Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 08:31

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 240 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 września 2008, 21:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
[quote="zdzicholo"]
Nizina została zaatakowana przez kury chociaż jeszcze nie nadaje się do jedzenia ............. Impuls - jagody praktycznie zostały zjedzone, ale przez skrzydlate. ...... Trzeba to będzie uściślić, w każdym bądź razie gronko miało około 1kg i już było nieźle wybarwione, kury i inne skrzydlate nie pozwoliły mu dojrzeć. ...... bo jak na razie skrzydlate nie ruszają...... Pamiati Chirurga - już się dość ładnie wybarwił, na razie czekam z nadzieją, że skrzydlate go ominą.............. skrzydlate dobrały się przede wszystkim do Solarisa



Jednym słowem oprócz słodyszka rzepakowego, korników itp skrzydlate i kury to nowy szkodnik winorośli zidentyfikowany w polskich warunkach :lol:

Heniek

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 września 2008, 07:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 8 czerwca 2007, 01:00
Posty: 2672
Lokalizacja: Lubelskie-Nowodwór
[quote="zdzicholo"][quote="alkor"]A może Krajanow miał kochankę o takim nazwisku :roll: :lol: :wink:

Gurmanów jest kilka - podobno 5 form, wszystkie są obcopylne i bardzo smaczne. To musiała niezła być ta kochanka! :lol: :wink:

A tak poważnie.
[quote="zdzicholo"] "Kostia" - ładnie wybarwiona, dość interesujące gronka. Problem w tym, że to co u mnie rośnie jest samopylne, a Kostia to odmiana obcopylna. U Krzewińskich Kostie mają pomyloną z Tomajskim.

Nizina nawet na zdjęciach wygląda apetycznie!
http://vinograd7.ru/docs/vinogradari/be ... nizina.htm

A jak tam odmiana opałowa- Wostorg Owalny? Żadnej poprawy? A może już spalony? :wink:

_________________
Pozdrawiam, Michał
Winnica Sfinks


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 września 2008, 19:59 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 6 lipca 2004, 01:00
Posty: 1498
Lokalizacja: winniczka - Bogoniowice
[quote="alkor"]
Nizina nawet na zdjęciach wygląda apetycznie!
http://vinograd7.ru/docs/vinogradari/be ... nizina.htm

A jak tam odmiana opałowa- Wostorg Owalny? Żadnej poprawy? A może już spalony? :wink:

Jeszcze jest trochę za wcześnie aby wydawać jakieś opinie na temat NiZiny. Ale podoba mi się, mam niewielkie gronka, ale jagody są sporej wielkości (ponad 3cm), wyglądają bardzo smakowicie. Galina Bielikova zapraszała mnie do siebie, w tym na przegląd winniczki, niestety nie mieliśmy zbyt wiele czasu żeby do niej podjechać te 600 km.

Wostorg Owalnyj u mnie smakuje co nieco lepiej niż we Lwowie, na razie owocuje mi na 2 krzewach i może nie pójdzie pod topór.

Wiktoria przestała pękać i może nie będzie tak źle z tą odmianą.

pozdrawiam
Zdzich

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 września 2008, 07:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
[quote="zdzicholo"]

Wiktoria przestała pękać i może nie będzie tak źle z tą odmianą.

pozdrawiam
Zdzich


Zdzichu, ta odmiana jest jak dla mnie fantastyczna w smaku. Wróżę jej wysokie miejsca w nadchodzących rankingach.

pozdrawiam

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 września 2008, 07:58 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 marca 2007, 01:00
Posty: 860
Lokalizacja: Rzeszów, 350m n.p.m
U mnie Wiktoria i Arocznyj najpóżniej spośród innych odmian złapały mączniaka rzekomego i to w niewielkim stopniu.

Zuzanna


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 września 2008, 08:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
[quote="Zuzanna"]U mnie Wiktoria i Arocznyj najpóżniej spośród innych odmian złapały mączniaka rzekomego i to w niewielkim stopniu.

Zuzanna


No właśnie. To powinno być olbrzymim plusem tej odmiany, pekanie jagód o którym się wspomina, powinno ustąpić wraz z wiekiem rośliny, kiedy będzie miała więcej starego drewna.

podrawiam

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 września 2008, 08:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4617
Lokalizacja: Rybnik
[quote="wojtekb"]
No właśnie. To powinno być olbrzymim plusem tej odmiany, pekanie jagód o którym się wspomina, powinno ustąpić wraz z wiekiem rośliny, kiedy będzie miała więcej starego drewna.


