Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 11:59

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 17 lutego 2019, 09:47 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Witajcie, nie znalazłem nigdzie na forum (a może źle szukałem...) podziału odmian ze względu na ich przydatność do długiego przechowywania - tzn, że wina z czasem zyskują, a nie tracą. I dla jasności nie chodzi mi o dziesiątki czy setki lat :wink: ale kilkanaście.

Z tego co czytam, to Marquette jest odmianą, która nie nadaje się do długiego przechowywania, bo za szybko się starzeje. A jak jest np. z odmianami: LM, MF, NN Gronkowca, Regent, Solaris, Seyval Blanc, Galanth, Nero...? Na pewno ktoś ma starsze roczniki i mógłby się wypowiedzieć.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 17 lutego 2019, 10:44 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Teoretycznie każde wino z odpowiednio niskim pH i odpowiednio wysoką zawartością wolnej siarki dla danej mocy jest nieśmiertelne (przy założeniu, że te dwa parametry się nie zmieniają :) ).
Pytanie mihuu według mnie jest jednak ciekawe, bo pyta o wpływ odmiany, a hybrydy w przeciwieństwie do czystych vinifer nie są wykorzystywane do produkcji wina przez tysiące lat.
Bardzo mało win białych na świecie robi się do długiego przechowywania i głównie konserwuje się je wysokim poziomem cukru więc raczej pytanie dotyczy odmian ciemnych. I tu wiadomo, że barwniki i taniny hybryd są inne inż vinifer przez to wina starzeją się inaczej ale czy lepiej czy gorzej to raczej znak :?:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 17 lutego 2019, 20:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Co do odmian ciemnych to mogę stwierdzić że w Austrii po latach doświadczeń i liczenia przez winiarzy na to że Roeslera da się sprzedać jako młode wino, i kasa się szybko zwróci (jak np. z Zweigelta) co okazało się niemożliwym bo Roesler na "Tafelwein" się nie nadaje, Austriacy robią ta odmianę do dłuższego dojrzewania. Efekty więcej niż dobre. Sprawdziłem organoleptycznie :D
Dla przykładu rocznik 2011 z Moraw oczekuje w piwnicy na spotkanie marcowe.
Są więc hybrydy nadające się do dłuższego leżakowania. Roesler ma taki skład że musi poleżeć, trudno go utlenić, praktycznie nie wymaga większego siarkowania i lubi beczkę. Parę innych w tym typie można znaleźć jak np. Reberger, nawet Regent nie wypada najgorzej po kilku latach, o ile był w beczce. Frankoamerykany na tym tle już tak dobrze nie wypadają, może z wyjątkiem Chancellora, ale jakościowo to ewenement, który w Polsce w wielu miejscach może nie dojrzeć.
W viniferach wybór jest duży, ale ile z nich dobrze dojrzeje w Polsce ?

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 17 lutego 2019, 20:57 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
A np. Leon, Marszałek, NN Gronkowiec?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 17 lutego 2019, 21:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5468
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nie ta liga mihuu. :lol:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 17 lutego 2019, 21:51 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Ale ja nie porównuje tylko pytam o te konkretne odmiany :-) Jakby nie patrzeć chyba najbardziej popularne w naszym kraju i chyba nadal bardzo chętnie uprawiane ;-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 17 lutego 2019, 23:14 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Nie jest tak źle z leonem i marszałkiem :wink: :D - srebro a nawet złoto 96pkt.
Okres przechowywania ok.5 lat , a takie wino z beczki to nawet 7 - 8 lat :!: :!:

http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertun ... _11142.pdf
Leon Millot 2017 – złoto 90pkt - Potential 2024 –
Best time to drink: 2020 http://www.wsag.de/wein.php?id=33156&lang=en

http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertun ... _11142.pdf
Marechal Foch 2015 – srebro 89pkt – Potential 2020

http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertun ... _11129.pdf
Marechal Foch 2016 – srebro 88pkt – Potential 2022

http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertun ... _10633.pdf
Marechal Foch 2016 (barrique) – złoto 96pkt – Potential 2023 –
Best time to drink : 2020 http://www.wsag.de/wein.php?id=30405&lang=en

PS
Wino z odmiany "NN od Zdzisława" jeszcze nie dotarło na międzynarodowy konkurs PIWI :mrgreen: :wink:
Ale wszystko jeszcze przed nami.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 18 lutego 2019, 07:35 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 8 lutego 2019, 17:56
Posty: 262
Lokalizacja: Stary Śleszow/Wrocław 135m.n.p.m.
Czy ktos moglby przyblizyc te oznaczenia/kategorie? MF 2016. Best drink 2020. Potential 2023.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 18 lutego 2019, 07:45 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 21 maja 2018, 18:04
Posty: 297
Lokalizacja: Wilczyce, Wrocławski
maiki95 napisał(a):
Czy ktos moglby przyblizyc te oznaczenia/kategorie? MF 2016. Best drink 2020. Potential 2023.

MF - wino ze szczepu Marechal Foch
2016 rok zbioru owoców
Best drink 2020 - najlepsze do wypicia będzie w 2020roku
Potential 2023- do 2023 nie powinno się zepsuć ( czas starzenia do 2023roku)

_________________
Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 18 lutego 2019, 10:39 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 8 lutego 2019, 17:56
Posty: 262
Lokalizacja: Stary Śleszow/Wrocław 135m.n.p.m.
Moze to glupie pytanie, ale lepiej zadac niz samemu sprawdzac. Czy sa jakies przyblizone terminy dojrzewania dla poszczegolnych odmian, czy sa one okreslane na podstawie rokowan wina. Co sie moze stac z tym winem po 23r? Zakladajac, ze bedzie poprawnie zabezpieczone? Na przykladzie juz tego MF (w teorii). Jezeli z tego samego zbioru, tego samego siedliska zrobimy wino wytawne i np polslodkie to ktore bedzie musialo dluzej polezec? I ktore bedzie moglo dluzej polezec. I dlaczego?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 18 lutego 2019, 11:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1935
Lokalizacja: Cieszyn
maiki95 napisał(a):
Moze to glupie pytanie, ale lepiej zadac niz samemu sprawdzac. Czy sa jakies przyblizone terminy dojrzewania dla poszczegolnych odmian, czy sa one okreslane na podstawie rokowan wina. Co sie moze stac z tym winem po 23r? Zakladajac, ze bedzie poprawnie zabezpieczone? Na przykladzie juz tego MF (w teorii). Jezeli z tego samego zbioru, tego samego siedliska zrobimy wino wytawne i np polslodkie to ktore bedzie musialo dluzej polezec? I ktore bedzie moglo dluzej polezec. I dlaczego?

Leżakowanie/archiwowanie to złożony proces,który zawiera reakcje chemiczne pomiędzy poszczególnymi składnikam, które mają odpowiednią reaktywność a także mikroutlenienie-czyli reakcja z tlenem,który przenika z mikro ilościach wokół korka. Są też i reakcje fizyczne - wytrącenie kompleksów, sedymentacja. Zatem logicznie do leżakowania odpowienie jest wino,które zawiera reaktywne składniki wina.

Bez reklamy jakiegokolwiek serwisu, polecam przeczytać. Ładnie i zwięźle napisane.
http://cellario.pl/artwinedetails/5.html


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 18 lutego 2019, 11:36 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 8 lutego 2019, 17:56
Posty: 262
Lokalizacja: Stary Śleszow/Wrocław 135m.n.p.m.
Dziekuje za link. Bardzo przystepniebwszystko wyjasnione. Reszta to doswiadczenie i wielokrotne proby. Dobrze, ze mozna korzystac z waszej wiedzy i czasy dojrzewania w odniesieniu do efektow sa mniej wiecej znane.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 18 lutego 2019, 13:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1935
Lokalizacja: Cieszyn
maiki95 napisał(a):
Dziekuje za link. Bardzo przystepniebwszystko wyjasnione. Reszta to doswiadczenie i wielokrotne proby. Dobrze, ze mozna korzystac z waszej wiedzy i czasy dojrzewania w odniesieniu do efektow sa mniej wiecej znane.

Teoria teorią,ale doświadczenie jest na 1. miejscu. Ja jeszcze doświadczenia nie mam,ale już teraz się przygotowuję :D . Poczciwie odrabiam zadanie domowe.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2019, 21:25 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 8 lutego 2019, 17:56
Posty: 262
Lokalizacja: Stary Śleszow/Wrocław 135m.n.p.m.
Nie ma chetnych do pociagniecia tematu?
Tyle popularnych odmian, starszych, nowszych.
Czy wszystko wypijacie na bierzaco? Rocznik: Czwartek :lol:
Jak w takim razie robicie cuvee? Skoro sa odmiany, ktore musza polezec, a sa takie ktore polezec nie moga.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2019, 22:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Maiki,
nie ma chętnych, bo to temat do badań naukowych w instytutach a nie na forum.
Fragmenty tego tematu były już poruszane w innych wątkach na tym forum.

- wina z vinifer na ogół mają dłuższy okres przechowywania niż wina z hybryd (vinifera x odm.ameryk. bądź azjatycka).Barwniki w winiferach to w większoci monoglukozydy a w hybrydach to diglukozydy). Diglukozydy szybciej ulegają degradacji. Ale to nie jedyny warunek długowiecznoci wina , bo wpływa na to bardzo dużo jeszcze innych czynników : odmiana,rocznik,ilość i jakość tanin,sposób winifikacji itd. I tak np. wino z MF(hybryda) dobrze zrobione może mieć o wiele dłuższy okres przechowywania niż wino z odmiany Gamay(vinifera)
- Hybryda, hybrydzie też nie jest równa. Odmiana Leon Millot ma więcej diglukozydów niż odmiana Marechal Foch(wg badań amerykańskich), ale ma łagodniejsze taniny niż MF. Dlatego cuvee tych 2 ch w/w odmian dobrze się komponuje. Znana u nas i popularna odmiana Regent ma bardzo dużo polifenoli , ale też w barwnikach przeważają diglukozydy (bardziej niż w MF i LM wg różnych badań)
Mimo tego wino z odmiany Regent uważane jest za lepsze niż wina z MF i LM. Wg oceny win na PIWI wina z odmian Regent,MF,LM mają podobny okres przydatności do spożycia (leżakowania)
- na długość przechowywania wina mają wpływ takie czynniki, jak: odmiana, rocznik, winifikacja, stabilizacja wina (cukier,kwasy,pH,alkohol),przechowywanie(temperatura)
Zmiennych jest dużo.
Tylko instytuty naukowe mają szansę to wszystko ogarnąć.
Aby porównać:
odmiany powinny rosnąć i dojrzewać w tych samych warunkach (siedlisko), dojrzałość technologiczna,dobór odpowiednich drożdży dla odmiany,dobór odpowiedniej winifikacji, przechowywanie wina w podobnych warunkach(odpowiednich) itd

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO