawormcz11 napisał(a):
Jeśli ktoś nie jest plantatorem, nie handluje owocami, to mu zwisa jaka odmiana jest wczesna. Dla większości liczy się smak i realna możliwość uprawy w Polsce.

Popróbuj uprawy winorośli w Wejherowie, a dopiero wtedy pogadamy ;)

U mnie nic w otwartym terenie nie dojrzewa, co nie jest ultra wczesne albo bardzo wczesne. Średnie to tylko na południowej ścianie, a późne bez szklarni to zapomnij.

Wczesność to dla mnie najważniejszy parametr.

PostNapisane: wtorek, 31 października 2017, 09:22 
Ekspert
Ekspert

Jerzy, oczywiście, w Twoim i podobnym przypadku masz rację. Są rejony w Polsce, gdzie nie ważna jest odmiana, walka jest aby w ogóle winorośl owocowała. W tych rejonach, krótki okres wegetacji ma znaczenie. U mnie na południu nie koniecznie jestem z tych wczesnych zadowolony. Naprawdę smaczne są właśnie te późne. Potrzebują czasu aby wytworzyć wykwintny smak.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 240 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16

Strefa czasowa: UTC + 1