Mam nadzieję, że tak się stanie, bo smakowo to dla mnie rewelacja, choć dopiero dochodzi do pełnej dojrzałości.
A jak to jest z V25/20, czekam i czeka na ten legendarny smak i doczekać się nie mogę :roll:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 września 2008, 09:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="Misza"] A jak to jest z V25/20, czekam i czeka na ten legendarny smak i doczekać się nie mogę :roll:


Mieciu , nie wiem jak długo czekasz , ale jeszcze trochę cierpliwości :lol:
U mnie V25/20 rośnie przy południowej ścianie budynku i "legendarny" :wink: smak mają dopiero pojedyncze jagody. Muszą być żółte z lekkim rumieńcem od nasłonecznionej strony, dopiero wówczas ujawnia się cała kwintesencja, z delikatnym muskatem w tle.
Nie do końca dojrzałe mają smak nijaki. W mojej lokalizacji całe grona dojrzewają 15-20 wrzesnia , w polu pewnie ze 2 tygodnie później. Tak więc termin dojrzewania podany w dziale Odmiany dotyczy zapewne Bułgarii :lol:

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 września 2008, 10:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4617
Lokalizacja: Rybnik
[quote="olmek"]Nie do końca dojrzałe mają smak nijaki. W mojej lokalizacji całe grona dojrzewają 15-20 wrzesnia , w polu pewnie ze 2 tygodnie później. Tak więc termin dojrzewania podany w dziale Odmiany dotyczy zapewne Bułgarii :lol:


Dzięki. A już myślałem, że mam jakiś spaczony gust. Szkoda tylko, że osom i szerszeniom ten nijaki smak nie przeszkadza.
Podobnie mam z Kodrianką (też pierwsze owocowanie), jagody jak śliwki, a smakuje jak (cyt. moją żonę) kapusta. Ale kodrioankę to już chyba wszyscy zjedli :roll: Mojej to nawet osy nie ruszają, a wybarwiona jest od 2 tygodni.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 września 2008, 12:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Kodriankę faktycznie już prawie zjadłem - smaczna. Ale, ale (!!!) mam jeden krzaczek "Kodrianki" od RM, który jest ze 2, a może i 3 tygodnie późniejszy, od pozostałych czterech. Może masz, Misza, właśnie tę "Kodriankę".

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 września 2008, 12:40 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): wtorek, 24 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 440
Lokalizacja: Dolny Śląsk
[quote="Zuzanna"]U mnie Wiktoria i Arocznyj najpóżniej spośród innych odmian złapały mączniaka rzekomego i to w niewielkim stopniu.
Zuzanna
U mnie 2-letni Arocznyj wyróżnia się spośród innych odmian deserowych wyjątkową podatnością na m.rzekomego. Wyjątkową odpornością na mączniaki wykazuje się na natomiast Lilla. Nawet ze Skarbem Panonii jeśli się w odpowiednim momencie opryska, nie ma u mnie większych problemów, natomiast ten Arocznyj na razie mnie rozczarowuje.
Zobaczymy jak będzie w kolejnych latach.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 września 2008, 13:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4617
Lokalizacja: Rybnik
[quote="Maciej"]Kodriankę faktycznie już prawie zjadłem - smaczna. Ale, ale (!!!) mam jeden krzaczek "Kodrianki" od RM, który jest ze 2, a może i 3 tygodnie późniejszy, od pozostałych czterech. Może masz, Misza, właśnie tę "Kodriankę".


Tą późniejszą też mam i jest to na 95% Wieruł-59. Przez trzy lata robił u mnie za właściwą kodriankę :lol:
Moja kadrianka nie jest kwaśna, ma cukier - ale jest na razie boezpłciowa jak Agat Doński. A co do Wieruła to jest on dojrzały wtedy jak już wszystko jest zjedzone ok. 10 pździernika i smakowo jest super.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 września 2008, 13:24 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 marca 2007, 01:00
Posty: 860
Lokalizacja: Rzeszów, 350m n.p.m
[quote="riesling"][quote="Zuzanna"]U mnie Wiktoria i Arocznyj najpóżniej spośród innych odmian złapały mączniaka rzekomego i to w niewielkim stopniu.
Zuzanna
U mnie 2-letni Arocznyj wyróżnia się spośród innych odmian deserowych wyjątkową podatnością na m.rzekomego. .

U mnie są to sadzonki sadzone jesienią ubiegłego roku.W moim siedlisku mączniak rzekomy jest kazdego roku, w przeciwieństwie do mączniaka prawdziwego.Dlatego zwróciło to moją uwagę,że powyżej wymienione odmiany dłużej były bez śladów infekcji.

Zuzanna

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 września 2008, 15:40 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 5 czerwca 2006, 01:00
Posty: 480
Lokalizacja: okolice Lublina
Spośród odmian najwcześniejszych na uwagę zasługuje Argo.
Zdjęcie wykonałem 23 sierpnia, ale śmiało można było ją zbierać o wiele, wiele wcześniej.
W przeciwieństwie do np. Liwii (która smakowo dojrzała pod koniec sierpnia, a w pełni wybarwiła się w pierwszych dniach września), jagody Argo nie są prawie wcale atakowane przez osy.

Obrazek

_________________
Pozdrawiam Andrzej
http://winogron.wordpress.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 września 2008, 16:03 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 marca 2007, 01:00
Posty: 860
Lokalizacja: Rzeszów, 350m n.p.m
Czy Liwia jest bardzo wrażliwa na maczniaka prawdziwego jak sie o niej pisze?
A Argo do ilu stopni poniżej 0 ma wytrzymać?

Zuzanna


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 240 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO